Her må du se langt etter hurtigmat og burgerkjeder.

Tips oss 2400
HJEMMELAGET: Oldemors  oppskrift på wienerbrød er tradisjonsbærer hos familien til Kristin Sokollek. Nå er wienerbrødene  populær kaffemat på Maihaugen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

HJEMMELAGET: Oldemors oppskrift på wienerbrød er tradisjonsbærer hos familien til Kristin Sokollek. Nå er wienerbrødene populær kaffemat på Maihaugen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

PAR I MAT Kristin og Sigfried Sokollek driver Tid for Mat som står for serveringen på Miahaugens kafe. De serverer også tidsriktige måltider med fortellinger i historisk miljø. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

PAR I MAT Kristin og Sigfried Sokollek driver Tid for Mat som står for serveringen på Miahaugens kafe. De serverer også tidsriktige måltider med fortellinger i historisk miljø. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

KALV: Kjøttet blir så mørt at det smelter på tungen mens smaken setter seg på smaksløkene. Bresseres med Corona Extra, som er et  glutenfritt øl. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

KALV: Kjøttet blir så mørt at det smelter på tungen mens smaken setter seg på smaksløkene. Bresseres med Corona Extra, som er et glutenfritt øl. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

CORONABRESSERT KALVEBRYST

Til seks personer

• Cirka 1500 gram kjøtt
• 2 rødløk i båter
• 1 purreløk i grove skiver
• 1 kepaløk i båter
• 1 kinesisk hvitløk (eventuelt 2 fedd)
• 2 gulrøtter i grove terninger
• 1/2 sellerirot i grove terninger
• 1 fennikel delt i fire
• 2-3 laurbærblad
• Litt salt og pepper
• 1 flaske øl, Corona Extra
• Smak til med kraft/fond
• Timian

Sett ovnen på 170 grader med over og undervarme.

• Finn fram en dyp langpanne og legg kalvebrystet nedi.
• Krydre godt med salt og pepper.
• Fyll opp rundt med grønnsaker og krydder, og hell så Corona + eventuelt kraft til det dekker kalvebrystet.
• Dekk godt til med aluminiumsfolie, sett på midterste rille i ovnen, stek i tre timer.
• Nå og da kan du ta en titt på kjøttet og øse over kraft.
• Når kjøttet er ferdig skal det smelte på tunga.
• Ta ut kjøttet og ha kraften og grønnsakene i en kjele. Kok det inn til en god saus.
• Del opp kalvebrystet i cirka 6x6 centimeter store stykker.
• Legg stykkene tilbake i sausen og la det trekke på svak varme i en halvtime.
• Server med friske grønnsaker og en god potetpuré.
annonse
LILLEHAMMER (Dagbladet): Gamle tømmerhus og gardstun slik som det var for flere hundre år siden. Vi fornemmer at her har tida stått stille.

Men Maihaugen byr på så mye mer enn gamle tømmerhus. Her er mange tidsepoker representert, helt opp til vår egen tid.

Her finner du Norges postmuseum, og her er det tid for mat. Bokstavelig talt.

For - det er Tid for mat AS som står for serveringen.

Kortreist

Sigfried og Kristin Sokollek driver kafeen og står for all matservering på Maihaugen.

- Vi prøver å ta vare på de gode mattradisjonene, siden vi serverer maten i historiske bygninger. Lokalene vi har her er enestående og løfter maten enda et hakk opp, forteller Kristin Sokollek.

Ekte, god mat, som er lagd fra grunnen av med basis i lokale økologiske råvarer, servert med kjærlighet og omhu.

Så på Maihaugen må du se langt etter hurtigmat og burgerkjeder.

- Vi ønsker å framheve råvarene og ta vare på de gode naturlige smakene og baserer oss på sesongvarer. Vi har egen urtehage, eget drivhus, frukt fra hagen og bær og sopp fra de lokale skoger, forklarer Sigfried Sokollek.

Tradisjon

Med på laget har de Kristins far, Per Arne Grafsrønningen. Han er mannen bak de berømte wienerbrødene på Maihaugen.

De bakes hver dag, slik de alltid er blitt gjort siden hans mor, bestemor og oldemor bakte wienerbrød for grendafolket.

De har klart å nøste oppskriften så langt tilbake som til Kristins tippoldemor, kanskje er den enda eldre.

Filosofien er enkel: God mat selger seg selv.

Matglede

- Vi bruker friske råvarer og samarbeider tett med gode leverandører. Bruker sesongen mye og er stolte av det vi serverer.

Ekteparet utviser stor entusiasme og matglede, mens vi smaker oss igjennom noe av det de har å tilby.

Spekeskinka fra Hedmark har følge av fjellmandel og rømme - tradisjonskost som setter standarden. Det er hjemmebakt brød, og det kommer kalv på bordet.

Den har hatt sin tid i meksikansk øl, Corona Extra, og tilbrakt nok tid i ovnen til at den glir over smaksløkene uten å måtte tygges.

Smaksbomber

Og så må vi jo smake på wienerbrødene. De smaker virkelig hjemmebakt og tradisjon.

Vi lurer på hva som serveres når gjestene skal spise i historiske omgivelser?

- Vi bruker mye viltkjøtt av alle slag, kalv, okse og sist, men ikke minst, helstekt pattegris. En smaksbombe, forteller Sigfried.

Vi er på vei opp til en av de gamle stuene for å fotografere når det spises rømmegrøt og spekemat.

- På sommeren selger vi flere tonn med rømmegrøt, spekemat og vafler på Valbjørsetra, sier Kristin.

Den har åpent i sommersesongen, med utendørs kafé, når været tillater det.

Olympiamuseet

Og om du vil spise et annet sted enn på Maihaugen, kan du prøve Olympiamuseet.

Tid for mat serverer også i nabodalen Gausdal, nærmere bestemt i drengestua på Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad.

Valget er ditt om du har tenkt deg på de trakter.

Det er alltid godt med god mat.

På et flott sted.

Med god tid.
RØMMEGRØT:På Maihaugen handler mye om tid, om fortid og om tid for mat. I gjestestua smaker tradisjonskosten med en ekstra piff fra omgivelsene. Kristin Sokollek og Trine Grønn Iversen koser seg med rømmegrøten. Foto: OLE C.H THOMASSEN

RØMMEGRØT:På Maihaugen handler mye om tid, om fortid og om tid for mat. I gjestestua smaker tradisjonskosten med en ekstra piff fra omgivelsene. Kristin Sokollek og Trine Grønn Iversen koser seg med rømmegrøten. Foto: OLE C.H THOMASSEN

John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • Sauebonden hadde rett til å skyte hunden Tønes

    Sauebonden hadde rett til å skyte hunden Tønes

    Kan sammenlignes med rovdyr som angriper mennesker og dyr, konkluderer politiet i Rogaland. (2632 innlegg) Les mer

  • Står i prestekåpa og ber til Allah

    Står i prestekåpa og ber til Allah

    - Det kan provosere konservative kristne. (1394 innlegg) Les mer

  • Fra arabisk vår, til mørk høst?

    Fra arabisk vår, til mørk høst?

    Enkelte islamofobe opptrer som nyttige idioter for grupper som ISIL. (1233 innlegg) Les mer

  • - 781 120 svensker stemte på Sverigedemokratene

    - 781 120 svensker stemte på Sverigedemokratene

    Den svenske avisa Expressen går i svart på avisforsiden. (1147 innlegg) Les mer

  • Tar inn like mange asylsøkere som de rødgrønne

    Tar inn like mange asylsøkere som de rødgrønne

    Ingen asylbrems med Frp ved makta. (1128 innlegg) Les mer

  • Herlig revansje for Manchester United: Herjet med QPR

    Herlig revansje for Manchester United: Herjet med QPR

    Di Maria glitret i Old Trafford-debuten. (1099 innlegg) Les mer

  • Et hjertesukk fra en røyker

    Et hjertesukk fra en røyker

    Røykere risikerer å bli de neste som kan observeres på «Wanted-postere». (1016 innlegg) Les mer

  • Kommentarfeltkommentar

    Kommentarfeltkommentar

    Eg fekk ei surrealistisk kjensle av å vere den som hadde opna opp for kaskadar av grums. (1026 innlegg) Les mer