Fengsel, dop, konkurs, promillekjøring, skilsmisse og nakensjokk. Men Rune Rudberg (50) har aldri hatt et bedre tiår. Vi ble med cowboyen fra Trøgstad til Gran Canaria på dansegalla.

Tips oss 2400
Avslappa cowboy: - Det er enklere å kose seg med ting når du er fylt femti år.Jeg har et mer avslappa forhold til livet, og er ikke så redd for å tråkke feil. Og om jeg er usikker, så løser det seg, sier Rune Rudberg.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet

Avslappa cowboy: - Det er enklere å kose seg med ting når du er fylt femti år.Jeg har et mer avslappa forhold til livet, og er ikke så redd for å tråkke feil. Og om jeg er usikker, så løser det seg, sier Rune Rudberg. Foto: Agnete Brun / Dagbladet

Facebook har vært strålende for meg, nå har jeg fått kontakt med alle unga mine!
Rune Rudberg
Vagabønder: Rune Rudberg på Danse Galla på Grand Canaria, med bandet Vagabond i rosa skjorter..
Foto: Agnete Brun / Dagbladet

Vagabønder: Rune Rudberg på Danse Galla på Grand Canaria, med bandet Vagabond i rosa skjorter.. Foto: Agnete Brun / Dagbladet

Oslo, 20120301 
Bildetekst: Rune Rudberg på Danse Galla på Grand Canaria.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet

Oslo, 20120301 Bildetekst: Rune Rudberg på Danse Galla på Grand Canaria. Foto: Agnete Brun / Dagbladet

Oslo, 20120301 
Bildetekst: Rune Rudberg på Danse Galla på Grand Canaria.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet

Oslo, 20120301 Bildetekst: Rune Rudberg på Danse Galla på Grand Canaria. Foto: Agnete Brun / Dagbladet

- Skal jeg ta den vanlige Se og Hør-posituren med to tomler opp?

Rune Rudberg ser smilende på fotografen, hun svarer «nei, takk», og retter på backstagepasset som henger rundt halsen hans.

- Det er uvant at damer pirker sånn på meg mens jeg har klær på. Men, men. Det er en ny erfaring det òg. Hæ-hæ-hæ!

- Du har ikke forandret deg?

- No, sir. I have a reputation to take care of.

Og så holder Rudberg to tomler opp.

Det er klart for dag to av dansegalla på Gran Canaria. Ole Ivars, Terje Tysland, svenske Thorleifs, Rikingan, Vagabond, Holmsve og Rune Rudberg skal igjen underholde fra to scener i en nedlagt perlefabrikk, på en liten høyde fem minutters kjøretur fra Playa del Inglés.

Det er paella og pølser på menyen, servert av spanske servitører i hvite skjorter, svarte bukser, vest og sløyfer. Det er palmesus, solnedgang og en kø med press i buksene og høyt beltefeste. Gran Canaria har fått dansefeber.

På gallaens åpningskveld kom det 1300. De aller fleste var nordmenn.

- Dansebandpublikummet er klin gærne, sier Rudberg og ser flokken svinge seg i takt til Rikingan fra Sortland.

- De drar over lik for å komme og danse, mange har reist fra Norge bare for denne dansegallaen, men så bor det også en del nordmenn her. Jeg har hørt at Gran Canaria er Norges fjerde største by om vinteren.

- Er det her du finner den norske folkesjela?

- Nei, dansegallafolk er trangsynte på sitt vis. Den norske folkesjela er bredere, og liker seg både på pub med rock, på fotballtur med gutta og hjemmekos med familien. Jeg er litt av alt det der.

Gratisavisa Natt & Dag kaller ham Norges eneste rockestjerne. Thomas Seltzer inviterte ham til «Trygdekontoret» på NRK for å spille «This is my life». Fram til 20. mai henger Rune Rudberg i stort format på veggen på Rockheim i Trondheim, i en fotoutstilling laget av amerikaneren Peter Beste. Amerikaneren, som tidligere har dokumentert amerikansk rap og norsk black metal, sa nylig til NRKs «Nasjonalgalleriet» at han fikk høre at «det eneste Norge har av sex, dop og rock er Rune Rudberg».

I det hele tatt har artisten fra Østfold fått igjen for lang og utro tjeneste.

- Det er mye enklere å være meg nå. Før kunne jeg knapt bevege meg ute på kveldstid uten at det ble bråk. Nå er det bare godord. Før var det mange som mente mye om Rune Rudberg før de hadde møtt meg, men etter 30 år på veien er det ikke så veldig mange som ikke har møtt meg. Og da ser de at jeg er en ganske ålreit fyr.

- Misterrr Rrrune!

En innfødt strekker ut hånda, takker for sist, sier på gebrokkent norsk at han gleder seg til kvelden.

- Om jeg kjenner Rune fra før? Klart, alle gjør vel det?

Miguel Hernandez driver pubene «Naboen» og «E6» på Playa del Ingles, og har nynnet på «Ut mot havet» siden Rune gjestet barene hans for - kan det være åtte år siden?

- Jeg husker ikke helt når, eller hva det var, sier Rudberg. Men han prøver:

- Det var et opplegg med Tore Halvorsen fra Ole Ivars, Hjallis og meg. Det eneste jeg husker, er at jeg sto på en krakk oppå bardisken, at jeg falt, ramla i vasken og dro med meg en telefon på veien. Men gøy? Det var det.

Rune Rudberg har turnert med danseband, som soloartist, med pop, rock og country. Og deltatt fem ganger i Melodi Grand Prix. Det siste året har han stort sett turnert med et pubkonsept, bare han og gitaren.

- Jeg har spilt nesten hver eneste helg, og tatt en pause fra motorsporten. Men det har vært moro, og stinn brakke overalt hvor jeg kommer. Jeg kan spille hva som helst av musikk, bortsett fra jazz. Det sliter jeg med.

Livet handler nå mest om motor og musikk. Rudberg ble norgesmester i shortcar i 2010, en bilsport med stigende interesse i Norge.

- Åh, jeg gleder meg sånn til å kjøre igjen. 0- 100 på 2,3 sekunder, med en toppfart på 260 kilometer i timen. Det er helt rått! Men neste satser jeg på rallycross, og skal gjøre ære på det norske flagget ute i Europa.

Sola har dukket i Atlanterhavet, og Rudberg går for å skifte til sceneantrekk. Først skal han gjøre noen låter med dansebandet Vagabond, før han drar i gang pubkonseptet sitt. I kveld med hjelp av gitarist Kim William Kristoffersen, også kjent fra Big Brother og som sønnen til bassisten i Ole Ivars.

På artistenes bakrom serveres det oster, kjøttboller og noe Rune Rudberg frykter er fritert banan. Rundt et bord sitter gamlegutta i svenske Thorleifs med røde ansikt og lilla skjorter. Rudberg hilser med hatten, han snakker like blidt med alle, både kolleger, kelnere og fans. Han svelger to kjøttboller, og skyller ned med vodka og cola.

Som regel blir det en i hvert bein før han skal på scenen. Ikke mer, ikke før konsertstart.

- Nå er jeg mer opptatt av å vinne publikum enn festen. Så litt har jeg da forandret meg.

- Du er blitt mer voksen?

- Ja. Jeg henger nok igjen på et par vesentlige områder, men det er ikke sikkert jeg vil bli så mye mer voksen.

Dansnytt.no spør om å få ta bilder. Det blir igjen to tomler opp. Antrekket er slitte jeans, en godt oppkneppa, rutete skjorte, cowboyhatt og boots i krokodilleskinn. Den store drømmen nå er å prøve seg utenlands som countryartist. Tonen ble slått an da Rune Rudberg ble med Esben «Dansken» Selvig og Thomas «Fingern» Gullestad til Canada for å spore opp slekt i TV3-programmet «Onkel Amerika», som sendes i april. Ambisjonen var å gjøre Rune Rudberg til countrystjerne på fire dager.

- Jeg fikk gjøre tre coverlåter på Canadas beste og største countryklubb. Jeg ble stående på scenen i en time og tre kvarter! Ingen visste hvem jeg var, og dette er klubben der Toby Keith og Shania Twain ble oppdaget. Det var over 1200 elleville countryfans som sto sånn! sier Rudberg og går ut i breibeint stilling med armene i været.

- Det var helt vilt! Jeg synes sjøl jeg er bra på country, og har alltid lurt på hvor bra jeg egentlig er. Nå har jeg fått mersmak. Damene hadde trange jeans, korte topper og cowboyhatter. Det er det mest sexy som finnes! Og jeg så semitrailere på 48 meter, nei, det var helt fantastisk! Jeg har alltid drømt om å prøve meg der borte.

- I Calgary?

- Countrymusikk er like stort der som i USA. Jeg er invitert tilbake i september, da skal jeg på en liten ukesturné. I fjor fylte jeg 50 år, og tenkte det toget var gått. Men Wendy, som har drevet klubben i Calgary i 26 år, sa at grunnen til at folk likte meg var at jeg hadde 30 år på veien. Ikke minst er stemmen min blitt bedre, da jeg slo gjennom med «Ut mot havet» hadde jeg en Donald-stemme i forhold til i dag.

I en kort, hvit dressjakke og stort, svart magebelte slo han gjennom på Momarkedet i 1988. Han ble kjendis over natta. Og var det i tre år før han skjønte det sjøl.

Singelen «Ut mot havet» solgte 190000. Fra å tjene en tusenlapp hver kveld, fikk han nå 20000. Penger som gikk rett i lomma og forsvant like fort. Han har sluttet å tenke på hvor mye penger han skylder staten, og har forlengst mistet oversikten. Da han for tredje gang ble slått personlig konkurs i 2008, skyldte han 4,5 millioner. I all hovedsak var det snakk om offentlig gjeld og kreditorer.

- Som ståa er nå, har jeg ikke muligheten til å begynne på nytt. Og sånn har det vært de siste 25 åra.

- Hvordan fungerer det i hverdagen?

- Jeg er avhengig av gode venner, kan ikke eie noen ting. Skal jeg ha bil, må den registreres på andre. Jeg klarer meg bra, for all del, men når du lever med penger under puta ligger de ikke der så lenge, for å si det sånn.

Damehistoriene er omtalt. Tre av dem har resultert i ekteskap. Rune Rudberg gifta seg første gang da han var 21 år. Det varte i fem måneder. Han prøvde igjen da han var 35 år. Det varte i åtte måneder. For tredje gang giftet han seg, 41 år gammel. Det varte i tre og et halvt år.

- Er du singel nå?

- Singel!?

Rudberg vipper cowboyhatten en anelse bakover.

- Ja, for så vidt singel. Jeg har mange gode venninner, og har en av dem med meg ned her. Men for å si det sånn, jeg har ingen store planer om giftermål.

- Har du gitt opp etter tre ekteskap?

- Nei, nei! Jeg er ikke den som gir opp. Men det haster ikke så fælt lenger.

Han har nå seks barn med seks ulike kvinner.

- Facebook har vært strålende for meg, for nå har jeg fått kontakt med alle unga mine! De kan komme til meg når de vil, døra mi er åpen, og det har den alltid vært. Nå er det jo blitt stas å ha meg som pappa. Men klart, da de gikk på barneskolen var det å ha Rune Rudberg som pappa et mobbegrunnlag.

- Har noen gått i dine fotspor?

- Ne-ei. Eller, et av barna mine er jo en av verdens beste i snowboard, Kim Rune Hansen. Det er sønnen min, den nest eldste, og han tok sølv i quarterpipe i snowboard-VM. Jeg er veldig stolt! Men nå har han arva noen pappatendenser, spiller litt gitar og ser nesten like mye på damer som på snø.

- Du er også blitt bestefar?

- Ja! Til Storm, som er blitt fire og et halvt år. Det er veldig moro, dattera mi og barnebarnet har bodd hjemme hos meg halvannet år, så jeg har nesten vært mer pappa enn bestefar.

- 50 år og bestefar. Er det hardt å leve opp til forventningene om å være Rune Rudberg?

- Ikke nå lenger, jeg er jo Rune Rudberg. Og det er han jeg er flinkest til å være. Jeg kan ikke være andre enn meg sjøl.

- Rrruuuneee!!!

Tre damer på høye hæler omringer Rudberg, de vil ha klem, bilde og autograf.

- Takk for sist, sier hun med den rødeste leppestiften.

- Bør jeg ha dårlig samvittighet? svarer Rudberg.

Han tar seg god tid. Alle får.

- Du har fortsatt draget?

- Jeg skal si deg én ting: Om jeg skulle levd livet på nytt, ville jeg begynt på 40 år. Da jeg var 20 år, var damene gjerne 40 pluss. Nå er de knapt over 25. Hæ-hæ-hæ! Nei, så de siste ti åra har vært den desidert beste epoken jeg har hatt.

Og det sier han om et tiår med konkurs, skilsmisse, bandbrudd, promillekjøring og fengsel. Elendigheten begynte etter et nachspiel i 2005, da han ble dømt til å sone 21 dager i fengsel for å ha kjøpt, brukt og videreformidlet GHB og kokain. Etter først å ha tilstått, endret han forklaring og mente han var uskyldig.

- De greiene var for jævlig. Bare det å bli tauet gjennom frokostsalen på hotellet i Skien av sju politimenn ... men den saken har jeg lagt bak meg.

- Trodde du karrieren din var over?

- Ja, nok en gang. Men nordmenn er et tilgivende folk så lenge du ikke skader andre enn deg sjøl.

- Hender det du blir lei av deg sjøl?

- Nei, men jeg blir lei av å alltid måtte forsvare og forklare, og at hver minste ting blir slått stort opp. Det er sjelden media gir det hele og riktige bildet av meg.

- Hvorfor har du klart deg?

- Så lenge jeg er meg sjøl, går det gjerne bra. Og så håper jeg jo at folk også liker musikken min. Men har jeg gått på en smell, har jeg lagt meg flat, og sagt at jeg ikke skal gjøre det mer enn fire-fem ganger til før jeg dør. Da har jeg litt å gå på. Men aldri si aldri.

- Hva er ditt forhold til dop nå?

- Ingenting er så veldig farlig om du bare gjør det for festens skyld. Og jeg har lett for å si «ja» når jeg får hyggelige tilbud. Men om du begynner å ta noe for å komme deg ned igjen etter en fest, er det et problem. Alt stopper av seg sjøl, om du ikke drar strikken for langt. Uansett er alkohol det farligste dopet, etter åra på veien vet jeg hva jeg snakker om. Drita fulle folk er helt uberegnelige.

Etter dopdommen fra 2005, og en skilsmisse der Se og Hør fikk være med da ekskona signerte skilsmissepapirene, nådde Rudberg igjen forsidene med det som må kunne kalles et realt nakensjokk. Det var et bilde som spredte seg på internett; et bilde av en naken og smilende Rudberg med en like naken blondine i en svart skinnsofa. Og et blått sexleketøy i retning Rudbergs bakparti.

Det var en reporter fra VG som ringte først.

- VG lurte på om det var meg på dette bildet, eller om det var manipulert. Jeg ante ikke hva slags bilde det var snakk om, og ba journalisten om å sende meg bildet på mms. Da han ringte meg igjen, kunne jeg ikke ljuge meg unna, og sa bare: «Hva er det som er så farlig med dette bildet? Jeg har jo mye kulere bilder hjemme». Da hørte jeg bare et dunk, jeg tror han mista telefonen i gulvet.

- Det ble nye forsider?

- Ja, men så var det heller ikke mer å mase om.

Kort tid etter ga Rudberg ut låta «Nå har alle fått se'n» med verselinjer som «Nå har alle folk fått se'n, ikke bare de tusen og en. Nå har jeg kasta mitt fikenblad, og det er da vel like bra. Tenk at et bilde av meg på mobil kan få fram det norske smil.» Han vurderte også å produsere blå dildoer med initialene sine inngravert.

- Det må være lov å ha det litt moro, det er viktig å ikke ta seg sjøl så høytidelig, sier han.

Han satser på country, men leverer likevel varene til dansebandpublikummet.

Fra scenen på Gran Canaria synger Rune Rudberg om drømmen om et lite hus ved stranda, han synger «alle mann til pumpene, se og løft på rumpene» og selvsagt «Ut mot havet». Folket danser, de hyler, filmer og vaier foran scenen.

- Jeg har skrevet en del kjærlighetsviser, mens de fleste forholdene mine har gått rett til helvete. Men her har dere en av dem, sier Rudberg og spiller en av sine siste sanger for kvelden.

Terje Tysland med band er neste post. På den andre scenen er det Ole Ivars' tur. Rune Rudberg tørker svetten bak scenen, mens Tysland roter i en av de svarte utstyrskoffertene. Han jakter på en tapebit.

- Norsk musikkbransje henger sammen grunnet gaffatape og langsiktig fakturering, sier Tysland.

- Jeg vet da faen når det gjelder meg og fakturering, svarer Rudberg.

- Skal vi bli ferdige må vi starte snart, sier Tysland og går på scenen.

Rudberg går rett ut blant folket etter sin opptreden. På vei ut møter han arrangøren, Terje Utaker, dette er trønderen som måtte overtale kanariøyas byråkrater for å få nødvendige tillatelser. Det var han som fikk det lokale Røde Kors til å stille med ambulanse parat like utenfor, da det var frykt for hjerteproblemer blant det aldrende dansepublikummet.

- Jeg taper nok penger i år, men det viktigste er at vi lager et godt arrangement så vi får gode ambassadører for neste år. Det er allerede spikret datoer for neste dansegalla her i januar 2013, sier Utaker.

- Jeg kommer tilbake! sier Rudberg.

Han går slalåm mellom en gjeng fra Østfold som ikke lenger klarer å stokke beina i takt. Han vil ha frisk luft, finner en ledig benk og enda en sigarett. Han sier det er en ting han har tenkt på:

- Nå vet jeg hva den norske folkesjela er.

- Hva da?

- Det er Rune Rudberg! Jeg er den norske folkesjela. Tenk om alle hadde vært som meg?

Han trikser med røyken, og svarer sjøl:

- Det hadde i alle fall vært veldig gøy. Tror du ikke?• kbb@dagbladet.no

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen