Dagbladet
MOTEORD: Uttrykket «jeg dør» har heldigvis ingenting med helsa å gjøre. Foto: Catwalkpix.com

MOTEORD: Uttrykket «jeg dør» har heldigvis ingenting med helsa å gjøre. Foto: Catwalkpix.com

Hvis hun sier hun dør, er det veldig positivt

Slik tolker du motespråket: 25 moteord du ikke vil bomme på.

MOTEORD: Lær deg disse uttrykkene for å følge med i moteverdenen. FOTO: Catwalkpix

MOTEORD: Lær deg disse uttrykkene for å følge med i moteverdenen.
FOTO: Catwalkpix

MOTEANSVARLIG: Rubi Sørvik er moteansvarlig i Det Nye. Foto: Trond W. Andersen

MOTEANSVARLIG: Rubi Sørvik er moteansvarlig i Det Nye. Foto: Trond W. Andersen

Moteansvarlig i Det Nye

Rubi Sørvik er moteansvarlig i Det Nye, og fashionista på sin hals. Hun er utdannet makeupartist, har tatt estetiske studier både i Oslo og i London. I tillegg har hun jobbet i flere år som stylist. Det beste hun vet, er følelsen av å ha gjort et skikkelig kupp. 
Publisert
Det er ikke alltid lett å henge med i svingene i møte med en ekte fashionista. Vi gir deg ordene og uttrykkene du trenger!

Nye moteord blir introdusert hver sesong og det krever sin kvinne å holde seg oppdatert.

Mens motejournalister, bloggere og fashionistaer snakker om it-jenter, nye vesker, M.O.D's eller andre motefenomener, faller andre utenfor, noe som kanskje ikke er så rart.

Trodde du for eksempel at it-jenter jobber med data? Det gjør de faktisk ikke. (Klikk her for å finne ut hva en it-jente er.)

I verste fall møter du på en selverklært fashionista, som i tillegg name-dropper x antall navn du aller helst burde kunne for å være noen, og samtalen blir ekstra knotete og tidvis ganske klein.

Vi har derfor snekret sammen en moteordbok, til hjelp for deg som ønsker å forberede motevokabularet, der vi lister opp alt fra forkortelser til ord og uttrykk du bør kunne! Det er bare å begynne å pugge!

MOTEORDBOK

STFU - Shut the f**k up. Stort sett positivt selv om det ikke høres sånn ut. En overrasket og litt misunnelig versjon av «heldige deg».

WAG - «wives and girlfriends». Som regel brukt om fotballfruer.

BLOG POSE - Audrey Hepburns pose er verdenskjent, Madonna skapte historie med sin Vogue-pose, og Dior får æren for poseringen som senere ble gjenskapt i motemagasiner verden over i flere tiår etterpå. Vår tids pose: blog pose! Beina i kryss, vesken hengende over armen, hodet på snei. Knips knips!

DIY - Do it yourself. Ikke let på biblioteket etter selvhjelpsbøker, dette handler om redesign, eller kopiering av catwalktendenser. Denne sesongen er batikk det hotteste DIY-prosjektet. Fram med blekemiddel og gamle jeans.

IT - Har ingenting med nerder, IT-avdelingen eller internett å gjøre! Det handler om it-faktoren! Den ubestemmelige og mystiske egenskapen noen mennesker og ting (gjerne vesker) har, som gjør at vi blir helt oppslukt av fascinasjon.

CITY - Klassikeren fra Balenciaga. Den ultimate hverdagsvesken enhver fashionista vil ha som armpryd! Eller hva med Birkin, Tillie, Alexa, Rocco og 2.55? De er alle kjente vesker hos en fashionista.

NUDES - Ikke nakne kvinner, men nøytrale hudtoner på plagg. Alt fra beige til lyse rosa.

NFW/ LFW/ MFW/ PFW/ SFW/ CFW/ OFW ... New York, London, Milano, Paris, Stockholm, Copenhagen, Oslo ... It's all about fashion week! Hver sesong slippes modellene ut av burene sine og vandrer nedover catwalken i all verdens luksuriøse antrekk.

WANG-SCHMANG - Noe du ikke bør si til noen som har litt moterespekt for seg selv. HALLO! Det er jo A-l-e-x-a-n-d-e-r W-a-n-g!

LBD - Little black dress eller den lille sorte. Garderobens viktigste må-ha.

MUSE - Har ingenting med bandet å gjøre, men alt med inspirasjon å gjøre. Muse er gammeldags for it-jente, men brukes i ny og ne, for eksempel av Karl Lagerfeld! Som for øvrig har en it-gutt som muse.

STATEMENT - Du trenger ikke å heve stemmen hvis du bærer et skrikende smykke! Statement handler om stort og iøynefallende tilbehør.

JEG DØR - Ingen grunn til panikk! Uttrykket blir brukt om plagg eller tilbehør som er «til å dø for!» Veldig fine med andre ord.

XXX-ISH - Noe som ligner på noe annet. Ofte brukt om rimelige merker som minner om design.

BASIS - Anti-fashion. Plagg som ikke følger en trend, men en stil. De er evigvarende!

WWKD? - Det du spør deg selv om, hvis du er i tvil - What would Kate do? I moteverdenen refereres det selvfølgelig til Kate Moss! Men etter kronprinsbryllupet i Storbritannia ble uttrykket hyppig brukt om Kate Middleton. Vi holder oss til Moss, for øvrig!

COLOUR BLOCKING - Når man bruker «blokker» av flere sterke farger i ett og samme antrekk. Fjorårets store hit, undertegnet Jil Sander, som sto i bresjen for trenden.

POP-UP - Noe som kommer fort, og forsvinner like raskt. Ofte brukes man ordet pop-up om butikker og gallerier som lever på lånt tid.

CASUAL CHIC - Avslappet og tilbakelent look på fransk. Som regel denim + høye hæler!

M.O.D. - Models off duty. Som oftest brukt i gatemote-sammenheng om modellenes personlige stil.

MKA - Forkortelse for trendsetterne Mary Kate og Ashley Olsen.

MÅ-HA - Dette er et substantiv, som bokstavelig talt er noe du må. For eksempel er City-vesken fra Balenciaga et må-ha.

FASHION ASSASSINATION - Total moteslakt! Det Jan Thomas gjør i Se og Hør.

HIPSTER - Ikke et kompliment blant moteløver. En hipster er en som prøver litt for hardt å være kul. Det man ønsker å oppnå er «effortlessly cool»!

SKYHØYE HÆLER - Minimum 10 cm, men aller helst bør de være 15 cm før du kan skryte på deg å vakle rundt på skyhøye hæler. Lady Gaga setter standarden!

Les også:
Plaggene gutta hater
Motetabbene du bør unngå
De beste nettbutikkene


Saken ble opprinnelig skrevet av Det Nye for Klikk.no. Les her.


Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER

Høst/Vinter : Tre kolleksjoner du bør se