Vi har funnet godbitene på listen over de 20 mest solgte champagnene.

Tips oss 2400
Her kommer årets test av champagne! Er du på jakt etter billige bobler har du en test av cava her - eller så kan du finne den beste proseccoen her det italienske boblealternativet.

Ekte varer - champagne - er det denne saken handler om. De guddomelige boblene som nytes mest som en velkomstdrink eller kanskje med en liten tapasrett, eller som aperitif.

Les også vår nyeste test av champagne her

Vinneren av testen av champagne

Vinneren av champagnetesten får hele 89 poeng; Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut. Den har middels fylde, frisk syre og ganske lang ettersmak.

Du finner også to Rosé-varianter på listen over de 20 mest solgte (som er var utvalgskriteriet denne gangen). Det er Moët & Chandon Impérial Rosé og Moët & Chandon Impérial Rosé. De har vi plassert helt nederst i artikkelen.

Champagne

For å kalles champagne må vinene komme fra det geografiske området Champagne i Frankrike. Ekte champagne lages etter faste, strenge regler som gjelder såvel dyrking, innhøsting som lagring.

Champagne lages på tre ulike druer, enten hver for seg eller i blandingsforhold. Druene heter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Slik åpner du flasken

Fjern folien utenpå korken. Hold gjerne den ene hånden over korken mens du fjerner metallstrengen som holder korken på plass. Ikke rett korken mot noen etter at du har tatt av metallstrengen eller vend flasken mot din egen nese!

Legg den ene hånden under bunnen av flasken og ta et grep om korken med den andre. Åpne ved å vri flasken rundt og holde korken fast. Ikke rist flasken. Er den litt over kjøleskapskald skummer den mindre, det hjelper også å helle litt i glasset, la det roe seg og så fylle opp. Toppen halvfullt glass er ideelt for vinsmaking.

Testpanel og metodikk

Champagnen er smakt av Arnie Stalheim som er Klikk.nos vinekspert.

Champagnen er smakt blindt og hver av dem er vurdert etter fem kriterier: Farve, duft, smak og ettersmak. Poeng for hver Champagne er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert. Ved usikkerhet på poengplassering, er det testet to ganger i et finaleheat.

Det beste først

Server champagnen når gjestene kommer - ikke når klokka slår 12.

Champagne er dyrt, og for å kunne sette pris på disse edle dråpene, bør man være noenlude edru. Derfor skal du servere champagnen når gjestene kommer. Etterhvert får de i seg både hvitvin til forretten, rødvin til hovedretten, dessertvin, cognac til kaffen og kanskje noen drinker etter det igjen. Da begynner man å bli ganske påseilt. Så skal man ut på terrassen eller plenen og stå og hutre med plastglass i neven mens røyken fra rakettene river i nesen. Gitt de rådende omstendigheter, er champagne fullstendig bortkastet.

Her skal du heller skjenke en billig musserende, f.eks. denne fra Australia:

Jacob?s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut, vnr 3216901, kr 108.

Til denne prisen får du ikke en overvettes kompleks og flott vin, men denne er enkel, frisk, fruktig og ren, og ikke minst lett å like.

Les også:

Slik åpner du champagnen med kjøkkenkniv
Søte gaver
Slik lager du de beste velkomstdrinkene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

  • Empatisk svikt

    Empatisk svikt

    De marginale antifeministiske stemmene har en enestående mangel på empati i måten de møter #jegharopplevd på. (596 innlegg) Les mer

  • Sandberg om Venstres asylhåp: - Det er bare én måte å forstå dette på

    Sandberg om Venstres asylhåp: - Det er bare én måte å forstå dette på

    Venstre har en annen forståelse av hva de har avtalt om familiegjenforening, enn det Frp har. (563 innlegg) Les mer

  • Jonas ut av tåka

    Jonas ut av tåka

    Det eneste Jonas Gahr Støre vet er at det bare kan gå nedover fra her. (466 innlegg) Les mer

  • KRLE: Religiøs grådighet

    KRLE: Religiøs grådighet

    K-en tilbake i KRLE er favorisering av majoriteten, og sender feil signaler. (371 innlegg) Les mer

  • Krenk - krenkere- krenkest

    Krenk - krenkere- krenkest

    Begrepsbruken i debatten, hvor det nå går inflasjon i sterke uttrykk som «kneblet» og «krenket», gjør at den polariseres og vi mister essensielle nyanser. (317 innlegg) Les mer

  • Adjøss, virkelighet!

    Adjøss, virkelighet!

    Den borgerlige tenkningen rundt NRK forholder seg ikke til samme virkelighet som forskere. Det er et problem. (308 innlegg) Les mer

  • Det jeg ikke har opplevd

    Det jeg ikke har opplevd

    Det er mange av historiene bak #jegharopplevd som jeg ikke har opplevd selv, så heldig er jeg. (254 innlegg) Les mer

  • Anundsens ladegrep

    Anundsens ladegrep

    Frykten vil bli brukt som et politisk våpen. (248 innlegg) Les mer