Det var ikke bare fryd og gammen da «Harry Potter»-stjerna Rupert Grint spilte inn film i Norge.

Tips oss 2400
VIL TILBAKE: Britiske Rupert Grint og Lachlan Nieboer har planer om å komme tilbake til Norge, uten at det er i jobbsammenheng. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet

VIL TILBAKE: Britiske Rupert Grint og Lachlan Nieboer har planer om å komme tilbake til Norge, uten at det er i jobbsammenheng. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet

VENNER OG KOLLEGER: Stig Henrik Hoff, Florian Lukas og David Kross spiller de tre tyske soldatene i «Into the white», og fant tonen også etter arbeidsdagen var over. Mona Ranum / Stella Pictures

VENNER OG KOLLEGER: Stig Henrik Hoff, Florian Lukas og David Kross spiller de tre tyske soldatene i «Into the white», og fant tonen også etter arbeidsdagen var over. Mona Ranum / Stella Pictures

FORNØYD: Regissør Petter Næss er fornøyd med resultatet, og har fått ros av alt fra skuespillerne til statsministeren. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures

FORNØYD: Regissør Petter Næss er fornøyd med resultatet, og har fått ros av alt fra skuespillerne til statsministeren. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures

(Dagbladet): «Harry Potter»-stjerna Rupert Grint (23) og hans britiske skuespillerkollega Lachlan Nieboer (30) er i Norge for å promotere «Into the white», som har kinopremiere fredag.

I går deltok de begge på førpremieren på Folketeatret, og i dag møtte de opp for å snakke med pressen samme sted.

- Det har vært fint å jobbe her, og å tilbringe tid her. Det er slikt et fint land, og jeg gleder meg til å komme tilbake, smiler Grint.

- Utmattende, iskaldt og røft

Selv om de har flere fine ord om Norge, har det ikke bare vært velstand under innspillingen, ifølge de to britene.

Det å tilbringe tre uker i den norske fjellheimen, i 20 minusgrader, er på ingen måte hverdagskost for «Harry Potter»-skuespilleren.

- Det er vanskelig å være i rollen i slike forhold. Bare det å gå sakte var utmattende, det var iskaldt, og du lurer på hvordan det går. Men det var en opplevelse, sier Grint.

- Været forandret seg hvert femte minutt, fra blå himmel til snøstorm, sier Nieboer, og karakteriserer innspillingsperioden i iskulden som «ganske røft».

Men til tross for snøstorm og bitrende kulde, har de aldri angret på å ha takket ja til det som er den norske regissøren Petter Næss' («Elling», «Bare Bea», «Tatt av kvinnen») nyeste prosjekt.

- Nei, nei, nei. Vi har aldri angret, selv om det var utmattende, sier britene unisont, og forteller at de er fornøyde med resultatet.

- En stor film

«Into the white» er basert på en sann historie fra andre verdenskrig. 27. april 1940 skjøt to fly hverandre ned over bygda Grotli ved Stryn. De overlevende - to engelske og tre tyske piloter - søker alle ly fra den massive snøstormen i ei lita, øde hytte, og ser seg nødt til å droppe krigen mot hverandre til fordel for å kjempe kampen om å overleve - sammen.

På rollelista står også Stig Henrik Hoff (47), og tyskerne Florian Lukas (38) og David Kross (21).

Sistnevnte har, til tross for sin unge alder, allerede rukket å medvirke i flere Hollywood-produksjoner. Blant annet spilte han mot Kate Winslet i «The Reader» (2008), og den Oscar-belønnede Steven Spielberg-filmen «War Horse» (2011).

- Det handler ikke om filmbudsjettet, eller om det er en Hollywood-film. Når alt kommer til alt handler det om én person, regissøren, og hvilken historie som skal formidles. For meg føltes «Into the white» som en stor film, sier Kross.

Fant tonen

De fem skuespillerne og regissør Næss fant fort tonen seg imellom, både foran og bak kamera.

- Selv om det var lange dager, ofte utendørs, hadde vi jo tid til å ha det litt gøy sammen og, smiler Hoff, og røper at de blant annet «stjal» snøscootere, var på skitur og dro på kjøretur til Stryn sammen.

Næss betegner seg selv som «sjette mann i hytta», og roser skuespillerne.

- Jeg har stor respekt for dem. Det var prosfesjonelt, men ubesværet. Det var godt å være helt trygg, sier regissøren.

Så trygg var han på at resultatet var bra, at han aldri sovnet under noen av visningen av filmen.

- Jeg har jobbet lenge, og kjeder meg fort, til og med på egne filmer. Jeg har sovna under kjøringer et par ganger, men jeg var mer med nå. Det er en bra film, bra historie, med god driv og rytme, sier Næss.

Falt i smak hos statsministeren

Fredag ble regissøren invitert til statsministerens kontor for å vise fram filmen for Stoltenberg og en gruppe krigsveteraner.

- Det var veldig fint å prate med krigsveteranene etterpå, og få høre at filmen var troverdig også for dem som har opplevd dette på nært hold. De tok seg til hjertet og takket for en fin film. Det satte jeg pris på, sier Næss.

- Også statsministeren takket for en fin film, både til meg og på Facebook-siden sin. Han sa at det var en stor filmopplevelse, og «dette er en film om mennesker». Og det er det, legger han til.

Ikke lei «Harry Potter»

Grint, som i ti år har blitt godt kjent som Harry Potters bestekamerat Ron Weasley, syntes det var givende å gjøre en film der onde trollmenn, magi og utenomjordiske vesener var byttet ut med verdenskrig, norsk natur og alkohol.

Men til tross for at han syntes det var greit å distansere seg fra «Harry Potter»-karakteren sin, er han ikke lei av å stadig bli gjenkjent som Ron Weasley.

- Jeg er så vant til det. Det har vært en stor del av livet mitt, og jeg tror at det er noe som vil være med meg, og noe jeg alltid vil være kjent for, sier han, og legger til:

- Men jeg gleder meg til å gjøre ulike ting framover.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Moralismelinja

  Moralismelinja

  Har du slitt ut kroppen din i arbeidet eller fått en kronisk sykdom, og har tre barn? Synd for deg. (2030 innlegg) Les mer

 • Kulturkollisjon i klasserommet

  Kulturkollisjon i klasserommet

  Det bør ikke være opp til det enkelte institutt, eller den enkelte lærer å sette grenser for bruk av niqab. (1700 innlegg) Les mer

 • - Uten overgangsstønaden er jeg sjanseløs

  - Uten overgangsstønaden er jeg sjanseløs

  Alenemor Anne Kristine Lehn (28) frykter hun må gi opp studiene hvis politikerne strammer inn. (1443 innlegg) Les mer

 • Svenskene latterliggjøres i russiske medier

  Svenskene latterliggjøres i russiske medier

  «Vi kan jo ikke se den grensa under vann.» (959 innlegg) Les mer

 • Fylkeslegen i Troms varsler grundig gjennomgang av helseråd på kristen nettside

  Fylkeslegen i Troms varsler grundig gjennomgang av helseråd på kristen nettside

  Helsearbeidere: «Vi kan ikke anbefale noen å gå inn i en homoseksuell relasjon». (856 innlegg) Les mer

 • Svensk sikkerhetspoliti advarte om russiske krigsplaner allerede i april

  Svensk sikkerhetspoliti advarte om russiske krigsplaner allerede i april

  Russland har kjøpt store mengder kart over Sverige. (762 innlegg) Les mer

 • Det mystiske tankskipet har «forsvunnet»

  Det mystiske tankskipet har «forsvunnet»

  Hva gjorde det utenfor Stockholm? (713 innlegg) Les mer

 • Russisk spesialfartøy nærmer seg Stockholm

  Russisk spesialfartøy nærmer seg Stockholm

  Bygget for undervannssøk og kartlegging av sjøbunnen. (591 innlegg) Les mer