Tror enkeltpersoner kan stå bak flere voldtekter.

Tips oss 2400
GJENGANGER: Ei 18 år gammel jente ble voldtatt i et skogholt ved Hellerudveien i Oslo. Hun har beskrevet at gjerningsmannen er cirka 175 centimeter høy, og skal være mellom 30 og 35 år gammel. Mannen snakket Oslo-dialekt. Han har litt gule tenner, mørkt blondt hår strøket bakover med gelé, viker i hårfestet og helskjegg. Mannens DNA har nå gitt treff i politiets registre. Foto: Politiet

GJENGANGER: Ei 18 år gammel jente ble voldtatt i et skogholt ved Hellerudveien i Oslo. Hun har beskrevet at gjerningsmannen er cirka 175 centimeter høy, og skal være mellom 30 og 35 år gammel. Mannen snakket Oslo-dialekt. Han har litt gule tenner, mørkt blondt hår strøket bakover med gelé, viker i hårfestet og helskjegg. Mannens DNA har nå gitt treff i politiets registre. Foto: Politiet

Overfallsvoldtekter i Oslo: 18

Lørdag 2. april: En ung kvinne skal ha blitt voldtatt i Sofienbergparken i 23-tiden. Hun beskrev gjerningsmannen som mellom 20 og 40 år og mørkt hår.

Søndag 3. april, kl. 02.30-02.45: Kvinne voldtatt i Mandalls gate. Gjerningsmannen: 25 og 35 år og mørkt hår, snakket gebrokkent engelsk og norsk.

Søndag 3. april, kl. 03.00-03.30: Kvinne skal ha blitt voldtatt ved Brugata. Gjerningsmannen hadde mørkt, kort hår.

Søndag 3. april, kl.01-01.30: Kvinne voldtatt på Tjuvholmen/Aker Brygge. To menn voldtok henne ved bussholdeplassen.

Natt til 4. april, ca. kl. 03.15: En kvinne skal ha blitt overfalt og voldtatt på Sinsen. Kvinnen tok bussen og ved Sinsen bussholdeplass skal en medpassasjer ha gjennomført voldtekten. En person ble pågrepet i saken og senere løslatt.

Natt til lørdag 16. april: En mann anmeldt for voldtekt av en 21 år gammel kvinne i Oslo sentrum. Voldtekten skal ha skjedd på toalettet på Temptation, et 18-årssted ved tinghuset.

Søndag 17. april, kl. 04.00: Voldtekten skal ha skjedd i Skippergata. Gjerningsmannen hadde hvite klær.

Søndag 29. mai, kl 01.30:En kvinne ha blitt voldtatt i Regjeringskvartalet.
1. juni, mellom kl. 00.10 og 00.30: En kvinne skal ha blitt voldtatt etter å ha gått av en buss på Alexander Kiellands plass.

Søndag 3. juli: Fire kvinner ble voldtatt i Oslo denne kvelden. En av voldtektene var ved overfall. En kvinne midt i 20-årene anmeldte voldtekt natt til søndag under en tur på byen. Samme dag ble en annen kvinne overfalt på Vår Frelser gravlund i 19-tiden, men vitner hørte kvinnen skrike og brøt inn.

Søndag 17. juli ved 02.30-tida: Kvinne i 20-årene var beruset til nærmest bevisstløshet da hun ifølge politiet ble voldtatt på stortingstrappa. 15-åring ble pågrepet, og seinere løslatt. Saken er trolig henlagt.

Søndag 28. august: Kirkegårdsgata, Grünerløkka Oslo. Kvinne (22) ble voldtatt av to delvis maskerte menn mellom 06 og 07 på morgenen. En mann i 20-årene ble fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.  Mann (20) siktet, men ikke pågrepet i saken.

Søndag 28. august: En 15 år gammel jente skal ha blitt voldtatt i Slottsparken mellom 01.00-02.00 Gjerningspersonen skal være av afrikansk opprinnelse.

Lørdag 10. september: Vogtsgate i Oslo. En kvinne (23) delte drosje med 39 år gammel mann. Da de kom fram tvang han henne ned i en kjeller og voldtok henne. Mannen pågrepet, hevder sexen var frivillig.

Lørdag 1. oktober: Kvinne i 20-årene ringte politiet sa hun var blitt voldtatt av drosjesjåfør, i bilen mellom sentrum og Frogner. 01.00-tiden. Mann i 40-årene er pågrepet, og har vært i avhør.

Lørdag 8. oktober: 01.15 ble en 18 år gammel kvinne dyttet ut i et skogholt ved Hellerudveien. Deretter ble klærne revet av, og hun ble voldtatt.Klikk for innhold

Søndag 23. okt: 21 år gammel kvinne gikk gjennom Slottsparken. Her ble hun kontaktet av to menn som voldtok henne. Den ene var mørk i huden, hadde sort hår, var rund i ansiktet og mellom 170 og 180 cm høy.

Søndag 23. okt: 17 år gammel jente ble funnet naken i Torggata i Oslo. Hun skal ha blitt voldtatt i en bygård som ligger i en sidegate, og blitt holdt fanget i en leilighet. En litauisk statsborger (24) ble pågrepet og satt i arresten.


(Dagbladet): For en måned siden oppga Oslopolitiet at det så langt i år har vært 20 fullbyrda overfallsvoldtekter og 26 forsøk på overfallsvoldtekter i hovedstaten. I helga ble to nye ungjenter overfalt og voldtatt - én 21 år gammel jente ble voldtatt i Slottsparken og en 17 år gammel jente ble funnet naken i Torggata.

Dermed øker antallet overfallsvoldtekter eller forsøk på sådan i Oslo til 48. Dagbladet kan i dag vise hvor 18 av voldtektene har funnet sted. Oslopolitiet tror nå at flere gjerningspersoner kan stå bak voldtektene og forsøkene.

- Flere går igjen

-Vi har ingen grunn til å tro at det er 46 forbrytere. Vi tror det er flere som går igjen, og det er noe vi jobber med. Det er et bilde i analysen som tyder på at det kan være gjengangere, uten at jeg kan fastslå dette med sikkerhet, sier Kari-Janne Lid, leder av sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Politiet undersøker om beskrivelsene av voldtektsmennene og deres modus kan samsvare med andre tilfeller av voldtekt.

- Vi ser i noen saker at det er samme person som går igjen i beskrivelsene og i modus. Det kan dreie seg om gjerningssted, hvordan oppretter de kontakt og hvordan får de kontroll, samt utseende og verbale utsagn.

- DNA-treff

Da en 18-åring ble dyttet inn i et skogholt og voldtatt ved Hellerudveien, sikret politiet seg en DNA-profil på mannen. Det viser seg at han går igjen i deres DNA-registre:

- Han går igjen i flere voldtektssaker, vi ser at han er en gjenganger. Derfor er det viktig for oss å få inn flere tips som gjør at han kan bli identifisert, sier Lid.

Lederen for voldtektsgruppen hos Kripos, Cecilie Lilaas-Skari, bekrefter overfor Aftenposten at de fikk saken overført fra oslopolitiet i går. Hun er kjent med DNA-treffet og vil i dag sette seg inn i saken. Mannen er foreløpig ikke pågrepet.

Så langt har fire gjerningsmenn gitt treff i politiets DNA-register. Av 48 overfallsvoldtekter kjenner politiet identiteten til gjerningsmannen i av sju sakene. Åtte av overfallsvoldtektessakene er henlagt.

29 voldtekter

I juni gjennomførte Dagbladet en ringerunde til alle landets politidistrikt. Da var det i alt anmeldt 29 overfallsvoldtekter. Ved liknende undersøkelse i oktober er det meldt om 46 overfallsvoldtekter.

I Kristiansand var det en bølge av overfallsvoldtekter i sommer. Nå har politiet siktet en 15-åring for en voldtekt, mens en person sitter i varetekt for flere overfallsvoldtekter. Det har satt en stopper i voldtektsbølgen.

- Vi mener dette har roet bølgen fra i sommer. Det har ikke vært flere tilfeller av overfallsvoldtekter siden da, og vi har situasjonen under noenlunde kontroll, sier politiadvokat Ingrid Thoresen ved Agder politidistrikt.

28 overfallsvoldtekter i resten av landet

Dagladet har som nevnt over kartlagt mange av overfallsvoldtektene i Norge. Margen til høyre viser overfallsvoldtekter i Oslo.

Her er overfallsvoldtektene i Norge:

• KRISTIANSUND

16. okt: Kvinne skal ha blitt voldtatt ved Langveien

• STAVANGER
26. februar: Kvinne (20) voldtatt like ved Domkirka i Stavanger.  Henlagt.
13. mai: Mann voldtok kvinne i 20-årene på toalett på utested. Henlagt.
16. mai: 19 år gammel kvinne haiker med fremmed mann, blir voldtatt. Under etterforskning
17. juli: Kvinne i 20-åra overfalt og voldtatt. Under etterforskning.

• JESSHEIM
Lørdag 22. jan.: Kvinne (22) skal ha blitt voldtatt i bakgården til et utestedet. Mann siktet.

• BERGEN
28. jan.: Kvinne (25) overfalt og voldtatt i Bergen sentrum. Gjerningsperson av utenlandsk opprinnelse. Uoppklart.
29. jan. 16 år gammel jente skal  ha blitt overfalt og voldtatt på en gangvei i Åsane. Uoppklart.
12. mars: Kvinne (18) skal ha blitt voldtatt på parkeringsplass i Bergen sentrum. Nordisk gjerningsmannen. Uoppklart.
14. mars: Kvinne skal ha blitt overfalt og voldtatt i Bergen sentrum. Politiet mener å vite hvem gjerningspersonen er.
31. mars: Kvinne (19) skal ha blitt utsatt for en overfallsvoldtekt på en skogsvei ved Åsane. Uoppklart.
30. september: Kvinne i 30-årene plukket opp dresskledd haiker i et veikryss nord for Bergen. Han skal ha voldtatt henne på veien.
10. oktober: Kvinne skal ha blitt voldtatt i pirattaxi i Bergen sentrum. Voldtekten skjedde i bilen.

• TRONDHEIM
8. april: Kvinne ha blitt overfalt og voldtatt på en gangsti voldtektsmannen har norsk utseende. Uoppklart.
1. mai: 14-åring ble voldtatt av tre menn av utenlandsk opprinnelse. Jenta tok senere livet sitt. Uoppklart.

•STAVERN
26. juni: Kvinne (19) ha blitt overfalt og voldtatt ved et idrettsannlegg. Mørkhudet gjerningsmannen. Uoppklart.

• ARENDAL
3. juni: 3 menn skal ha voldtatt ei kvinne i 20-årene i Arendal sentrum. Ingen er siktet.
28. aug: Overfallsvoldtekt av en kvinne i 30-åra i et smug i Arendal sentrum. Gjerningsmannen skal ha vært av utenlandsk opprinnelse. Ingen er siktet.

• LILLESTRØM
11. juni: Ei tenåringsjente på vei hjem etter en fest skal ha blitt angrepet og voldtatt midt i et veikryss i Lillestrøm. Uoppklart.

ASKER OG BÆRUM
Det har blitt anmeldt minst to typiske overfallsvoldtekter  i Asker Bærum så langt i år. Voldtektene skal ha skjedd utendørs, og gjerningsmannen har vært ukjent. Sakene er uoppklart.

LILLEHAMMER
8. juni: Ung jente ha blitt overfalt og voldtatt da hun var på treningstur i et utmarksområde. Mann med nordisk utseende. Uoppklart.

NESODDEN
23. mai: En kvinne rundt 30 år ha skal blitt utsatt for en overfallsvoldtekt på Nesodden. Uoppklart.

KRISTIANSAND
29. mai: Kvinne i 20-årene skal ha blitt overfalt i Baneheia. Mann (19) varetektsfengslet i fire uker, siktet for overfallsvoldtekten.
26. juni: Kvinne i 20-årene skal ha blitt voldtatt i skogen like ved Baneheia av to menn. Mann (19) varetektsfengslet i 4 uker, siktet for overfallsvoldtekten.
3. august: Kvinne voldtatt ved Strandpromenaden i Kristiansand. Politiet pågrep gutt (15) som fortsatt sitter i varetekt. Erkjenner ikke straffskyld.

HOLMESTRAND
19. juni: Jente (19) skal blitt voldtatt i en sidegate.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.