Det var ikke bare fryd og gammen da «Harry Potter»-stjerna Rupert Grint spilte inn film i Norge.

Tips oss 2400
VIL TILBAKE: Britiske Rupert Grint og Lachlan Nieboer har planer om å komme tilbake til Norge, uten at det er i jobbsammenheng. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet

VIL TILBAKE: Britiske Rupert Grint og Lachlan Nieboer har planer om å komme tilbake til Norge, uten at det er i jobbsammenheng. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet

VENNER OG KOLLEGER: Stig Henrik Hoff, Florian Lukas og David Kross spiller de tre tyske soldatene i «Into the white», og fant tonen også etter arbeidsdagen var over. Mona Ranum / Stella Pictures

VENNER OG KOLLEGER: Stig Henrik Hoff, Florian Lukas og David Kross spiller de tre tyske soldatene i «Into the white», og fant tonen også etter arbeidsdagen var over. Mona Ranum / Stella Pictures

FORNØYD: Regissør Petter Næss er fornøyd med resultatet, og har fått ros av alt fra skuespillerne til statsministeren. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures

FORNØYD: Regissør Petter Næss er fornøyd med resultatet, og har fått ros av alt fra skuespillerne til statsministeren. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures

(Dagbladet): «Harry Potter»-stjerna Rupert Grint (23) og hans britiske skuespillerkollega Lachlan Nieboer (30) er i Norge for å promotere «Into the white», som har kinopremiere fredag.

I går deltok de begge på førpremieren på Folketeatret, og i dag møtte de opp for å snakke med pressen samme sted.

- Det har vært fint å jobbe her, og å tilbringe tid her. Det er slikt et fint land, og jeg gleder meg til å komme tilbake, smiler Grint.

- Utmattende, iskaldt og røft

Selv om de har flere fine ord om Norge, har det ikke bare vært velstand under innspillingen, ifølge de to britene.

Det å tilbringe tre uker i den norske fjellheimen, i 20 minusgrader, er på ingen måte hverdagskost for «Harry Potter»-skuespilleren.

- Det er vanskelig å være i rollen i slike forhold. Bare det å gå sakte var utmattende, det var iskaldt, og du lurer på hvordan det går. Men det var en opplevelse, sier Grint.

- Været forandret seg hvert femte minutt, fra blå himmel til snøstorm, sier Nieboer, og karakteriserer innspillingsperioden i iskulden som «ganske røft».

Men til tross for snøstorm og bitrende kulde, har de aldri angret på å ha takket ja til det som er den norske regissøren Petter Næss' («Elling», «Bare Bea», «Tatt av kvinnen») nyeste prosjekt.

- Nei, nei, nei. Vi har aldri angret, selv om det var utmattende, sier britene unisont, og forteller at de er fornøyde med resultatet.

- En stor film

«Into the white» er basert på en sann historie fra andre verdenskrig. 27. april 1940 skjøt to fly hverandre ned over bygda Grotli ved Stryn. De overlevende - to engelske og tre tyske piloter - søker alle ly fra den massive snøstormen i ei lita, øde hytte, og ser seg nødt til å droppe krigen mot hverandre til fordel for å kjempe kampen om å overleve - sammen.

På rollelista står også Stig Henrik Hoff (47), og tyskerne Florian Lukas (38) og David Kross (21).

Sistnevnte har, til tross for sin unge alder, allerede rukket å medvirke i flere Hollywood-produksjoner. Blant annet spilte han mot Kate Winslet i «The Reader» (2008), og den Oscar-belønnede Steven Spielberg-filmen «War Horse» (2011).

- Det handler ikke om filmbudsjettet, eller om det er en Hollywood-film. Når alt kommer til alt handler det om én person, regissøren, og hvilken historie som skal formidles. For meg føltes «Into the white» som en stor film, sier Kross.

Fant tonen

De fem skuespillerne og regissør Næss fant fort tonen seg imellom, både foran og bak kamera.

- Selv om det var lange dager, ofte utendørs, hadde vi jo tid til å ha det litt gøy sammen og, smiler Hoff, og røper at de blant annet «stjal» snøscootere, var på skitur og dro på kjøretur til Stryn sammen.

Næss betegner seg selv som «sjette mann i hytta», og roser skuespillerne.

- Jeg har stor respekt for dem. Det var prosfesjonelt, men ubesværet. Det var godt å være helt trygg, sier regissøren.

Så trygg var han på at resultatet var bra, at han aldri sovnet under noen av visningen av filmen.

- Jeg har jobbet lenge, og kjeder meg fort, til og med på egne filmer. Jeg har sovna under kjøringer et par ganger, men jeg var mer med nå. Det er en bra film, bra historie, med god driv og rytme, sier Næss.

Falt i smak hos statsministeren

Fredag ble regissøren invitert til statsministerens kontor for å vise fram filmen for Stoltenberg og en gruppe krigsveteraner.

- Det var veldig fint å prate med krigsveteranene etterpå, og få høre at filmen var troverdig også for dem som har opplevd dette på nært hold. De tok seg til hjertet og takket for en fin film. Det satte jeg pris på, sier Næss.

- Også statsministeren takket for en fin film, både til meg og på Facebook-siden sin. Han sa at det var en stor filmopplevelse, og «dette er en film om mennesker». Og det er det, legger han til.

Ikke lei «Harry Potter»

Grint, som i ti år har blitt godt kjent som Harry Potters bestekamerat Ron Weasley, syntes det var givende å gjøre en film der onde trollmenn, magi og utenomjordiske vesener var byttet ut med verdenskrig, norsk natur og alkohol.

Men til tross for at han syntes det var greit å distansere seg fra «Harry Potter»-karakteren sin, er han ikke lei av å stadig bli gjenkjent som Ron Weasley.

- Jeg er så vant til det. Det har vært en stor del av livet mitt, og jeg tror at det er noe som vil være med meg, og noe jeg alltid vil være kjent for, sier han, og legger til:

- Men jeg gleder meg til å gjøre ulike ting framover.
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Anders Anundsen: Norges nye humorkonge

  Anders Anundsen: Norges nye humorkonge

  Komikerne som ble hedret under Komiprisen på lørdag ble frarøvet samtlige titler da justisministeren lanserte sin nye film. (764 innlegg) Les mer

 • Frp's flyktningpolitikk er krystallklar

  Frp's flyktningpolitikk er krystallklar

  Dessverre er ikke det viktigste for Dagbladet hvor mange flyktninger som reddes, men å demonisere FrP. (632 innlegg) Les mer

 • Skader politi og regjering

  Skader politi og regjering

  Grunn til å stille spørsmål ved ministerens dømmekraft. (565 innlegg) Les mer

 • Tomme tønner bråker mest

  Tomme tønner bråker mest

  Det er ikke smart av Venstre å snu hodet vekk fra realitetene. (542 innlegg) Les mer

 • Monarkiet er kullseilt

  Monarkiet er kullseilt

  Kronprinsparet blir et kongepar for Oslos verste vestkant. (280 innlegg) Les mer

 • - Jeg går ikke med skudd i kammeret

  - Jeg går ikke med skudd i kammeret

  Thor Langli har 37 år i politiet bak seg - 17 av dem i beredskapstroppen. Av sikkerhetshensyn vil han ikke bære skarpladde våpen og skudd i kammeret. (275 innlegg) Les mer

 • Ugudelig vandalisme

  Ugudelig vandalisme

  Så kom nyheten vi alle fryktet. Palmyra er under angrep. (257 innlegg) Les mer

 • - Kunne aldri skjedd med en folkevalgt

  - Kunne aldri skjedd med en folkevalgt

  Professor Frank Aarebrot mener kongehuset bør være åpnere om gaver og sponsing. (250 innlegg) Les mer