Årets spellemann ble tildelt Statoilstipendet. - Dette topper et helt sinnsykt år, sier han.

Tips oss 2400

Jarle Bernhoft

• Jarle Norman Bernhoft-Sjødin er hans egentlige navn.

• Norsk musiker fra Nittedel. Født 21. juni 1976.

• Spilte tidligere i rockebandet Span. Gikk solo i 2008. Slo gjennom med albumet «Solidarity Breaks» i fjor

• Var gjest og opptrådde på det amerikanske talkshowet «The Ellen DeGeneres Show».

• Ble Årets spellemann i januar, og vant i tillegg klassen Årets mannlige artist. 

• Gift med Lisa Bernhoft-Sjødin. Sammen har de sønnen Samuel.

Statoilstipendet

• Stipend på 1 million kroner, som deles ut hvert år under Bylarm.

• Ble første gang delt ut i 2008.

• Formålet er å gi unge norske talenter en større mulighet til å markedsføre seg og markere seg internasjonalt. 

• Vinneren plukkes ut av en jury. Espen Lind er årets juryforman.

• Har skapt en del strid fordi enkelte artister har vegret seg mot å ta imot prisen fordi pengene kommer fra Statoil.

• Deles ut i dag, og de nominerte er Jonas Alaska, Bernhoft, Team Me, Lars Vaular, Hanne Hukkelberg, Sondre Lerche, Thom Hell, Mayhem, Sandra Kolstad og El Caco.

• Tidligere vinnere er Ida Maria (2008), Mathias Eick (2009), Ingrid Olava (2010) og Kvelertak (2011).
(Dagbladet): - Det er en veldig anerkjennelse. Det topper et helt sinnsykt år, som starta i slutten av januar i fjor. Det har gått fra den ene fjelltoppen til den andre, og stipendet er en videre bekreftenelse på anerkjennelsen, sier Bernhoft til Dagbladet.

I kveld ble Statoilstipendet delt ut under Bylarm. Prisen er på en million kroner, og har til formål å gi en framadstormende norsk artist større mulighet til å markere seg i utlandet.

Årets juryformann er Espen Lind, og sammen med Harald Wiik (manager), Kathrine Synnes Finnskog (manager), Ivar Peersen (artist) og Pernille Torp-Holte (manager) har han kommet fram til hvem som fortjener stipendet.

- I verdensklasse

Jarle Bernhoft får prisen på hele en million kroner. I begrunnelsen står det at jurien hadde to-tre favoritter, men etter å ha sett kandidatene opptre var det ingen tvil.

- Nå drikker jeg sjampanje med god samvittighet, sier Bernhoft og ler.

«Som liveartist har vinneren, etter juryens skjønn, et talent og utstråling i verdensklasse. Man skal være usedvanlig blasert for ikke å bli både fascinert og engasjert når man opplever årets vinner fra en scene. Ryktene om denne artisten har allerede begynt å gå utenfor landets grenser, og ting burde derfor ligge godt til rette for at stipendet på 1 million kroner kan utgjøre en forskjell. Vinnerens formidable vokal- og instrumentaltalent, kombinert med evnen til å formidle budskapet sitt med svært sparsomme virkemidler, har imponert juryen som er enstemmige i sin beslutning.», heter det begrunnelsen.

Årets spellemann

Bernhoft solodebuterte i 2008, etter å ha spilt i rockebandet Span. Han fikk sitt gjennombrudd i fjor med plata «Solidarity Breaks», og ble invitert til det amerikanske talkshowet «The Ellen DeGeneres Show» i fjor høst, hvor han sang over tre millioner seere.

I desember ble han også tildelt Music Export Norways eksportprogram. Det var på 900 000 kroner fordelt på tre år, og skal bidra til utenlandslansering. Dermed har Berhoft blitt tildelt hele 1,9 millioner kroner på 2,5 måned.

Under Spellemannsprisen i januar ble han også kåret til både Årets spellemann og årets mannlige artist.

- Jeg hadde trodd det var en tiprosent sjanse for å få det, og jeg unnet de andre å få pengene mer enn meg, ettersom jeg har fått Music Export-stipendet tidligere, som er omtrendt like stort. Det hadde gledet hjertet mitt enormt om de andre gikk det, men jeg er jo selvfølgelig kjempeglad. Dette er rein glede, sier Bernhoft, som skal feire kvelden med å dans med kona.

Åpner dører

Musikeren var allerede igang med å planlegge sin utenladssatsing, og er glad for at pengene han nå får kan utvide den.

- Det er ikke det at stipendet åpner dører, for de sto allerede på gløtt, men nå kan de bli enda videre, sier Bernhoft og fortsetter:

- Nå skal jeg utvikle planene som allerede er satt. Jeg skal satse på Danmark, Tyskland, Sveits, Østerrike, Frankrike og Benelux-landene først, og USA om noen år. Nå kan vi ha med lys og mer utstyr, og jeg kan gjøre flere konserter utenfor Norge med helt band, som jeg ikke har hatt mulighet til tidligere. 

- Det har gått veldig bra lenge, er du redd det kommer en nedtur?

- Jeg prøver å skape nedturene litt selv. Jeg prøver å styrke ryggen, rett og slett. Jeg har holdt på med musikk så lenge, at jeg vet hvor kort tid det tar å rive ned noe man har bygget opp, sier Bernhoft.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.