Sex blir annerledes etter fødselen. Men den gode nyheten er at den kan bli bedre.

Tips oss 2400

Fakta om undersøkelsen:

Uført av Egmont Hjemmet Mortensens Innsiktsavdeling i regi av magasinet Gravid. 3330 har deltatt.

Undersøkelsen foregikk på nettstedene barnimagen.no, foreldreogbarn.no og klikk.no fra 24. juni til 11. august 2011. 94 prosent kvinner og 6 prosent menn svarte.

Kjappere sex

 • GRAVIDs undersøkelse viser at 44 prosent av nye foreldre har hurtigere sex enn før de fikk barn.
 • 41 prosent har sex på nye steder.
 • 30 prosent har oftere impulsiv sex.

BABY I FOKUS: At babyen er i fokus og sex kommer lenger ned på lista er helt normalt. Men mange opplever at sexlivet blir like bra eller bedre etter at de får barn. Foto: Istockphoto.com

BABY I FOKUS: At babyen er i fokus og sex kommer lenger ned på lista er helt normalt. Men mange opplever at sexlivet blir like bra eller bedre etter at de får barn. Foto: Istockphoto.com

TA GREP: Dersom man vil ha et passe aktivt sexliv i denne perioden, må man benytte seg av de mulighetene som kommer. Foto: Istockphoto.com

TA GREP: Dersom man vil ha et passe aktivt sexliv i denne perioden, må man benytte seg av de mulighetene som kommer. Foto: Istockphoto.com

Et nytt familiemedlem betyr nye vaner - også på sexfronten.

Mange par opplever at sex blir annerledes og sjeldnere etter at de har fått barn. Men selv om det er et faktum at sexlivet forandrer seg, betyr det ikke at det blir dårligere. Det viser noen av resultatene i en undersøkelse av 3300 kvinner og menn utført av Egmont Hjemmet Mortensens Innsiktsavdeling i regi av magasinet Gravid.

Kjappere sex

Undersøkelsen viser at 44 prosent av nye foreldre har hurtigere sex enn før de fikk barn. 41 prosent har sex på nye steder. 30 prosent har oftere impulsiv sex.

- Har du ikke prøvd å ha kjapp sex i dusjen - eller på stellebordet - skjer det sannsynligvis nå, sier psykolog Peder Kjøs.

- Se humoristisk på det. Dersom man vil ha et passe aktivt sexliv i denne perioden, må man være litt proaktiv og benytte seg av de mulighetene som kommer. Krever du romantisk stemning og stearinlys for å ha sex, lager du et stort problem for deg selv. Glem alle regler og rutiner du har når det gjelder sex, sier Peder Kjøs.

Bruk TV

Selv om små babyer ikke ser på TV, viser en undersøkelse fra det amerikanske nettstedet iVillage at 40 prosent av småbarnsforeldre med barn under 10 år bruker TV som barnevakt mens de har sex.

Lurt å iscenesette sex

- Det er klart at det å få barn påvirker sexlivet, sier Anette Storm Aafos, spesialist i sexologisk rådgiving. Hun er ikke overrasket over at par har raskere og mer impulsiv sex.

- Det handler om å benytte seg av de mulighetene som kommer. Men muligheter er jo ikke bare noe som kommer. Man må lage dem selv. I en periode hvor lysten fra naturens side er litt mindre, må man iscenesette sex og skape rom for sex, sier hun.

- Selv om man ikke kjenner en enorm lyst, har ubarberte legger og fett hår og er ganske sliten, kan man bestemme seg for sex og tenke at det vil gi ny energi, sier hun.

Ikke for sjelden

Selv om det er viktig å komme i gang med sexlivet etter fødselen, har vi alle ulike seksuelle behov og det er ikke noe som er "normalt".

- Jeg har par som kommer til meg og føler at de er unormale fordi de kun har sex én gang i måneden, selv om de begge er fornøyd med sexlivet sitt og føler at de har god sex. Da pleier jeg å spørre hvorfor de er kommet til meg? Jeg tror mange føler et normalitetspress når det gjelder sex, sier hun.

Ikke tell!

Selv om vi til en viss grad kan iscenesette sex for å komme igang, er det ikke så lurt å skulle styre sexlivet i altfor stor grad.

- Folk som lager planer og stiller krav til seg selv om hvor ofte de skal ha sex, bidrar sjelden til å øke lysten sin, sier hun

- Mitt viktigste råd: Ikke stress med at dere har sex «for sjelden», sier sexologen.

Bedre orgasmer


Selv om en liten baby kommer inn i livet og snur alt på hodet i et parforhold, betyr det ikke at sexen blir dårligere. I GRAVIDs undersøkelse sier nesten 7 av 10 at sexlivet er som før - eller bedre enn tidligere. Bare 1 av 4 forteller at sexlivet er blitt dårligere.

1 av 5 kvinner sier at de har fått bedre orgasmer etter fødsel.

-Vi vet at både kvinner og menns sexliv blir bedre med alderen, og i dag er vi jo eldre når vi får barn. For mange kvinner kan også en fødsel virke positivt på sexlivet fordi de får et mer aksepterende syn på egen kropp. Vi vet at et avslappet forhold til egen kropp gir et bedre sexliv, sier Peder Kjøs.

Psykologen tror det handler mye om hvordan han og hun tar det. Par som har god sex før de blir foreldre, har stor sjanse for å ha det etterpå også.

- Dessuten er en baby for de fleste det ultimate beviset for at man har valgt hverandre, sier psykolog Peder Kjøs.

Kjenner underlivet sitt

- Mange kvinner har fått bedre kontakt - og er blitt bedre kjent - med sitt eget underliv. De gjør kanskje knipeøvelser, og lærer seg å få kontroll over skjedemuskulaturen. Dette kan gi både dem og partneren økt nytelse, sier Gro Nylander, fødselslege og overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for amming på Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus.

6 av 10 menn i undersøkelsen sier at de ikke merker forandringer i underlivet til partneren etter fødselen. Hver tredje har opplevd at partneren har spurt dem direkte om hun er blitt annerledes.

- Jeg tror nok dette fortsatt er et tabuområde å snakke om. I hvert fall for menn. Jeg tror ikke mange menn ville sagt rett ut at de synes en kvinne er blitt for vid i underlivet. Men dersom dette over tid virker negativt på nytelsen hos én eller begge, er det selvfølgelig viktig å ta opp temaet, sier Nylander.

Vent med sex til du er klar

For de fleste tar det sju til åtte uker før de har sex første gang etter fødselen, viser GRAVIDs undersøkelse. Bare 4 prosent venter et halvt år eller mer. Like mange er i gang etter en uke.

- Her er det ingen fasitsvar, og alle må vente til de føler seg klare, sier Gro Nylander.

- Det er viktig å huske at en kvinne trenger tid til å komme tilbake til kroppen sin etter et svangerskap og en fødsel. Hun kan være sliten og befinne seg i en symbiose med babyen - og føle at sex står langt nede på behovslisten. Amme-hormonene gjør at hun blir tørrere i skjeden og sliter med å bli tent, sier Nylander, som tror enkelte kvinner kan føle et press til å begynne med sex før de egentlig er klare.


Les også:
Alt om sex
Guide til sex i graviditeten
Ni ting du sverget at du aldri ville gjøre

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Velferdspolitikk i revers

  Velferdspolitikk i revers

  Når regjeringen hevder stønadsnivået bør være lavere enn laveste lønnsinntekt settes norsk velferdspolitikk i revers, til før 1967. (1124 innlegg) Les mer

 • - Det er helt hinsides. Det er en skam

  - Det er helt hinsides. Det er en skam

  Kriminelle utlendinger koster opp mot én million kroner fram til de uttransporteres, ifølge Politidirektoratet. (997 innlegg) Les mer

 • Høyres logiske brist

  Høyres logiske brist

  Høyre må forklare hvordan de har funnet ut at rike blir motivert av mer penger, mens bønder, kulturarbeidere, medier og fattige blir motivert av mindre. (947 innlegg) Les mer

 • Ingen vei tilbake

  Ingen vei tilbake

  Etter et år er Erna Solberg godt i gang med det Høyre gjør best i regjering, å gjøre endringer som ikke lar seg reversere, skriver Marie Simonsen. (941 innlegg) Les mer

 • En styrket arbeidslinje

  En styrket arbeidslinje

  Det handler om å gjøre en ordning fra å være et hinder, til ikke lenger å være et hinder for å prøve seg i arbeid. (805 innlegg) Les mer

 • Sexarbeideraktivist hadde tatt LSD da hun stilte til fotografering på Stordalens luksushotell

  Sexarbeideraktivist hadde tatt LSD da hun stilte til fotografering på Stordalens luksushotell

  Fotografen kalt inn på teppet. (777 innlegg) Les mer

 • Det mystiske tankskipet har «forsvunnet»

  Det mystiske tankskipet har «forsvunnet»

  Hva gjorde det utenfor Stockholm? (721 innlegg) Les mer

 • Et lite stykke Polen

  Et lite stykke Polen

  Polakker i Norge ser norsk tv-drama, og sutrer over stereotypiske framstillinger. Trenger vi et tydeligere tegn på vellykket integrering? spør Geir Ramnefjell (643 innlegg) Les mer