Alsgaard tar et oppgjør med norsk langrennelite etter ny NM-sensasjon.

Tips oss 2400
HEDERLIG UNNTAK: Martin Johnsrud Sundby vant 15-kilometeren i utklassingsstil. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

HEDERLIG UNNTAK: Martin Johnsrud Sundby vant 15-kilometeren i utklassingsstil. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

HADDE IKKE DAGEN: Petter Northug var med i tetkampen de første kilometerne, men så var det slutt. Til slutt endte han som nummer 40. 
Foto: Marit Hommedal / Scanpix

HADDE IKKE DAGEN: Petter Northug var med i tetkampen de første kilometerne, men så var det slutt. Til slutt endte han som nummer 40. Foto: Marit Hommedal / Scanpix

NM menn, 15 km fri teknikk:

1) Martin Johnsrud Sundby, Røa 37.35,1, 2) Andrew Musgrave, Røa 1.07,1 min. bak, 3) Ronny Fredrik Ansnes, Klæbu 1.22,5, 4) Thomas Alsgaard, Eidsvold Værks 1.23,3, 5) Sindre Bjoernestad Skar, Bærums Verk 3.31,6, 6) Harald Berge, Byåsen 3.37,4, 7) Anders Tettli Rennemo, Leksvik 3.52,6, 8) Espen Harald Bjerke, Lillehammer 3.52,7, 9) Kristen Skjeldal, Bulken 2.01,1, 10) Sjur Røthe, Voss 2.04,3,
11) Thomas Vestbø, Vindafjord 2.09,1, 12) Roger Aa Djupvik, Lillehammer 2.10,3, 13) Torgeir Skare Thygesen, Korlevoll 2.20,0, 14) Eirik Kurland Olsen, Lillehammer 2.24,7, 15) Simen Andreas Sveen, Ring 4.25,5, 16) Kristian Tettli Rennemo, Leksvik 4.26,4, 17) Mathias Rundgreen, Byaasen 4.29,4, 18) Morten Eide Pedersen, Lillehammer 4.35,7, 19) Chris Andrè Jespersen, Byåsen 4.38,0, 20) Petter Soleng Skinstad, Vind 4.42,8,
21) Espen Udjus Frorud, Skiptvet 4.43,0, 22) Øvind Moen Fjeld, Kjelsås 4.49,4, 23) Vetle Thyli, Raufoss 4.49,9, 24) Einar Askevold Ulsund, Byåsen 4.56,7, 25) Mads Ek Strøm, Bærums Verk 4.59,4, 26) Daniel Myrmæl Helgestad, Byåsen 4.59,8, 27) Emil Iversen, Varden 4.59,9, 28) Halvor Korbøl Thoner, Slåstad 3.01,5, 29) Sigve Fredrik Hoeydahl, Bærums Verk 3.03,5, 30) Per Kristian Nygaard, Vestre Spone 3.03,8,
31) Frode Andresen, Ringkollen 3.04,7, 32) Martin Andersen, Engerdal 3.05,8, 33) Tore Bjørseth Berdal, Byåsen 3.08,4, 34) Simen Hegstad Krüger, Lyn 3.12,8, 35) Sondre Oldervoll, Byåsen 3.13,6, 36) Christian Tvedt Bugge, Kvaløysletta Skilag 5.25,4, 37) Sindre Sætre Hammerlund, Asker 5.26,6, 38) Petter Eliassen, Byåsen 5.30,2, 39) Steffen Saeterhagen Paulsen, Rustad 5.30,4, 40) Petter Northug, Strindheim 5.30,9

(NTB)
(Dagbladet): - Han kunne vært en stor ressurs for laget vårt, konstaterte landslagstrener Trond Nystad etter å ha sett sine egne gutter få juling av Thomas Alsgaard (40).

Med unntak av Martin Johnsrud Sundby - som vant 15 kilometeren med over minuttet - havnet samtlige landslagsløpere bak Thomas Alsgaard på fjerdeplass (Alsgaard fikk bronse ettersom Andrew Musgrave på annenplass ikke er norsk, journ.anm.).

Og enda verre for landslagsløperne: De ble også slått av 44 år gamle Kristen Skjeldal på niendeplass. Faktisk var Sjur Røthe på plassen bak Skjeldal nest beste av eliteløperne.

Alsgaard hevder han bare hadde fokus på den interne duellen med Skjeldal, en duell han vant med 37 sekunder. Løpet i seg selv var han ikke fornøyd med - bronse til tross.

- Jeg synes ikke jeg gjorde et bra løp i dag. Jeg synes det gikk tungt, sier veteranen til Dagbladet.

Betenkt


Fjorårets bronseløp i NM var av en helt annen kvalitet, slik Alsgaard ser det.

- Da var jeg mye piggere og bedre forberedt. Men jeg redder meg kanskje inn på at det var en fin løype for meg, at værforholdene skiftet hele tida og at det tekniske sitter veldig godt. Jeg får en del gratis på det. Men jeg gikk altså ikke noe godt løp. Likevel holder det til bronse i NM.

- Betenkelig?

- Jeg skulle ønske det var mange flere løpere mellom meg og Martin (Johnsrud Sundby). Det er plass til åtte, ti mellom der, når jeg er over ett minutt og 20 sekunder bak.

- Det har ikke vært ett spørsmål


Tidligere denne uka gikk Alsgaard ut og etterlyste mer fandenivoldskhet blant de unge og ambisiøse langrennsløperne.

- Jeg skulle ønske at flere av de yngre ble litt mer forbannet over det og blitt litt mer irritert og tenkt 'helsike, han der skal ikke slå meg', sa han til TV 2 før dagens 15 kilometer på Voss.

Etter løpet tok han et oppgjør med det han oppfatter som manglende nysgjerrighet og ydmykhet i norsk langrennselite.

- En ting som overrasker meg er hvor lite nysgjerrige folk er, hvor fort løpere lever seg inn i sin egen verden og sin egen boble. Bronsen min i NM i fjor var et bra løp, og det var en stor overraskelse. Likevel er det ingen som stiller spørsmål ved det. Det er ingen som har kommet til meg og spurt: «Hva gjør du for noe?». «Hvorfor får du det til?». Det har ikke vært ett spørsmål. Ingen trenere, ingen løpere. Da blir det litt sånn «jaha?». Man skal ha tro på seg selv, og ha selvtillit, men det er viktig å være nysgjerrig også, og å tørre å ta det ydmykende initiativet, sier Alsgaard til Dagbladet.

- Du tror de synes det vil være ydmykende å spørre deg?

- Det er det alltid. Sånn har jeg følt det selv også, da jeg måtte gå til Bjørn Dæhlie og spørre om litt hjelp og råd. Uten ham ville jeg aldri kommet så langt.

Måtte gå foran Dæhlie


Det fungerte den andre veien også, for da Thomas Alsgaard tok OL-gull på Lillehammer på 30 kilometer fristil, der Bjørn Dæhlie var sjanseløs på å tukte «junior», tok det ikke lang tid før telefonen kom.

- Bjørn begynte å ringe på våren, minst en gang i uka, og spurte om jeg kunne komme opp til Nannestad så vi kunne trene sammen. Det var alltid på rulleski, alltid skøyting, og jeg måtte alltid gå først med ham bak meg, sier Alsgaard og humrer.

- Det er alltid de beste som tar initiativet, og som starter en sånn kultur. Bjørn, som var kongen den gangen, kom og tok initiativet til samarbeid.

- Du tror ikke det er sånn i dag?

- Jeg vet ikke. Det kan hende, men om det var en ting som overrasket meg etter den smellen de gikk på i NM i fjor, var det at ingen kom og spurte. Ikke ett spørsmål.

- Så hva svarer du om telefonen kommer?

- Jeg synes alltid det er gøy å diskutere med folk som har peiling, så det gjør jeg gjerne. Jeg har ingenting å skjule, og alt jeg gjør ligger ute i treningsdagbøkene på nett og på hjemmesida. Det er viktig å dele, sier han.

Røthe har ingen bortforklaring


Ingen trenger å tvile på Petter Northugs kapasitet, selv om han hadde en elendig dag og tuslet inn til 40. plass, tre og et halvt minutt bak vinneren. Men Sjur Røthe innrømmer at det svir å bli satt på plass av gamlegutta, selv om han velger å se litt humoristisk på tapet mot sambygding Skjeldal fra Voss.

- Det er ikke kjekt å bli slått av dem. Men nå fikk Kristen låne ski av meg i dag, jeg tviler sterkt på at han får låne mine ski på lørdag hvis han skal fortsette å slå meg.

- Du skal på papiret være en sterkere løper, hvordan kan han slå deg?

- Jeg har ikke noen bortforklaring på det. De gamle er fortsatt eldst. Kristen er stri. Både han og Thomas kan snakke seg ned, men begge har vært blant verdens beste skiløpere, sier Røthe til Dagbladet.

Alsgaard hevder det ikke gir ham noen ekstra tilfredsstillelse å slå landslagsløperne.

- Men jeg håper de kan bruke det til noe konstruktivt, at det kan være en vekker og at de tør å ta noen diskusjoner. Det tror jeg kan være nyttig. For det var ikke jeg som gikk et bra løp i dag, sier han.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • En av verdens største aviser tar et oppgjør med marihuanaforbud: Det har ført til stor skade på samfunnet

  En av verdens største aviser tar et oppgjør med marihuanaforbud: Det har ført til stor skade på samfunnet

  Vil legalisere rusmiddelet. (1226 innlegg) Les mer

 • Vil tvinge trygdemottakere til å stå opp

  Vil tvinge trygdemottakere til å stå opp

  Alle ledige under 30 år skal i aktivitet, ifølge Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). (1163 innlegg) Les mer

 • Slår hull på Israels forklaring

  Slår hull på Israels forklaring

  Hvor mange raketter skjøt Hamas mot Israel mellom 21.november 2012 og 29.juni 2014? Ingen. (1009 innlegg) Les mer

 • Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

  Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

  Israelsk diplomati sjokkerer. (871 innlegg) Les mer

 • Før og etter angrepet

  Før og etter angrepet

  Vi trenger beredskap for å forsøke å hindre et terrorangrep mot Norge. Og vi trenger beredskap for å håndtere det som samfunn hvis det verste likevel skulle skje. (771 innlegg) Les mer

 • Fotballag manglet pass: Måtte vente to timer for å komme seg på ferga

  Fotballag manglet pass: Måtte vente to timer for å komme seg på ferga

  - Kritisk å stå her i 40 varmegrader. (676 innlegg) Les mer

 • - Hadde vi visst om dette, hadde vi aldri kommet hit

  - Hadde vi visst om dette, hadde vi aldri kommet hit

  Tilreisende om terrortrusslen mot Norge. (685 innlegg) Les mer

 • Ikke aktuell for Liverpool likevel - besto ikke den medisinske testen

  Ikke aktuell for Liverpool likevel - besto ikke den medisinske testen

  Loic Remy. (664 innlegg) Les mer