John Gray har solgt over 50 millioner bøker. Nå er han på norgesbesøk.

Tips oss 2400
PÅ NORGESBESØK: I helga holder John Gray foredrag i Trondheim, Oslo og Bergen, og i kveld er han gjest hos Fredrik Skavlan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

PÅ NORGESBESØK: I helga holder John Gray foredrag i Trondheim, Oslo og Bergen, og i kveld er han gjest hos Fredrik Skavlan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

John Gray

• Født i 1951.

• Samlivsterapeut, forfatter og foredragsholder fra California i USA.

• Skrev i 1992 den verdenskjente og bestselgende boka «Menn er fra Mars, Kvinner er fra Venus» som tar for seg hvordan menn og kvinner er så fundamentalt forskjellige at vi kunne kommet fra ulike planeter, og hvordan vi kan lære oss å forbedre forholdene våre ved å forstå og akseptere hverandres forskjeller og behov.

• Har skrevet flere bøker, som til sammen har solgt over 50 millioner  i 50 land.

• I hans siste bok «Venus on Fire, Mars on Ice» ser han på forbindelsen mellom lykke og hormonnivåer, og hjelper kvinner og menn til å forstå sammenhengen mellom stress, oppførsel og blodsukker for å skape lidenskap i forholdet og bedre helse.
UENIG: Samlivsekspert Peder Kjøs.

UENIG: Samlivsekspert Peder Kjøs.

- Overdrevent fokus på ulikheter

Samlivsekspert Peder Kjøs mener menn og kvinner både kommer fra samme planet- og fra samme land.

- Jeg leste en gang om en som sa at menn kommer fra Sør-Dakota og kvinner fra Nord-Dakota. Jeg tror dette stemmer mye bedre enn at vi kommer fra to ulike planeter, sier Peder Kjøs.

Psykologen og samlivseksperten forteller at vi også søker en partner som er mest mulig lik oss selv.

- Vi ønsker en god venn, en vi kan være nær og en vi kan stole på. Vi er ikke ute etter en person som er vår egen rake motsetning.

Ifølge Kjøs er det også disse forholdene som er de mest solide. — Forskning viser at forhold der kjønnsrollene er svært tydelige — der menn er veldig mann og kvinner er veldig kvinne — er partene mindre fornøyde, de har dårligere sex og det er større risiko for skilsmisse.
(Dagbladet): - Dagens kvinner er mer stresset enn noensinne, noe som skaper misnøye og problemer både på arbeidsplassen og i hjemmet. For å redusere dette stresset er det viktig at menn og kvinner forstår hverandres behov,slik at de kan kommunisere bedre og dermed også få et bedre og mer lykkelig parforhold, sier den anerkjente forfatteren og forholdseksperten, John Gray til Dagbladet.

I helga er han i Norge for å holde foredrag i Trondheim, Oslo og Bergen, hvor han skal lære nordmenn hvordan vi kan kommunisere og forstå hverandre bedre. I kveld er han på «Skavlan».

I den verdenskjente boka «Menn er fra Mars, kvinner er fra Venus», skriver Gray om hvordan menn og kvinner er fundamentalt forskjellige, og hvordan vi ved å forstå disse forskjellene kan forbedre parforholdet, redusere stress og kommunisere bedre.

Mer stress

- Det handler ikke om at man skal endre seg for partneren, men om å forstå hverandres forskjeller, sier Gray. Han mener vi i dag står ovenfor større utfordringer i forholdene våre, og har større behov enn noensinne:

- Kvinner har et større behov for å bli hørt av mannen enn før. Hun trenger å føle at mannen bryr seg om det hun sier, selv om han ikke kan tilby henne en løsning på problemet - noe mannen ofte ønsker å gjøre. Mannen skal ikke si «Hva kan jeg gjøre med det» når hun er frustrert over noe, hun vil bare at han skal lytte. At mannen forstår og annerkjenner kvinnens behov for å snakke om problemer er viktig, sier han. For å få mannen til å lytte foreslår han følgende:

- Si til han at: «Når du får sjansen til det vil jeg gjerne snakke med deg i ti minutter. Jeg vil bare at du skal lytte og høre på det jeg har å si uten å tilby en løsning. Jeg må snakke om dette for å føle meg bedre». Når han lytter til det du har å si kan dette hjelpe deg med å redusere eget stress, samtidig som du etterpå kan gi han en positiv tilbakemelding for at han ville lytte til deg. Slik føler han at han har hjulpet deg, noe som gjør det lettere for han å bli en god lytter, sier han.

Realistiske forventninger

- Kvinner kan ikke forvente at mannen alltid forstår hva hun mener, men hvis han vet det kan hjelper deg bare at han lytter, kan det gi han en positiv reaksjon, og etter hvert gjøre at dere kommuniserer bedre i forholdet, sier han. Det er viktig at dere har realistiske forventninger til hva dere kan gi hverandre i et forhold, også når det kommer til romantikk:

- Du kan imøtekomme de romantiske behovene til partneren ved å være praktisk. Valentinsdagen er i neste uke, og da kan mannen f.eks spørre om tre ting hun ønsker seg eller vil at de skal gjøre, og så innfri en av disse. Det høres kanskje ikke romantisk ut, men det viktigste er at man gjør noe sammen, sier han. Det er like viktig at begge kjønn er bevisst egne og partnerens behov:

- Hvis mannen føler at alt han gjør er feil, har han et behov for å føle seg sett. Et godt råd til han da kan være bryte inn når hun snakker og si «Nå føler jeg at alt jeg sier og gjør er feil. Fortell meg om noe jeg gjør positivt før du fortsetter». Det er viktig at han ikke føler seg angrepet, og at han får mulighet til å tenke over det hun sier etterpå, sier Gray.

Teknikker

Han trekker fram det at kvinnen har mer behov for hjelp i hjemmet i dag, noe mannen ikke alltid forstår:

- Kvinner er stresset og føler at hun må gjøre alt selv, men for at mannen skal forstå dette må hun lære seg ny teknikker for å kommunisere det.

- For eksempel, hvis du vanligvis lager middag, men ikke orker å lage mat en dag bør du ikke spørre om han vil gå ut og spise. Da svarer han «nei, jeg liker maten din mye bedre». Men hvis du er direkte og sier «Kan du ta meg med ut å spise? Jeg er sliten og orker ikke lage mat i dag», kan han lettere forstå situasjonen. Ikke spør hva han vil, men om han kan.

- Ikke konfronter han med en gang dere kommer hjem. Mannen har behov for å føle seg verdsatt og at han gjør henne lykkelig. Når du er stressa kan det være vanskelig, men det kan hjelpe, sier han. Et av de største problemene i dagens forhold er at mannen føler at ingenting han gjør er rett, mens kvinnen føler at hun gir mer enn hun får igjen, ifølge Gray.

- Kvinner kan lære å kommunisere behovene sine til mannen og motivere han til å møte disse, samtidig som hun møter hans behov. Og mannen kan møte kvinnens behov uten å gi opp sine egne, sier han.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Bare 13 prosent har tro på budsjettet til Erna og Siv

  Bare 13 prosent har tro på budsjettet til Erna og Siv

  Fersk måling. (2665 innlegg) Les mer

 • Lysbakken om Høyre: <br>- Kalkulator-partiet er tilbake

  Lysbakken om Høyre:
  - Kalkulator-partiet er tilbake

  Kaller budsjettmålinger en knusende dom for regjeringen. (1680 innlegg) Les mer

 • I morgen tidlig våkner vi opp til væpnet politi

  I morgen tidlig våkner vi opp til væpnet politi

  Patruljene væpner seg fra klokka åtte. (1217 innlegg) Les mer

 • La Borge bevise klimahypotesen sin

  La Borge bevise klimahypotesen sin

  UiS bør gi Borge muligheten til å utarbeide sin vitenskapelige hypotese om at klimaendringene ikke er menneskeskapte. (1135 innlegg) Les mer

 • Arbeiderpartiet snart dobbelt så store som Høyre

  Arbeiderpartiet snart dobbelt så store som Høyre

  Nedturen fortsetter for Høyre. (1138 innlegg) Les mer

 • Høyre ville ha poseavgift allerede i 2010

  Høyre ville ha poseavgift allerede i 2010

  Hadde avgiften i sitt alternative statsbudsjett. (990 innlegg) Les mer

 • Nye avgifter, miljø og formueskatt, dette ble de enige om

  Nye avgifter, miljø og formueskatt, dette ble de enige om

  Skal hente inn en milliard kroner i pose-miljøavgifter. (919 innlegg) Les mer

 • Skrekkrekka fortsetter for Liverpool etter kollaps

  Skrekkrekka fortsetter for Liverpool etter kollaps

  Slått av Crystal Palace. (694 innlegg) Les mer