Prostatakreft er blitt den kreftformen som rammer flest i Norge. Økningen har vært på 25 prosent siden 2000.

Tips oss 2400
ØKNING:   Professor Sophie Fosså ved Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet sier det er et paradoks at Norge og Sverige ligger på topp i verden når det gjelder dødelighet av prostatakreft, uten at ekspertene kan forklare hvorfor.
Foto: Christian Thomassen / SCANPIX

ØKNING: Professor Sophie Fosså ved Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet sier det er et paradoks at Norge og Sverige ligger på topp i verden når det gjelder dødelighet av prostatakreft, uten at ekspertene kan forklare hvorfor. Foto: Christian Thomassen / SCANPIX

Mens rundt 2.800 norske kvinner anslås å få konstatert brystkreft i år, er tallet på menn som får prostatakreft hele 4.300.

Kreftekspertene aner ikke hvorfor økningen av prostatakreft har vært så stor det siste tiåret. Dette ett av hovedtemaene når norske og internasjonale krefteksperter samles til Onkologisk Forum i Oslo torsdag og fredag.

Selv om så mange menn får prostatakreft, er det svært få som snakker åpent om sykdommen, sier professor Sophie Fosså ved Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet.

- Her er det mye skam, fordommer og manndom ute og går. Mitt inntrykk er dessuten at jo mer utdannet mennene er, desto mindre ønsker de å snakke om sin sykdom, sier Fosså.

Utviklingen av nye behandlingsformer av prostatakreft har vært stor de siste årene og etter 5 år ligger overlevelsesprosenten i dag på rundt 90. Fosså peker likevel på paradokset at Norge og Sverige ligger på topp i verden når det gjelder dødelighet av prostatakreft, uten at ekspertene foreløpig kan forklare hvorfor.

(NTB)

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.