Eksperter på å ta seg fram i vanskelige fjellområder.

Tips oss 2400
VANSKELIG LETING: Minst hundre personer deltar i letingen på bakken i Kebnekaise-området. Foto: Anita Arntzen

VANSKELIG LETING: Minst hundre personer deltar i letingen på bakken i Kebnekaise-området. Foto: Anita Arntzen

  Se større kart Kebnekaise

  (Dagbladet): Årets utgave av øvelsen «Cold Response» er den største militærøvelsen i Norge på ti år. Det bidro til at Forsvaret hadde store styrker tilgjengelige til leting umiddelbart da Hercules-flyet, som også deltok i øvelsen, gikk ned i den svenske fjellheimen.

  Det skal ha vært en observasjon gjort av et norsk Orion-fly av en oransje gjenstand som i ettermiddag utløste bakkesøket som ga lenge etterlengtede resultater over et døgn etter styrten. Funnene av vrakrester ble gjort på rundt 2000 meters høyde nær toppen av Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell.

  - Det er gjort funn og observasjoner som indikerer en mulig «crash-site» eller havaristed. En av gjenstandene skal være brent, og flere ting lukter parafin. Det er som kjent flydrivstoff. Nå kommer vi til å jobbe til vi har funnet flyet og de savnede, sier oberst Dag Aamoth, forsvarssjefens pressetalsmann, til Dagbladet.

  Ubekreftede meldinger går ut på at et av funnene er en del av et flysete.

  FSK viktige

  Det var trolig svenske eksperter på alpine forhold som fant de første vrakrestene som antas å stamme fra havaristen. Men Forsvaret bekrefter at også soldater fra de norske spesialstyrkene er en spydspiss i letingen.

   - Mannskaper både fra Forsvarets spesialkommando (FSK) og marinejegerkommandoen (MJK) har vært viktige i arbeidet og vil fortsatt være en viktig ressurs. Dette er styrker som er egnet til å ta seg opp til vanskelig tilgjengelige områder, sier oberst  Aamoth.

  FSK og MJK er spesialister på blant annet søk- og redningsoppdrag og risikofyllt rekognosering.

  - I denne sammenhengen kan de for eksempel brukes på bakken til å verifisere observasjoner gjort fra helikoptre eller fly, sier Aamoth.

  Også spesialsoldater fra den svenske hærens jegerbataljon er med på leteaksjonen. Avdelingen var på øvelse i Kebnekaisa-området da flyet gikk ned.

  - Vi er under sivil ledelse og hjelper til med vår spisskompetanse om hvordan man rykker fram i dette terrenget. Vår bataljon er spesialisert på dette, forteller en av soldatene til Aftonbladet.

  - Flygende sambandssentral

  Fra lufta stiller NATO blant annet med et såkalt AWACS-fly, en britisk Boeing E-3D Sentry som er stappfullt av avansert overvåkningsutstyr og vanligvis brukes til stridsledelse. Radarflyets oppgave har i hovedsak vært å lede det norske rekognoseringsflyet Orion og fire norske F 16 jagerfly under letingen.

  - Flyet er som en flygende sambands- og radarsentral, sier Peter Lindquist ved den svenske redningstjenesten, til Expressen.

  TROLIG STYRTET: Letemannskapet kan i kveld ha funnet havaristedet i fjellområdet, men skjebnen til besetningen er ennå ukjent. Her et Hercules-fly av samme type som havaristen.

  TROLIG STYRTET: Letemannskapet kan i kveld ha funnet havaristedet i fjellområdet, men skjebnen til besetningen er ennå ukjent. Her et Hercules-fly av samme type som havaristen.

  Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

  RAPPORTER INN HER
  Lik Dagbladet på Facebook.
  I denne artikkelen