Lise Askvik (42) mener kvinner fortjener to bryster.

Tips oss 2400
CELLEGIFT: Hun har reagert sterkt på kreftbehandlingen med voldsomme spyanfall. Her på Ahus for femte runde med cellegift.  Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet

CELLEGIFT: Hun har reagert sterkt på kreftbehandlingen med voldsomme spyanfall. Her på Ahus for femte runde med cellegift.
Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet

AUTOGRAF: P4-programlederen har sørget for å få autografer fra mannlige gjester i «Meggene» på løspuppen, deriblant Atle Antonsen, Audun Lysbakken, Sondre Lerche og Ailo Gaup.Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet

AUTOGRAF: P4-programlederen har sørget for å få autografer fra mannlige gjester i «Meggene» på løspuppen, deriblant Atle Antonsen, Audun Lysbakken, Sondre Lerche og Ailo Gaup.
Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet

POLITIKK: I møte på Stortinget med politikere fra helse- og omsorgskomiteen; Kjersti Toppe (Sp), Inga Marte Thorkildsen (SV) og Marit Røyneberg og Eva Michelsen Ekroll fra Foreningen for Brystkreftopererte (FFB).  Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet

POLITIKK: I møte på Stortinget med politikere fra helse- og omsorgskomiteen; Kjersti Toppe (Sp), Inga Marte Thorkildsen (SV) og Marit Røyneberg og Eva Michelsen Ekroll fra Foreningen for Brystkreftopererte (FFB).
Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet

KVINNEKRAV: Facebook-aksjonen «Vi venter fandenmeg ikke på ny pupp etter kreft» har nå 18500 medlmmer.  Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet

KVINNEKRAV: Facebook-aksjonen «Vi venter fandenmeg ikke på ny pupp etter kreft» har nå 18500 medlmmer.
Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet

TO KAMPER:  Lise Askvik kjemper mot kreften og for at norske, brystkreftopererte kvinner skal slippe å vente i tre til ti år på å få rekonstruert bryst. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet

TO KAMPER: Lise Askvik kjemper mot kreften og for at norske, brystkreftopererte kvinner skal slippe å vente i tre til ti år på å få rekonstruert bryst.
Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet

Dagbladet (God torsdag):
- Jeg trodde kreft rammet alle andre kvinner enn meg. Men plutselig var det min tur, forteller Lise Askvik hjemme i stua i Leirsund, utenfor Oslo, mens mannen er på jobb og sønnen Leo på seks år, er på skolen.

Hun lå hjemme i senga da hun oppdaget kulen i brystet i august i fjor. Men hun hadde det så gøy på jobben at det tok noen uker før hun fikk tulla seg til legen, forteller hun.

Hennes intuisjon sa at kulen var ufarlig. Men så kom telefonen fra legen som tvert imot sa at det ikke så bra ut. 20. september fikk hun beskjed om at hun hadde brystkreft, med spredning til en lymfeknute. Hun måtte fjerne venstre bryst. 

- Jeg skjønte at det var en vending i livet mitt. Men jeg følte ikke at det var en katastrofe. Midt i alt kjente jeg også litt sensasjonslyst: Nå skjer det noe spennende.

 

Venter fandenmeg ikke..

Fem dager etter operasjonen opprettet hun Facebook-aksjonen «Vi venter fandenmeg ikke på ny pupp etter kreft» sammen med sin radiomakker Astrid Gunnestad fra programmet «Meggene» på P4. På ei uke fikk aksjonen 5000 medlemmer.

- Man har altså fått brystkreft og må amputere brystet. Det er et stort tap å miste den delen av kroppen som skal være den fiffigste. Og så skal man vente i tre til fem år på nytt bryst. Det er ikke til å tro. Jeg kjenner indignasjon og sinne og er full av faen. Jeg nekter å akseptere at regjeringen har satt brystkreftopererte kvinner på vent - i en uholdbar situasjon.  

 Hun slenger seg i sofaen og river av seg den blonde Marilyn Monroe-parykken og kaster løspuppen nonchalant på bordet. Hun ler og sier at radiomeggene har slengt såpass med leppa på lufta at de nok mister noe av sin injurierende kraft.

Det er over ett år siden de to taletrengte damene hisset seg kraftig opp over ei ung kvinne som etter en brystkreftoperasjon, måtte vente to år på nytt bryst. Meggene fnøs over slik uverdig behandling som kvinner ikke bør finne seg i.

Menn med testikkelkreft får derimot rekonstruert nye «klinkekuler» med silikoninnlegg som en del av behandlingen.

Skjeve uten bryst

- Å mangle et bryst er en atskillig større ubalanse for kroppen. Det tok ikke mange ukene før også jeg kjente belastningsskader i kroppen. Jo lenger kvinner går med ett bryst, jo skjevere blir de. Regjeringen har faktisk spart penger på å la kvinner gå halvopererte rundt. De pengene skal kvinnene nå ha tilbake, sier hun.

Damenes krav er maks seks måneders ventetid på nytt bryst, etter at legen gir klarsignal, Men dette er et krav som helseministeren ikke er villig til å oppfylle.

- Jeg er altså ei megge. Så nå er jeg ei forbanna megge, sier Lise Askvik.   

 Gjennom sin egen kreftsykdom har Lise funnet sin kampsak.

En rødgrønn kø av kvinner

Fakta er som følger: Rundt 2800 kvinner får brystkreft hvert år. Minst 750 har behov for nye bryster. Hvor mange brystløse som står i kø, finnes det - talende nok - ingen oversikt over.

Den forrige regjeringen bevilget en ekstra milliard for å sende kvinner til utlandet for å få rekonstruert bryst og slik minke køen.

Under den rødgrønne regjeringen har ventetida gått kraftig opp, spesielt etter sykehusomleggingen i Oslo det siste året har situasjonen forverret seg dramatisk.


Kvinner venter hele tre og fem år på å få tilbake bryst. Noen har ventet sju år, og ved enkelte sykehus opererer man med opptil ti års ventetid  for rekonstruksjon av bryst med hjelp av eget vev; altså den mest kompliserte metoden.

Fordi køen av brystkreftopererte kvinner bare vokser og vokser, diskuteres til og med forslag om en 35-årsgrense for brystrekonstruksjon.

 Lises sjef ringte to dager etter brystfjerningen og spurte forsiktig om P4 kunne få et intervju med den nyopererte. Hun sparte verken på kruttet eller sjarmen på lufta.

uke etter at hun var blitt operert, dro hun til byen og var i debatt med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. TV2 fulgte opp med flere sjokkerende eksempler. Siden har det gått slag i slag med Facebook, debatter i radio og tv og møter med stortingspolitikere.

Lises kreftkamp

- Jeg sto i debatt med Robin Kåss fra Ap og Bent Høie fra Høyre hos Ole Torp på NRK, og dro av meg håret i store dotter. Du vet hva som skjer dag tretten etter første cellegiftbehandling? Da ramler håret av.

 Så dro hun tilbake til isolat på Akershus universitetssykehus for andre runde med den sterkeste lut - FEC-100.

- Man tenker at giften bare tar kreften. Men den er designet til å spise alle raskt voksende celler med kort fornyelsestid. Dermed ryker alt hår på kroppen, i slimhinnene og immunforsvaret. Cellegiften er så sterk at man frarådes å ha sex etter behandling. Og man tisser ut en gift som er så kraftig at man anbefales å ha eget toalett hvis mulig. Det er fort gjort å pådra seg isolat etter cellegift, gitt.

 Etter første behandling var hun syk og intenst kvalm i tre dager. Andre gang var hun slått ut i seks dager. Tredje gang; hele ti dager.

Spyanfallene har vært ekstreme. Lukter, lyder, farger, mat, synet av tabletter; alt gjorde henne kvalm.  Også synet av hennes egen bleke hud.

- Den andre gangen mistet jeg retningssansen og holdt på å svime av. Jeg spydde masse. Mannen min måtte holde meg i hånda for at jeg skulle vite hva som var opp og ned. Jeg klarte ikke å drikke vann, det var som jeg hadde knust bambus i halsen. En veldig ubehagelig følelse. 

-Kroppen min gråt

Da hun ringte til kreftsykepleieren, begynte hun å gråte. 

- Jeg klarte ikke å ordlegge meg. Jeg hadde ikke grått før det. Men jeg var totalt utmattet. Det var kroppen min som gråt.      

Hun skjønte at hun var traumatisert og måtte innlegges for å orke neste runde med cellegift. 

- Det eneste jeg ønsket meg til jul var innleggelse. Kur nummer tre kom lille julaften.

 

Sjokkerende bilder

På Facebook tok saken av. Helt spontant begynte brystkreftopererte kvinner å legge ut bilder av sine arr og brystløse overkropper. Kvinnenes personlige beretninger om å mangle et kroppslem, er såre og opprørende.

Mange opplever seg som skamferte, stygge og ufeminine. De tør ikke dra på stranda eller kle av seg foran mannen sin. Ekteskap ryker. Skjevhet i kroppen fører til belastningsskader. Nedsatt livskvalitet gir depresjon. Psykisk og fysisk smerte ender med uførhet.

- Det handler om så mye mer en forfengelighet. Mange trenger å få kroppen sin tilbake for å kunne legge kreften bak seg.

Den blide radiodama har klart det organisasjoner ikke har maktet: Å få brystrekonstruksjon høyt opp på den politiske agenda. På Stortinget går FrP, Høyre og KrF inn for at kvinnene som ønsker rekonstruksjon, skal ha rett til det innen ett år.

Politisk nøtt

Neste torsdag kommer saken opp i Stortinget. Lise og FB-damene skal arrangere en markering. Brystløse kvinner fra hele landet har meldt sin ankomst.


- Jeg nekter å akseptere situasjonen og kommer ikke til å gi meg før denne saken er løst. For det fins kirurger i det private som har kapasitet. Det handler om politisk vilje.

 På juleballet i P4 stilte hun i rosa Lady Gaga-parykk og mottok P4s ærespris og 30000 kroner til Rosa sløyfe-aksjonen.

- Jeg avsluttet takketalen min med å kaste parykken. Jeg ble veldig rørt av støtten fra min fantastiske arbeidsgiver. Da jeg kom tilbake på hotellet, felte jeg noen tårer.

Hennes metode er åpenhet, smart bruk av sosiale medier og humor.

- Jeg tror folk opplever indignasjon på våre vegne. Jo da, Astrid og jeg tok initiativet. Men saken lå der som en moden krise.

Hun hadde to flotte bryster. Nå har hun ett stort, stygt arr og lammelser i hele brystområdet og på baksiden av armen. Asymmetrien er slående. Det må være fristende å kjøpe seg brystrekonstruksjon i utlandet?

- Nei, jeg skal bli rekonstruert i Norge. Men først må jeg sørge for pupp til folket.

-Vokst opp i motvind

Lise virker nesten usannsynlig sterk og optimistisk.

- Jeg vokste opp i en del motvind og liker godt at det blåser.

 Kreften kom ikke som et like stort sjokk på henne fordi hennes lillesøster, Ruby, fikk hjernekreft i en alder av 28 år. Heldigvis gikk det bra.

- Når Ruby kunne håndtere hjernekreft med styrke og sjarm som 28-åring, føler jeg at brystkreft som 42-åring nærmest blir «piece of cake». Sjansen for å overleve med brystkreft er gode. Og det skal jeg. 

- Men hvordan har du det?

- Jeg er ikke redd og sover godt om nettene.  Mannen min og sønnen min er i vater. Derfor er jeg også i vater. Hadde sønnen min vært redd, hadde jeg også vært mer engstelig.

 På Facebook har aksjonen over 18300 medlemmer.

God torsdag blir med henne til sykehuset for femte cellegiftbehandling, denne gangen med litt svakere lut. Også nå blir Lise dårlig.  Kampen fortsetter.

- Jeg måtte akseptere at jeg måtte være med på en reise som jeg ikke hadde planlagt. Jeg kunne ikke velge. Da kan jeg like gjerne si til meg selv: Sørg for at turen blir sånn at jeg kan «Enjoy it».

Hun sier at hun opplever mestringslykke siden hun klarer seg såpass bra. 

- Så langt har kreften mer enn noe annet vært en veldig interessant opplevelse. På sykehus var jeg virkelig sårbar, forgiftet og kvalm. Men også da var en del av meg journalistisk observatør. Det er noe interessant med slike ekstreme opplevelser, kanskje litt som å se krig på nært hold, sier Lise.

- Noen sier du bør ta mer vare på deg selv?

- Hvis jeg faller sammen seinere og kollapser, så gjør jeg det. Jeg er verken den første eller siste som får brystkreft og som kanskje kollapser etterpå. Inntil videre føler jeg meg sterk og lykkelig over hver time jeg ikke er kvalm og syk.
Denne artikkelen ble første gang publisert i God torsdag 23. janauar 2012. • 

 

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.