De som eier sin egen bolig er i solid flertall i Norge. De har stor politisk makt. Politikerne verken vil eller tør røre dem, skriver Stein Aabø.

Tips oss 2400
Økonomer vil øke beskatningen av bolig. Milliardærer vil det samme. Det hørte vi i NRKs Dagsnyttsending i går morges. Men politikere vil ikke. Hvorfor er det slik?

Kortversjonen er at økonomer er teoretiske. Rikinger har skjult agenda. Og politikere er feige.

Den noe lengre versjonen er at økonomer forstår hvordan dagens skattesystem virker på befolkningens atferd. De frykter at for mange låner over evne, får problemer med å betale sine forpliktelser til bankene, slutter å handle andre forbruksgoder og svekker inntektsmulighetene for alle som lever av å selge varer og tjenester. Økonomene ser at boligprisene stiger mer enn andre priser. De tenker at dette ikke kan fortsette i det uendelige og frykter en boligboble som sprekker. Økonomer frykter først og fremst ringvirkningene av et boligkrakk. Ringene som vil få det meste rundt oss til å stoppe opp, få bankenes pengestrømmer til å fryse og føre til økt arbeidsledighet og onde sirkler i økonomien.

Da vår tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem i sin siste årstale som sjef for Norges Bank tok til orde for en hardere beskatning av bolig, ble det møtt med en høflig, men kontant avvisning fra politisk hold. Gjedrem og hans etterfølger Øystein Olsen ser at det norske skattesystemet overstimulerer investeringer i boligsektoren. Rentefradrag på boliglån, lav likningsverdi, skattefritak for gevinst ved salg av bolig, skattefritak ved utleie av hybel i egen bolig etc., betyr for de fleste at det å investere i bolig er et lønnsomt prosjekt. Slik har det vært i flere tiår. De fleste som kommer seg inn i boligmarkedet får milliongevinst etter ei tid.

Det kan minne om et langvarig pyramidespill. Hvis bunnen faller ut av markedet, vil det være de sist ankomne som får størst trøbbel. De har lånt til pipa for å vinne budrunden. De har satt seg, sin bolig, sin ektefelle og sin framtid i pant. Går det da galt, er de i alvorlige vansker. Får mange nok problemer med avdrag og renter, får bankene et problem. Det var det som skjedde på begynnelsen av 1990-tallet, da staten måtte overta banker og slette verdien av bankaksjer. Og det er det som har skjedd i mange land de siste åra.

Men som regel har det gått bra. De aller fleste som har lånt mye for å kjøpe egen bolig, klarer seg mye bedre enn dem som leier. I Norge eier nesten 80 prosent av husholdningene sin egen bolig. «Alle» fryder seg når naboen selger for høyere pris enn den de selv betalte for sin. Selveiere synes ikke synd på dem som ennå ikke har skaffet seg sin egen bolig, med mindre de er deres barn.

Milliardærene har de flotteste husene av alle. Likevel vil de øke eiendomsbeskatningen. Det er selvfølgelig fordi de i stedet vil redusere eller fjerne formuesskatten. Dette er rådende tanker i kapitalistkretser. Men både LO-leder Roar Flåthen og næringsminister Trond Giske har tenkt høyt i samme baner. De mener, i likhet med milliardærene, at formuesskatten kan hemme verdiskapningen og dermed antall arbeidsplasser. Det er også de rikes argument. Ved å vri formuesskatten over til eiendomsskatt, vil det stimulere næringsutvikling og jobbskapning. Den underkommuniserte ulempe ved en slik vridning vil være at boligeierne, også kalt selveierne eller middelklassen, får en større del av skattebyrden. Dagens formuesskatt utgjør i dag om lag 14 milliarder kroner årlig som staten bruker til ulike gode fellesskapsformål. Formuesskatten betales i stor grad av folk som har god skatteevne. Høyt belånte boligeiere har nødvendigvis ikke det.

Der kommer politikerne inn. Alle partier unntatt SV er motstandere av å øke boligskatten. De vet at middelklassen (som i Norge omfatter alle unntatt de aller rikeste og aller fattigste) vil reise seg på bakbeina og brøle hvis noen tukler med bolig- og eiendomsskatten. Hadde arkene vært blanke, kunne muligens politikere i Ap vært interessert i en annen skatteprofil. Men arkene er ikke blanke. Flertallet av husholdninger i Norge er allerede tegnet inn. De har blitt lokket av gunstige skatteregler til å skaffe seg sin egen bolig. Da blir det vanskelig for politikerne å reversere spillets regler, om de aldri så mye ville. Selveierne har dermed nakketak på skattesugne politikere.

Derfor klamrer et stort politisk flertall av politikerne seg til markedslovene. De sier det må bygges dobbelt så mange boliger i pressområdene for å holde tritt med befolkningsveksten. Det eneste som kan stagge prisutviklingen er at tilbudet av attraktive boliger øker i takt med etterspørselen. Det gjør det ikke selv om prisene er høye, fortjenestemulighetene eventyrlige, rentene lave og etterspørselen større enn noen gang. Kanskje entreprenørene er skremt av økonomene og milliardærene?
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Ukulturen i politietaten

  Ukulturen i politietaten

  Jo da rektor, seksuell trakassering forekommer i politiet, det blir bare ikke snakket om, og det er et problem. (509 innlegg) Les mer

 • Sjokkvideoene som viser kongeørnens herjinger med reinkalver

  Sjokkvideoene som viser kongeørnens herjinger med reinkalver

  - De pines i hjel. Det er et mareritt. (443 innlegg) Les mer

 • - Mens mafia-bander herjer, har statsråden tatt et hvileskjær på ett og et halvt år

  - Mens mafia-bander herjer, har statsråden tatt et hvileskjær på ett og et halvt år

  - Situasjonen er prekær, sier Anette Trettebergstuen (Ap). (393 innlegg) Les mer

 • Ap: Alvorlig at Anundsen avfeier kritikk

  Ap: Alvorlig at Anundsen avfeier kritikk

  - Hvorfor er Anundsen justisminister? (315 innlegg) Les mer

 • Kjære forbilde

  Kjære forbilde

  Akkurat nå sitter det en far eller mor i bunnløs fortvilelse, uten penger til mat, for de pengene er spilt bort. (224 innlegg) Les mer

 • Norge burde inspireres av Sveriges feministiske utenrikspolitikk

  Norge burde inspireres av Sveriges feministiske utenrikspolitikk

  Da den svenske regjeringen, anført av utenriksminister Margot Wallström, proklamerte at Sverige skulle ha en feministisk utenrikspolitikk, vakte det humring i enkelte miljøer. Men det er ingen grunn til latter. (209 innlegg) Les mer

 • Stiller ut bananskall og en kvittering til 265 000 kroner - og kaller det kunst

  Stiller ut bananskall og en kvittering til 265 000 kroner - og kaller det kunst

  Erling Kagge provoserer på Astrup Fearnley-museet. (185 innlegg) Les mer

 • - Jeg tar kritikken på alvor

  - Jeg tar kritikken på alvor

  Justisminister Anders Anundsen tar ansvar for asylbarnrotet, men er «uenig i faktatolkningen». (181 innlegg) Les mer