Lo bort spørsmålene under studentdebatt i Oslo i går kveld.

Tips oss 2400
I DEBATT: F.v. Midtøstenkommentator og filosof, Lars Gule, samfunndebattant og Minerva-skribent Jan Arild Snoen, tidligere al-Islam-leder Mulla Krekar og hans tolk. Alle svarte de på spørsmål fra salen under debatten. Foto: HILDA NYFLØT / DAGBLADET

I DEBATT: F.v. Midtøstenkommentator og filosof, Lars Gule, samfunndebattant og Minerva-skribent Jan Arild Snoen, tidligere al-Islam-leder Mulla Krekar og hans tolk. Alle svarte de på spørsmål fra salen under debatten. Foto: HILDA NYFLØT / DAGBLADET

SNAKKET OM SIN IDEOLOGI: Mulla Krekar var invitert for å snakke om sitt syn på religion og oppfattelse av verden. Foto: HILDA NYFLØT / DAGBLADET

SNAKKET OM SIN IDEOLOGI: Mulla Krekar var invitert for å snakke om sitt syn på religion og oppfattelse av verden. Foto: HILDA NYFLØT / DAGBLADET

(Dagbladet): Den tidligere Ansar al-Islam-lederen og grunnleggeren mulla Krekar deltok på debatten «Upopulær aften: En folkefiende?» i regi av Det Norske Studentersamfund i Oslo i går kveld. Meningen var at han skulle snakke om sin ideologi og sine teologiske tanker.

- Krekar vil framstå som julenissen, vi fikk inntrykk av at han er en bestefarfigur. Han går rundt og skylder på vesten og korrupte krefter, sier samfunnsdebattant og Minerva-skribent, Jan Arild Snoen til Dagbladet.

- Lo spørsmålene bort

Sammen med Midtøstenkommentator og filosof, Lars Gule, satt han i panelet under debatten. Snoen mener det var «vanskelig å få konkrete svar» fra mulla Krekar da de skulle få vite mer om hans ideologi.

- Han lo spørsmålene bort, og derfor er vi ikke noe klokere. Vi fikk ikke vite noe om rammene hans for et demokrati, og han var uklar rundt Sharia-lovene, sier Snoen.

I 2003 ga Krekar ut den politiske selvbiografien «Med egne ord». Han har blitt kalt «bin Ladens onde fetter», «Terrorpendler» og Morgenbladet har kalt ham «Norges egen og folkekjære fundamentalist».

Snoen mener han stilte opp i debatten for å framstå som en ufarlig mann.

- Han sier det samme uansett hva spørsmålene er. De radikale meningene han skrev i boka si kom ikke fram i dag, men dessverre ser det ikke ut til at han har forandret seg.

Var moderat

I fjor høst siktet Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) mullaen for trusler, trusler mot myndighetspersoner og oppfordring til terror.  «Dør jeg, dør den som kastet meg ut av Norge», hadde Krekar i juni før siktelsen sagt på en internasjonal pressekonferanse som han holdt på Vika i Oslo. Deretter dro han fram Erna Solberg som eksempel på en person som «ville lide samme skjebne» om han døde.

I går kveld kom han derimot ikke med noen trusler.

- Snoen mener du var moderat og at du ikke svarte konkret på spørsmålene?

- Spørsmålene var generelle, derfor ga jeg et generelt svar, sa Krekar til Dagbladet etter debatten.

- Hva var det du ville få ut av kvelden?

- Jeg vet ikke hva som er studentenes mål, jeg svarte bare ja på invitasjonen om å delta.

- Vesten hater islam

Krekar mener debatten var «bra», og at det er «nødvendig å bli kjent med hverandre, slik at konflikten blir mindre» mellom han og nordmenn.

- Dessverre er det mange som har et dårlig bilde og er sinte første gang de ser meg, og det forsvinner ikke med en gang. Men når de får bilder av meg fra mine taler blir det bedre.

- Hvorfor tror du folk er sinte på deg?

- Det er politisk. Hele vesten er imot islam. Vesten hater islam.

- Mener du at hver enkelt person i vesten er imot islam?

- De politiske lovene er imot islam. Med en gang folk blir politikere blir de imot islam.

I juni i år ble Krekar anmeldt for nye drapstrusler. Årsaken er at det er dukket opp et nytt lydopptak hvor Krekar angivelig oppfordrer til drap på kurderen Halmat Goran.

Mener islam står over andre religioner

NRKs utenrikskorrespondent Sidsel Wold ledet debatten i Oslo i går. Hun spurte mullaen om hvorfor det var viktig for ham å følge islams fem søyler.

- Islam gir det fullstendige svaret på alt man trenger for et stabilt liv. Det blir feil å sammenligne islam med andre religioner.

- Hvorfor mener du islam står over andre religioner? spurte Wold videre.

- Vi har en koran, dere har fire bibeler. Vår profet var leder, deres forsvant. Vår islam har 76 vers om politikk og ledelse, i deres bibel er det ikke én setning. Men allikevel har jeg full respekkt for Jesus og kristendommen.

«Kjære Jesus», fortsatte Krekar på norsk før salen brøt ut i latter.

Vil ha sharia-lov

- Deres hjerne er ikke noe større enn vår. Idealsamfunnet jeg ser for meg og kjemper for, er lovlig akkurat som i deres land. Folk skal være frie til å velge hvem som skal representere dem i parlamentet, sa Krekar på spørsmål om sitt idealsamfunn.

- Det er helt klart at vi skal styre med vår sharia på samme måte som dere styrer som deres «sharia».  Ikke vær redde, vi skal ikke styre med norske lover i vårt land.

- Hvordan er det for en religiøs mann som deg å leve i et samfunn med nakne kvinner på forsida av avisa hver dag, og hvor orgasme diskuteres på TV? spurte Sidsel Wold.

- Jeg ser bare på Al Jazeera, svarte Krekar før han tok en pause.

- Jeg er ikke i konflikt med mennesker som vil leve på den måten.

- Hva håper Krekar at skal skje i «arabia» etter den arabiske våren? sa Wold.

- Jeg ser ikke annet enn at de som styrer er islamister. Dere ønsker Stoltenberg, vi må på lik linje få dem vi ønsker.

- Fratatt mine rettigheter

Krekar snakket om at han «bare ville ha tilhørighet i samfunnet» da han kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.

- Jeg har ikke gjort noe på 20 år, sa han og la til at «livet mitt er tungt» og at de «norske politikerne er urettferdige».
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Nedre aldersgrense på religion

  Nedre aldersgrense på religion

  Å innføre en 16 års aldersgrense på mannlig omskjæring vil innebære at vi setter en stopper for jødedommen i Norge. (1010 innlegg) Les mer

 • -     Russland bidrar til sin egen isolasjon

  - Russland bidrar til sin egen isolasjon

  Statsminister Erna Solberg mener Putin bidrar til en urolig situasjon i Europa. (645 innlegg) Les mer

 • - Jeg blir uvel, kvalm og sint

  - Jeg blir uvel, kvalm og sint

  Hundetrening på Ekebergsletta vekker reaksjoner. - Ikke representativt for kurset, sier kursleder. (503 innlegg) Les mer

 • Fjørfebransjen er en dyretragedie

  Fjørfebransjen er en dyretragedie

  ... Og landbrukspolitikken har skylden. (486 innlegg) Les mer

 • Ukrainske soldater anklages for å ha byttet side

  Ukrainske soldater anklages for å ha byttet side

  Soldater vegrer seg for å skyte på egne landsmenn øst i Ukraina. (420 innlegg) Les mer

 • (362 innlegg) Les mer

 • Vladimir Putin kalte Øst-Ukraina for «Novorossija»: - Bare gud vet hvorfor dette ble en del av Ukraina

  Vladimir Putin kalte Øst-Ukraina for «Novorossija»: - Bare gud vet hvorfor dette ble en del av Ukraina

  Betyr «Nye Russland». (352 innlegg) Les mer

 • Panservogner med russiske flagg kjører inn i flere ukrainske byer

  Panservogner med russiske flagg kjører inn i flere ukrainske byer

  Flere vitner skal ha sett bevæpnede menn med russiske flagg kjøre inn på stridsvogner i flere byer øst i Ukraina. (345 innlegg) Les mer