Det går helt fint å bake knekkebrød uten hvetemel og andre raske karbohydrater.

Tips oss 2400
KUTTETIPS: Rut opp knekkebrødene med et pizzahjul, en kniv eller liknende.  FOTO: Lavkarbohverdag.com

KUTTETIPS: Rut opp knekkebrødene med et pizzahjul, en kniv eller liknende. FOTO: Lavkarbohverdag.com

Næringsinnhold

pr. 100 g deig:

Kcal: 212

Protein: 8,4 g

Fett: 11,7 g

Karbohydrat: 15,5 g

Kostfiber: 6,3 g

Næringstabell ved: Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas

LEGE-OPPSKRIFT: Dr. Hexebergs fiberknekkebrød med mandler og nøtter. FOTO: Cappelen Damm forlag

LEGE-OPPSKRIFT: Dr. Hexebergs fiberknekkebrød med mandler og nøtter. FOTO: Cappelen Damm forlag

TYNNE: Det er viktig at knekkebrødene ikke blir for tykke, da blir de seige.  FOTO: Hot Chocolate media

TYNNE: Det er viktig at knekkebrødene ikke blir for tykke, da blir de seige. FOTO: Hot Chocolate media

Her er fem knekkebrød-oppskrifter for deg som liker lavkarbo.

Det går helt fint å bake knekkebrød uten hvetemel og andre raske karbohydrater. Det har vi tidligere vist ved å samle oppskrifter på lavkarbobrød som passer til enhver lavkarbo-diett.

Ulike lavkarbo-dietter

Lavkarbo er et samlebegrep som dekker mange ulike dietter.

Karbohydratinntaket varierer fra tilnærmet null til 150 gram om dagen, avhengig av hvilken diett man følger.

I de fleste lavkarbo-diettene anbefales du å bare spise næringsrike karbohydrater som gir liten stigning i blodsukkeret.

Dette er matvarer som grønnsaker, nøtter, bær, frukt, yoghurt naturell, cottage cheese, belgfrukter og hele korn.


Dr. Hexebergs frøknekkebrød

Oppskriften er fra boka "Frisk med lavkarbo, frokost og lunsj", Cappelen Damm forlag

Det er stort sett bare å røre sammen ingrediensene, helle deigen i former og sette det hele i ovnen.

Dette trenger du:
125 g nøtter/mandler
3 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
2 ss fiberhusk (fås i mange dagligvare- og helsekostbutikker)
1 ts salt
5 dl vann

Fremgangsmåte:
Mal nøtter/mandler i en blender eller med mandelkvern.
Rør sammen alle ingrediensene i en bolle og la røren svelle i ti minutter.

Bruk en slikkepott og smør/klem røren ut på to bakepapirkledde stekebrett og rut opp med et pizzahjul eller kniv.
Sett et brett øverst og et brett nederst i ovnen, som er forvarmet med varmluft til 160 grader.

Stek i 35 minutter og ta brettene ut av ovnen.
Bytt plass på stekebrettene og stek i 35 minutter til.

Dersom du ikke har varmluft, kan du steke ett brett om gangen midt i ovnen ved 160 grader i 70 minutter.
Avkjøl på rist og bryt opp i biter.

Dr. Hexebergs fiberknekkebrød

Fra samme bok som oppskriften over.

Dette trenger du:
125 g mandler
60 g hasselnøtter
2 dl solsikkekjerner
2 dl sesamfrø
2 dl linfrø
1 dl fibergin
1 dl fibrex
2 ss fiberhusk
1 ts salt
5 dl vann

Fremgangsmåte:
Knus mandler og nøtter i en blender eller med en stavmikser.
Bland sammen de tørre ingrediensene, rør inn vannet og la røren svelle noen minutter.

Fordel røren utover på to bakepapirkledde stekebrett ved hjelp av en slikkepott. Prøv å få røren så jevn og tynn som mulig uten at det går hull på den. Du kan ev. legge plastfolie over røren og kjevle den ut.

Rut opp hvert brett i 16 stykker med et pizzahjul eller en kniv.
Sett et brett øverst og et brett nederst i ovnen, som er forvarmet med varmluft til 160 grader.

Stek i 35 minutter og ta brettene ut av ovnen.
Bytt plass på stekebrettene og stek i 35 minutter til. Dersom du ikke har varmluft, kan du steke ett brett om gangen midt i ovnen ved 160 grader i 70 minutter.

Avkjøl på rist og bryt opp i biter.

Hjemmelaget lavkarbo knekkebrød

Oppskriften er hentet fra Hot Chocolate Media.

Deilig, smakfullt, sprøtt og mettende.

Du trenger:
3 ½ dl grov spelt
3 ½ dl små havregryn
1 ½ dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
1 ts salt
7 dl lunkent vann
(Du kan ha i 1 ts honning eller en buljongterning i vannet hvis du ønsker det).
ev. 1 dl hakkede valnøtter (dette kan droppes).

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en bolle og rør godt med en sleiv. Deigen blir klissete, nesten som havregrøt.
Bruk en slikkepott og fordel deigen utover to stekebrett med bakepapir. Den skal fylle hele brettet, og den skal være så tynn at det nesten går «hull» på den. Avslutt med å klappe deigen godt ut med hendene. Det er viktig at knekkebrødene ikke blir for tykke, da blir de seige.

Sett brettene i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Du må ha varmluft hvis du skal steke begge samtidig.
Ta ut av ovnen og kutt opp med en pizzarulle i passe store biter.

Sett tilbake i ovnen og stek i 30 minutter.
Brekk knekkebrødene fra hverandre og legg dem på rist. Sett i ovnen på 50 grader med døren litt åpen. Gjerne i en halv time. Da får du harde, sprø knekkebrød. Litt styrete i begynnelsen, men etter hvert går dette som en lek!

Lavkarboknekkebrød

Fra Matoppskrifter123.no.

Dette trenger du:
2-3 eggehviter
1/2 - 1 dl vann
2 dl linfrø
2 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner (Kjøpes i helsekostbutikk)
1 dl sesamfrø

Fremgangsmåte:
Linfrøene bløtlegges i vannet og eggehvitene natten over eller noen timer.
Det hele kjøres fort i en kjøkkenmaskin. Frøene er fremdeles hele, det blir flott i de ferdige knekkebrødene. Eller du kan kjøre dem lenger i kjøkkenmaskinen og få en finere konsistens. Det blir en tykk deig.

Litt havsalt eller Himalayasalt has i deigen.
Spre deigen ut på en stekeplate med bakepapir på. Du kan bruke en slikkepott som dyppes i kaldt vann og dra røren utover til et tynt lag.

Om du ønsker det kan du gjerne strø litt ekstra sesamfrø på før du steker knekkebrødene.
Skjær dem opp i passende stykker før du setter de i ovnen.

Stekes ved 150 grader i 60 minutter og deretter 100 grader i 30 minutter (varmluft)

Nannas lavkarbo-knekkebrød

Fra Lavkarbohverdag.com.

Dette trenger du:
200 g solsikkefrø
50 g linfrø
1 dl sesamfrø
50 g kli
2 ss fiberhusk 
ts salt
2 ts sukrin
5 dl vann

Fremgangsmåte:

Bland sammen alt det tørre i en bolle, og hell på vannet.
Rør godt sammen for hånd. Det blir en relativt fuktig blanding.

La det hele stå og svelle i ca 10 minutter. Det er viktig at fiberhusken får virke en stund før du baker det ut.
Sett bakeovnen på 160 grader (varmluft).

Fordel blandingen på 2 stekeplater, og smør det utover slik at det dekker hele plata. Det er viktig at det ikke blir for tykt, men du må også unngå at det blir huller i deigen. Bruk gjerne en kakespade for å få det jevnt utover.

Rut opp med et pizzahjul, en kniv eller liknende. (Vi fikk 12 knekkebrød på hvert brett).
Sett brettene inn i ovnen i 35 minutter.

Ta ut brettene og la dem bytte plass. Snu dem samtidig rundt, slik at den siden som var innerst I ovnen nå blir ytterst.
Stek i ytterligere 35 minutter.

Det kan være lurt å la knekkebrødene bli nesten kalde før du fjerner bakepapiret.
Et lite tips: Ikke bruk billig bakepapir - det kan henge fast i de ferdige knekkebrødene.



LES MER:

Prøv Fedons 14-dagers lavkarbomeny
Alt om lavkarbo
Lavkarbo-dietten alle klarer
Gå ned 6 kilo på 4 uker med lavkarbo


Saken ble opprinnelig skrevet av Norsk Ukeblad for Klikk.no. Les her.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • <font color=Med Israel for fred: - Mads Gilbert lyver om Israel Gilbert: - Utrolig tynt skvip" title="Med Israel for fred: - Mads Gilbert lyver om Israel Gilbert: - Utrolig tynt skvip" />

    Med Israel for fred: - Mads Gilbert lyver om Israel Gilbert: - Utrolig tynt skvip

    Israel-venner advarer mot Gaza-legen i avisannonser. (2305 innlegg) Les mer

  • Hvem har skylden, bil A eller B?

    Hvem har skylden, bil A eller B?

    Tror vi kan kjørereglene, men her svarer mange feil. (2175 innlegg) Les mer

  • Et angrep mot Norge
savner politisk logikk

    Et angrep mot Norge savner politisk logikk

    Dersom ytterliggående islamister utkjemper en «hellig krig» i Syria for å frigjøre landet fra «de vantro», og attpåtil gaper over Irak, skulle man tro de har utfordringer nok. (1602 innlegg) Les mer

  • - Eier dere ikke skam?

    - Eier dere ikke skam?

    Audun Lysbakken reagerer sterkt på at Mads Gilbert henges ut av Israel-venner. (1600 innlegg) Les mer

  • TV 2-Græsvik mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom: Jeg går hardt ut mot de som mener jeg lyver

    TV 2-Græsvik mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom: Jeg går hardt ut mot de som mener jeg lyver

    - Folk får ikke svart for seg. (1389 innlegg) Les mer

  • Kampen om historien

    Kampen om historien

    Klikk for ingress. (1239 innlegg) Les mer

  • Måtte forklare Israel-kritikk han kom med fordi han ikke visste at mikrofonen sto på

    Måtte forklare Israel-kritikk han kom med fordi han ikke visste at mikrofonen sto på

    USAs utenriksminister gikk i klassisk felle. (930 innlegg) Les mer

  • Fremmer bildene fred eller forakt?

    Fremmer bildene fred eller forakt?

    Det er lett å forklare krigens råskap med at den andre siden er umenneskelig. (766 innlegg) Les mer