- Jeg håper at denne saken får en avslutning og at jeg ikke møter han i retten igjen, sa Erna Solberg i retten.

Tips oss 2400

Najumuddin Faraj Ahmad (Mulla Krekar)

• Kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Kona og fire barn er i dag norske statsborgere.
• Bygde fra 1991 til 2002 opp og ledet den islamittiske opprørsgruppen Ansar al-Islam. Reiste flere ganger til Midtøsten mens han hadde flyktningstatus i Norge.
• Har uttrykt støtte til Osama bin Laden, men avviser at han er tilknyttet terrornettverket al-Qaida.
• Satt fra september 2002 til januar 2003 fengslet i Nederland fordi Jordan begjærte ham utlevert i en narkotikasak. Begjæringen ble avvist.
• Vedtatt utvist fra Norge i februar 2003 av hensyn til rikets sikkerhet.
• En siktelse mot Krekar ble etterforsket av Økokrim og lagt bort i 2005.
• Oslo tingrett slo i 2005 fast at vedtaket om å utvise ham var gyldig, noe som ble bekreftet av Høyesterett i 2007. Vedtaket er ikke effektuert på grunn av utilstrekkelige garantier fra Irak for hans sikkerhet.
• Siden 8. desember 2006 har Krekar stått oppført på FNs terrorliste.
• 25. januar 2010 ble Krekars svigersønn såret da det ble avfyrt skudd mot Krekars leilighet. Etter dette ble Krekar flyttet til en ny leilighet, men han takket nei til politibeskyttelse.
(NTB)
(Dagbladet): I saken mot Najumuddin Faraj Ahmad (55), bedre kjent som mulla Krekar, faller det en dom klokka 14 i dag. Mulla Krekar er tiltalt for drapstrusler mot blant andre Høyre-leder Erna Solberg.

- De forholdene mulla Krekar er tiltalt for er langt mer alvorlige enn hva vi kan finne veiledning for i rettspraksis knyttet til andre trusselsaker, poengterte statsadvokat Marit Bakkevig da hun avsluttet aktoratets prosedyre i Oslo tingrett i slutten av februar.

Hun ba om at Krekar blir funnet skyldig etter alle tiltalens punkter og summerte opp straffeutmålingen til fem års fengsel.

- Vil anke

Dersom Oslo tingrett kommer til at han skal dømmes for blant annet å ha truet Høyre-leder Erna Solberg, sier en av hans to forsvarere, advokat Arvid Sjødin, at han trolig kommer til å anke.

- Hvis han får straff, er det sannsynlig at han anker, for det han har uttalt om Erna Solberg er ikke straffbart, sier Sjødin til Aftenposten.

Aktor Geir Evanger mener også det er stor sannsynlighet for at saken kommer til å gå videre i rettssystemet.

Saken startet onsdag 12. februar og gikk for retten i tre uker.

- Hun skal betale prisen

«Erna Solberg sier, kast ut Mulla Krekar til døden, hun skal betale prisen for det. Hun skal betale prisen for det av eget ånd (liv). Hvem som tar livet hennes, vet jeg ikke, Al-Qaida, Ansar Al-Islam, mine slektninger, barna mine, jeg vet ikke. Jeg vet ikke hvem. Men hun skal betale prisen sin», sa Krekar under et møte med internasjonal presse 10. juni 2010.

Det var Frps Siv Jensen som anmeldte Krekars trusler mot kommunalminister Erna Solberg i møtet med de utenlandske journalistene.

Krekar sier det ikke var noen drapstrussel. Men snakker om «voldsom motreaksjon» og al-Qaida-framstøt mot Norge hvis han blir utvist.

- Håper på avslutning

- Jeg håper at denne saken får en avslutning og at jeg ikke møter han i retten igjen. Det var min jobb som kommunalminister å følge opp utvisningsvedtakene, og nå er det andre som har den oppgaven, sa tidligere kommunalminister Erna Solberg (51) til pressen etter at hun hadde forklart seg i 25 minutter i vitneboksen i Oslo tingrett om saken.

Krekar søkte asyl i Norge høsten 1991, og allerede året etter var han tilbake i Midtøsten for å drive krigsopplæring, etter opplsyninger norsk politi.

- Solberg var bare et navn som dukket opp, uten at jeg kunne navnet på de andre ansvarlige. Det er som når jeg snakker om tysk filosofi og nevner Schopenhauer eller Hegel - det er jo bare navn. Hun var bare et symbol for meg. Hadde jeg kjent til andre norske navn ville jeg kanskje nevnt dem, sa Krekar i retten.

Krekars forsvarer Brynjar Meling hevdet at hans klient var blitt en svarteper i utenrikspolitikken.


Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen