Plutselig var islamdebatten befolket av moderate stemmer. Hva skjedde, spør Geir Ramnefjell

Tips oss 2400
De siste ukene har vi vært vitne til noe som kan likne et vannskille i debatten om islam. Fra å ha vært et eksplosivt område der ytterlighetene har fått dominere, er det plutselig et mylder av stemmer som har meldt seg på. Det store flertallet av dem har én ting til felles: de er moderate.

Det er vanskelig å ikke se utviklingen i lys av 22. juli. Terroraksjonen hadde skapt en fellesskapsfølelse der også befolkningen med innvandrerbakgrunn følte seg inkludert - og der den islamfiendtlige høyresiden sto strippet for moralsk troverdighet. Det virkelige vendepunktet kan likevel synes å ha kommet for bare noen uker siden - etter den mislykkede demonstrasjonen foran Stortinget 20. januar. De titalls oppmøtte sjokkerte mer med sitt stusselige antall, enn med sine appeller. Det som skulle være en ekstremistisk pr-jippo, ble i stedet en bredt mediedekket antiekstremistisk happening. Islamsk råd tok på forhånd avstand fra demonstrasjonen, det samme gjorde flere andre. Slike som Louiza Louhibi, som i går ble hedret med honnør fra Fritt Ord. Trusselvideoen hadde ingen resonans i det muslimske miljøet, ekstremistene ble avslørt som marginale aktører.

Det trigget en reaksjon. Det kan tenkes at vissheten om at Mohyeldeen Mohammad og Arfan Bhatti er relativt ensomme på sin islamistiske ytterfløy, ga folk tryggheten til å ta et oppgjør. En av de mange som skrev inn til debattredaksjonen i Dagbladet i etterkant av demonstrasjonen, var Hiba Khan - ei ung jente, student, som tilhører Ahmadiyya-menigheten - en minoritet innenfor islam. I likhet med flere andre innsendere var hennes hovedpoeng at islam er en fredelig religion.

Her i Dagbladet tok saken en litt uventet vending da Mohyeldeen Mohammad tok kontakt. Han var nevnt i Khans innlegg, og etter redigering og moderering - i samarbeid med en høflig Mohyeldeen Mohammad - trykket vi hans innlegg: «Vantro Qadyani». Den pussige teksten, som fokuserte på at Hiba Khan var en vantro siden hun tilhørte Ahmadiyya-retningen, og at islam faktisk er en krigersk religion, vakte oppsikt. Noen mente vi ikke burde ha trykket det, de aller fleste syntes det var komisk. Noen lurte på om Mohyeldeen Mohammad egentlig var en Harald Eia-figur. Igjen ble vår debattredaksjon nedrent av henvendelser fra muslimer som ville ta avstand fra innholdet i Mohyeldeen Mohammads tekst, og vi trykket Shahriar Nouris «Kjære Mohyeldeen», der han titulerte seg som «Vantro hund og skitten, feig pasifist.» Teksten er et nådeløst og sarkastisk oppgjør med ingressen: «Jeg er så lei av å bli satt i bås med folk som deg». Artikkelen er vår mest leste debattartikkel på nett noensinne, med nesten 170 000 sidevisninger. Den er delt eller likt 6000 ganger på Facebook.

Følelsen av at det norske samfunnet selv er i ferd med å forstå dette, gir selvtillit til å være spissformulerte og vågale - og til å ta opp saker som faktisk er viktige utfordringer. Ulrik Imtiaz Rolfsen fortalte i en kronikk i VG forrige helg om spennet i reaksjonene fra hans pakistanske familie på hans synliggjøring av problematiske sider ved pakistansk kultur. Det var alt fra heftige protester, til skuldertrekk. Lærer og skribent Assad Nasir satte her i Dagbladet søkelys på det paradoksale i at foreldre sender barna til Pakistan for å hindre at de blir for «norske», før de henter dem hjem seinere og forventer at de skal kvalifisere seg til legestudiet. Til og med niqab-debatten har foregått i relativt beherskede former - med VG-kommentator Elisabeth Skarsbø Moen som den mest ytterliggående med hennes omdiskuterte, men for så vidt litt artige og gimmickaktige niqab-ekskursjon gjennom Oslos gater.

De islamfiendtlige fikk sitt skudd for baugen 22. juli, og 20. januar i år var det den andre ytterlighetens tur. Fjordman og Mohyeldeen skriver begge innlegg i Dagbladet, men det gjør dem ikke mer skremmende. Tvert imot. Vi har måttet refusere en haug med oppgjør med Mohyeldeen. Trykket mot ham ville rett og slett ha blitt uforholdsmessig stort - og da har vi med i betraktningen at han nå sitter fengslet på relativt tynt grunnlag. Vi har kommet dit at det er Mohyeldeen som trenger beskyttelse. Det er et sikkert tegn på framgang.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Vil tvinge trygdemottakere til å stå opp

  Vil tvinge trygdemottakere til å stå opp

  Alle ledige under 30 år skal i aktivitet, ifølge Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). (1246 innlegg) Les mer

 • En av verdens største aviser tar et oppgjør med marihuanaforbud: Det har ført til stor skade på samfunnet

  En av verdens største aviser tar et oppgjør med marihuanaforbud: Det har ført til stor skade på samfunnet

  Vil legalisere rusmiddelet. (1226 innlegg) Les mer

 • Slår hull på Israels forklaring

  Slår hull på Israels forklaring

  Hvor mange raketter skjøt Hamas mot Israel mellom 21.november 2012 og 29.juni 2014? Ingen. (1108 innlegg) Les mer

 • Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

  Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

  Israelsk diplomati sjokkerer. (871 innlegg) Les mer

 • Før og etter angrepet

  Før og etter angrepet

  Vi trenger beredskap for å forsøke å hindre et terrorangrep mot Norge. Og vi trenger beredskap for å håndtere det som samfunn hvis det verste likevel skulle skje. (771 innlegg) Les mer

 • - Hadde russergrensa gått ned til Akershus, tror jeg utfallet ville blitt annerledes

  - Hadde russergrensa gått ned til Akershus, tror jeg utfallet ville blitt annerledes

  Kirkenes-verftsjef om norske Russland-sanksjoner. (768 innlegg) Les mer

 • Fotballag manglet pass: Måtte vente to timer for å komme seg på ferga

  Fotballag manglet pass: Måtte vente to timer for å komme seg på ferga

  - Kritisk å stå her i 40 varmegrader. (676 innlegg) Les mer

 • - Hadde vi visst om dette, hadde vi aldri kommet hit

  - Hadde vi visst om dette, hadde vi aldri kommet hit

  Tilreisende om terrortrusslen mot Norge. (685 innlegg) Les mer