Det var ikke bare fryd og gammen da «Harry Potter»-stjerna Rupert Grint spilte inn film i Norge.

Tips oss 2400
VIL TILBAKE: Britiske Rupert Grint og Lachlan Nieboer har planer om å komme tilbake til Norge, uten at det er i jobbsammenheng. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet

VIL TILBAKE: Britiske Rupert Grint og Lachlan Nieboer har planer om å komme tilbake til Norge, uten at det er i jobbsammenheng. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet

VENNER OG KOLLEGER: Stig Henrik Hoff, Florian Lukas og David Kross spiller de tre tyske soldatene i «Into the white», og fant tonen også etter arbeidsdagen var over. Mona Ranum / Stella Pictures

VENNER OG KOLLEGER: Stig Henrik Hoff, Florian Lukas og David Kross spiller de tre tyske soldatene i «Into the white», og fant tonen også etter arbeidsdagen var over. Mona Ranum / Stella Pictures

FORNØYD: Regissør Petter Næss er fornøyd med resultatet, og har fått ros av alt fra skuespillerne til statsministeren. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures

FORNØYD: Regissør Petter Næss er fornøyd med resultatet, og har fått ros av alt fra skuespillerne til statsministeren. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures

(Dagbladet): «Harry Potter»-stjerna Rupert Grint (23) og hans britiske skuespillerkollega Lachlan Nieboer (30) er i Norge for å promotere «Into the white», som har kinopremiere fredag.

I går deltok de begge på førpremieren på Folketeatret, og i dag møtte de opp for å snakke med pressen samme sted.

- Det har vært fint å jobbe her, og å tilbringe tid her. Det er slikt et fint land, og jeg gleder meg til å komme tilbake, smiler Grint.

- Utmattende, iskaldt og røft

Selv om de har flere fine ord om Norge, har det ikke bare vært velstand under innspillingen, ifølge de to britene.

Det å tilbringe tre uker i den norske fjellheimen, i 20 minusgrader, er på ingen måte hverdagskost for «Harry Potter»-skuespilleren.

- Det er vanskelig å være i rollen i slike forhold. Bare det å gå sakte var utmattende, det var iskaldt, og du lurer på hvordan det går. Men det var en opplevelse, sier Grint.

- Været forandret seg hvert femte minutt, fra blå himmel til snøstorm, sier Nieboer, og karakteriserer innspillingsperioden i iskulden som «ganske røft».

Men til tross for snøstorm og bitrende kulde, har de aldri angret på å ha takket ja til det som er den norske regissøren Petter Næss' («Elling», «Bare Bea», «Tatt av kvinnen») nyeste prosjekt.

- Nei, nei, nei. Vi har aldri angret, selv om det var utmattende, sier britene unisont, og forteller at de er fornøyde med resultatet.

- En stor film

«Into the white» er basert på en sann historie fra andre verdenskrig. 27. april 1940 skjøt to fly hverandre ned over bygda Grotli ved Stryn. De overlevende - to engelske og tre tyske piloter - søker alle ly fra den massive snøstormen i ei lita, øde hytte, og ser seg nødt til å droppe krigen mot hverandre til fordel for å kjempe kampen om å overleve - sammen.

På rollelista står også Stig Henrik Hoff (47), og tyskerne Florian Lukas (38) og David Kross (21).

Sistnevnte har, til tross for sin unge alder, allerede rukket å medvirke i flere Hollywood-produksjoner. Blant annet spilte han mot Kate Winslet i «The Reader» (2008), og den Oscar-belønnede Steven Spielberg-filmen «War Horse» (2011).

- Det handler ikke om filmbudsjettet, eller om det er en Hollywood-film. Når alt kommer til alt handler det om én person, regissøren, og hvilken historie som skal formidles. For meg føltes «Into the white» som en stor film, sier Kross.

Fant tonen

De fem skuespillerne og regissør Næss fant fort tonen seg imellom, både foran og bak kamera.

- Selv om det var lange dager, ofte utendørs, hadde vi jo tid til å ha det litt gøy sammen og, smiler Hoff, og røper at de blant annet «stjal» snøscootere, var på skitur og dro på kjøretur til Stryn sammen.

Næss betegner seg selv som «sjette mann i hytta», og roser skuespillerne.

- Jeg har stor respekt for dem. Det var prosfesjonelt, men ubesværet. Det var godt å være helt trygg, sier regissøren.

Så trygg var han på at resultatet var bra, at han aldri sovnet under noen av visningen av filmen.

- Jeg har jobbet lenge, og kjeder meg fort, til og med på egne filmer. Jeg har sovna under kjøringer et par ganger, men jeg var mer med nå. Det er en bra film, bra historie, med god driv og rytme, sier Næss.

Falt i smak hos statsministeren

Fredag ble regissøren invitert til statsministerens kontor for å vise fram filmen for Stoltenberg og en gruppe krigsveteraner.

- Det var veldig fint å prate med krigsveteranene etterpå, og få høre at filmen var troverdig også for dem som har opplevd dette på nært hold. De tok seg til hjertet og takket for en fin film. Det satte jeg pris på, sier Næss.

- Også statsministeren takket for en fin film, både til meg og på Facebook-siden sin. Han sa at det var en stor filmopplevelse, og «dette er en film om mennesker». Og det er det, legger han til.

Ikke lei «Harry Potter»

Grint, som i ti år har blitt godt kjent som Harry Potters bestekamerat Ron Weasley, syntes det var givende å gjøre en film der onde trollmenn, magi og utenomjordiske vesener var byttet ut med verdenskrig, norsk natur og alkohol.

Men til tross for at han syntes det var greit å distansere seg fra «Harry Potter»-karakteren sin, er han ikke lei av å stadig bli gjenkjent som Ron Weasley.

- Jeg er så vant til det. Det har vært en stor del av livet mitt, og jeg tror at det er noe som vil være med meg, og noe jeg alltid vil være kjent for, sier han, og legger til:

- Men jeg gleder meg til å gjøre ulike ting framover.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Sjokkmåling for Frp - laveste på 17 år

  Sjokkmåling for Frp - laveste på 17 år

  - Frp har fått ansvaret for en usannhet om at statsbudsjettet er usosialt, sier Per Sandberg. (1850 innlegg) Les mer

 • Absurd forbud mot MDMA

  Absurd forbud mot MDMA

  MDMA kan være skadelig, men det rangeres som mindre skadelig enn alkohol og nikotin. (1454 innlegg) Les mer

 • Hva brast så høyt?

  Hva brast så høyt?

  Etter fire år med stabilt flertall på meningsmålingene, butter det nå for de borgerlige partiene. Det kan være mer alvorlig enn et blaff, skriver Stein Aabø. (1017 innlegg) Les mer

 • - Har mistet all troverdighet

  - Har mistet all troverdighet

  Frp mener Thomas Hylland Eriksen har meldt seg ut av samfunnsdebatten. (1018 innlegg) Les mer

 • Åtte russiske fly observert nær norsk luftrom

  Åtte russiske fly observert nær norsk luftrom

  Stor formasjon fløy langt inn i Vest-Europa (915 innlegg) Les mer

 • Lovet slanking - lar staten ese ut

  Lovet slanking - lar staten ese ut

  Offentlig sektor vokser rasker enn privat - selv med Frp i regjering. (865 innlegg) Les mer

 • Hun gikk ut på gata i vanlige klær. Så begynte menn å slenge med leppa

  Hun gikk ut på gata i vanlige klær. Så begynte menn å slenge med leppa

  Kjemper mot trakassering på gata. (846 innlegg) Les mer

 • Kvinner, kropp, kritikk og kommentarfelt

  Kvinner, kropp, kritikk og kommentarfelt

  Faen ta dere, anonyme drittslengere. (846 innlegg) Les mer