Her må du se langt etter hurtigmat og burgerkjeder.

Tips oss 2400
HJEMMELAGET: Oldemors  oppskrift på wienerbrød er tradisjonsbærer hos familien til Kristin Sokollek. Nå er wienerbrødene  populær kaffemat på Maihaugen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

HJEMMELAGET: Oldemors oppskrift på wienerbrød er tradisjonsbærer hos familien til Kristin Sokollek. Nå er wienerbrødene populær kaffemat på Maihaugen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

PAR I MAT Kristin og Sigfried Sokollek driver Tid for Mat som står for serveringen på Miahaugens kafe. De serverer også tidsriktige måltider med fortellinger i historisk miljø. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

PAR I MAT Kristin og Sigfried Sokollek driver Tid for Mat som står for serveringen på Miahaugens kafe. De serverer også tidsriktige måltider med fortellinger i historisk miljø. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

KALV: Kjøttet blir så mørt at det smelter på tungen mens smaken setter seg på smaksløkene. Bresseres med Corona Extra, som er et  glutenfritt øl. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

KALV: Kjøttet blir så mørt at det smelter på tungen mens smaken setter seg på smaksløkene. Bresseres med Corona Extra, som er et glutenfritt øl. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

CORONABRESSERT KALVEBRYST

Til seks personer

• Cirka 1500 gram kjøtt
• 2 rødløk i båter
• 1 purreløk i grove skiver
• 1 kepaløk i båter
• 1 kinesisk hvitløk (eventuelt 2 fedd)
• 2 gulrøtter i grove terninger
• 1/2 sellerirot i grove terninger
• 1 fennikel delt i fire
• 2-3 laurbærblad
• Litt salt og pepper
• 1 flaske øl, Corona Extra
• Smak til med kraft/fond
• Timian

Sett ovnen på 170 grader med over og undervarme.

• Finn fram en dyp langpanne og legg kalvebrystet nedi.
• Krydre godt med salt og pepper.
• Fyll opp rundt med grønnsaker og krydder, og hell så Corona + eventuelt kraft til det dekker kalvebrystet.
• Dekk godt til med aluminiumsfolie, sett på midterste rille i ovnen, stek i tre timer.
• Nå og da kan du ta en titt på kjøttet og øse over kraft.
• Når kjøttet er ferdig skal det smelte på tunga.
• Ta ut kjøttet og ha kraften og grønnsakene i en kjele. Kok det inn til en god saus.
• Del opp kalvebrystet i cirka 6x6 centimeter store stykker.
• Legg stykkene tilbake i sausen og la det trekke på svak varme i en halvtime.
• Server med friske grønnsaker og en god potetpuré.
annonse
LILLEHAMMER (Dagbladet): Gamle tømmerhus og gardstun slik som det var for flere hundre år siden. Vi fornemmer at her har tida stått stille.

Men Maihaugen byr på så mye mer enn gamle tømmerhus. Her er mange tidsepoker representert, helt opp til vår egen tid.

Her finner du Norges postmuseum, og her er det tid for mat. Bokstavelig talt.

For - det er Tid for mat AS som står for serveringen.

Kortreist

Sigfried og Kristin Sokollek driver kafeen og står for all matservering på Maihaugen.

- Vi prøver å ta vare på de gode mattradisjonene, siden vi serverer maten i historiske bygninger. Lokalene vi har her er enestående og løfter maten enda et hakk opp, forteller Kristin Sokollek.

Ekte, god mat, som er lagd fra grunnen av med basis i lokale økologiske råvarer, servert med kjærlighet og omhu.

Så på Maihaugen må du se langt etter hurtigmat og burgerkjeder.

- Vi ønsker å framheve råvarene og ta vare på de gode naturlige smakene og baserer oss på sesongvarer. Vi har egen urtehage, eget drivhus, frukt fra hagen og bær og sopp fra de lokale skoger, forklarer Sigfried Sokollek.

Tradisjon

Med på laget har de Kristins far, Per Arne Grafsrønningen. Han er mannen bak de berømte wienerbrødene på Maihaugen.

De bakes hver dag, slik de alltid er blitt gjort siden hans mor, bestemor og oldemor bakte wienerbrød for grendafolket.

De har klart å nøste oppskriften så langt tilbake som til Kristins tippoldemor, kanskje er den enda eldre.

Filosofien er enkel: God mat selger seg selv.

Matglede

- Vi bruker friske råvarer og samarbeider tett med gode leverandører. Bruker sesongen mye og er stolte av det vi serverer.

Ekteparet utviser stor entusiasme og matglede, mens vi smaker oss igjennom noe av det de har å tilby.

Spekeskinka fra Hedmark har følge av fjellmandel og rømme - tradisjonskost som setter standarden. Det er hjemmebakt brød, og det kommer kalv på bordet.

Den har hatt sin tid i meksikansk øl, Corona Extra, og tilbrakt nok tid i ovnen til at den glir over smaksløkene uten å måtte tygges.

Smaksbomber

Og så må vi jo smake på wienerbrødene. De smaker virkelig hjemmebakt og tradisjon.

Vi lurer på hva som serveres når gjestene skal spise i historiske omgivelser?

- Vi bruker mye viltkjøtt av alle slag, kalv, okse og sist, men ikke minst, helstekt pattegris. En smaksbombe, forteller Sigfried.

Vi er på vei opp til en av de gamle stuene for å fotografere når det spises rømmegrøt og spekemat.

- På sommeren selger vi flere tonn med rømmegrøt, spekemat og vafler på Valbjørsetra, sier Kristin.

Den har åpent i sommersesongen, med utendørs kafé, når været tillater det.

Olympiamuseet

Og om du vil spise et annet sted enn på Maihaugen, kan du prøve Olympiamuseet.

Tid for mat serverer også i nabodalen Gausdal, nærmere bestemt i drengestua på Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad.

Valget er ditt om du har tenkt deg på de trakter.

Det er alltid godt med god mat.

På et flott sted.

Med god tid.
RØMMEGRØT:På Maihaugen handler mye om tid, om fortid og om tid for mat. I gjestestua smaker tradisjonskosten med en ekstra piff fra omgivelsene. Kristin Sokollek og Trine Grønn Iversen koser seg med rømmegrøten. Foto: OLE C.H THOMASSEN

RØMMEGRØT:På Maihaugen handler mye om tid, om fortid og om tid for mat. I gjestestua smaker tradisjonskosten med en ekstra piff fra omgivelsene. Kristin Sokollek og Trine Grønn Iversen koser seg med rømmegrøten. Foto: OLE C.H THOMASSEN

John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • Velferdspolitikk i revers

    Velferdspolitikk i revers

    Når regjeringen hevder stønadsnivået bør være lavere enn laveste lønnsinntekt settes norsk velferdspolitikk i revers, til før 1967. (1124 innlegg) Les mer

  • - Det er helt hinsides. Det er en skam

    - Det er helt hinsides. Det er en skam

    Kriminelle utlendinger koster opp mot én million kroner fram til de uttransporteres, ifølge Politidirektoratet. (997 innlegg) Les mer

  • Høyres logiske brist

    Høyres logiske brist

    Høyre må forklare hvordan de har funnet ut at rike blir motivert av mer penger, mens bønder, kulturarbeidere, medier og fattige blir motivert av mindre. (947 innlegg) Les mer

  • Ingen vei tilbake

    Ingen vei tilbake

    Etter et år er Erna Solberg godt i gang med det Høyre gjør best i regjering, å gjøre endringer som ikke lar seg reversere, skriver Marie Simonsen. (941 innlegg) Les mer

  • En styrket arbeidslinje

    En styrket arbeidslinje

    Det handler om å gjøre en ordning fra å være et hinder, til ikke lenger å være et hinder for å prøve seg i arbeid. (805 innlegg) Les mer

  • Sexarbeideraktivist hadde tatt LSD da hun stilte til fotografering på Stordalens luksushotell

    Sexarbeideraktivist hadde tatt LSD da hun stilte til fotografering på Stordalens luksushotell

    Fotografen kalt inn på teppet. (781 innlegg) Les mer

  • Det mystiske tankskipet har «forsvunnet»

    Det mystiske tankskipet har «forsvunnet»

    Hva gjorde det utenfor Stockholm? (723 innlegg) Les mer

  • Svensk sikkerhetspoliti advarte om russiske krigsplaner allerede i april

    Svensk sikkerhetspoliti advarte om russiske krigsplaner allerede i april

    Russland har kjøpt store mengder kart over Sverige. (642 innlegg) Les mer