Avhørene i overgangsskandalen pågår over nyttår.

Tips oss 2400
SIKTET: Sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen på vei ut fra politiavhør hos Asker og Bærum politidistrikt. Foto: Benjamin A. Ward

SIKTET: Sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen på vei ut fra politiavhør hos Asker og Bærum politidistrikt. Foto: Benjamin A. Ward

FLERE AVHØR: 
Politiadvokat Morten Stene sier til Dagbladet at avhørene i overgangssaken vil vare til etter nyttår. 
Foto: Krister Sørbø / SCANPIX

FLERE AVHØR: Politiadvokat Morten Stene sier til Dagbladet at avhørene i overgangssaken vil vare til etter nyttår. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX

(Dagbladet): Politiet har den siste uka gjennomført flere avhør og gått gjennom beslagene de gjorde i forbindelse med siktelsen og ransakelsen i overgangsskandalen rundt Veigar Pall Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga.

Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen og Stabæks sportslige leder Inge André Olsen er siktet i saken for grov økonomisk utroskap.

- Det er enorme mengder med informasjon, og vi ser etter elektronisk lagret materiale som kan fortelle oss noe om saken. Avhørene tar lang tid, og vi forventer ikke å være ferdig med alle før etter nyttår, sier politiadvokat Morten Stene til Dagbladet.

Rundt 20 til avhør

Foreløpig er færre enn 15 personer blitt avhørt av politiet, men politiadvokaten regner med at opptil 20 personer vil bli avhørt i saken.

- Jeg ønsker ikke å kommentere enkeltpersoner. Rundt 20 vil bli tatt inn til avhør, sier Stene.

Det er ikke kommet nye siktelser, men politiet ser også etter andre personer enn siktede Haakonson og Olsen som kan være innblandet.

- Det vi hovedsakelig ser etter i bevismaterialene er kommunikasjon mellom klubbene, sier Stene.

Kunstig pris

Politiet vil ikke bekrefte at det er gjort avhør andre steder enn ved Asker og Bærum, men Stene sier at politiet får bistand fra blant annet Oslo og Trondheim.

Stene ønsker ikke å kommentere noe om hvem eller nøyaktig hvor mange som allerede er avhørt.

Saken dreier som om overgangen til Veigar Pall Gunnarssons fra Stabæk til Vålerenga der opsjon på Herman Stengel var en del av avtalen.

Siktelsen mot de to sportslederne handler om grov økonomisk utroskap der politiet mener prisen på opsjonen i overgangen er kunstig.

Haakonsen og Olsen er begge siktet for å ha unndratt nesten to millioner kroner fra franske Nancy, som solgte Gunnarson til Stabæk.

Dette er saken:

Dette er saken om overgangsjukset mellom Stabæk og Vålerenga:

* 19. desember 2008: Veigar Páll Gunnarson skrev under en treårsavtale med franske Nancy, men fikk knapt spilletid.
* 30. november 2009: Islendingen gjorde vendereis og ble enig med Stabæk om en treårsavtale.
* 26. juli 2011: Gunnarssons agent opplyste at Stabæk-spissen var enig med Rosenborg om kontrakt, men at klubbene foreløpig ikke var enige om prisen.
* 28. juli: Gunnarsson takket nei til Vålerenga-kontrakt.
* 30. juli: Det ble kjent at Gunnarsson likevel valgte overgang til Vålerenga fra Stabæk.
* 31. juli: I sin avskjedskamp for Stabæk mot Start (4-1), scoret Gunnarsson to mål og la opp til ett.
* 12. oktober: TV 2 avslørte at Stabæk solgte Gunnarsson «altfor billig» (1 million kroner) til Vålerenga. Nancy fikk betydelig færre penger for videresalget og ble den store økonomiske taperen på overgangsavtalen. Kanalen hevdet at Rosenborg hadde budt 5 millioner kroner for spissen, men at Vålerenga fikk tilslaget på en femdel av den summen.
* 13. oktober: Norges Fotballforbund krevde all dokumentasjon på bordet for å granske saken rundt Gunnarsson-overgangen mellom Stabæk og Vålerenga.
* 14. oktober: Stabæk-leder Erik Loe avviste at Herman Stengel-opsjonen (verd 4 millioner kroner) var en del av overgangsavtalen med Vålerenga. Han avviste også at RBK-budet var på 5 millioner kroner.
* 27. oktober: Påtalenemnda i Norges Fotballforbund anmeldte Stabæk, Vålerenga og tre av klubbenes ledere for bevisste forsøk på å lure den franske fotballklubben Nancy for penger. Samme kveld trakk Erik Loe seg midlertidig fra styreledervervet i Stabæk.
* 31. oktober: Sportsdirektør Truls Haakonsen i Vålerenga fikk innvilget permisjon ut sesongen.
* 8. november: TV 2 avslørte at også Rosenborg hadde til hensikt å snyte Nancy for penger. Klubben ville gi 1 million kroner for Gunnarsson og 4,25 millioner for Johan Andersson på en avtale som skulle gå ut ved sesongslutt.
* 17. november: Asker og Bærum politidistrikt besluttet å etterforske overgangssaken.
* 22. november: Norges Fotballforbund trakk anmeldelsen av Haakonsen fordi han ikke har medlemskap i et organisasjonsledd. Han kan derfor ikke forfølges for eventuelle brudd på forbundets regler.
* 30. november: Asker og Bærum politidistrikt gjennomførte ransaking i klubblokalene til Stabæk og Vålerenga. Stabæks sportslig leder Inge André Olsen og Vålerengas permitterte sportsdirektør Truls Haakonsen ble pågrepet og tatt inn til avhør.

(NTB)

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Sporten på Facebook.