Det holder ikke med vanlig tannpuss.

Tips oss 2400
PROFESSOR: Ingar Olsen, Institutt for oral biologi. FOTO: Mari Valen Høihjelle

PROFESSOR: Ingar Olsen, Institutt for oral biologi. FOTO: Mari Valen Høihjelle

Slik tar du vare på munnhelsa

- Puss tennene morgen og kveld. Ikke slurv, men børst systematisk på alle flater. Bruk gjerne elektrisk tannbørste.

- Bruk av tanntråd eller tannstikker er like viktig som tannpuss. Lag en daglig rutine med å fjerne bakteriebelegget som ligger på tannflatene i mellomrommet mellom tennene med tråd eller tannstikke.

- Før tanntråden med sagende bevegelser; Ned langs den ene tannen og opp langs den andre. Pass på så du ikke "skjærer" i tannkjøttet.

- Bruker du tannstikker, gnir du den mot flatene mellom tennene. - Bruk gjerne også en liten "flaskekost" (fås på apotek) mellom tennene der du ellers ikke kommer til med tannbørsten. - Har du vondt i tannkjøttet, masserer du det der det er ømt.

- Gå til tannpleier/tannlege jevnlig, gjerne to ganger i året, men minst en gang.

- Lev sunt og unngå røyking. (Kilde: Professor Ingar Olsen)
Puss, puss, så får du kanskje en suss, men vil du beskytte deg mot mer enn hull i tennene, kan det lønne seg å gå grundigere til verks.

Å ta vare på munnhelsa kan nemlig være langt viktigere enn du tror, og skal vi tro ekspertene skal det da mer til enn en vanlig runde med tannkosten.

En frisk munn gjør det ikke bare ubeboelig for Karius og Baktus, men kan også være bra for hjertet.

For forskere hevder nå at de som går til tannpleier eller tannlege jevnlig for å fjerne tannbelegg (plakk), beskytter hjertet ved å bremse veksten av skadelige bakterier i munnen.

I studien, publisert hos Womens Health, så forskere fra Taiwan på pasientjournalene til 100.000 personer over en periode på sju år.

Personene hadde aldri hatt hjerteproblemer eller slag i forkant av studien.

Jevnlig tannrens beskytter

- Hos personene som fikk fjernet plakk minst én gang i året, var beskyttelsen mot hjertesykdommer mye større, sier lederen av studien, Dr. Emily Chen ved Veterans General Hospital i Taipei.

Det viste seg at de som fikk profesjonell tannrens minst to ganger i året i løpet av to år, reduserte risikoen for hjerteinfarkt med 24 prosent.

Samme gruppe reduserte også risikoen for slag med 13 prosent, sammenliknet med de som aldri, eller bare én gang på to år tok turen til tannlegen.

- Ikke overraskende

- Resultatene er ikke overraskende ettersom det har vært flere studier som viser sammenheng mellom infeksjoner og hjertesykdommer, påpeker Dr. Lawrence Phillips, assisterende professor og direktør ved NYU Langone Medical Center i New York, til Womens Health.

- Med grundig tannrens er tanken at kronisk infeksjon minker. God munnhygiene er å anbefale alle, sier han.

Periodontitt er verstingen

Også i Norge er det gjort liknende funn.

Flere studier med helt ulike utgangspunkt gjort ved Institutt for oral biologi ved Universitetet i Oslo, indikerer at bakterier fra munnen kan ha en sammenheng med flere alvorlige sykdommer som hjertekarsykdommer, KOLS, leddgikt og hjerneabcess.

- Våre funn støtter en sammenheng mellom infeksjoner i munnhulen, spesielt fremskreden periodontitt, og økt risiko for hjertekarsykdom, sier professor Ingar Olsen ved Institutt for oral biologi.

Periodontitt er en tannløsningssykdom der vevet rundt tennene blir betent. Ifølge Olsen har ca 100.000 nordmenn i alderen 50-70 år sykdommen.

Epidemiologigruppen ved instituttets mikrobiologiske avdeling spurte 6530 menn fra Oslo om både tann- eller tannkjøttsykdommer og hjerteinfarkt.

548 menn rapporterte at de hadde hatt hjerteinfarkt, og av disse var det signifikant flere som hadde trukket tenner på grunn av infeksjon.

Selv når andre risikofaktorer for hjerteinfarkt som røyking og fedme var eliminert, var det en overhyppighet av tanninfeksjoner hos de med infarkt.

Munnbakterier finner defekte områder

- Hvordan kan bakterier fra munnen skape sykdom andre steder i kroppen?

- Hvis man har tannløsningssykdommen periodontitt, vet vi at munnbakterier kan vandre med blodet til defekte områder andre steder i kroppen; I for eksempel utvidelser på hovedpulsåre og forkalkede hjerteklaffer. Det kan være en mulighet for at bakteriene kan utvikle alvorlige sykdommer der de slår seg ned, forklarer han.

Professoren påpeker at ca 1/3 av tilfellene av hjertekarsykdommer har ukjent årsak, og det er i disse tilfellene at de tror at infeksjon, herunder periodontitt kan spille en rolle.

- God tannhelse kan derfor være en av flere tiltak for å redusere risikoen for blodbåren infeksjon, sier Olsen.

- Svakhet ved studien

Forskerne i studien fra Taiwan har påpekt at de ikke har tatt i betraktning andre risikofaktorer for hjerteinfarkt som vekt, røyking og rase. Forskerne brukte den taiwanesiske databasen for nasjonal helseforsikring som informasjonskilde, og slike opplysninger var ikke inkludert i databasen.

- At forskerne ikke har sett på andre faktorer som kan bidra til økt risiko for hjertesykdommer, er en betydelig svakhet ved studien, kommenterer Olsen.

Det er heller ikke klart om forskerne sammenliknet like pasienter.

- I tillegg kan de som er proaktive i forhold til helsa si, ha lavere risiko for hjertesykdommer og slag, uavhengig av risikofaktorer. Mennesker som rutinemessig går for å få skikkelig tannrens, er jo mest sannsynlig i en slik gruppe, sier Dr. Lawrence Phillips til Womens Health.

Tannkjøttblødning forbundet med slag

I en uavhengig studie gjort i Sverige oppdaget forskere at forskjellige typer tannkjøttsykdommer kan forutsi graden av risiko for hjerteinfarkt, slag og hjertefeil.

De svenske forskerne fant ut at færre tenner og et høyere antall infeksjoner rundt den nederste delen av tennene, øker risikoen for hjertesvikt eller hjerteinfarkt. I tillegg mente forskerne at økt risiko for slag var forbundet med høyere forekomst av tannkjøttblødning.

Vi skulker tannlegen

Selv om Folkehelseinstituttet melder om at det har skjedd en betydelig forbedring i den norske tannhelsa de siste 30 årene, slurver vi med tannlegebesøkene.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at hver tiende innbygger over 21 år, noe som tilsvarer om lag 400.000 nordmenn, ikke har oppsøkt tannlege på over to år.

Professor Ingar Olsen er i stor grad enig i rådene fra de taiwanesiske forskerne, og anbefaler alle å avlegge tannlegen en årlig visitt.

Vær oppmerksom på dette

- Periodontitt oppstår når plakk og tannstein når ned i tannkjøttlommen rundt rennene og skaper betennelse. Vi har ca 700 forskjellige bakterier i munnen, og de fleste finnes i tannbelegg og tannstein. Det er derfor veldig viktig å være nøye med å fjerne dette jevnlig, sier Olsen.

Har du blødende tannkjøtt og andre plager over lengre tid, kan det utvikle seg periodontitt.

- Vær oppmerksom på rødt og hovent tannkjøtt som blør når du pusser, løse tenner, verk mellom tannkjøtt og tann, dårlig ånde og endret bitt. Har du noe av dette bør du oppsøke profesjonell tannpleie, råder han.


LES OGSÅ:

Sjekk om du er amalgamforgiftet
Ikke skyll etter tannpussen
Slik blir du kvitt dårlig ånde
Tannbørsten kan være en helserisiko

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Gutten på stranda og plastsoldatene

  Gutten på stranda og plastsoldatene

  Plutselig kan et helt vanlig menneske som aldri har gjort noen andre noe vondt skrive på Facebook at en død flyktning er en god flyktning. (735 innlegg) Les mer

 • Fjordman svarer på kritikken

  Fjordman svarer på kritikken

  Når man har tatt så grunnleggende feil over så lang tid, burde man lytte litt mer til sine kritikere. (716 innlegg) Les mer

 • Dramatisk familiefelle

  Dramatisk familiefelle

  Dagbladet mener: Stortinget bør stoppe dette. (552 innlegg) Les mer

 • (528 innlegg) Les mer

 • Tull med voldtektstall

  Tull med voldtektstall

  Hvorfor er det så viktig å «pakke inn» hvem som voldtar mest? Og peke på alt annet enn kultur og holdninger? (468 innlegg) Les mer

 • «Ti av ni» blir lurt av statistikk

  «Ti av ni» blir lurt av statistikk

  De fleste asylsøkerne er unge, enslige, lavt utdannede menn. (420 innlegg) Les mer

 • Politiet setter foten ned: Odins soldater får ikke patruljere i Vestfold

  Politiet setter foten ned: Odins soldater får ikke patruljere i Vestfold

  - Det er ulovlig for andre å ta på seg ordensoppgaver. (359 innlegg) Les mer

 • Frp’s lisensløftebrudd

  Frp’s lisensløftebrudd

  NRK vil måtte la seertall styre prioriteringene i større grad, og konsekvensen vil bli et mer lettbent, tabloid tilbud og større andel utenlandske produksjoner. (267 innlegg) Les mer