Sjekk dette før du velger takboks.

Tips oss 2400

Skibokser kan sprekke

Et viktig aspekt ved skiboksene, som i stor grad har blitt ignorert i mange år, er sikkerheten. De siste årene har flere instanser testet kollisjonssikkerheten til skibokser.

Blant disse er NAFs tyske søsterorganisasjon ADAC. De har funnet ut at enkelte skibokser faktisk kan sprekke - og at to par ski dermed vil fly framover - til stor fare for andre. Noen av boksene hadde tendenser til å løsne fra taket i kritiske situasjoner. I deres siste test var det kun én av åtte bokser som fikk nest beste karakter (god) for krasjsikkerheten. Fem andre bokser fikk godkjent resultat i denne disiplinen.

Her til lands er det de tre produsentene Thule, Skiguard og Packline som dominerer. Den eneste boksen fra disse tre produsentene som var med, var Thule Dynamic 800. Den ble rangert som best på brukervennlighet og fikk toppresultat i kjøreprøvene.

Dermed ble den også rangert som best totalt sett, selv om den kun fikk godkjent-karakter i krasjtesten. Boksen har imidlertid langt mindre volum enn det produsenten har oppgitt, ifølge ADAC-testen. I praksis har du rundt 30 prosent mindre plass til rådighet enn det Thule har oppgitt.

Når du vurderer hva du skal bruke boksen til, er det også viktig å sjekke bilens tillate taklast. Laster du for mye på taket av bilen, kan det gå ut over kjøreegenskapene - og dermed også sikkerheten i kritiske situasjoner.

Husk på at takboksens egenvekt også må regnes inn i den tillatte taklasten. Hvor mye bilen din kan ta av taklast finner du i vognkortet. Som regel er dette et sted mellom 70 og 100 kilo for vanlige familiebiler.
Skibokser kommer i mange varianter. Alt fra sammenleggbare bokser i tøy og små og billige plastbokser, til glassfiberbokser som koster over 20 000 kroner. Det er mange hensyn å ta når du skal velge skiboks, men det aller første du bør tenke gjennom er hva du skal bruke den til - og ikke minst hvordan du skal bruke den.

Se produktguide nederst i saken!

Mange lar skiboksen være montert hele året, mens andre bruker den mer selektivt. For sistnevnte vil boksens vekt og festeanordning være et viktig poeng. Noen vil ha en boks som ser bra ut, mens andre igjen kun velger det mest praktiske. Også her finnes det store forskjeller.

Volumet på innsiden er et viktig aspekt når du skal vurdere hvilken boks du trenger. Den boksen naboen har for å frakte langrennsski passer ikke nødvendigvis for deg som trenger å frakte barnevognen på taket.

Hvis du skal ha noe annet enn helt normale ski i boksen, er det veldig viktig at du faktisk tar med deg barnevognen, seilutstyret - eller hva nå enn du trenger å frakte - for å prøve boksen.

Plast eller glassfiber?

Er du av typen som kun bruker boksen når den faktisk trengs, er det greit å vurdere plastboksene. Disse er ofte lettere enn glassfiberboksene i tilsvarende størrelse.

For eksempel veier Skiguards 750 ABS med et volum på 400 liter 20 kilo, mens den litt større glassfibervarianten, 950 (435 l.), veier 30 kilo. For de tyngre boksene er det verdt å merke seg at man som regel må være to personer for å klare monteringen.

De lettere boksene er det mulig å plassere på taket alene. Det finnes også løsninger som lar deg henge boksen i garasjetaket for så å senke den ned på bilen. Praktisk for de som har problemer med å løfte tungt. Det krever imidlertid at du har garasje og mulighet til å henge opp en slik anordning.

Forskellige festeordninger

Mange forbinder kanskje skibokser med plundrete montering med skruer og muttere, men det finnes alternativer. Blant det beste på markedet, er Thules PowerGrip-system. Her er det bare å vri på fire hjul for å feste boksen til takstativet. Også Paclines iZi2Connect-system fungerer på en lignende måte.

En del glassfiberbokser har tunneler for lastestativbjelkene. De gjør monteringen plundrete første gangen, men til gjengjeld ligger boksene lavere mot taket. Hvis du skal ha en slik boks av og på ofte, kan det være smart å kjøpe et ekstra sett med lastebjelker. Hvis du lar disse stå montert i boksen hele tiden tar monteringen mye kortere tid.

Fordeler og ulemper

Skibokser finnes i hovedsak i to materialer: Plast og glassfiber (eller glassfiberarmert polyester om man skal være pinlig nøyaktig). Begge materialene har sine fordeler og ulemper. Plastboksene er som nevnt lettere enn modellene i glassfiber, men også på prissiden skiller det en del. Dette kommer i hovedsak av produksjonsmetodene. For mens glassfiberboksene i stor grad lages manuelt, kan plastboksene formstøpes i hopetall.

Det er imidlertid ikke bare velstand med plastboksene. De er ofte mer fleksible, og det gjør at de kan virke mindre solide. Dette gjelder spesielt i forbindelse med åpning og lukking, hvor plastboksene ikke er like presise som glassfiberboksene. De bygges som regel også høyere, og er dermed i manges øyne ikke like pene.

I det siste har det også kommet noen sammenleggbare takbokser i stoff på markedet. Blant annet har Thule to bokser (eventuelt poser) ved navn Ranger i sitt sortiment.

Disse er laget i vanntett stoff med tapede sømmer og har fester for ski på innsiden.

Øker forbruket i høy fart

Mange hevder at takbokser øker forbruket drastisk, og det er ikke til å stikke under stol at det å montere en mer eller mindre aerodynamisk kasse på taket ikke er forbrukssenkende.

Likevel viser både våre erfaringer og utenlandske tester at økningen er langt fra dramatisk i normale hastigheter. I hastigheter opp til 100 km/t er økningen på mellom fem og ti prosent. For en moderne familiebil vil det si rundt en halv desiliter ekstra på mila ved langkjøring.

Beveger du deg imidlertid nedover i Europa, til steder med høyere (eller ingen) fartsgrenser, blir forskjellen imidlertid vesentlig større. ADACs tall viser at forskjellen i 130 km/t er rundt 50 prosent. Det lønner seg altså å holde relativt moderate hastigheter hvis du kjører med ski boks.

Les også:
Slik pakker du skiboksen
10 biler som får deg frem på vinterføre
Her er Audis Hemsedal-ekspress
Her er Norges beste bruktbiler

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Produktguide


Thule Pacific 500
Billig og enkel boks med Fast Grip-montering.

Pris: 2599,- (BilXtra)
L/B/H (i cm): 226/55/37
Volum: 330 liter
Vekt: 12 kilo
Byggemateriale: ABS-plast
Thule Dynamic 900
Aerodynamisk utformet med åpning på begge sider.

Pris: 6499,- (BilXtra)
L/B/H (i cm): 235/94/35
Volum: 520 liter
Vekt: 22 kilo
Byggemateriale: Glassfiberarmert polyester
Thule Dynamic 900 Foto: Pelle Wahlgren

Thule Dynamic 900 Foto: Pelle Wahlgren

Thule Ranger 500
Sammenleggbar takboks i stoff. For deg som har liten plass.

Pris: 3599,-
L/B/H (i cm): 190/50/30
Volum: 300 liter
Vekt: 10 kilo
Byggemateriale: Stoff
Thule Ranger 500 Foto: Produsenten

Thule Ranger 500 Foto: Produsenten

Biltema
Billig og relativt stor boks fra Biltema i ABS-plast.

Pris: 2199,- (Biltema)
L/B/H (i cm): 220/80/36
Volum: 450 liter
Vekt: 16 kilo
Byggemateriale: ABS-plast
Biltema Foto: Produsenten

Biltema Foto: Produsenten

Arjes 480
Den billigste takboksen vi har kommet over.

Pris: 1795,- (Jula)
L/B/H (i cm): 195/72/42
Volum: 480 liter
Vekt: 19 kilo
Byggemateriale: ABS-plast
Arjes 480 Foto: Produsenten

Arjes 480 Foto: Produsenten


Skiguard 960 TE
Eksklusiv boks med elektrisk åpning og LED-lys.

Pris: 21.500,- (9500,- uten elektrisk åpning)
L/B/H (i cm): 230/96/29
Volum: 525 liter
Vekt: 34 kilo
Byggemateriale: Glassfiberarmert polyester
Skiguard 960 TE © Foto: Haakon Førde HM Arkiv

Skiguard 960 TE © Foto: Haakon Førde HM Arkiv

Skiguard 825T
En allroundboks som passer til små og mellomstore biler.

Pris: 8450.-
L/B/H (i cm): 208/85/31
Volum: 460 liter
Vekt: 29 kilo
Byggmateriale: Glassfiberarmert polyester

Les test av Skiguard 825 Touring
Skiguard 825T Foto: Haakon Førde

Skiguard 825T Foto: Haakon Førde

Skiguard 1100-S
Gigantisk boks for deg med stor bil.

Pris: 12.200,-
L/B/H (i cm): 275/105/34
Volum: 800 liter
Vekt: 60 kilo
Byggemateriale: Glassfiberarmert polyester
Skiguard 500
Liten boks for deg som kun trenger plass til ski.

Pris: 5800,-
L/B/H (i cm): 225/55/28
Volum: 280 liter
Vekt: 18 kilo
Byggemateriale: Glassfiberarmert polyester
Packline Pixel
Lav og bred boks med kult design.

Pris: Ca. 12 500,-
L/B/H (i cm): 210/90/27
Volum: 400 liter
Vekt: 25 kilo
Byggemateriale: Glassfiberarmert polyester
Packline Pixel Foto: Produsenten

Packline Pixel Foto: Produsenten

Packline FX-SUV
Spesialutviklet for høye SUV-er med store bakluker.

Pris: 8195,-
L/B/H (i cm): 210/90/27
Volum: 400 liter
Vekt: 25 kilo
Byggemateriale: Glassfiberarmert polyester

Les test av Packline FX-SUV
Packline FX-SUV

Packline FX-SUV

I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Velferdspolitikk i revers

  Velferdspolitikk i revers

  Når regjeringen hevder stønadsnivået bør være lavere enn laveste lønnsinntekt settes norsk velferdspolitikk i revers, til før 1967. (1124 innlegg) Les mer

 • - Det er helt hinsides. Det er en skam

  - Det er helt hinsides. Det er en skam

  Kriminelle utlendinger koster opp mot én million kroner fram til de uttransporteres, ifølge Politidirektoratet. (997 innlegg) Les mer

 • Høyres logiske brist

  Høyres logiske brist

  Høyre må forklare hvordan de har funnet ut at rike blir motivert av mer penger, mens bønder, kulturarbeidere, medier og fattige blir motivert av mindre. (943 innlegg) Les mer

 • Ingen vei tilbake

  Ingen vei tilbake

  Etter et år er Erna Solberg godt i gang med det Høyre gjør best i regjering, å gjøre endringer som ikke lar seg reversere, skriver Marie Simonsen. (941 innlegg) Les mer

 • En styrket arbeidslinje

  En styrket arbeidslinje

  Det handler om å gjøre en ordning fra å være et hinder, til ikke lenger å være et hinder for å prøve seg i arbeid. (802 innlegg) Les mer

 • Sexarbeideraktivist hadde tatt LSD da hun stilte til fotografering på Stordalens luksushotell

  Sexarbeideraktivist hadde tatt LSD da hun stilte til fotografering på Stordalens luksushotell

  Fotografen kalt inn på teppet. (777 innlegg) Les mer

 • Det mystiske tankskipet har «forsvunnet»

  Det mystiske tankskipet har «forsvunnet»

  Hva gjorde det utenfor Stockholm? (722 innlegg) Les mer

 • Et lite stykke Polen

  Et lite stykke Polen

  Polakker i Norge ser norsk tv-drama, og sutrer over stereotypiske framstillinger. Trenger vi et tydeligere tegn på vellykket integrering? spør Geir Ramnefjell (643 innlegg) Les mer