Vi har funnet godbitene på listen over de 20 mest solgte champagnene.

Tips oss 2400
Her kommer årets test av champagne! Er du på jakt etter billige bobler har du en test av cava her - eller så kan du finne den beste proseccoen her det italienske boblealternativet.

Ekte varer - champagne - er det denne saken handler om. De guddomelige boblene som nytes mest som en velkomstdrink eller kanskje med en liten tapasrett, eller som aperitif.

Les også vår nyeste test av champagne her

Vinneren av testen av champagne

Vinneren av champagnetesten får hele 89 poeng; Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut. Den har middels fylde, frisk syre og ganske lang ettersmak.

Du finner også to Rosé-varianter på listen over de 20 mest solgte (som er var utvalgskriteriet denne gangen). Det er Moët & Chandon Impérial Rosé og Moët & Chandon Impérial Rosé. De har vi plassert helt nederst i artikkelen.

Champagne

For å kalles champagne må vinene komme fra det geografiske området Champagne i Frankrike. Ekte champagne lages etter faste, strenge regler som gjelder såvel dyrking, innhøsting som lagring.

Champagne lages på tre ulike druer, enten hver for seg eller i blandingsforhold. Druene heter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Slik åpner du flasken

Fjern folien utenpå korken. Hold gjerne den ene hånden over korken mens du fjerner metallstrengen som holder korken på plass. Ikke rett korken mot noen etter at du har tatt av metallstrengen eller vend flasken mot din egen nese!

Legg den ene hånden under bunnen av flasken og ta et grep om korken med den andre. Åpne ved å vri flasken rundt og holde korken fast. Ikke rist flasken. Er den litt over kjøleskapskald skummer den mindre, det hjelper også å helle litt i glasset, la det roe seg og så fylle opp. Toppen halvfullt glass er ideelt for vinsmaking.

Testpanel og metodikk

Champagnen er smakt av Arnie Stalheim som er Klikk.nos vinekspert.

Champagnen er smakt blindt og hver av dem er vurdert etter fem kriterier: Farve, duft, smak og ettersmak. Poeng for hver Champagne er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert. Ved usikkerhet på poengplassering, er det testet to ganger i et finaleheat.

Det beste først

Server champagnen når gjestene kommer - ikke når klokka slår 12.

Champagne er dyrt, og for å kunne sette pris på disse edle dråpene, bør man være noenlude edru. Derfor skal du servere champagnen når gjestene kommer. Etterhvert får de i seg både hvitvin til forretten, rødvin til hovedretten, dessertvin, cognac til kaffen og kanskje noen drinker etter det igjen. Da begynner man å bli ganske påseilt. Så skal man ut på terrassen eller plenen og stå og hutre med plastglass i neven mens røyken fra rakettene river i nesen. Gitt de rådende omstendigheter, er champagne fullstendig bortkastet.

Her skal du heller skjenke en billig musserende, f.eks. denne fra Australia:

Jacob?s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut, vnr 3216901, kr 108.

Til denne prisen får du ikke en overvettes kompleks og flott vin, men denne er enkel, frisk, fruktig og ren, og ikke minst lett å like.

Les også:

Slik åpner du champagnen med kjøkkenkniv
Søte gaver
Slik lager du de beste velkomstdrinkene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

  • Per Sandberg trakk seg fra asyldebatt bare minutter før han skulle på scenen

    Per Sandberg trakk seg fra asyldebatt bare minutter før han skulle på scenen

    - Det er en tydelig demonisering av Sandberg, sier André Melchior Larssen. (957 innlegg) Les mer

  • Anders Anundsen: Norges nye humorkonge

    Anders Anundsen: Norges nye humorkonge

    Komikerne som ble hedret under Komiprisen på lørdag ble frarøvet samtlige titler da justisministeren lanserte sin nye film. (764 innlegg) Les mer

  • Frp's flyktningpolitikk er krystallklar

    Frp's flyktningpolitikk er krystallklar

    Dessverre er ikke det viktigste for Dagbladet hvor mange flyktninger som reddes, men å demonisere FrP. (632 innlegg) Les mer

  • Skader politi og regjering

    Skader politi og regjering

    Grunn til å stille spørsmål ved ministerens dømmekraft. (565 innlegg) Les mer

  • Tomme tønner bråker mest

    Tomme tønner bråker mest

    Det er ikke smart av Venstre å snu hodet vekk fra realitetene. (542 innlegg) Les mer

  • Med kameler i vrangstrupen

    Med kameler i vrangstrupen

    Noen KrF-ere tror ennå det er mulig å forene budskapet om nestekjærlighet med støtte til Frp. (292 innlegg) Les mer

  • Ugudelig vandalisme

    Ugudelig vandalisme

    Så kom nyheten vi alle fryktet. Palmyra er under angrep. (257 innlegg) Les mer

  • Folkevandring til Europa

    Folkevandring til Europa

    Ingen land vil lykkes ved å bare tenke på sitt eget beste. (236 innlegg) Les mer