Vi har funnet godbitene på listen over de 20 mest solgte champagnene.

Tips oss 2400
Her kommer årets test av champagne! Er du på jakt etter billige bobler har du en test av cava her - eller så kan du finne den beste proseccoen her det italienske boblealternativet.

Ekte varer - champagne - er det denne saken handler om. De guddomelige boblene som nytes mest som en velkomstdrink eller kanskje med en liten tapasrett, eller som aperitif.

Les også vår nyeste test av champagne her

Vinneren av testen av champagne

Vinneren av champagnetesten får hele 89 poeng; Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut. Den har middels fylde, frisk syre og ganske lang ettersmak.

Du finner også to Rosé-varianter på listen over de 20 mest solgte (som er var utvalgskriteriet denne gangen). Det er Moët & Chandon Impérial Rosé og Moët & Chandon Impérial Rosé. De har vi plassert helt nederst i artikkelen.

Champagne

For å kalles champagne må vinene komme fra det geografiske området Champagne i Frankrike. Ekte champagne lages etter faste, strenge regler som gjelder såvel dyrking, innhøsting som lagring.

Champagne lages på tre ulike druer, enten hver for seg eller i blandingsforhold. Druene heter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Slik åpner du flasken

Fjern folien utenpå korken. Hold gjerne den ene hånden over korken mens du fjerner metallstrengen som holder korken på plass. Ikke rett korken mot noen etter at du har tatt av metallstrengen eller vend flasken mot din egen nese!

Legg den ene hånden under bunnen av flasken og ta et grep om korken med den andre. Åpne ved å vri flasken rundt og holde korken fast. Ikke rist flasken. Er den litt over kjøleskapskald skummer den mindre, det hjelper også å helle litt i glasset, la det roe seg og så fylle opp. Toppen halvfullt glass er ideelt for vinsmaking.

Testpanel og metodikk

Champagnen er smakt av Arnie Stalheim som er Klikk.nos vinekspert.

Champagnen er smakt blindt og hver av dem er vurdert etter fem kriterier: Farve, duft, smak og ettersmak. Poeng for hver Champagne er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert. Ved usikkerhet på poengplassering, er det testet to ganger i et finaleheat.

Det beste først

Server champagnen når gjestene kommer - ikke når klokka slår 12.

Champagne er dyrt, og for å kunne sette pris på disse edle dråpene, bør man være noenlude edru. Derfor skal du servere champagnen når gjestene kommer. Etterhvert får de i seg både hvitvin til forretten, rødvin til hovedretten, dessertvin, cognac til kaffen og kanskje noen drinker etter det igjen. Da begynner man å bli ganske påseilt. Så skal man ut på terrassen eller plenen og stå og hutre med plastglass i neven mens røyken fra rakettene river i nesen. Gitt de rådende omstendigheter, er champagne fullstendig bortkastet.

Her skal du heller skjenke en billig musserende, f.eks. denne fra Australia:

Jacob?s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut, vnr 3216901, kr 108.

Til denne prisen får du ikke en overvettes kompleks og flott vin, men denne er enkel, frisk, fruktig og ren, og ikke minst lett å like.

Les også:

Slik åpner du champagnen med kjøkkenkniv
Søte gaver
Slik lager du de beste velkomstdrinkene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • -  Norske IS-terrorister bør behandles som landssvikere

    - Norske IS-terrorister bør behandles som landssvikere

    - Slående likheter med nordmenn som kjempet for nazistene, sier Tybring-Gjedde. (2115 innlegg) Les mer

  • Barn spiser ikke med kjønnsdelene!

    Barn spiser ikke med kjønnsdelene!

    Det som virkelig forarger meg, er når kjønnsstereotypene dyrkes i landets institusjoner, i barnehager, skoler og SFO-er. (1228 innlegg) Les mer

  • Et hjertesukk fra en røyker

    Et hjertesukk fra en røyker

    Røykere risikerer å bli de neste som kan observeres på «Wanted-postere». (1213 innlegg) Les mer

  • Dekningen sier oss mest om Norge

    Dekningen sier oss mest om Norge

    En myte må avlives: I Sverige snakkes det langt mer — ikke mindre — om innvandring og rasisme enn hva som er tilfellet i Norge. (1115 innlegg) Les mer

  • Forseint å finne svar på gutterommet

    Forseint å finne svar på gutterommet

    Ideologien som skapte en massemorder, kan ikke stanses av barnevernet, skriver Marie Simonsen. (1096 innlegg) Les mer

  • Rabitamoskeen bør oppklare

    Rabitamoskeen bør oppklare

    Ville det ikke blitt ramaskrik om norske kirkesamfunn huset terrorister og jihadister? (1002 innlegg) Les mer

  • West Ham briljerte og ydmyket tafatt Liverpool

    West Ham briljerte og ydmyket tafatt Liverpool

    Dominerte på hjemmebane. (928 innlegg) Les mer

  • - Jeg sitter her i sjokk

    - Jeg sitter her i sjokk

    United rotet vekk 3-1 og tapte 3-5. (891 innlegg) Les mer