Her pågriper politiet den antatte distributøren (36) i et stort narkonettverk idet han kommer på jobb i et reisebyrå i Oslo. Der skal kilovis med amfetamin ha byttet hender.

Tips oss 2400
NARKOHUND: Politiet brukte narkotika- og våpenhunden «Lille» under den omfattende ransakingen av 36-åringens bolig på Romerike, en stor tyrolervilla. Foto: JACQUES HVISTENDAHL

NARKOHUND: Politiet brukte narkotika- og våpenhunden «Lille» under den omfattende ransakingen av 36-åringens bolig på Romerike, en stor tyrolervilla. Foto: JACQUES HVISTENDAHL

OMFATTENDE RANSAKING: Flere politifolk i sivil deltok i aksjonen mot reisebyrået.

OMFATTENDE RANSAKING: Flere politifolk i sivil deltok i aksjonen mot reisebyrået.

Amfetaminsaken på Romerike

* Åtte personer fra Romerike og Oslo - blant dem tre litauiske statsborgere - er pågrepet og siktet for grov narkotikaforbrytelse i det politiet mener er en opprulling av et stort amfetamin-nettverk på Østlandet.

* Etterforskningen har pågått i tre politidistrikt i omlag ett år, med omfattende bruk av telefonavlytting og spaning.

* Hovedmannen er ifølge politiet en ustraffet, norskpakistansk 35-åring fra Lørenskog som har nær kontakt med B-gjengen og såkalt multikriminelle personer i Oslo.

* Stortingsrepresentant Henning Warloe (H) ble pågrepet da politiet fant en brukermengde narkotika  i stortingsleiligheten der etterforskerne skulle pågripe Warloes venn (31), som nå er fengslet i saken. Warloe nekter kjennskap til amfetaminligaen, og er av politiet kun regnet som en bruker.

* I Telemark og Oslo er totalt 50 personer siktet i en tilstøtende sak. En av de antatte hovedmennene her skal ha kjøpt narkopartier fra 35-åringen i Romerike-etterforskningen.
(Dagbladet): Klokka 10.05 på onsdag slo sivilspanere og Romerike-politiets utrykningsenhet til mot en 36 år gammel norskpakistaner på Tøyen i Oslo.

Politiet ventet på at mannen skulle komme på jobb i et reisebyrå politiet har hatt oppsikt med i lang tid, og aksjonerte idet han gikk inn døra.

Etter det Dagbladet erfarer knyttes forretningsmannen til distribusjon av store mengder amfetamin i saken der seks personer fra før er fengslet i Romerike. Reisebyråets lokaler skal ha fungert som en sentral der narkopartier ble mellomlagret til kurerer hentet pakkene til andre steder i Oslo.

- Sentral brikke

Høyrepolitiker Henning Warloes venn, 31-åringen som ble pågrepet i stortingsleiligheten for to uker siden, har inrømmet i avhør at han før jul i fjor hentet en pakke på østkanten i Oslo og fikk noen få tusenlapper i betaling for budoppdraget. Dagbladet kjenner til at denne overleveringen skal ha skjedd i reisebyrået.

- Vi mener mannen som jobber i reiseselskapet er en nødvendig brikke i narkotikanettverket, i forbindelse med videreformidling av stoffet. Nøyaktig hvilken rolle han har hatt får den videre etterforskningen vise, sier politiadvokat Åse Kjustad Eriksson ved Romerike politidstrikt.

Politiet gikk også til aksjon mot 36-åringens bolig, en stor tyrolervilla på Romerike. Alle rom i huset ble ransaket og gjennomsøkt med narkohund, og tjenestemennene gjorde flere flere beslag av blant annet dokumenter og telefoner.

Politiadvokaten vil ikke kommentere hvor lenge politiet har overvåket 36-åringen, eller andre detaljer i saken.

- Dette er en person som har vært i politiets søkelys en stund, men jeg vil ikke gå inn i metodene, sier Kjustad Eriksson.


Eide aksjer

Den tidligere kjøpmannen var en periode i 2009 deleier i en større reisebyråvirksomhet med en omsetning på rundt 130 millioner kroner, der han ennå er oppført som varamedlem i styret. I 2010 hadde 36-åringen null i ligningsinntekt og betalte under åtte tusen kroner i skatt.

 Narko-etterforskerne gjennomgår regnskapene til flere selskaper i Oslo med interesse etter ransakingene, men ingen andre personer tilknyttet Tøyen-bedriften eller det store aksjeselskapet er siktet i saken.

Klokka 13 i dag blir 36-åringen framstilt for varetektsfengsling i Nedre Romerike tingrett, siktet for grov narkotikaforbrytelse etter Straffelovens §162 2. ledd.

- Jeg har ingen kommentar til saken på det nåværende stadiet, sier mannens forsvarer, advokat Per Sjong Larsen, til Dagbladet.

Også en norsk kvinne  ble pågrepet på en adresse i Oslo på onsdag og blir framstilt for fengsling i dag. Hun har ifølge politiet vært en betydelig amfetaminkjøper, men regnes ikke som sentral i hierarkiet.

- Såvidt jeg forstår har hun ikke erkjent noe av dette, sier kvinnens forsvarer, advokat John Arild Aasen.

«Playboy» pågrepet

Totalt er nå åtte personer pågrepet i saken. Blant dem er en litauer som i januar ble tatt med to kilo amfetamin i en bil. Det er en 35 år gammel norskpakistansk postsjåfør som er utpekt som hovedmann i etterforskningen.

Lørenskogmannen har blitt avlyttet og spanet på i flere måneder, men nekter å ha noe med amfetaminligaen å gjøre.

35-åringen, som politiet tidligere har regnet som en profil i B-gjengen, har i en årrekke hatt høy sigarføring i Oslos uteliv og på hyppige utenlandsturer til steder som St. Tropez og Dubai. Han regnes som en god venn av blant andre den påstått multikriminelle mannen som ble forsøkt drept med sju skudd på Jordal i 2010, samt flere skikkelser i gjengmiljøene i Oslo.

Den påståtte hovedmannen knyttes også til amfetamin som havnet hos en narkodistributør i Telemark. I telemarkpolitiets etterforskning er totalt 50 personer siktet, 12 av dem for grov narkotikaforbrytelse.
PÅSTÅTT HOVEDMANN: En 35-åring bosatt på Lørenskog som i årevis har hatt høy party-profil i Oslo blant kjendiser, glamourmodeller og kriminelle i Oslo, skal være den mest sentrale blant de siktede i amfetaminsaken. Her er postsjåføren på St. Tropez i 2010.

PÅSTÅTT HOVEDMANN: En 35-åring bosatt på Lørenskog som i årevis har hatt høy party-profil i Oslo blant kjendiser, glamourmodeller og kriminelle i Oslo, skal være den mest sentrale blant de siktede i amfetaminsaken. Her er postsjåføren på St. Tropez i 2010.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen