La deg inspirere til litt søndagsbakst!

Tips oss 2400
Søndager er lenger enn andre dager. Derfor er baking perfekt for denne dagen. Hva jeg har lyst til å bake svinger veldig. Noen ganger er det den supre gulrotkaka, andre ganger de uforglemmelige, sprøe og seige caneles (ofte, faktisk!) og munker høres også til blant de søte favorittene.

Bak focaccia

Men, andre dager, av uvisse årsaker, har jeg lyst til å bake noe som ikke er søtt. Focaccia, for eksempel. Det rustikke, italienske brødet som nesten gjør seg selv, proppfullt av smaker som rosmarin, hvitløk og oliven - og hva man ellers måtte finne på. Oppskriften finner du nedenfor.

Brødet du ikke knar

Siden man har så god tid er brødet du ikke knar en mulighet. Den viktigste ingrediensen er tid. Bare bland mel, vann og bittelitt gjær så vidt sammen og la naturen ta seg av resten. Om noen timer kan du hvelve deigen på en melet overflate og la det etterheve litt før du steker det i ovnen på høy varme. Resultatet er fabelaktig! Du finner oppskriften her.

Nanbrød

Dersom du skal spise gryte, særlig indiske varianter, er det fabelaktig å bake sitt eget nanbrød. Det er overraskende hvor enkelt det er å lykkes med dette brødet - oppskriften finner du nedenfor. Det tar bare fem minutter (omtrent) i ovnen - så har du det du trenger til en lettvint chicken tikka eller en super variant med masse hvitløk, ingefær og koriander.


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Nanbrød

Her er den lettvinte oppskriften på nanbrød.

Ingredienser:
500 g hvetemel
1,5
ts bakepulver
1 ts salt
1
ss sukker
0,5
pk tørrgjær
3
dl yoghurt naturell
4 ss olje
1 stk egg

Fremgangsmåte:  
Bland mel, bakepulver, salt, sukker og gjær i en bolle. Pisk egget. Ha i egg, olje og yoghurten og elt til en glatt deig. Ha eventuelt i litt mer mel.
Hev deigen til dobbel størrelse.
Varm opp ovnen til maks temperatur og sett på grillelementet. La stekebrettet også bli skikkelig varmt.
Del deigen i åtte like store deler. Kjevle bitene runde eller pærefomede, omtrent en halv centimeter tykke (noen liker dem tykkere - du finner ut hvordan du vil ha dem).
Stek etter eller to av gangen. Legg de kjevlede leivene på det varme stekebrettet. Sett det inn i ovnen på øverste rille. Følg med hele tiden. Dersom de blåser seg opp så mye at brødene kommer i kontakt med grillelementet må du sette det på midterste rille.
Det varierer litt hvor lang tid de skal steke alt fra 3 til 8 minutter. Følg med! Ta brødene ut før de svir seg.

Focaccia

Her er en enkel oppskrift på det italienske bondebrødet som er supert å servere til maten.

Ingredienser:
600 g hvetemel
3 dl vann
3 ss olje
1
ts salt pluss flaksalt til å strø på toppen
2
stilk rosmarin
2 ts tørrgjær
15
stk sorte oliven
2
fedd hvitløk
10
stk soltørkede tomater

Fremgangsmåte:
Bland sammen 3 spiseskjeer olje, mel, salt og gjær. Ha i litt og litt av vannet og kna det sammen til en smidig deig.
Skjær tomatene i biter og hvitløkfeddene i skiver. Bland oliven, tomater og hvitløk inn i deigen. Ha deigen i en bolle, dekk til med et kjøkkenhåndkle og sett den til heving. Den skal omtrent doble seg i størrelse.
Kna deigen igjen. Legg den i en stor, firkantet ildfast form (du kan også steke det uten form). Deigen skal være omtrent 6 centimeter tykk. Dekk til og la den etterheve i ca 20 minutter.
Dypp fingrene i mel og la små forsenkninger i deigen. Sett små kvister med rosmarin i hullene. Hell på sjenerøst med olje og dryss over flaksalt.
Stek brødet i ovnen på 180 grader i 30-35 minutter.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • Et angrep mot Norge
savner politisk logikk

    Et angrep mot Norge savner politisk logikk

    Dersom ytterliggående islamister utkjemper en «hellig krig» i Syria for å frigjøre landet fra «de vantro», og attpåtil gaper over Irak, skulle man tro de har utfordringer nok. (2127 innlegg) Les mer

  • En av verdens største aviser tar et oppgjør med marihuanaforbud: Det har ført til stor skade på samfunnet

    En av verdens største aviser tar et oppgjør med marihuanaforbud: Det har ført til stor skade på samfunnet

    Vil legalisere rusmiddelet. (1225 innlegg) Les mer

  • Vil tvinge trygdemottakere til å stå opp

    Vil tvinge trygdemottakere til å stå opp

    Alle ledige under 30 år skal i aktivitet, ifølge Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). (1147 innlegg) Les mer

  • Slår hull på Israels forklaring

    Slår hull på Israels forklaring

    Hvor mange raketter skjøt Hamas mot Israel mellom 21.november 2012 og 29.juni 2014? Ingen. (971 innlegg) Les mer

  • Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

    Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

    Israelsk diplomati sjokkerer. (869 innlegg) Les mer

  • Før og etter angrepet

    Før og etter angrepet

    Vi trenger beredskap for å forsøke å hindre et terrorangrep mot Norge. Og vi trenger beredskap for å håndtere det som samfunn hvis det verste likevel skulle skje. (771 innlegg) Les mer

  • Propagandakrigen

    Propagandakrigen

    Parallelt med Israels brutale krigføring på Gaza utkjempes en smålig propagandakrig her hjemme. (750 innlegg) Les mer

  • Fotballag manglet pass: Måtte vente to timer for å komme seg på ferga

    Fotballag manglet pass: Måtte vente to timer for å komme seg på ferga

    - Kritisk å stå her i 40 varmegrader. (676 innlegg) Les mer