La deg inspirere til litt søndagsbakst!

Tips oss 2400
Søndager er lenger enn andre dager. Derfor er baking perfekt for denne dagen. Hva jeg har lyst til å bake svinger veldig. Noen ganger er det den supre gulrotkaka, andre ganger de uforglemmelige, sprøe og seige caneles (ofte, faktisk!) og munker høres også til blant de søte favorittene.

Bak focaccia

Men, andre dager, av uvisse årsaker, har jeg lyst til å bake noe som ikke er søtt. Focaccia, for eksempel. Det rustikke, italienske brødet som nesten gjør seg selv, proppfullt av smaker som rosmarin, hvitløk og oliven - og hva man ellers måtte finne på. Oppskriften finner du nedenfor.

Brødet du ikke knar

Siden man har så god tid er brødet du ikke knar en mulighet. Den viktigste ingrediensen er tid. Bare bland mel, vann og bittelitt gjær så vidt sammen og la naturen ta seg av resten. Om noen timer kan du hvelve deigen på en melet overflate og la det etterheve litt før du steker det i ovnen på høy varme. Resultatet er fabelaktig! Du finner oppskriften her.

Nanbrød

Dersom du skal spise gryte, særlig indiske varianter, er det fabelaktig å bake sitt eget nanbrød. Det er overraskende hvor enkelt det er å lykkes med dette brødet - oppskriften finner du nedenfor. Det tar bare fem minutter (omtrent) i ovnen - så har du det du trenger til en lettvint chicken tikka eller en super variant med masse hvitløk, ingefær og koriander.


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Nanbrød

Her er den lettvinte oppskriften på nanbrød.

Ingredienser:
500 g hvetemel
1,5
ts bakepulver
1 ts salt
1
ss sukker
0,5
pk tørrgjær
3
dl yoghurt naturell
4 ss olje
1 stk egg

Fremgangsmåte:  
Bland mel, bakepulver, salt, sukker og gjær i en bolle. Pisk egget. Ha i egg, olje og yoghurten og elt til en glatt deig. Ha eventuelt i litt mer mel.
Hev deigen til dobbel størrelse.
Varm opp ovnen til maks temperatur og sett på grillelementet. La stekebrettet også bli skikkelig varmt.
Del deigen i åtte like store deler. Kjevle bitene runde eller pærefomede, omtrent en halv centimeter tykke (noen liker dem tykkere - du finner ut hvordan du vil ha dem).
Stek etter eller to av gangen. Legg de kjevlede leivene på det varme stekebrettet. Sett det inn i ovnen på øverste rille. Følg med hele tiden. Dersom de blåser seg opp så mye at brødene kommer i kontakt med grillelementet må du sette det på midterste rille.
Det varierer litt hvor lang tid de skal steke alt fra 3 til 8 minutter. Følg med! Ta brødene ut før de svir seg.

Focaccia

Her er en enkel oppskrift på det italienske bondebrødet som er supert å servere til maten.

Ingredienser:
600 g hvetemel
3 dl vann
3 ss olje
1
ts salt pluss flaksalt til å strø på toppen
2
stilk rosmarin
2 ts tørrgjær
15
stk sorte oliven
2
fedd hvitløk
10
stk soltørkede tomater

Fremgangsmåte:
Bland sammen 3 spiseskjeer olje, mel, salt og gjær. Ha i litt og litt av vannet og kna det sammen til en smidig deig.
Skjær tomatene i biter og hvitløkfeddene i skiver. Bland oliven, tomater og hvitløk inn i deigen. Ha deigen i en bolle, dekk til med et kjøkkenhåndkle og sett den til heving. Den skal omtrent doble seg i størrelse.
Kna deigen igjen. Legg den i en stor, firkantet ildfast form (du kan også steke det uten form). Deigen skal være omtrent 6 centimeter tykk. Dekk til og la den etterheve i ca 20 minutter.
Dypp fingrene i mel og la små forsenkninger i deigen. Sett små kvister med rosmarin i hullene. Hell på sjenerøst med olje og dryss over flaksalt.
Stek brødet i ovnen på 180 grader i 30-35 minutter.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • Et hjertesukk fra en røyker

    Et hjertesukk fra en røyker

    Røykere risikerer å bli de neste som kan observeres på «Wanted-postere». (1210 innlegg) Les mer

  • - 781 120 svensker stemte på Sverigedemokratene

    - 781 120 svensker stemte på Sverigedemokratene

    Den svenske avisa Expressen går i svart på avisforsiden. (1159 innlegg) Les mer

  • Herlig revansje for Manchester United: Herjet med QPR

    Herlig revansje for Manchester United: Herjet med QPR

    Di Maria glitret i Old Trafford-debuten. (1101 innlegg) Les mer

  • Kommentarfeltkommentar

    Kommentarfeltkommentar

    Eg fekk ei surrealistisk kjensle av å vere den som hadde opna opp for kaskadar av grums. (1024 innlegg) Les mer

  • Barn spiser ikke med kjønnsdelene!

    Barn spiser ikke med kjønnsdelene!

    Det som virkelig forarger meg, er når kjønnsstereotypene dyrkes i landets institusjoner, i barnehager, skoler og SFO-er. (952 innlegg) Les mer

  • Forseint å finne svar på gutterommet

    Forseint å finne svar på gutterommet

    Ideologien som skapte en massemorder, kan ikke stanses av barnevernet, skriver Marie Simonsen. (848 innlegg) Les mer

  • Håper å finne nye hemmeligheter i Bibelen

    Håper å finne nye hemmeligheter i Bibelen

    En 1400 år gammel tekst kan kaste nytt lys over Det nye testamentet. (772 innlegg) Les mer

  • Agbonlahors tidlige scoring rystet Anfield

    Agbonlahors tidlige scoring rystet Anfield

    Ble matchvinner mot Liverpool. (681 innlegg) Les mer