Tror enkeltpersoner kan stå bak flere voldtekter.

Tips oss 2400
GJENGANGER: Ei 18 år gammel jente ble voldtatt i et skogholt ved Hellerudveien i Oslo. Hun har beskrevet at gjerningsmannen er cirka 175 centimeter høy, og skal være mellom 30 og 35 år gammel. Mannen snakket Oslo-dialekt. Han har litt gule tenner, mørkt blondt hår strøket bakover med gelé, viker i hårfestet og helskjegg. Mannens DNA har nå gitt treff i politiets registre. Foto: Politiet

GJENGANGER: Ei 18 år gammel jente ble voldtatt i et skogholt ved Hellerudveien i Oslo. Hun har beskrevet at gjerningsmannen er cirka 175 centimeter høy, og skal være mellom 30 og 35 år gammel. Mannen snakket Oslo-dialekt. Han har litt gule tenner, mørkt blondt hår strøket bakover med gelé, viker i hårfestet og helskjegg. Mannens DNA har nå gitt treff i politiets registre. Foto: Politiet

Overfallsvoldtekter i Oslo: 18

Lørdag 2. april: En ung kvinne skal ha blitt voldtatt i Sofienbergparken i 23-tiden. Hun beskrev gjerningsmannen som mellom 20 og 40 år og mørkt hår.

Søndag 3. april, kl. 02.30-02.45: Kvinne voldtatt i Mandalls gate. Gjerningsmannen: 25 og 35 år og mørkt hår, snakket gebrokkent engelsk og norsk.

Søndag 3. april, kl. 03.00-03.30: Kvinne skal ha blitt voldtatt ved Brugata. Gjerningsmannen hadde mørkt, kort hår.

Søndag 3. april, kl.01-01.30: Kvinne voldtatt på Tjuvholmen/Aker Brygge. To menn voldtok henne ved bussholdeplassen.

Natt til 4. april, ca. kl. 03.15: En kvinne skal ha blitt overfalt og voldtatt på Sinsen. Kvinnen tok bussen og ved Sinsen bussholdeplass skal en medpassasjer ha gjennomført voldtekten. En person ble pågrepet i saken og senere løslatt.

Natt til lørdag 16. april: En mann anmeldt for voldtekt av en 21 år gammel kvinne i Oslo sentrum. Voldtekten skal ha skjedd på toalettet på Temptation, et 18-årssted ved tinghuset.

Søndag 17. april, kl. 04.00: Voldtekten skal ha skjedd i Skippergata. Gjerningsmannen hadde hvite klær.

Søndag 29. mai, kl 01.30:En kvinne ha blitt voldtatt i Regjeringskvartalet.
1. juni, mellom kl. 00.10 og 00.30: En kvinne skal ha blitt voldtatt etter å ha gått av en buss på Alexander Kiellands plass.

Søndag 3. juli: Fire kvinner ble voldtatt i Oslo denne kvelden. En av voldtektene var ved overfall. En kvinne midt i 20-årene anmeldte voldtekt natt til søndag under en tur på byen. Samme dag ble en annen kvinne overfalt på Vår Frelser gravlund i 19-tiden, men vitner hørte kvinnen skrike og brøt inn.

Søndag 17. juli ved 02.30-tida: Kvinne i 20-årene var beruset til nærmest bevisstløshet da hun ifølge politiet ble voldtatt på stortingstrappa. 15-åring ble pågrepet, og seinere løslatt. Saken er trolig henlagt.

Søndag 28. august: Kirkegårdsgata, Grünerløkka Oslo. Kvinne (22) ble voldtatt av to delvis maskerte menn mellom 06 og 07 på morgenen. En mann i 20-årene ble fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.  Mann (20) siktet, men ikke pågrepet i saken.

Søndag 28. august: En 15 år gammel jente skal ha blitt voldtatt i Slottsparken mellom 01.00-02.00 Gjerningspersonen skal være av afrikansk opprinnelse.

Lørdag 10. september: Vogtsgate i Oslo. En kvinne (23) delte drosje med 39 år gammel mann. Da de kom fram tvang han henne ned i en kjeller og voldtok henne. Mannen pågrepet, hevder sexen var frivillig.

Lørdag 1. oktober: Kvinne i 20-årene ringte politiet sa hun var blitt voldtatt av drosjesjåfør, i bilen mellom sentrum og Frogner. 01.00-tiden. Mann i 40-årene er pågrepet, og har vært i avhør.

Lørdag 8. oktober: 01.15 ble en 18 år gammel kvinne dyttet ut i et skogholt ved Hellerudveien. Deretter ble klærne revet av, og hun ble voldtatt.Klikk for innhold

Søndag 23. okt: 21 år gammel kvinne gikk gjennom Slottsparken. Her ble hun kontaktet av to menn som voldtok henne. Den ene var mørk i huden, hadde sort hår, var rund i ansiktet og mellom 170 og 180 cm høy.

Søndag 23. okt: 17 år gammel jente ble funnet naken i Torggata i Oslo. Hun skal ha blitt voldtatt i en bygård som ligger i en sidegate, og blitt holdt fanget i en leilighet. En litauisk statsborger (24) ble pågrepet og satt i arresten.


(Dagbladet): For en måned siden oppga Oslopolitiet at det så langt i år har vært 20 fullbyrda overfallsvoldtekter og 26 forsøk på overfallsvoldtekter i hovedstaten. I helga ble to nye ungjenter overfalt og voldtatt - én 21 år gammel jente ble voldtatt i Slottsparken og en 17 år gammel jente ble funnet naken i Torggata.

Dermed øker antallet overfallsvoldtekter eller forsøk på sådan i Oslo til 48. Dagbladet kan i dag vise hvor 18 av voldtektene har funnet sted. Oslopolitiet tror nå at flere gjerningspersoner kan stå bak voldtektene og forsøkene.

- Flere går igjen

-Vi har ingen grunn til å tro at det er 46 forbrytere. Vi tror det er flere som går igjen, og det er noe vi jobber med. Det er et bilde i analysen som tyder på at det kan være gjengangere, uten at jeg kan fastslå dette med sikkerhet, sier Kari-Janne Lid, leder av sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Politiet undersøker om beskrivelsene av voldtektsmennene og deres modus kan samsvare med andre tilfeller av voldtekt.

- Vi ser i noen saker at det er samme person som går igjen i beskrivelsene og i modus. Det kan dreie seg om gjerningssted, hvordan oppretter de kontakt og hvordan får de kontroll, samt utseende og verbale utsagn.

- DNA-treff

Da en 18-åring ble dyttet inn i et skogholt og voldtatt ved Hellerudveien, sikret politiet seg en DNA-profil på mannen. Det viser seg at han går igjen i deres DNA-registre:

- Han går igjen i flere voldtektssaker, vi ser at han er en gjenganger. Derfor er det viktig for oss å få inn flere tips som gjør at han kan bli identifisert, sier Lid.

Lederen for voldtektsgruppen hos Kripos, Cecilie Lilaas-Skari, bekrefter overfor Aftenposten at de fikk saken overført fra oslopolitiet i går. Hun er kjent med DNA-treffet og vil i dag sette seg inn i saken. Mannen er foreløpig ikke pågrepet.

Så langt har fire gjerningsmenn gitt treff i politiets DNA-register. Av 48 overfallsvoldtekter kjenner politiet identiteten til gjerningsmannen i av sju sakene. Åtte av overfallsvoldtektessakene er henlagt.

29 voldtekter

I juni gjennomførte Dagbladet en ringerunde til alle landets politidistrikt. Da var det i alt anmeldt 29 overfallsvoldtekter. Ved liknende undersøkelse i oktober er det meldt om 46 overfallsvoldtekter.

I Kristiansand var det en bølge av overfallsvoldtekter i sommer. Nå har politiet siktet en 15-åring for en voldtekt, mens en person sitter i varetekt for flere overfallsvoldtekter. Det har satt en stopper i voldtektsbølgen.

- Vi mener dette har roet bølgen fra i sommer. Det har ikke vært flere tilfeller av overfallsvoldtekter siden da, og vi har situasjonen under noenlunde kontroll, sier politiadvokat Ingrid Thoresen ved Agder politidistrikt.

28 overfallsvoldtekter i resten av landet

Dagladet har som nevnt over kartlagt mange av overfallsvoldtektene i Norge. Margen til høyre viser overfallsvoldtekter i Oslo.

Her er overfallsvoldtektene i Norge:

• KRISTIANSUND

16. okt: Kvinne skal ha blitt voldtatt ved Langveien

• STAVANGER
26. februar: Kvinne (20) voldtatt like ved Domkirka i Stavanger.  Henlagt.
13. mai: Mann voldtok kvinne i 20-årene på toalett på utested. Henlagt.
16. mai: 19 år gammel kvinne haiker med fremmed mann, blir voldtatt. Under etterforskning
17. juli: Kvinne i 20-åra overfalt og voldtatt. Under etterforskning.

• JESSHEIM
Lørdag 22. jan.: Kvinne (22) skal ha blitt voldtatt i bakgården til et utestedet. Mann siktet.

• BERGEN
28. jan.: Kvinne (25) overfalt og voldtatt i Bergen sentrum. Gjerningsperson av utenlandsk opprinnelse. Uoppklart.
29. jan. 16 år gammel jente skal  ha blitt overfalt og voldtatt på en gangvei i Åsane. Uoppklart.
12. mars: Kvinne (18) skal ha blitt voldtatt på parkeringsplass i Bergen sentrum. Nordisk gjerningsmannen. Uoppklart.
14. mars: Kvinne skal ha blitt overfalt og voldtatt i Bergen sentrum. Politiet mener å vite hvem gjerningspersonen er.
31. mars: Kvinne (19) skal ha blitt utsatt for en overfallsvoldtekt på en skogsvei ved Åsane. Uoppklart.
30. september: Kvinne i 30-årene plukket opp dresskledd haiker i et veikryss nord for Bergen. Han skal ha voldtatt henne på veien.
10. oktober: Kvinne skal ha blitt voldtatt i pirattaxi i Bergen sentrum. Voldtekten skjedde i bilen.

• TRONDHEIM
8. april: Kvinne ha blitt overfalt og voldtatt på en gangsti voldtektsmannen har norsk utseende. Uoppklart.
1. mai: 14-åring ble voldtatt av tre menn av utenlandsk opprinnelse. Jenta tok senere livet sitt. Uoppklart.

•STAVERN
26. juni: Kvinne (19) ha blitt overfalt og voldtatt ved et idrettsannlegg. Mørkhudet gjerningsmannen. Uoppklart.

• ARENDAL
3. juni: 3 menn skal ha voldtatt ei kvinne i 20-årene i Arendal sentrum. Ingen er siktet.
28. aug: Overfallsvoldtekt av en kvinne i 30-åra i et smug i Arendal sentrum. Gjerningsmannen skal ha vært av utenlandsk opprinnelse. Ingen er siktet.

• LILLESTRØM
11. juni: Ei tenåringsjente på vei hjem etter en fest skal ha blitt angrepet og voldtatt midt i et veikryss i Lillestrøm. Uoppklart.

ASKER OG BÆRUM
Det har blitt anmeldt minst to typiske overfallsvoldtekter  i Asker Bærum så langt i år. Voldtektene skal ha skjedd utendørs, og gjerningsmannen har vært ukjent. Sakene er uoppklart.

LILLEHAMMER
8. juni: Ung jente ha blitt overfalt og voldtatt da hun var på treningstur i et utmarksområde. Mann med nordisk utseende. Uoppklart.

NESODDEN
23. mai: En kvinne rundt 30 år ha skal blitt utsatt for en overfallsvoldtekt på Nesodden. Uoppklart.

KRISTIANSAND
29. mai: Kvinne i 20-årene skal ha blitt overfalt i Baneheia. Mann (19) varetektsfengslet i fire uker, siktet for overfallsvoldtekten.
26. juni: Kvinne i 20-årene skal ha blitt voldtatt i skogen like ved Baneheia av to menn. Mann (19) varetektsfengslet i 4 uker, siktet for overfallsvoldtekten.
3. august: Kvinne voldtatt ved Strandpromenaden i Kristiansand. Politiet pågrep gutt (15) som fortsatt sitter i varetekt. Erkjenner ikke straffskyld.

HOLMESTRAND
19. juni: Jente (19) skal blitt voldtatt i en sidegate.
Lik Dagbladet på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Islam var svøpen på Balkan

  Islam var svøpen på Balkan

  Å forstå Makedonias syn på flyktningstrømmen er en nødvendig betingelse for videre, politisk håndtering av flyktningene. (419 innlegg) Les mer

 • Et vemodig farvel

  Et vemodig farvel

  I dag er siste dagen med kommentarfelt på dagbladet.no. Her er en kommentarfeltmoderators bekjennelser, skriver Oda Rygh. (407 innlegg) Les mer

 • Frarøves retten til arbeid

  Frarøves retten til arbeid

  Mange tusen dyktige og arbeidsvillige mennesker sitter nå i mottak uten anledning til å bidra med sine ressurser. (206 innlegg) Les mer

 • SP svekker landets trygghet

  SP svekker landets trygghet

  Senterpartiets forvridde fortellinger om at Norge klarer seg uten Europa er uansvarlig. (203 innlegg) Les mer

 • Fabrikken har eksistert i 116 år. Nå må 60 ansatte gå: - Forferdelig tungt

  Fabrikken har eksistert i 116 år. Nå må 60 ansatte gå: - Forferdelig tungt

  Flagger ut produksjonen av kjente norske produkter. (185 innlegg) Les mer

 • (179 innlegg) Les mer

 • FNs utsending tror menneskesmuglere gnir seg i hendene over Listhaugs politikk

  FNs utsending tror menneskesmuglere gnir seg i hendene over Listhaugs politikk

  FNs høykommissær for flyktninger sier regjeringen er i ferd med å bryte Norges internasjonale forpliktelser. (142 innlegg) Les mer

 • På gyngende grunn

  På gyngende grunn

  Det kan hende Sylvi Listhaug møter motstand, fordi politikken rett og slett er feil medisin, skriver Marie Simonsen. (134 innlegg) Les mer