De som eier sin egen bolig er i solid flertall i Norge. De har stor politisk makt. Politikerne verken vil eller tør røre dem, skriver Stein Aabø.

Tips oss 2400
Økonomer vil øke beskatningen av bolig. Milliardærer vil det samme. Det hørte vi i NRKs Dagsnyttsending i går morges. Men politikere vil ikke. Hvorfor er det slik?

Kortversjonen er at økonomer er teoretiske. Rikinger har skjult agenda. Og politikere er feige.

Den noe lengre versjonen er at økonomer forstår hvordan dagens skattesystem virker på befolkningens atferd. De frykter at for mange låner over evne, får problemer med å betale sine forpliktelser til bankene, slutter å handle andre forbruksgoder og svekker inntektsmulighetene for alle som lever av å selge varer og tjenester. Økonomene ser at boligprisene stiger mer enn andre priser. De tenker at dette ikke kan fortsette i det uendelige og frykter en boligboble som sprekker. Økonomer frykter først og fremst ringvirkningene av et boligkrakk. Ringene som vil få det meste rundt oss til å stoppe opp, få bankenes pengestrømmer til å fryse og føre til økt arbeidsledighet og onde sirkler i økonomien.

Da vår tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem i sin siste årstale som sjef for Norges Bank tok til orde for en hardere beskatning av bolig, ble det møtt med en høflig, men kontant avvisning fra politisk hold. Gjedrem og hans etterfølger Øystein Olsen ser at det norske skattesystemet overstimulerer investeringer i boligsektoren. Rentefradrag på boliglån, lav likningsverdi, skattefritak for gevinst ved salg av bolig, skattefritak ved utleie av hybel i egen bolig etc., betyr for de fleste at det å investere i bolig er et lønnsomt prosjekt. Slik har det vært i flere tiår. De fleste som kommer seg inn i boligmarkedet får milliongevinst etter ei tid.

Det kan minne om et langvarig pyramidespill. Hvis bunnen faller ut av markedet, vil det være de sist ankomne som får størst trøbbel. De har lånt til pipa for å vinne budrunden. De har satt seg, sin bolig, sin ektefelle og sin framtid i pant. Går det da galt, er de i alvorlige vansker. Får mange nok problemer med avdrag og renter, får bankene et problem. Det var det som skjedde på begynnelsen av 1990-tallet, da staten måtte overta banker og slette verdien av bankaksjer. Og det er det som har skjedd i mange land de siste åra.

Men som regel har det gått bra. De aller fleste som har lånt mye for å kjøpe egen bolig, klarer seg mye bedre enn dem som leier. I Norge eier nesten 80 prosent av husholdningene sin egen bolig. «Alle» fryder seg når naboen selger for høyere pris enn den de selv betalte for sin. Selveiere synes ikke synd på dem som ennå ikke har skaffet seg sin egen bolig, med mindre de er deres barn.

Milliardærene har de flotteste husene av alle. Likevel vil de øke eiendomsbeskatningen. Det er selvfølgelig fordi de i stedet vil redusere eller fjerne formuesskatten. Dette er rådende tanker i kapitalistkretser. Men både LO-leder Roar Flåthen og næringsminister Trond Giske har tenkt høyt i samme baner. De mener, i likhet med milliardærene, at formuesskatten kan hemme verdiskapningen og dermed antall arbeidsplasser. Det er også de rikes argument. Ved å vri formuesskatten over til eiendomsskatt, vil det stimulere næringsutvikling og jobbskapning. Den underkommuniserte ulempe ved en slik vridning vil være at boligeierne, også kalt selveierne eller middelklassen, får en større del av skattebyrden. Dagens formuesskatt utgjør i dag om lag 14 milliarder kroner årlig som staten bruker til ulike gode fellesskapsformål. Formuesskatten betales i stor grad av folk som har god skatteevne. Høyt belånte boligeiere har nødvendigvis ikke det.

Der kommer politikerne inn. Alle partier unntatt SV er motstandere av å øke boligskatten. De vet at middelklassen (som i Norge omfatter alle unntatt de aller rikeste og aller fattigste) vil reise seg på bakbeina og brøle hvis noen tukler med bolig- og eiendomsskatten. Hadde arkene vært blanke, kunne muligens politikere i Ap vært interessert i en annen skatteprofil. Men arkene er ikke blanke. Flertallet av husholdninger i Norge er allerede tegnet inn. De har blitt lokket av gunstige skatteregler til å skaffe seg sin egen bolig. Da blir det vanskelig for politikerne å reversere spillets regler, om de aldri så mye ville. Selveierne har dermed nakketak på skattesugne politikere.

Derfor klamrer et stort politisk flertall av politikerne seg til markedslovene. De sier det må bygges dobbelt så mange boliger i pressområdene for å holde tritt med befolkningsveksten. Det eneste som kan stagge prisutviklingen er at tilbudet av attraktive boliger øker i takt med etterspørselen. Det gjør det ikke selv om prisene er høye, fortjenestemulighetene eventyrlige, rentene lave og etterspørselen større enn noen gang. Kanskje entreprenørene er skremt av økonomene og milliardærene?
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Alt jeg ber om er å være likeverdig

  Alt jeg ber om er å være likeverdig

  Kan ikke norsk kultur være både hijab og miniskjørt, jul og ramadan, summen av all kultur som Norge har å by på? (610 innlegg) Les mer

 • Ny forskning: På vei mot jordas sjette masseutryddelse

  Ny forskning: På vei mot jordas sjette masseutryddelse

  Overfisking og jordbruk kan føre til enorme tap av arter. (514 innlegg) Les mer

 • Det handler om dyreverd

  Det handler om dyreverd

  Det var ikke for sent. Heldigvis. Til å forstå. Til virkelig å ta inn over meg hvordan rev og mink lider i fangenskap. (391 innlegg) Les mer

 • George var 14 år gammel da han ble henrettet

  George var 14 år gammel da han ble henrettet

  Måtte sitte på en telefonkatalog for å passe i den elektriske stolen. Nå er han blitt renvasket. (321 innlegg) Les mer

 • (255 innlegg) Les mer

 • «Nå sprekker virkelig krona»

  «Nå sprekker virkelig krona»

  «Perfekt storm» gir kraftig kursfall. (178 innlegg) Les mer

 • Gisseltakeren identifisert som «hatets sjeik», en drapssiktet selverklært «spirituell healer»

  Gisseltakeren identifisert som «hatets sjeik», en drapssiktet selverklært «spirituell healer»

  Siktet for medvirkning til drap på ekskona. (176 innlegg) Les mer

 • Barnas kjønnede julegaver

  Barnas kjønnede julegaver

  Nesten før barna selv oppdager at det finnes to kjønn, blir de fortalt hvilke leker de skal interessere seg for. (159 innlegg) Les mer