Et nytt norsk gruveeventyr er i gang. Starten har vært litt som skrekkvarianten av Snøhvit.

Tips oss 2400
Det er ikke bare gråstein alt som er furet, værbitt. De norske fjellene skjuler metaller og mineraler til en verdi av 1500 milliarder kroner. Et halvt oljefond. Gruveindustrien er den nye oljen. Vi har gull, kobber, jern, titan og mye mer. Rikdommen er spredd over hele landet, men særlig interessante er de nordligste fylkene. Kartleggingen er så vidt i gang, men flere letelisenser er gitt. Nye prosjekter er på gang og gamle gruver gjenåpnes. Våre naboland Sverige og Finland er i samme heldige situasjon. Det er klondykestemning i nord.

Et moderne samfunn klarer seg ikke uten mineraler og metaller. Det brukes til alt. Smykker, batterier, vindmøller, biler, porselen, fargestoffer i mat. Og det er stor mangel på dem. Europa bruker 20 prosent av verdens produksjon av metaller, men står bare for 3 prosent selv. Kina holder igjen, og EU ser mot våre berg. De vil sikre sin industri og de betaler godt. Gruvealderen vil gi oss vekst, arbeidsplasser og nye muligheter. Det snakkes om å skipe råstoffer gjennom Nordvestpassasjen og til Kina. Om å doble kapasiteten på Ofotbanen, og å forlenge den til Sverige, mot Finland, Russland, kanskje helt til Kina, den og. Eventyret blir virkelig. Trond Giske har sagt at næringa har en stor framtid. Aktørene er ivrige og har mange spørsmål: Skal vi ha et Gruve-Statoil? Hvor stor andel av utenlandsk eierskap skal vi ha? Hvilken rolle skal kommunene ha, og hva er egentlig Direktoratet for mineralforvaltning? Til våren kommer svarene i Giskes mineralstrategi. En melding ville ha krevd behandling i Stortinget. Altfor tregt. Fjellet skal beve, under vår neve.

En ting var både LO-leder, BI-professor, statsråd og andre som vil bygge i berget enige om på seminar denne uka: Gruvedriften må være grønn. De sa ikke så mye mer. Det var passelig dose for en festtale. Men det er mer. Gruveindustri har et dårlig rykte. Ryktet har rot i virkeligheten. Gjenåpningen av Sydvaranger Gruve, kobbergruvene i Kvalsund og planene om rutilutvinning i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane er de første kapitlene i vår nye gruvehistorie. Det har ikke bare vært hyggelig lesning. For alle de tre prosjektene er det en forutsetning å få bruke nasjonale laksefjorder som dumpingplass for millioner av tonn med stein, grus og støv blandet med potensielt giftige kjemikalier. Sjødeponering er forbudt i en rekke land, som USA, Kina og Australia.

I Sogn og Fjordane vil Nordic Mining kutte toppen av Engebøfjellet og gjøre det til et åpent dagbrudd for rutil, stoffet som gir tannkremen hvitfarge. Flere millioner tonn avfall vil bli deponert i fjorden årlig i 40 år. Avfallet vil ødelegge havbunn og leveområder for truede arter i et fire kvadratkilometer stort område. NIVA har fått betalt X antall millioner av selskapet for å konsekvensutrede dumpingen, og mener at den ikke vil skade laksestammen. Statens eget havforskningsinstitutt er uenige. Saken har skapt splittelse lokalt. Kommunen har gitt tillatelse, men Fiskeridirektoratet protesterer. Nå ligger saken på Erik Solheims bord. Sydvaranger-saken viser hvor galt det kan gå selv med myndighetenes kontroll. Eller «kontroll». Sydvaranger Gruver gjenåpnet i 2009. Siden har lokalpressen vært full av saker om hemmelighold av giftrapport, ulovlige utslipp og nå, et Klima- og forurensingsdirektorat som ba selskapet stanse utslipp, og fire dager seinere snudde etter en telefon fra LO-topp Ellen Stensrud. Selskapet Nussir har søknad inne hos Klif nå om å gjenoppta gruvedriften i Kvalsund. Vi kan jo gjette på utfallet.

Forurensningsloven har et forbud mot enhver form for forurensing. Men Klif er pålagt å veie andre samfunnsforhold opp mot dette. Den sterkeste, industrien, vinner hver gang. Fjordene har et svakt vern mot gruveeiere. For tida arbeider sterke politiske krefter for industrien. Bare fiskere og miljøaktivister jobber for fjordene.

Hurra minerer, du vinner til sist. Vi kan ikke si nei til alt som er av rikdom i fjellet. Så lenge nordmenn er storforbrukere av mineraler og metaller, er det riktig at vi er noenlunde selvforsynte, og ikke overbelaster fattige lands natur. Men vi har en lang vei å gå for å kunne kalle norsk gruvedrift grønn. Skal enden på dette eventyret bli god, har Giske en stor jobb å gjøre med den strategien sin.
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • (1931 innlegg) Les mer

 • Erna om norske asylmottak: - Det er krise

  Erna om norske asylmottak: - Det er krise

  Trenger 350 senger hver dag. Men statsministeren får kritikk fra kommunene, og flere sier til brakkebyer for 3000 flyktninger. (597 innlegg) Les mer

 • Mindretallet har også krav på rettigheter

  Mindretallet har også krav på rettigheter

  Det beste alternativet er å legalisere og regulere cannabis, det nest beste er avkriminalisering. (521 innlegg) Les mer

 • Islam fører til terrorisme

  Islam fører til terrorisme

  Men det betyr ikke at vi bør legge skylden på islam. (422 innlegg) Les mer

 • Cannabisforbudet rammer dem det utgir seg for å beskytte

  Cannabisforbudet rammer dem det utgir seg for å beskytte

  Med nullvisjonen har vi skapt et mistillitsforhold til unge og hevet terskelen for at dem som trenger det oppsøker hjelp. (307 innlegg) Les mer

 • Nå ruster Putin opp på grensa til Tyrkia. Frykter Russland kan ta hevn

  Nå ruster Putin opp på grensa til Tyrkia. Frykter Russland kan ta hevn

  Missilforsvar og krigsskip i posisjon. (301 innlegg) Les mer

 • Jagland: - Terroren må tørkes ut

  Jagland: - Terroren må tørkes ut

  Muslimske ungdommer trenger å høre noe annet enn at muslimene er problemet og at vi må ta oppgjør med islamismen. (236 innlegg) Les mer

 • Ta vare på fellesgodene

  Ta vare på fellesgodene

  Der hvor jeg bor i Groruddalen har vi ikke lov til å bruke narkotika. (195 innlegg) Les mer