Kristin Halvorsen er imponert over dømmekraften til Audun Lysbakken.

Tips oss 2400

Selvforsvarspenger

• Dagbladet har avdekket at nær halvparten av korrespondansen mellom departementet og representanter for SU, ikke ble journalført. Dette skjedde først i ettertid.

• Av korrespondansen går det fram at både departementet og SU var klar over SV-koblingen i forkant av tildeling av penger til selvforsvarskurs.

• Politisk ledelse i departementet, ignorerte advarsler fra embetsverketm som sa at pengene måtte lyses ut, og at SU-koblingen til Jenteforsvaret var problematisk.

• Onsdag 22. februar la statsråd Audun Lysbakken fram alle dokumenter og all korrespondanse i saken.

• Interne dokumenter avdekker at det var statssekretær Kirsti Bergstø, tidligere SU-leder, som var pådriveren bak å gi Jenteforsvaret pengestøtte.
(Dagbladet): Kristin Halvorsen oppfordrer SVs landsmøte til å velge Audun Lysbakken til ny SV-leder, på tross av at han i dag trakk seg som barne- likestillings- og inkluderingsminister etter Dagbladets avsløringer om selvforsvarspengene.

- Vi kommer nå rett fra sentralstyret som har følgende melding: Sterk støtte til Audun, sterk støtte til hans dømmekraft og lederskap, sier avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen.

- Sterkere

Halvorsen tar midlertidig over Barne- og likestillingsdepartementet etter Lysbakken. Hun mener Lysbakken kommer til å komme sterkere ut av dette, også som SV-leder.

- Å være leder for SV kommer til å kreve at man tåler å stå i stormen. Det kommer til å kreve at man tåler en trøkk, sier hun.

På spørsmål om det er så sikkert at det nå er Lysbakken som blir valgt til leder, svarte Halvorsen slik:

- Jeg føler meg ganske sikker på at partiet har blitt imponert over hvordan Audun har håndtert denne vanskelige saken. En partileder som tar ansvar for feil, er også en partileder som lærer av feil. Det er ingen partier som får valgt en leder som ikke gjør feil.

Halvorsen opplyser videre at SV nå vil ha et landsstyremøte klokka halv fem.

- Det er viktig at partiet får mulighet til å sette seg inn i de nye opplysningene, sier Halvorsen.

Imponert

Hun forteller at hun har hatt kontinuerlig kontakt med Lysbakken om saken etter at skandalen startet.

- Jeg har snakket med Audun om disse sakene løpende gjennom uker om hva som var riktige handlinger og grep å ta. Jeg har vært veldig imponert over evnen til å se alvoret i situasjonen - at en handling som oppsto da han sto på vakt krever at han tar ansvaret for saken.

Hun legger til at dette ikke er noen enkel sak å rydde opp i eller trekke konsekvensene av.

- Dette er det verst tenkelige tidspunktet en sånn type sak kunne inntreffe, sier hun.

Halvorsen ville ikke kommentere selve feilene Lysbakken har gjort, men ville i stedet rose dømmekraften i håndteringen av dem etter Dagbladets avsløring.

- Dette står respekt av at han har trukket konklusjonen som absolutt ikke passer oss, han ønsker ikke være en leder av lavere standard enn den han setter for seg selv.Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.