Sex blir annerledes etter fødselen. Men den gode nyheten er at den kan bli bedre.

Tips oss 2400

Fakta om undersøkelsen:

Uført av Egmont Hjemmet Mortensens Innsiktsavdeling i regi av magasinet Gravid. 3330 har deltatt.

Undersøkelsen foregikk på nettstedene barnimagen.no, foreldreogbarn.no og klikk.no fra 24. juni til 11. august 2011. 94 prosent kvinner og 6 prosent menn svarte.

Kjappere sex

 • GRAVIDs undersøkelse viser at 44 prosent av nye foreldre har hurtigere sex enn før de fikk barn.
 • 41 prosent har sex på nye steder.
 • 30 prosent har oftere impulsiv sex.

BABY I FOKUS: At babyen er i fokus og sex kommer lenger ned på lista er helt normalt. Men mange opplever at sexlivet blir like bra eller bedre etter at de får barn. Foto: Istockphoto.com

BABY I FOKUS: At babyen er i fokus og sex kommer lenger ned på lista er helt normalt. Men mange opplever at sexlivet blir like bra eller bedre etter at de får barn. Foto: Istockphoto.com

TA GREP: Dersom man vil ha et passe aktivt sexliv i denne perioden, må man benytte seg av de mulighetene som kommer. Foto: Istockphoto.com

TA GREP: Dersom man vil ha et passe aktivt sexliv i denne perioden, må man benytte seg av de mulighetene som kommer. Foto: Istockphoto.com

Et nytt familiemedlem betyr nye vaner - også på sexfronten.

Mange par opplever at sex blir annerledes og sjeldnere etter at de har fått barn. Men selv om det er et faktum at sexlivet forandrer seg, betyr det ikke at det blir dårligere. Det viser noen av resultatene i en undersøkelse av 3300 kvinner og menn utført av Egmont Hjemmet Mortensens Innsiktsavdeling i regi av magasinet Gravid.

Kjappere sex

Undersøkelsen viser at 44 prosent av nye foreldre har hurtigere sex enn før de fikk barn. 41 prosent har sex på nye steder. 30 prosent har oftere impulsiv sex.

- Har du ikke prøvd å ha kjapp sex i dusjen - eller på stellebordet - skjer det sannsynligvis nå, sier psykolog Peder Kjøs.

- Se humoristisk på det. Dersom man vil ha et passe aktivt sexliv i denne perioden, må man være litt proaktiv og benytte seg av de mulighetene som kommer. Krever du romantisk stemning og stearinlys for å ha sex, lager du et stort problem for deg selv. Glem alle regler og rutiner du har når det gjelder sex, sier Peder Kjøs.

Bruk TV

Selv om små babyer ikke ser på TV, viser en undersøkelse fra det amerikanske nettstedet iVillage at 40 prosent av småbarnsforeldre med barn under 10 år bruker TV som barnevakt mens de har sex.

Lurt å iscenesette sex

- Det er klart at det å få barn påvirker sexlivet, sier Anette Storm Aafos, spesialist i sexologisk rådgiving. Hun er ikke overrasket over at par har raskere og mer impulsiv sex.

- Det handler om å benytte seg av de mulighetene som kommer. Men muligheter er jo ikke bare noe som kommer. Man må lage dem selv. I en periode hvor lysten fra naturens side er litt mindre, må man iscenesette sex og skape rom for sex, sier hun.

- Selv om man ikke kjenner en enorm lyst, har ubarberte legger og fett hår og er ganske sliten, kan man bestemme seg for sex og tenke at det vil gi ny energi, sier hun.

Ikke for sjelden

Selv om det er viktig å komme i gang med sexlivet etter fødselen, har vi alle ulike seksuelle behov og det er ikke noe som er "normalt".

- Jeg har par som kommer til meg og føler at de er unormale fordi de kun har sex én gang i måneden, selv om de begge er fornøyd med sexlivet sitt og føler at de har god sex. Da pleier jeg å spørre hvorfor de er kommet til meg? Jeg tror mange føler et normalitetspress når det gjelder sex, sier hun.

Ikke tell!

Selv om vi til en viss grad kan iscenesette sex for å komme igang, er det ikke så lurt å skulle styre sexlivet i altfor stor grad.

- Folk som lager planer og stiller krav til seg selv om hvor ofte de skal ha sex, bidrar sjelden til å øke lysten sin, sier hun

- Mitt viktigste råd: Ikke stress med at dere har sex «for sjelden», sier sexologen.

Bedre orgasmer


Selv om en liten baby kommer inn i livet og snur alt på hodet i et parforhold, betyr det ikke at sexen blir dårligere. I GRAVIDs undersøkelse sier nesten 7 av 10 at sexlivet er som før - eller bedre enn tidligere. Bare 1 av 4 forteller at sexlivet er blitt dårligere.

1 av 5 kvinner sier at de har fått bedre orgasmer etter fødsel.

-Vi vet at både kvinner og menns sexliv blir bedre med alderen, og i dag er vi jo eldre når vi får barn. For mange kvinner kan også en fødsel virke positivt på sexlivet fordi de får et mer aksepterende syn på egen kropp. Vi vet at et avslappet forhold til egen kropp gir et bedre sexliv, sier Peder Kjøs.

Psykologen tror det handler mye om hvordan han og hun tar det. Par som har god sex før de blir foreldre, har stor sjanse for å ha det etterpå også.

- Dessuten er en baby for de fleste det ultimate beviset for at man har valgt hverandre, sier psykolog Peder Kjøs.

Kjenner underlivet sitt

- Mange kvinner har fått bedre kontakt - og er blitt bedre kjent - med sitt eget underliv. De gjør kanskje knipeøvelser, og lærer seg å få kontroll over skjedemuskulaturen. Dette kan gi både dem og partneren økt nytelse, sier Gro Nylander, fødselslege og overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for amming på Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus.

6 av 10 menn i undersøkelsen sier at de ikke merker forandringer i underlivet til partneren etter fødselen. Hver tredje har opplevd at partneren har spurt dem direkte om hun er blitt annerledes.

- Jeg tror nok dette fortsatt er et tabuområde å snakke om. I hvert fall for menn. Jeg tror ikke mange menn ville sagt rett ut at de synes en kvinne er blitt for vid i underlivet. Men dersom dette over tid virker negativt på nytelsen hos én eller begge, er det selvfølgelig viktig å ta opp temaet, sier Nylander.

Vent med sex til du er klar

For de fleste tar det sju til åtte uker før de har sex første gang etter fødselen, viser GRAVIDs undersøkelse. Bare 4 prosent venter et halvt år eller mer. Like mange er i gang etter en uke.

- Her er det ingen fasitsvar, og alle må vente til de føler seg klare, sier Gro Nylander.

- Det er viktig å huske at en kvinne trenger tid til å komme tilbake til kroppen sin etter et svangerskap og en fødsel. Hun kan være sliten og befinne seg i en symbiose med babyen - og føle at sex står langt nede på behovslisten. Amme-hormonene gjør at hun blir tørrere i skjeden og sliter med å bli tent, sier Nylander, som tror enkelte kvinner kan føle et press til å begynne med sex før de egentlig er klare.


Les også:
Alt om sex
Guide til sex i graviditeten
Ni ting du sverget at du aldri ville gjøre

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Kritikk som fortjent

  Kritikk som fortjent

  Kjetil Rolness bommer grovt i sitt forsvar for Hege Storhaug. (339 innlegg) Les mer

 • Ingen synes det er rart om kunstnere ikke får betalt

  Ingen synes det er rart om kunstnere ikke får betalt

  Selv om kunsten snakker der andre tier, roper der andre hvisker, er det forventet at billedkunstnere jobber gratis. (306 innlegg) Les mer

 • Vi unnslipper ikke ytringsansvaret

  Vi unnslipper ikke ytringsansvaret

  Ingen slipper unna å diskutere ytringsansvar, uansett hvor lenge de står med hue i sanda mens de roper på ytringsfrihetens absolutte karakter. (280 innlegg) Les mer

 • Oss mot dem

  Oss mot dem

  I Storhaugs verden består «oss» av tilhengere av demokrati og kvinnerettigheter, mens andre er «muslimske innvandrere» som automatisk ikke støtter kvinnerettigheter og demokratiske verdier. (161 innlegg) Les mer

 • Bekymringsmelding om selvutnevnte eksperter på barns beste

  Bekymringsmelding om selvutnevnte eksperter på barns beste

  Hvis ikke barneverntjenesten taler barnets sak, hvem skal gjøre det da? (116 innlegg) Les mer

 • Ytringsansvar er et logisk umulig begrep

  Ytringsansvar er et logisk umulig begrep

  De som preker ytringsansvar ser ikke at de selv logisk risikerer å rammes. (115 innlegg) Les mer

 • Et lite stykke «Okkupert»

  Et lite stykke «Okkupert»

  Fleip fra «Okkupert», eller fakta? En norsk redaktør er sparket etter mulig påtrykk fra russisk etterretning. (111 innlegg) Les mer

 • (106 innlegg) Les mer