Alkhol går ofte hånd i hånd med juletiden, og liberale nordmenn tar seg gjerne et glass med barna til stede. Men når blir et glass et for mye?

Tips oss 2400
TENK PÅ BARNA: Barneombudet mener foreldre også må se på andre alkoholbruk i jula, da man gjerne er sammen med familie og venner.

TENK PÅ BARNA: Barneombudet mener foreldre også må se på andre alkoholbruk i jula, da man gjerne er sammen med familie og venner.

Tips til godt alkovett

 • Tenk igjennom om, og eventuelt hvor mye du vil drikke når du er sammen med barn
 • Vær oppmerksom og snakk med barna om hvordan de har det når voksne drikker.
 • Snakk med andre foreldre om en felles tilnærming til barn og alkohol.
 • Sørg for at minst en voksen holder seg edru i tilfelle noe skulle skje.
 • Barn trives best med edru voksne og ønsker seg gode og trygge grenser. Finn balansen mellom barns behov for trygghet og omsorg og voksnes behov for frihet og nytelse.
Julehøytiden er for mange en tid man samles som familie rundt et stort og deilig middagsbord, selvfølgelig med juleøl og akevitt. Men ikke alle er enig i at det er nødvendig med alkohol når det er barn til stede fordi noen voksne ikke klarer å kontrollere inntaket av godsakene.

Vinen blir skjenket i en jevn flyt, og praten rundt bordet tar oppmerksomheten fra antall glass som blir konsumert. Foreldrenes karakter kan raskt forandre seg fra fra å være snille og oppmerksomme til å bli utilgjengelige, egoistiske, uinteresserte og med en "rar" oppførsel.

Tar hensyn til de minste

Og i følge ekspertene legger selv veldig små barn lett merke til den uvanlige oppførselen, selv om foreldre oftere passer på rundt de alle minste.

- Nå barna er veldig små tar de voksne ofte mer hensyn, men ettersom barna blir eldre vokser også den liberale grensen når det kommer til alkoholinntaket, og dette er noe vi vil rette fokus mot, sier kommunikasjonssjef i AV-OG-TIL, Frode Restad.

Det som bekymrer og skremmer barnet er mer den forandringen som skjer med foreldrene når de ruser seg, og dette gjelder også de eldre barna.

Ikke nødvendigvis skadelig for barna

Forsker og psykolog Hilde Pape ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, sier på sin side at det ikke finnes dokumentasjon for at barn tar skade av å se foreldre drikke med måte i ny og ne.

- Det er klart at barn og fyll ikke hører sammen, men å ta et glass rødvin til maten gjør neppe skade, sier Pape.

Hun forteller at befolkningen drikker mer nå enn for noen år siden, og at det trolig er blitt mer vanlig at barn er til stede ved sosiale sammenkomster der de voksne drikker. Og hun påpeker at det er flere negative sider ved overdreven konsumering.

- Foreldre er rollemodeller, så det kan være uheldig dersom de voksne drikker ofte eller mye når barn er til stedet. Da kan det være en større sjanse for at barna selv begynner å drikke tett i ungdomstiden, sier Pape.

Alkovett gjelder også øvrig familie

Barneombud Reidar Hjermann mener foreldre også bør tenke på alkoholinntaket til resten av familien i juletiden, hvor en gjerne ser slekt og venner oftere enn ellers.

- Husk at de som kommer på besøk ikke alltid har et så kontrollert forhold til alkohol som det vertskapet kanskje har. Venter du en gjest som du vet blir ubehagelig etter noen glass vin bør du holde flaskene unna festen, både av hensyn til gjesten selv og av hensyn til barna i huset, sier Hjermann.

Barneombudet forteller at barn vil kjenne igjen de voksne rundt seg, og at slørete blikk og høye stemmer er ikke på ønskelisten til barn før jul.

- Julen handler om å sette barna først, og ikke sist, understreker Hjermann.

Han mener at et menneskes livslange grunntrygghet henger sammen med grad av trygghet i barndommen.

-En oppvekst med nære familiebånd, med rolige og vakre juler uten rusmidler, den blir nesten alltid god, forteller Hjermann.

Alkoholfri julaften

Alkoholforbruket i Norge har økt med 40 prosent i løpet de siste 15 årene, og organisajonen AV-OG-TIL arbeider for godt alkovett i hverdagen. Sentralt står arbeidet med å løfte frem barnets perspektiv. Og spesielt viktig er dette arbeidet i adventstiden vi nå går inn i.

- Tidligere undersøkelser viser at så mange som tre av fire mener at juletiden bør være alkoholfritt når man feirer med barn, men dessverre er det mange som ikke lever etter det de sier, forteller Restad.

De aller fleste barn ser på mamma og pappa som den ultimate trygghet, og oppover i alder som rollemodeller. Nettopp derfor bør de voksne tenke seg om en ekstra gang før de inntar alkohol i følge Restad.

Barn merker endringen hos voksne når de drikker alkohol mye raskere enn mange er klar over. Hvor mye som skal til er individuelt, men ofte er det ikke snakk om mange glass før barna merker at noe er annerledes med foreldrene.

Dårlig selvinnsikt

I situasjoner der det ble drukket alkohol i samvær med barn, oppgir nordmenn at de i langt større grad har observert problematisk atferd hos andre, enn hos seg selv.

- De fleste av oss drikker, men det er de færreste av oss som snakker med andre om hvor mye som er greit å drikke sammen med barna, eller tar opp med andre voksne om man synes de drikker for mye. Vi lever i et samfunn med stor åpenhet om en rekke tema, men denne åpenheten synes ikke å gjelde alkohol. Samtidig kan tallene kan tyde på at vi lettere observerer problematisk atferd hos andre enn hos oss selv, sier leder for AV-OG-TIL, Kari Randen.

Og dersom du må ta med barna hvor det kommer til å bli inntak av alkohol oppfordres foreldrene til å ta sine forholdregler.

- Velger man å ta barna med er det viktig å ta forholdsregler, og være bevisst på barnas reaksjoner dersom ubehagelige situasjoner skulle oppstå. Avtal på forhånd om, og eventuelt hvor mye dere vil drikke, og hvem som skal holde et ekstra øye med barna, sier Randen.

Les også:

Sliter med skyldfølelse

En fyllekule kan være nok

Så mye kan du drikke sammen med barna

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Så skjedde det igjen — fornektelsen

  Så skjedde det igjen — fornektelsen

  Vi vet hvem som står bak den økende jødeforfølgelsen på det europeiske kontinentet. (1355 innlegg) Les mer

 • Pegida-Hermansen får sparken fra lærerjobb

  Pegida-Hermansen får sparken fra lærerjobb

  På grunn av holdningene til Islam. (1294 innlegg) Les mer

 • Ni av ti Frp-velgere er enige med Pegida

  Ni av ti Frp-velgere er enige med Pegida

  Mener Norge trues av muslimsk innvandring. (1019 innlegg) Les mer

 • Intet nytt fra Østfronten

  Intet nytt fra Østfronten

  Også denne helgens nyheter fra Ukraina er nedslående. En ny prorussisk militær offensiv forandrer spillet. Krigen kan nå bli total og utslettende. (653 innlegg) Les mer

 • Kjære Lånekassen

  Kjære Lånekassen

  Jeg er blitt trukket ut til tilfeldig bokontroll, i dette brevet skal jeg beskrive boforholdene med min tidligere samboer og eks-kjæreste nærmere for dere. (285 innlegg) Les mer

 • Lover bare enda mer krig og avviser våpenhvile

  Lover bare enda mer krig og avviser våpenhvile

  Vil de pro-russiske opprørerne starte en ny militær offensiv? (274 innlegg) Les mer

 • Kunstnerlønna raser: Billedkunstnere tjener 89.000 kroner i året

  Kunstnerlønna raser: Billedkunstnere tjener 89.000 kroner i året

  Mens nordmenn flest tjener mer, går kunstnernes inntekter dramatisk nedover. (218 innlegg) Les mer

 • Den privilegerte manns klagesang

  Den privilegerte manns klagesang

  I stedet for å bruke energien sin på å presentere reelle mannsproblemer, bruker likestillingskritikere først og fremst sine krefter på å kritisere, latterliggjøre og avspore feministdebatter. (200 innlegg) Les mer