Juleplatebonanza: Her er noen av toppene og bunnene av årets juleplater.

Tips oss 2400
5

«Jol i mi song»

 • Artist: Sondre Bratland
 • Plateselskap: Kirkelig kulturverksted
 
5

«Heim te jol»

 • Artist: Inger Lise Stulien
 • Plateselskap: MTG / Musikkoperatørene
 
3

«Christmas»

 • Artist: Michael Bublé
 • Plateselskap: Reprise / Warner
 
3

«Julegaven»

 • Artist: Trine Rein
 • Plateselskap: DaWorks / Musikkoperatørene
 
2

«Under the Misteltoe»

 • Artist: Justin Bieber
 • Plateselskap: Island / Universal
 
Sondre Bratland
JULEALBUM: For 19 år siden utga Sondre Bratland «Rosa frå Betlehem», den flotteste juleplata som er utgitt i Norge. Den er det ikke lett å toppe. Det betyr ikke at «Jol i mi song» ikke holder mål.

I forhold til mange plater som ligner glorete julegater overlesset med neonlys og antatt stemning, minner Bratland mer om et et enslig, beskjedent tre i halvmørket, «akustisk» pyntet med stearinlys, håndflettede julekurver og krystallkuler.

Tore Brunvoll på strengeinstrumenter, Sigbjørn Apeland på harmonium og piano og Nils Økland på diverse feler ligger som stille fallende snø bak den mektige, intime stemmen til sangeren fra Vinje.

Denne mannen legger innholdet fram som gaver til lytteren.

Kjente julesanger, obskure folkeviser, nyskapte sanger — alt glir inn i en helhet som kaller på meditativ stillhet, en befriende pause fra stresset som akkurat nå ligger som en krampe over landet.

Anmeldt av Fredrik Wandrup

Inger Lise Stulien

JULEALBUM: Det er akkurat som om jula gjør noe med sørlendingene. Helene Bøksle fra Mandal hadde stor suksess med «Det hev ei rose sprunge» fra 2009, som ble utvidet med en låt og gjenutgitt i fjor.

Nå kommer læreren Inger Lise Stulien fra Evje i Setesdal med ei juleplate som også har den originaliteten og varmen som ofte savnes i den stadig større strømmen av plater som skal få oss i julestemning.

Stulien fikk i 2003 Målblomen av Noregs Mållag for sin innsats som formidler av nynorsk sangkultur og tradisjon, og hun gjør ikke skam på prisen på denne samlingen med ti julelåter.

Hun har riktignok tatt for seg flere kjente julesanger, men de er skrevet om til nynorsk eller dialekt. Dermed heter det «Eg er så glad kvar jolekveld», for øvrig med elever fra første- og andreklasse ved Stuliens egen arbeidsplass, Evje barneskule.

Hun presenterer også flere nye, egenkomponerte julelåter som kan komme til å bli stående som gode eksempler på fornying av julesangtradisjonen.

Særlig står gitarist Knut Kjetil Møens «Heim te jol», Stuliens egen «Smelta snø» og deres felles låt «Ein engel te jol» fram.

Men den milde og forsonende stemmen hennes er ikke aleine årsaken til at dette er blitt ei moderne juleplate som peker seg fordelaktig ut i årets bunke med nye utgivelser.

To personer må trekkes fram: Produsent, arrangør og musiker Bjørn Ole Rasch (trøorgel og andre tangenter) og hans faste makker Annbjørg Lien (hardingfele og nyckelharpe).

De gir låtene akkurat den harmoniske innpakningen de fortjener. Bare hør hennes versjon av Erik Hillestad og Carolas «Himmelen i mi famn».

Helt til slutt melder også telemarkingen Kirsten Bråthen Berg seg på som en duettpartner med styrke og autoritet på «Fager er jordi».

Fagert er ordet. Jula er reddet!

Anmeldt av Øyvind Rønning

Michael Bublé

JULEALBUM: Den kanadiske rat pack-crooneren Michael Bublé ga forleden uttrykk for følgende i «Skavlan» : Framfor at han blir kalt «en ny Frank Sinatra» vil han at framtidas vokalister i sjangeren skal kalles «en ny Michael Bublé».

Man forstår ham.

Når man legger seg så tett opptil fortidas mestere, er det ikke lett å bli betraktet som original. Det er han da heller ikke. Og her er juleplata hans.

Den er litt annerledes enn de platene Frankie Boy, Dino og en kø av andre sjarmører har spilt inn før ham, men ikke vesentlig. Det svinger, men mer kalkulert enn spontant. Sangene er de gode gamle.

Litt overraskende fins Ertha Kitts erotisk ladde «Santa Baby» her, riktignok variert med «Santa Buddy», kanskje for å unngå misforståelser.

Og mitt oppi dette: En pompøs «Ave Maria».

Bublé skriver at dette er en plate han har ønsket å gjøre hele livet. Godt for ham at han fikk sjansen til slutt.

Anmeldt av Fredrik Wandrup 

Trine Rein

JULEALBUM: Det allerede fyldige lageret av juleplater som fins på kloden, er snart mer tallrikt enn stjernene på himmelen og sandkornene på havets bunn.

Trine Rein har hatt pågang av folk som vil hun skal synge på norsk, forteller hun, og motstrebende har hun lagt inn noen norske tekster på dette julealbumet. Man kan forstå hennes nøling.

Noen av låtene på engelsk klinger best, for eksempel «Behold This Child», en stilig countryblues i samkjør med Kjetil Steensnæs på gitar. Mens den norske teksten «En krybbe var vuggen» lyder mer som en spontan opptreden på et bedehus.

Kommentarene på coveret er fylt med religiøse betraktninger, og en sprikende blanding av rootsbacking, barnekor og svulmende gospel/soul-atmosfære preger lydbildet.

En bluegrass-versjon av «Det kimer nå til julefest» blir i overkant masete.

I det hele tatt — dette er verken klassisk eller nyskapende.

Anmeldt av Fredrik Wandrup


Justin Bieber
JULEALBUM: Under mistelteinen i år står en tenåring med oppdatert playmosveis og sviskesynger julesanger.

Popfenomenet Justin Bieber sine versjoner av klassiske «The Christmas Song» og «Santa Clause is Coming to Town» er bare irriterende dårlige. Han tilfører også lite nytt til den moderne klassikeren «All I Want for Christmas» med Mariah Carey, mens Busta Rhymes-gjestende «Drummer Boy» grenser direkte til julesangblasfemi.

Justin sjarmerer greit nok på det Jason Mraz-aktige tittelsporet og bonuslåta, pre-stemmeskifteversjonen av Stevie Wonders «Someday at Christmas».

Mengden stereotype r'n'b-rytmer og uinspirert vokaljokking over bjelleklang fra lil'Bieber gir likevel totalt ingen gavepakke å rope julestemingshurra for.

De Bieber-syke blåser vel uansett i dét, for dem er nok innpakningen av større betydning enn innholdet, egentlig.  

Anmeldt av Julia Pettersen
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Den lange veien hjem

  Den lange veien hjem

  Å råde unge jenter til å passe på seg selv, er ikke det samme som å gi dem skylden for voldtekt. (416 innlegg) Les mer

 • Arbeid til flyktninger

  Arbeid til flyktninger

  Når vi i dag snakker om 8000 flyktninger til Norge, vender mine tanker tilbake til vinteren 1944, da vi hadde mange ganger 8000 flyktninger i Norge. (366 innlegg) Les mer

 • Nederlaget i Hellas

  Nederlaget i Hellas

  EU-lederne fikk som fortjent av grekerne. Hvis de ikke nå handler klokere gjør de «den europeiske drømmen» sin til skamme. (306 innlegg) Les mer

 • - Norge har hatt medvind på alle bauger og kanter. Nå har vi motvind

  - Norge har hatt medvind på alle bauger og kanter. Nå har vi motvind

  Derfor frykter ekspertene for Norges økonomiske framtid. (262 innlegg) Les mer

 • Ingen bibelsk løsning

  Ingen bibelsk løsning

  Selv om det å miste jobben er en personlig krise for den det gjelder, er ikke dommedag kommet. (198 innlegg) Les mer

 • Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

  Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

  Når ledende klima- og miljøengasjerte mennesker ikke bryr seg med å redusere egne utslipp, kan dette oppfattes som et tegn på at klimasituasjonen ikke er så alvorlig. (194 innlegg) Les mer

 • Ser du det ikke før du forstår det?

  Ser du det ikke før du forstår det?

  Inga Marte Thorkildsens bok «Du ser det ikke før du tror det» fremmer uriktige påstander om ADHD, som kan føre til at barn fratas helsehjelp og mister sine rettigheter. (168 innlegg) Les mer

 • Truer KrFs hjertebarn: Venstre vil fjerne kontantstøtten i Oslo

  Truer KrFs hjertebarn: Venstre vil fjerne kontantstøtten i Oslo

  Og heller utvide tilbudet om gratis kjernetid i barnehagen, som et prøveprosjekt. (151 innlegg) Les mer