Plutselig var islamdebatten befolket av moderate stemmer. Hva skjedde, spør Geir Ramnefjell

Tips oss 2400
De siste ukene har vi vært vitne til noe som kan likne et vannskille i debatten om islam. Fra å ha vært et eksplosivt område der ytterlighetene har fått dominere, er det plutselig et mylder av stemmer som har meldt seg på. Det store flertallet av dem har én ting til felles: de er moderate.

Det er vanskelig å ikke se utviklingen i lys av 22. juli. Terroraksjonen hadde skapt en fellesskapsfølelse der også befolkningen med innvandrerbakgrunn følte seg inkludert - og der den islamfiendtlige høyresiden sto strippet for moralsk troverdighet. Det virkelige vendepunktet kan likevel synes å ha kommet for bare noen uker siden - etter den mislykkede demonstrasjonen foran Stortinget 20. januar. De titalls oppmøtte sjokkerte mer med sitt stusselige antall, enn med sine appeller. Det som skulle være en ekstremistisk pr-jippo, ble i stedet en bredt mediedekket antiekstremistisk happening. Islamsk råd tok på forhånd avstand fra demonstrasjonen, det samme gjorde flere andre. Slike som Louiza Louhibi, som i går ble hedret med honnør fra Fritt Ord. Trusselvideoen hadde ingen resonans i det muslimske miljøet, ekstremistene ble avslørt som marginale aktører.

Det trigget en reaksjon. Det kan tenkes at vissheten om at Mohyeldeen Mohammad og Arfan Bhatti er relativt ensomme på sin islamistiske ytterfløy, ga folk tryggheten til å ta et oppgjør. En av de mange som skrev inn til debattredaksjonen i Dagbladet i etterkant av demonstrasjonen, var Hiba Khan - ei ung jente, student, som tilhører Ahmadiyya-menigheten - en minoritet innenfor islam. I likhet med flere andre innsendere var hennes hovedpoeng at islam er en fredelig religion.

Her i Dagbladet tok saken en litt uventet vending da Mohyeldeen Mohammad tok kontakt. Han var nevnt i Khans innlegg, og etter redigering og moderering - i samarbeid med en høflig Mohyeldeen Mohammad - trykket vi hans innlegg: «Vantro Qadyani». Den pussige teksten, som fokuserte på at Hiba Khan var en vantro siden hun tilhørte Ahmadiyya-retningen, og at islam faktisk er en krigersk religion, vakte oppsikt. Noen mente vi ikke burde ha trykket det, de aller fleste syntes det var komisk. Noen lurte på om Mohyeldeen Mohammad egentlig var en Harald Eia-figur. Igjen ble vår debattredaksjon nedrent av henvendelser fra muslimer som ville ta avstand fra innholdet i Mohyeldeen Mohammads tekst, og vi trykket Shahriar Nouris «Kjære Mohyeldeen», der han titulerte seg som «Vantro hund og skitten, feig pasifist.» Teksten er et nådeløst og sarkastisk oppgjør med ingressen: «Jeg er så lei av å bli satt i bås med folk som deg». Artikkelen er vår mest leste debattartikkel på nett noensinne, med nesten 170 000 sidevisninger. Den er delt eller likt 6000 ganger på Facebook.

Følelsen av at det norske samfunnet selv er i ferd med å forstå dette, gir selvtillit til å være spissformulerte og vågale - og til å ta opp saker som faktisk er viktige utfordringer. Ulrik Imtiaz Rolfsen fortalte i en kronikk i VG forrige helg om spennet i reaksjonene fra hans pakistanske familie på hans synliggjøring av problematiske sider ved pakistansk kultur. Det var alt fra heftige protester, til skuldertrekk. Lærer og skribent Assad Nasir satte her i Dagbladet søkelys på det paradoksale i at foreldre sender barna til Pakistan for å hindre at de blir for «norske», før de henter dem hjem seinere og forventer at de skal kvalifisere seg til legestudiet. Til og med niqab-debatten har foregått i relativt beherskede former - med VG-kommentator Elisabeth Skarsbø Moen som den mest ytterliggående med hennes omdiskuterte, men for så vidt litt artige og gimmickaktige niqab-ekskursjon gjennom Oslos gater.

De islamfiendtlige fikk sitt skudd for baugen 22. juli, og 20. januar i år var det den andre ytterlighetens tur. Fjordman og Mohyeldeen skriver begge innlegg i Dagbladet, men det gjør dem ikke mer skremmende. Tvert imot. Vi har måttet refusere en haug med oppgjør med Mohyeldeen. Trykket mot ham ville rett og slett ha blitt uforholdsmessig stort - og da har vi med i betraktningen at han nå sitter fengslet på relativt tynt grunnlag. Vi har kommet dit at det er Mohyeldeen som trenger beskyttelse. Det er et sikkert tegn på framgang.
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Anders Anundsen: Norges nye humorkonge

  Anders Anundsen: Norges nye humorkonge

  Komikerne som ble hedret under Komiprisen på lørdag ble frarøvet samtlige titler da justisministeren lanserte sin nye film. (764 innlegg) Les mer

 • Frp's flyktningpolitikk er krystallklar

  Frp's flyktningpolitikk er krystallklar

  Dessverre er ikke det viktigste for Dagbladet hvor mange flyktninger som reddes, men å demonisere FrP. (632 innlegg) Les mer

 • Skader politi og regjering

  Skader politi og regjering

  Grunn til å stille spørsmål ved ministerens dømmekraft. (565 innlegg) Les mer

 • Tomme tønner bråker mest

  Tomme tønner bråker mest

  Det er ikke smart av Venstre å snu hodet vekk fra realitetene. (542 innlegg) Les mer

 • Monarkiet er kullseilt

  Monarkiet er kullseilt

  Kronprinsparet blir et kongepar for Oslos verste vestkant. (280 innlegg) Les mer

 • - Jeg går ikke med skudd i kammeret

  - Jeg går ikke med skudd i kammeret

  Thor Langli har 37 år i politiet bak seg - 17 av dem i beredskapstroppen. Av sikkerhetshensyn vil han ikke bære skarpladde våpen og skudd i kammeret. (275 innlegg) Les mer

 • Ugudelig vandalisme

  Ugudelig vandalisme

  Så kom nyheten vi alle fryktet. Palmyra er under angrep. (257 innlegg) Les mer

 • - Kunne aldri skjedd med en folkevalgt

  - Kunne aldri skjedd med en folkevalgt

  Professor Frank Aarebrot mener kongehuset bør være åpnere om gaver og sponsing. (250 innlegg) Les mer