Politiet har beslaglagt datamaskiner hos fem personer tilknyttet hackergruppen Noria.

Tips oss 2400
PÅGREPET: Fem av medlemmene i Noria ble i dag pågrepet. Foto: Henning Carr Ekroll / Plot

PÅGREPET: Fem av medlemmene i Noria ble i dag pågrepet. Foto: Henning Carr Ekroll / Plot

FIKK BREIVIKS EPOSTMATERIALE: Den anerkjente journalist Kjetil Stormark. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet

FIKK BREIVIKS EPOSTMATERIALE: Den anerkjente journalist Kjetil Stormark. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet

Et stort antall politifolk i Østfold, Hedmark, Agder og Romerike gjennomførte klokka sju i dag morges en lenge planlagt og koordinert aksjon mot fem personer. Aksjonen var koordinert av Oslo politidistrikt, med bistand fra datakrimgruppen i Kripos.

De som ble pågrepet er tidligere og nåværende medlemmer av hackergruppen Noria, som hacket e-postene og Twitter-kontoen til Anders Behring Breivik en uke etter terrorangrepene 22. juli.

Av den grunn er også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er involvert i aksjonen, der et stort antall politifolk deltok.

- Jeg kan ikke kommentere dette på det nåværende tidspunkt, sier politioverbetjent Hanne Persson ved Majorstua politistasjon til Dagbladet.

Har tilstått i avhør

Flere av dem skal ha lagt kortene på bordet og erkjent hackingen av Breiviks epostkontoer og Twitter-konto , får Dagbladet opplyst. Dessuten skal flere av dem ha erkjent trusler og pengeutpressing på nettet.

Hackergruppen Noria brøt tidligere i år ut av Anonymous Norway på grunn av intern uenighet i Anonymous-bevegelsen i Norge

Flere ungdommer fra det konkurrerende nettaktivistmiljøet Anonnorway har opplevd å få sine Facebook-profiler kapret av utbrytergruppen Noria, som også har pleid forbindelser til hackere internasjonalt.

Ga materialet til kjent journalist

Noria ble kjent gjennom en større reportasje i tidsskriftet Plot tidligere i år, skrevet av den anerkjente frilansjournalisten Kjetil Stormark.

Journalisten ble kontaktet av Noria og ba han om å overlevere epostene fra Anders Behring Breivik til politiet.

- Jeg jobber med å skaffe meg oversikt over det som har skjedd i dag, utover det har jeg ingen kommentar, sier Stormark til Dagbladet.

Etter det Dagbladet kjenner til, har en stor utfordring for politiet har vært å få bekreftet autentisiteten til epostmaterialet som Noria overleverte til Stormark etter 22. juli. Materialet har en sentral plass i etterforskningen.

- Det var en utfordring med epostmaterialet at man ikke kunne vite i etterkant helt sikkert om dette var noe hackergruppen selv sto bak eller om det var Breivik som hadde skrevet, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Stort beslag

Politiet gjorde et stort databeslag under pågripelsene i dag morges, som nå gjør det mulig å sjekke nettopp autentisiteten til epostmaterialet. På bare en av adressene som politiet slo til, i Elverum i Hedmark, tok rundt ti politifolk med seg syv datamaskiner.

E-postene inneholder omfattende opplysninger om Breiviks forberedelser til terrorangrepene og hans kontakter med et stort antall personer i Norge og utlandet i tiden før 22. juli.

Elementer fra epostmaterialet blir omtalt i Stormarks bok «Da terroren rammet Norge», som nylig ble gitt ut på Kagge forlag.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen