Varer merkes med tilbud, men prisen er den samme.

Tips oss 2400
SAMME PRIS: Cookies på tilbud forsvinner raskt. Uka etter er hylla velfylt, da de gule prislappene er fjernet. FOTO: Ivar Folkedal

HELT RÅTT: Jakob Hamory reagerer på prisene hos Ica Maxi på Bjølsen i Oslo. FOTO: Ivar Folkedal

HELT RÅTT: Jakob Hamory reagerer på prisene hos Ica Maxi på Bjølsen i Oslo. FOTO: Ivar Folkedal

SAMME PRIS: En pakke vaffelmiks på Ica Supermarked på Ullevål er priset til 14,90 på tilbud. Den hvite prislappen er lik. FOTO: Ivar Folkedal

SAMME PRIS: En pakke vaffelmiks på Ica Supermarked på Ullevål er priset til 14,90 på tilbud. Den hvite prislappen er lik. FOTO: Ivar Folkedal

SAMME PRIS: Bildet til venstre er tatt 19. mars og viser Melkerull på tilbud. Høyre bilde er tatt 26. mars, prisen er den samme. FOTO: Ivar Folkedal

SAMME PRIS: Bildet til venstre er tatt 19. mars og viser Melkerull på tilbud. Høyre bilde er tatt 26. mars, prisen er den samme. FOTO: Ivar Folkedal

SAMME PRIS: Ridderost avbildet i februar i 2010. Ved å løfte på tilbudsmerket vises den hvite lappen med identisk pris. FOTO: Eigil Moe

SAMME PRIS: Ridderost avbildet i februar i 2010. Ved å løfte på tilbudsmerket vises den hvite lappen med identisk pris. FOTO: Eigil Moe

Handler du på Ica, har du trolig registrert at dagligvarekjeden til en hver tid har en rekke varer merket med gule tilbudspriser. Du bør imidlertid ikke stole blindt på at varene er satt ned i pris.

I løpet av mars har vi fulgt nøye med på tilbudsprisene ved to Ica-butikker i Oslo; Ica Maxi på Bjølsen og Ica Supermarked på Ullevål.

Bildene våre viser at butikkene er fulle av varer merket som tilbud, selv om prisene er identiske med det produktene koster til vanlig.

- Klart lovbrudd

Fagdirektør i Forbrukeromduet, Jo Torkel Gjedrem, har ingen problemer med å slå fast at markedsføringen er i strid med retningslinjene.

- Bildene viser villedende markedsføring, og et klart brudd på markedsføringsloven. Salg og tilbud gir inntrykk av at varer er satt ned i pris. Et tilbud skal alltid være reelt. I dette tilfellet blir forbrukerne lurt til å tro at produktene er billigere enn vanlig, sier han.

Icas kritikkverdige merking er velkjent. I november i fjor avslørte Klikk.no at Ica og Rimi hadde usynlig rabatt på bleier.

Kundene føler seg lurt

Faste kunder hos ICA Maxi på Bjølsen reagerer med vantro når de blir klar over at de høyst sannsynlig har plukket med seg tilbudsvarer uten å spare et eneste øre.

- Dette var jeg ikke klar over, men det er jo helt rått. Egentlig overrasker det meg ikke, for norske dagligvarekjeder tjener utrolig mye penger, sier Jakob Hamory.

- Slikt er råttent og sleipt. Vi handler her stadig, og har sett varer på tilbud som bare er satt ned noen få øre. At prisene faktisk er helt like er likevel nytt for oss, sier Stian Johansen og Aleksander Kristoffersen.

Heller ikke Marius Andersen har lagt merke til at varer på tilbud koster det samme som vanlig, men han reagerer på prisnivået i butikken.

- Jeg handler her jevnlig, og vet omtrent hva varene koster. Har derfor registrert at selv tilbudsvarene på Ica er temmelig dyre. Går du tvers over gata til Kiwi, er prisnivået langt lavere, forteller han.

ICA aviser tilbudjuks

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Ica Norge beklager på det sterkeste at kunder føler seg lurt, men kan forklare hvorfor prisene på tilbudsvarene ikke er redusert.

- Vi legger oss flate, og vedgår at merkingen er for dårlig, men dette er ikke juks. Vi har en kampanje som heter multikjøp, og alle varene du viser til hører til den. Dette innebærer at du får de aktuelle varene til redusert pris om du plukker med deg flere eksemplarer, sier han.

- Hvordan fungerer dette i praksis?

- Ta for eksempel Melkerullen du har tatt bilde av. Den koster 18,90 også til vanlig, men vi merker varen med gul tilbudspris for å indikere at den inngår i en kampanje. Plukker du med deg fem stykker, betaler du 50 kroner til sammen. Dessverre har vi ikke skiltet godt nok, slik at kundene blir klar over prisreduksjonen som inntrer ved kjøp av flere, forklarer Friis.

Butikksjef ved Ica på Ullevål, Tor Åge Hunnes, informerer om at i hans butikk har de hvite prislappene under de store gule lappene korrekt tilbudspris, og er endret for å synliggjøre tilbudene. Den avbildede Vaffelmiksen kostet 14,90 på tilbud, vanlig pris er 18,50. Kokesjokoladen var priset til 10,85 på tilbud, vanlig pris er 15,50.

Ukjent blant ansatte

Kommunikasjonsdirektør Friis viser til en egen multikjøpsavis med oversikt over multikjøpene som er aktuelle i perioden fram til 3. mai.

Multikjøpsavisen inneholder mange av varene som er avbildet i denne artikkelen, men ikke alle. Blant annet er Melkerullen fraværende.

Oversikten ligger ikke sammen med de ukentlige tilbudsavisene i butikkene, og er ikke synlig blant ICAs tilbudsaviser på nettet i det vi publiserer denne saken.

Heller ikke ansatte i ICA-butikken på Bjølsen kjenner tilstrekkelig til kampanjen.

Da vi spurte en tilfeldig medarbeider i en av kassene ristet han på hodet, og svarte at han ikke kunne forklare hvorfor tilbudsprisene og originalprisene ofte er like.

- Dette skal vi ordne opp i og informere bedre om umiddelbart. Vi tar nå kontakt med de aktuelle butikkene for å be dem merke bedre. Det er viktig at kundene blir klar over fordelene ved multikjøp, og ikke går glipp av gode tilbud, sier Friis.

- Ica ingen versting

Ica-kunder er blitt villedet over lenger tid. Bildet av ridderosten har vi fått av blogger Eigil Moe, og det er tatt i februar i fjor. ICA har svart på blogginnlegget hans, og forklarer at den hvite prislappen er feil.

Finansavisen brukte tittelen "Icas store prisbløff" da de i desember 2010 fant varer annonsert som tilbud i kundeavisen som ikke var redusert i pris. Ica svarte med å klage saken inn for Pressens faglige utvalg (PFU), men nådde ikke fram.

Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet mener likevel at Ica ikke er verre enn andre dagligvarekjeder.

- Vi kan ikke utpeke ICA som noen versting. Vi mottar stadig klager på prising og markedsføring i matvarebutikker, men ingen kjede utmerker seg mer negativt enn andre, sier han.

Kunne vært ungått

Misforståelsene rundt prisingen kunne vært unngått dersom det ble stilt krav til dagligvarebransjen om synlig merking av førpris ved tilbud, slik regelen er for de fleste andre bransjer.

Ved tilbud på for eksempel møbler- og hvitevarer, skal alltid den originale prisen på produktet være godt synlig.

- De samme kravene stilles ikke overfor dagligvarebransjen, fordi det er det mye lettere for forbrukerne å følge med på matvareprisene. De fleste handler mat mange ganger i uka, og har god oversikt over hva de ulike produktene pleier å koste. Vi antar derfor at de er i stand til å vurdere hvor gode tilbudene er, sier Gjedrem.


Les også:
Her er bleiene billigst
Butikker gir bort annenhver pakke gratis
- La embalasjen ligge igjen i butikken
Se hvilket skinkepålegg du bør velge


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Syns du budsjettet skapte temperatur? Nå venter flyktningbråk for regjeringen

  Syns du budsjettet skapte temperatur? Nå venter flyktningbråk for regjeringen

  KrF og Venstre er klare til å ta kampen om ekstra milliarder til flyktningene. (924 innlegg) Les mer

 • Tajiks velferd

  Tajiks velferd

  Ap viser sin sanne natur. (639 innlegg) Les mer

 • - Aldri vært så nær en tredje verdenskrig på 30 år

  - Aldri vært så nær en tredje verdenskrig på 30 år

  Amerikansk forsker og Senatet-rådgiver: - Litauen, Latvia og Estland neste hvis ingen stopper Putin. (345 innlegg) Les mer

 • Kritikk som fortjent

  Kritikk som fortjent

  Kjetil Rolness bommer grovt i sitt forsvar for Hege Storhaug. (339 innlegg) Les mer

 • Tendensiøst forsvar av Hege Storhaug fra Rolness

  Tendensiøst forsvar av Hege Storhaug fra Rolness

  Kjetil Rolness tyr til løgn og bevisst villedning for å renvaske Hege Storhaug og Human Rights Service. (335 innlegg) Les mer

 • Ingen synes det er rart om kunstnere ikke får betalt

  Ingen synes det er rart om kunstnere ikke får betalt

  Selv om kunsten snakker der andre tier, roper der andre hvisker, er det forventet at billedkunstnere jobber gratis. (305 innlegg) Les mer

 • Det dyreste av alt

  Det dyreste av alt

  Det koster å ta imot flyktninger. Men det å ikke ta dem skikkelig imot, har en mye høyere kostnad. (293 innlegg) Les mer

 • (284 innlegg) Les mer