Men en av de alkoholfrie må du styre unna.

Tips oss 2400
RINGI GRAVENSTEIN: Får 89 poeng og en femmer i testen. Passer til fisk og hvit fugl.

RINGI GRAVENSTEIN: Får 89 poeng og en femmer i testen. Passer til fisk og hvit fugl.

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven

Om testen

Poengene er rent kvalitative og uavhengig av pris. «Value for money» er tatt hensyn til i terningkastene.
Alle viner har en utgangsverdi på 50 poeng.

Slik tolkes poengene

50 - 59:
En uakseptabel vin. Dømt nord og ned.
60 - 69: En under gjennomsnittlig vin med merkbare mangler.
70 - 79: En middels vin på alle måter. Uten særpreg.
80 - 89: God til meget god vin. Uten merkbare feil eller mangler.
90 - 95: En fremragende vin av eksepsjonell kompleksitet og karakter.
96 - 100: Ekstraordinær vin med alt som forventes av en klassisk vin i sitt slag.
Kilde: erobertparker.com
HØYESTE POENGSUM: VÅR eple og solbær 2011 er strålende drikke, helt uten tilsetningsstoffer. Den får hele 91 poeng i testen. Foto: KAI MYHRE

HØYESTE POENGSUM: VÅR eple og solbær 2011 er strålende drikke, helt uten tilsetningsstoffer. Den får hele 91 poeng i testen. Foto: KAI MYHRE

BARNEVENNLIG: Himmelstund Äppelcider med duft av epleblomst og et snev av honning.

BARNEVENNLIG: Himmelstund Äppelcider med duft av epleblomst og et snev av honning.

STYR UNNA DENNE: Ebony Vale smaker kunstig og gir deg trang til å skylle munnen. Får bunnkarakter.

STYR UNNA DENNE: Ebony Vale smaker kunstig og gir deg trang til å skylle munnen. Får bunnkarakter.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): På det glade 1990-tallet inngikk forretningsmannen Kjell Inge Røkke et veddemål som han tapte.

Det resulterte i at han ikke skulle drikke alkohol på 12 måneder. Stakkars mann! Alt han hadde tilgjengelig var dealkoholisert vin, som for eksempel Ariel.

Dette produktet var laget som vin i California, men de fjernet alkoholen ved hjelp av omvendt «osmoseprosess».

Bare navnet på prosessen gjør jo at dette høres forferdelig ut, og det var det virkelig.

Druesaft som ikke minner om vin, men gir deg lyst til å drikke ordentlig vin.

Holdningsendring

Det er mulig Røkke drakk hele pallen med Ariel, men produktene som en gang hadde vært vin, var ikke gode.

Så startet sakte, men sikkert en holdningsendring. Mulig den kom via Imsdal og tanken om bruk av vann som motedrikk.

Vi ønsket å vise en holdning til andre produkter enn vin og vann. Nå tar eplejuice og andre fruktdrikker landet med storm.

Norge produserer mange typer frukt i verdensklasse. Myndighetene har ikke støttet denne kvaliteten, og alle vet at epletrærne i Hardanger er nesten borte.

Så nå tar bøndene et oppgjør, og starter småskalabedrifter som lager de beste epler, pærer, jordbær, rips og annet som det blir fantastiske fruktdrikker av.

Alkoholfri

Et alkoholfritt produkt bør være:


• Helt uten alkohol

• Aldri hatt alkohol

• Farget til anledningen

• Uten tilsetningsstoffer

• Fruktig, friskt og syrlig

På markedet er siste tilskudd på stammen «Vår» fra Tine meierier, som tilbyr fruktmost hvor det naturlige er i fokus.

Uten tilsetningsstoffer

«Vår» er absolutt uten tilsetningsstoffer, og er friske, fruktige, syrlige og litt søte produkter.

Men det finnes flere gode aktører som passer inn i de beste selskap.

I testen leser du min vurdering av de beste alternativene til vin.

Disse produktene passer inn på ethvert middagsbord.

Og de gjør deg hipp, kul og kjøreklar.

Test av alkofrie alternativer

TOPPKJØPET:
Ringi Summerred Gårdspresset Eple, Ringi Gård, Norge
Varenr: 1079101 (BU) Poeng: 90 Pris: 49,90
Aroma:
Syrlige bær med innslag av nyslått gress, solbærblader og sitron. Fyldig, syrlig, ren smak.
Konklusjon: Ringi har klart det! Nydelig til aperitif, fisk og hvitt kjøtt.

Vår Eple og Solbær 2011, FellesJuice AS (TINE), Norge
Varenr: 9504901 (BU) Poeng: 91 Pris: 94,90
Aroma: Solbær med blader, litt kvist. Most preg. Friskhet. Fyldig inngang med syre, sukker og lett tannin, som gir dybde og ettersmak.
Konklusjon: Strålende. Passer til kjøtt.

Ringi Gravenstein, Ringi Gård, Norge
Varenr: 1077601 (B) Poeng: 89 Pris: 59,80
Aroma: Sitrus og syrlige epler. Hint av gule blomster og søtladen most. Søtlig smaksinngang, noe enkel avslutning.
Konklusjon: Fyldig og rik, egnet til fisk og hvit fugl.

Saxhyttegubbens Blåbär 100 %, Sverige
Varenr: 1074902 (B) Poeng: 88 Pris: 75 *
Aroma: Aroma av høy og løv med høyfjellslyng. Markant blåbær. Fruktig smak med lett tanninbitt.
Konklusjon: Jeg er frelst! Gir følelsen av å drikke noe 100% næringsrikt og sunt.

Himmelstund Äppelcider, Mi Products AB, Sverige
Varenr: 1077401 (BU) Poeng: 75 Pris: 49,40
Aroma: Dufter av vårepler og epleblomst, snev av honning, sitrus og høy. Frisk, lav til middels syre, fin balanse, men for søt.
Konklusjon: Mange barn vil sette pris på denne.

STYR UNNA:
Ebony Vale Chardonnay, Villa Eden, Tyskland
Varenr: 3354901 (BU) Poeng: 55 Pris: 49,90
Aroma: Kunstig og lite tiltalende aroma. Frisk smak og ok inngang før en emmen smak dukker opp.
Konklusjon: Brekningsfølelse! Får lyst til å skylle munnen med et naturlig produkt.

* Alle flaskene er 0,75 liter, bortsett fra Saxhyttegubbens Blåbär som er 0,33 liter.
SAXHYTTEGUBBENS BLÅBÄR:  Gir følelsen av å drikke noe 100 % næringsrikt og sunt. 88 poeng!

SAXHYTTEGUBBENS BLÅBÄR: Gir følelsen av å drikke noe 100 % næringsrikt og sunt. 88 poeng!

John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • Moralismelinja

    Moralismelinja

    Har du slitt ut kroppen din i arbeidet eller fått en kronisk sykdom, og har tre barn? Synd for deg. (1896 innlegg) Les mer

  • Velferdspolitikk i revers

    Velferdspolitikk i revers

    Når regjeringen hevder stønadsnivået bør være lavere enn laveste lønnsinntekt settes norsk velferdspolitikk i revers, til før 1967. (1110 innlegg) Les mer

  • Høyres logiske brist

    Høyres logiske brist

    Høyre må forklare hvordan de har funnet ut at rike blir motivert av mer penger, mens bønder, kulturarbeidere, medier og fattige blir motivert av mindre. (945 innlegg) Les mer

  • Ingen vei tilbake

    Ingen vei tilbake

    Etter et år er Erna Solberg godt i gang med det Høyre gjør best i regjering, å gjøre endringer som ikke lar seg reversere, skriver Marie Simonsen. (941 innlegg) Les mer

  • Svenskene latterliggjøres i russiske medier

    Svenskene latterliggjøres i russiske medier

    «Vi kan jo ikke se den grensa under vann.» (916 innlegg) Les mer

  • En styrket arbeidslinje

    En styrket arbeidslinje

    Det handler om å gjøre en ordning fra å være et hinder, til ikke lenger å være et hinder for å prøve seg i arbeid. (798 innlegg) Les mer

  • Svensk sikkerhetspoliti advarte om russiske krigsplaner allerede i april

    Svensk sikkerhetspoliti advarte om russiske krigsplaner allerede i april

    Russland har kjøpt store mengder kart over Sverige. (776 innlegg) Les mer

  • Sexarbeideraktivist hadde tatt LSD da hun stilte til fotografering på Stordalens luksushotell

    Sexarbeideraktivist hadde tatt LSD da hun stilte til fotografering på Stordalens luksushotell

    Fotografen kalt inn på teppet. (783 innlegg) Les mer