Karita Bekkemellem (47) om politikk og sykdom.

Tips oss 2400
Kaffekos: - Den fancy kaffemaskinen er det Stein som har investert i. Jeg aner ikke hva den koster, sier hun. Hun giftet seg for andre gang med SAS-piloten Stein Røsberg i Paris. 
 Foto: Anita Arntzen / Dagbladet

Kaffekos: - Den fancy kaffemaskinen er det Stein som har investert i. Jeg aner ikke hva den koster, sier hun. Hun giftet seg for andre gang med SAS-piloten Stein Røsberg i Paris.
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet

Dårlig samvittighet: - Når jeg tenker tilbake, hadde jeg konstant dårlig samvittighet, enten for jobben eller for ungene mine, hele veien. Jeg husker at jeg sto i dusjen og gråt fordi jeg måtte på Stortinget og holde innlegg, selv om jeg hadde sjuke unger. Jeg synes i grunnen det er veldig godt å bli eldre. 

Foto: Anita Arntzen / Dagbladet

Dårlig samvittighet: - Når jeg tenker tilbake, hadde jeg konstant dårlig samvittighet, enten for jobben eller for ungene mine, hele veien. Jeg husker at jeg sto i dusjen og gråt fordi jeg måtte på Stortinget og holde innlegg, selv om jeg hadde sjuke unger. Jeg synes i grunnen det er veldig godt å bli eldre.
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet

Frisk pust: Når det er tøffe tak, drar hun gjerne ned til havet ved Larkollen for å kjenne vinden ruske i håret. - Jo mer vær og vind, jo bedre. Jeg er jo møring, sier hun.

Foto: Anita Arntzen / Dagbladet

Frisk pust: Når det er tøffe tak, drar hun gjerne ned til havet ved Larkollen for å kjenne vinden ruske i håret. - Jo mer vær og vind, jo bedre. Jeg er jo møring, sier hun. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet

Grepa dame: Karita Bekkemellem gikk fra homo- og likestillingspolitikk til medisiner - som direktør i Legemiddelindustriforeningen. - Jeg er nok en type som gjerne vil inn å ordne opp, slik komme jeg nok bestandig til å være, sier hun. 
 Foto: Anita Arntzen / Dagbladet

Grepa dame: Karita Bekkemellem gikk fra homo- og likestillingspolitikk til medisiner - som direktør i Legemiddelindustriforeningen. - Jeg er nok en type som gjerne vil inn å ordne opp, slik komme jeg nok bestandig til å være, sier hun.
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet

(Dagbladet God torsdag): - Jeg er vant til litt drama, ler Karita Bekkemellem når hun åpner døra til det store, hvite murhuset i Rygge, rett ved Larkollen. Noen dager før befant hun seg på legevakta med indre blødninger i foten, etter et fall i skibakken på ferie.

- Jeg har fått min dose dramatikk. Nå ønsker jeg bare balanse og gode hverdager, ler hun og viser vei inn på sitt nyoppussete kjøkken.

Alle var på fornavn med Ap-politikeren som ofte fikk terningkast fem for kjolene sine.

For homofile, unge kvinner og skilte fedre var hun en politisk heltinne. For andre var hun kanskje et hår i suppa. Etter 24 år i politikken, fikk hun sparken av statsministeren.

Karita nektet blankt å lyve og si at hun sluttet for å få mer tid til familien.

- Partiet ville ikke ha meg, verken som statsråd eller i kvinnebevegelsen. Det var sannheten. Da måtte jeg spørre meg selv: Er politikk alt i livet?

Ærlig fortalt

Selvbiografien «Mitt røde hjerte» var så åpenhjertig at en kjent mannlig kommentator mente hun ikke fortjente ny jobb. Som profilert direktør i Legemiddelindustriforeningen dukker hun opp både her og der, og framstår som en suksessfull ekspolitiker.

- Det er jo en litt rar ting å være politiker, og man kan bli usikker: Hva er egentlig kompetansen min? Nå vet jeg at jeg leverer. Det har vært så positivt at jeg faktisk klyper meg selv i armen.

I det private næringsliv opplever hun en helt annen positiv mentalitet, selv om man også her kan være uenig.

- Å komme til et nytt miljø, var helt - wow - en befrielse.

- Fikk tykktarmskreft 

Noen måneder før oppsigelsen hadde den skilte tobarnsmora giftet seg med SAS-piloten Stein Røsberg i Paris. Hans to og hennes to barn skulle spleises sammen.
Så fikk Karita ny, spennende jobb. Og Stein fikk tykktarmskreft.
På grunn av nerveskader i beina og fingrene, mistet han flysertifikatet og ble student i organisasjon og ledelse.

- Det er et lite eventyr. Jeg vet ikke om jeg hadde klart det: Den mentale styrken han har vist etter å ha sett døden i øyene. Fra en dag til den neste får du vite at du har en dødelig sykdom. Og etter operasjonen, må du gå der og vente.

Gikk til private

På VGs førsteside fikk vi vite at sosialdemokraten og ektemannen selv betalte for kreftundersøkelsen i stedet for å vente i seks uker i den offentlige køen. For selv om mannen lå i fosterstilling på gulvet med ekstreme smerter, skulle han altså vente seks uker på CT-undersøkelse.

- Sannheten var at jeg møtte meg selv i døra med et smell. Det er noe feil når det offentlige vil betale sjukepenger i uker og måneder, men ikke en viktig undersøkelse til tusen kroner. Sannheten er at vi ikke klarer å levere 100 prosent i det offentlige. Derfor har vi et voksende privat marked, men vi klarer ikke å ta ut potensialet gjennom offentlig og privat samhandling, sier politikeren Karita.

De kastet seg i bilen. De fant ut at Stein - takket være fritt sykehusvalg - kunne opereres på sykehuset i Kongsvinger. Hun understreker at de fikk fantastisk hjelp da de først kom inn.

- Vi er amatører når vi får kreft, heldigvis. Det handler om å redde livet. Vi fikk beskjed at svulsten var innkapslet; at det ikke var noen fare om han ventet til sommeren. Men det godtok vi ikke. Hadde vi gått og ventet lenge, med han som hadde en svulst som vokste ut av tarmveggen, og det var ikke én, men to, er det ingen som vet hvordan det hadde gått.

- Er du blitt en engstelig ektefelle?

- Nei, Stein er en sterk person som gjør sine valg og vet hva jeg mener om de valgene, blant annet om rødt kjøtt. Han er en kjøttetende mann og sier: «Vet du, Karita, jeg har så mye glede av den biffen at jeg ikke er villig til å droppe den.»

- Hvordan møttes dere?

- På gata i Molde under jazzfestivalen, helt tilfeldig. Jeg hadde kjøpt meg leilighet i Vestby og hadde vært alene i et halvt år. Det siste som sto på dagsorden, det kan jeg love, var en mann, sier hun, men innrømmer at de kanskje hadde et godt øye til hverandre allerede i skoletida. Men da var han opptatt.

-Ikke bitter 

Hun mener - i sin nye rolle - at norsk legemiddelpolitikk i altfor stor grad handler om at legemidler er en utgiftspost, ikke om kvaliteten. Medisinske innovasjoner tas sent i bruk.

- Det er trist hvis et av verdens rikeste land ikke kan ta i bruk de beste medisinene. Kreftgarantien til Jens sier bare hvor raskt vi skal få behandling, men ingenting om kvaliteten. Det siste årene har det vært en nedgang i utprøvende behandling i Norge. Det bekymrer oss og bør også bekymre norske pasienter, sier direktøren.

Hun er ikke glemt. Hver uke ringer journalister. Savner hun offentligheten?

- Livets bok har mange kapitler, ikke sant? Jo, da, det har vært mye eksponering. Men husk at jeg var veldig beskjeden og har hatt mitt å stri med. Jeg har aldri vært noe karrieremenneske og skulle noen ganger ønske at jeg hadde vært mer ambisiøs på egne vegne.

- Er du bitter på Jens Stoltenberg?

- Nei, virkelig ikke. Jeg er takknemlig for at Jens ga meg jobben som statsråd to ganger. Sannheten er at min avgang ble en personlig suksess for meg. Det kom henvendelser om styreverv og jobbtilbud med en gang.

Ikke fra Oslo vest

- Var du «ugress i Jens' hage» som du selv skrev?


- Jeg følte at jeg hadde meninger som ikke ble oppfattet som helt spiselige og kanskje jeg hadde et litt annet uttrykk. Det kan ha sammenheng med at andre kommer fra Oslo vest og har høye akademiske grader. Jeg passet ikke helt inn. Men så var det også en litt fandenivoldsk jævel i meg. Jeg lot meg ikke tukte i forhold til hva som ville lønne seg for meg av korrekte meninger. Jeg ville være den jeg er, i alt fra klær, til meningene mine.

- Mange mente at du var litt for pen og for opptatt av lekre kjoler?

- Hallo, jeg har aldri følt meg pen. Men jeg har mange kjoler, det skal jeg innrømme. Der er jeg helt håpløs. Til krampa tar meg.

Hun forteller med glød om sin første kjoleopplevelse: en fantastisk blå kjole som bestemor på Otta kjøpte til henne på et loppemarked.

- Også har mora mi vært utrolig dyktig til å sy. Hun sydde veldig mye til meg opp gjennom åra og var stolt når jeg brukte draktene hennes på Stortinget.

Med bestemor på NSB
Feriene ble tilbrakt hos bestemora på Otta som vasket på NSB. Den lille jenta på sju-åtte år våknet klokka halv fem om morgen.
Bestemor sa: «Karita, det er for tidlig! Gå og legg deg.» «Nei, bestemor, jeg skal være med deg.»

- Jeg husker frosne jordbær i sånne melkekartonger som hun gikk og tina til meg, at hun satt der ved ovnen med kaffen sin og røyken sin. Jeg hadde en stor kjærlighet til henne.

I biografien fortalte hun om mora som slet og faren som drakk. Åpenheten om farens alkoholmisbruk førte også til at hun fikk tilsendt bilder og ukjente historier om faren.

Da boka ble lansert på Otta kom farens gamle lærerinne på mange og nitti år.

- Da gråt jeg. I små samfunn kan man lett fordømme andre. Men vi må huske at det kan ligge noen historier bak som er så tøffe at noen av oss ikke makter mer og tyr til rusmidler. Jeg håper at boka mi har vært med på å gi pappa oppreisning, sier hun.

Karrieren hennes omtales som en moderne klassereise. Føles det også slik?

- Ja, jeg har stått på og jobbet fra jeg var tolv år. Jeg kommer fra et arbeiderhjem med ei mor som har stått på bestandig. Jeg er et produkt fra den tida jeg har levd i, men jeg fikk muligheter som mange andre ikke har.

Forsvarer abort

Viljesterk. Arbeidsom. Litt for ærlig. Slik omtales hun av venner og fiender. Hun svarte ja på et journalistspørsmål om hun ville tatt abort hvis hun fikk vite at hun var gravid med et barn med Downs syndrom.

- Flere har sagt at det svaret ødela mye for meg. Men, ja. I den alderen jeg var i og den situasjonen jeg var i privat, så ville jeg ha gjort det. Jeg hadde svart like ærlig i dag. Det er noe med at jeg skal se meg selv i speilet hver dag.

Hun viser til at vi i Norge har lovfestet rett til abort.

- Det jeg svarte har jeg rett til etter norsk lov. Når jeg ble kritisert og skjelt ut, handler det både om feighet og er en fallitterklæring. Tenk på de signalene de gir til kvinner som har kvaler der ute, sier hun - den engasjerte politikeren.

- Noen har sagt at du er på vei til Høyre?

- Nei, ha-ha, virkelig ikke.

- Eller kanskje til og med til Frp?

- Nei, men jeg har fått noen henvendelser fra lokallag i Frp.

- Ei tøff tid

Hun er den samme - uten statsrådsauraen. Men hun er også kona til en mann som først om fem år vet om han virkelig er frisk fra kreften. Dødeligheten for tarmkreft er femti prosent.

- Før hver undersøkelse er det veldig spennende og emosjonelt tøft. Det er klart, det har vært ei veldig tøff tid på mange måter også. Man får liksom noen perspektiver, og det sier jeg ikke for å kaste rundt meg med sånne svadagreier. Jeg har noen erfaringer nå som gjør at man får en mer avslappet holdning og kanskje mer godhet for andre, enn den gang jeg sto midt i de verste 30-åra.

Den gang handlet det bare om å levere, levere og levere.

- Når jeg tenker tilbake, hadde jeg konstant dårlig samvittighet, enten for jobben eller for ungene mine, hele veien. Jeg husker at jeg sto i dusjen og gråt fordi jeg måtte på Stortinget og holde innlegg, selv om jeg hadde sjuke unger. Jeg synes i grunnen det er veldig godt å bli eldre.

Intervjuet sto første gang på trykk i God torsdag 8. mars 2012.

Karita om 8. mars

- Jeg synes det er forferdelig at kvinner i helsesektoren fortsatt blir tilbudt stillingsbrøker på under 20 prosent. Kvinner må ha en arbeidsbrøk det går an å leve av. Det handler om pensjonsrettigheter, likestilling og tøffe kvinneliv der ute. Vi har hatt likelønnskommisjoner og utredninger, nå må fagbevegelsen og partiene være villige til å prioritere.

- Menns rettigheter er fortsatt ikke likeverdige i det øyeblikket vi velger å skille oss fra ham. Fedre må få selvstendig opptjente foreldrepenger og bedre rettigheter ved samlivsbrudd.

Intervjuet sto første gang på trykk i God torsdag 8. mars 2012.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.