SV-statsråd Audun Lysbakken bevilget en halv million kroner til selvforsvar for jenter. 154 000 kroner gikk til hans eget ungdomsparti.

Tips oss 2400

Send tips til Dagbladet.no MMS/SMS: 2400 Tlf: 2400 0000 e-post: 2400@db.no

Mer info om tips
Midt under den såkalte voldtektsbølgen i høst, vedtok SVs barne- og familieminister Audun Lysbakken å gi en halv million kroner i støtte til selvforsvarskurs for jenter. To organisasjoner ble tipset om at de burde søke, og begge fikk store pengebeløp. 154 000 kroner gikk til organisasjonen Jenteforsvaret, en undergruppe av Lysbakkens eget ungdomsparti, Sosialistisk Ungdom (SU).

Jenteforsvaret fikk pengene til prosjektet Feministisk selvforsvarskurs. Ifølge søknaden planla de å reise til 10-15 videregående skoler og gi unge jenter opplæring i fysisk og mentalt selvforsvar.

- I løpet av våren og sommeren 2011 fikk jeg informasjon om at det fantes et par aktuelle miljø, som vi tok kontakt med for å høre om deres kompetanse, kunnskap og erfaring på området, sier ekspedisjonssjef Arni Hole i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

Hun opplyser at midlene ikke ble utlyst eller satt ut på anbud fordi de ville at pengene skulle gå til organisasjoner som allerede jobbet med selvforsvar i skolen.

Hektisk


Styreleder i Jenteforsvaret Liv-Tone Ruud forteller at de fikk et møte med departementet hvor de diskuterte hvordan de kunne søke og hvordan midlene var tenkt brukt.

Her fikk de signaler om at det var lite sannsynlig at SU kunne søke på midler til å drive med selvforsvar. 11. oktober 2011 dannet de den uavhengige organisasjonen Jenteforsvar. Bare tre dager seinere leverte de søknad til departementet om 250 000 kroner.

«Vi skal i løpet av 2011 lage en nettside, utdanne mange nye instruktører, utvikle kursene i samarbeid med samarbeidspartnere og holde kurs på 10—15 skoler med påfølgende evaluering fra elever og lærere», skriver de i søknaden.

Da 154 000 kroner lå på bordet 23. november ble det ikke mindre travelt. Vilkåret for tildelingen var at pengene måtte brukes opp innen nyttårsaften — som da var fem uker unna.

- Vi fikk pengene 1. desember. Det ble hektisk, men vi har så langt organisert mer enn 30 kurs, sier Ruud.

Mange av kursene blir holdt i år, selv om utgiftene til dem ble betalt før nyttår. Jenteforsvaret har ifølge Ruud totalt rundt 30 instruktører. Alle har tilhørighet til SU.

Avstand


Selv om Jenteforsvarets søknad innledes med at de er en undergruppe av SU, ønsker både SU-leder Olav Magnus Linge og Jenteforsvarslederen å distansere gruppa fra ungdomspartiet.

- De er uavhengige av SU, men vi har jobbet politisk for å få på plass et slikt kurs og er glade for at arbeidet er i gang, sier SU-lederen.

- Da vi søkte på midlene var vi en underorganisasjon av SU, men da vi fikk dem var vi en uavhengig organisasjon, med eget årsmøte og eget styre, sier Ruud.

Alle styremedlemmene i Jenteforsvaret har tidligere eller nåværende verv i SV eller i ungdomspartiet SU. Jenteforsvarets styreleder Liv-Tone Ruud er også styremedlem i SU, Nestleder Ebba Augusta Boye (25) er også nestleder i SU. Organisasjonen har samme adresse og telefonnummer som SU.

Avdelingslederen i Barne- og likestillingsdepartementet som signerte tilsagnet om penger til Jenteforsvaret er selv tidligere lokalpolitiker for SV i Oslo. Han ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Fikk innspill


Den andre gruppa som fikk penger til selvforsvarskurs er Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) Trondheim, Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylkeskommune, som sammen driver prosjektet «Seksuell helse og trakassering». Under dette prosjektet laget de et program for å få selvforsvar inn i skolen, og fikk 346 375 kroner i støtte.

- Vi fikk beskjed fra departementet i høst om at det kunne være interessant å legge på en komponent om selvforsvar i vår søknad til departementet, forteller styreleder i LLH i Trondheim, Stine Helena Bang Svendsen.

Også hun er en tidligere SU-nestleder.

Nybakt


Audun Lysbakken ble pappa til en gutt søndag, og overlater til statssekretær Henriette Killi Westhrin (SV) å svare på spørsmål om tildelingen.

- Ser dere at det er problematisk å bevilge penger til SVs egen ungdomsorganisasjon?

- Vi er opptatt av å få på plass et tiltak for selvforsvar i skolen som ett av flere tiltak mot voldtekt. Vi var opptatt av at dette var en selvstendig og uavhengig organisasjon. Vi er selvfølgelig klar over at dette har sitt utspring fra SU, men for oss var det viktigste hvilken kompetanse de hadde på feministisk selvforsvar og hvordan de skulle gjennomføre de kursene i skolene. Det var ikke viktig om de var SU-ere eller ikke.

- Hva gjorde dere for å se om det var andre grupper som kan lære jenter selvforsvar?

- Meg bekjent har det ikke vært en åpen søknadsprosess, men vi er blitt kontaktet av organisasjoner og på bakgrunn av dette har vi bevilget. Det er ikke noe mål at dette skal være verken homobevegelse eller politiske ungdomsorganisasjoner. Vi håpet at vi skulle bygge på eksisterende miljøer og ikke starte fra bunnen av.

- Til Klassekampen i 2010 sa Lysbakken dette om SUs kurs: «De har vært en pådriver for dette, og har stått for utviklingen av kursene. Så skal vi utvikle et eget kurs til bruk i skolen, som er partipolitisk nøytralt. Men jeg er sikker på at de som skal gjøre den jobben vil ha stor nytte av SUs erfaringer».

Hvorfor gikk dere vekk fra at de som skal holde kursene må være partipolitisk nøytrale?

- Det er ikke slik at de som driver med kursene må være partipolitisk nøytrale. Men når Jenteforsvaret er ute driver de ikke partipolitikk. Da er de partipolitisk nøytrale. Det er ikke SU som reiser rundt, og de kan ikke ha med seg SU-logoer og dele ut SU materiell når de gjør dette.

Har du erfaring med feministisk selvforsvarskurs? Er de partipolitisk nøytrale? Tips Dagbladets reportere.Lik Dagbladet på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Den lange veien hjem

  Den lange veien hjem

  Å råde unge jenter til å passe på seg selv, er ikke det samme som å gi dem skylden for voldtekt. (416 innlegg) Les mer

 • Arbeid til flyktninger

  Arbeid til flyktninger

  Når vi i dag snakker om 8000 flyktninger til Norge, vender mine tanker tilbake til vinteren 1944, da vi hadde mange ganger 8000 flyktninger i Norge. (367 innlegg) Les mer

 • Ingen bibelsk løsning

  Ingen bibelsk løsning

  Selv om det å miste jobben er en personlig krise for den det gjelder, er ikke dommedag kommet. (198 innlegg) Les mer

 • Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

  Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

  Når ledende klima- og miljøengasjerte mennesker ikke bryr seg med å redusere egne utslipp, kan dette oppfattes som et tegn på at klimasituasjonen ikke er så alvorlig. (194 innlegg) Les mer

 • Ser du det ikke før du forstår det?

  Ser du det ikke før du forstår det?

  Inga Marte Thorkildsens bok «Du ser det ikke før du tror det» fremmer uriktige påstander om ADHD, som kan føre til at barn fratas helsehjelp og mister sine rettigheter. (168 innlegg) Les mer

 • Mannen som trosset Hitler

  Mannen som trosset Hitler

  August (26) nektet å gjøre nazihilsen. (146 innlegg) Les mer

 • Truer KrFs hjertebarn: Venstre vil fjerne kontantstøtten i Oslo

  Truer KrFs hjertebarn: Venstre vil fjerne kontantstøtten i Oslo

  Og heller utvide tilbudet om gratis kjernetid i barnehagen, som et prøveprosjekt. (140 innlegg) Les mer

 • Råtne vilkår i luftfarten

  Råtne vilkår i luftfarten

  Pilotene hadde grunn til å streike i vår. (138 innlegg) Les mer