Da faren døde begynte Linda Torseth (40) å strikke for små prematurbarn.

Tips oss 2400
IVRIG: Hun er alltid å se med strikketøy i fanget. - På en kveld kan jeg lett strikke tre, fire luer, sier 40-åringen. Foto: Anita Arntzen

IVRIG: Hun er alltid å se med strikketøy i fanget. - På en kveld kan jeg lett strikke tre, fire luer, sier 40-åringen.
Foto: Anita Arntzen

STOR LEVERING: Linda Torseth har med en full koffert med ullplagg til Elverum sykehus. Sykepleier Elin Haraldsen og avdelingssykepleier Reidun Nordbach beundrer små luer og sokker.  Foto: Anita Arntzen

STOR LEVERING: Linda Torseth har med en full koffert med ullplagg til Elverum sykehus. Sykepleier Elin Haraldsen og avdelingssykepleier Reidun Nordbach beundrer små luer og sokker.
Foto: Anita Arntzen

PAPPA:  Tore Erling Aker døde i 2010, og ga Linda mot til å starte strikkinga. Foto: PRIVAT

PAPPA: Tore Erling Aker døde i 2010, og ga Linda mot til å starte strikkinga.
Foto: PRIVAT

LANG PROSESS: Hjemme i spisestua i Hurdal gjør Linda klart strikkeplaggene for levering. Alt må vakumeres før gavene kan gis til de små. Foto: Anita Arntzen

LANG PROSESS: Hjemme i spisestua i Hurdal gjør Linda klart strikkeplaggene for levering. Alt må vakumeres før gavene kan gis til de små.
Foto: Anita Arntzen

Masker med mening

Bjørg Berge-Øvrebø anslår at det har blitt strikket minst 10.000 ullplagg i Amanda-prosjektet. 

— Engasjementet er helt enormt. Prosjektet har vokst i superfart, og favner nå grupper og enkeltpersoner over hele landet som leverer til samtlige av de store nyfødtintensivene, og også til de aller fleste små, sier Bjørg.

Hun synes det er rørende å se at så mange engasjerer seg. Alt fra de som er områdekontakter, til strikkerne og garnsponsorene.

— Og det er hyggelig å se at mange får så mye igjen for å hjelpe.

Bjørg mener ullen varmer flere ganger.

— Disse små plaggene gjør at de små nurkene kan bruke alle kreftene sine på å vokse og bli friske, og slippe bruke dyrebar energi for å holde varmen. Ullen gjør også de voksne godt i ei vanskelig og tøff tid.

Alle som får tepper, luer, votter eller sokker beholder får det med seg når de en dag skal ut av sykehuset.

Bjørg forteller at behovet for ullplagg er nærmest utømmelig, og at de setter pris på hver og en som ønsker å bidra til prosjektet. Du finner mer informasjon på amandaprosjektet. org.
- Oioioi, dette er helt utrolig. Tusen takk!

Avdelingssykepleier Reidun Nordbach slår armene rundt Linda Torseth.

- Jeg er virkelig helt overveldet.

Vi befinner oss på Elverum sykehus, på nyfødtintensiven. På bordet foran avdelingssykepleier Reidun og sykepleier Elin Haraldsen har Linda pakket ut åtti små luer, tjue par sokker og like mange pledd. Lyseblått, rosa, hvitt, gult og lilla. Alt i deilig, mykt ull - som skal gi ekstra varme til de små med en tøff start på livet.

- Det er givende at noe så lite kan gjøre så mye, sier Linda. Sist gang hun var innom med en like stor ladning strikketøy var i fjor sommer. Hvert eneste par sokker, votter og tepper har kommet til nytte.

Varme gaver

I løpet av ett år er rundt 150 babyer innom avdelingen. Alle er akutt kritisk syke, noen fordi de er for tidlig født - mens andre er født til termin, men har av andre årsaker behov for intensivbehandling og kontinuerlig overvåkning.

- Disse små barna har en umoden temperaturregulering, og trenger all den varme de kan få. Særlig er det viktig med en ordentlig ull-lue. Hos nyfødte er hodet en veldig stor del av kroppsoverflaten, og står samtidig for størstedelen av varmetapet, sier sykepleier Elin, og forteller at hun synes det har vært stor stas å kunne gi de nybakte foreldrene en av Lindas varme gaver.

- Det er gøy å gi bort noe som er så forseggjort og fint. Og alle foreldrene setter virkelig pris på denne lille overraskelsen i en tid som gjerne er veldig vanskelig.

Linda smiler.

- Jeg kan love dere forsyninger i mange år framover. Jeg skal strikke til krampa tar meg. Og det gir meg selv minst like mye som det gir dere.

Linda har vært lidenskapelig opptatt av strikking siden hun var liten. Farmoren la opp masker og Linda strikket. Men fort gikk det ikke.

- Men på mirakuløst vis var skjerfet alltid lengre da jeg kom tilbake til farmor dagen etter, ler Linda.

Hun mener farmorens skjulte støtte ga henne mot til å starte på stadig mer avanserte prosjekter. Som trettenåring laget hun duker i kunststrikk, og siden da har hun omtrent alltid vært sett med pinner i hendene.

- Nå er jeg uføretrygdet på grunn av fibromyalgi og angst. Og for meg er det terapi i hver eneste omgang og i hver maske.

Faren døde brått

For Linda er besøkene på nyfødtintensiven noe hun lever på i lang tid. Men bakgrunnen for hennes engasjement er en langt tristere historie, også denne utspant seg ved Elverum sykehus.

- Det kom som et sjokk, sier Linda.

Hun forteller om desemberkvelden i 2010 hvor hun fikk en oppringning fra lillesøsteren om at hun måtte hoppe i bilen. Pappa Tore Erling hadde blitt lagt inn på sykehuset. Kolsen var forverret og legene kunne ikke si annet enn at utsiktene var dårlige. Klokka halv til på kvelden parkerte Linda utenfor sykehuset.

Bare én time seinere var det hele over.

- Han var bare 61 år. Jeg hadde jo trodd at vi skulle beholde han mye lengre.

Da søstrene skulle forlate sykehuset denne kvelden var det så seint at hovedinngangen var stengt. For å komme seg ut måtte de derfor gå gjennom barselavdelingen. Gjennom korridorer med fargerike veggmalerier og svak babygråt.

- Det var virkelig en spesiell opplevelse. Vi gikk bokstavelig talt rett fra døden og direkte inn i de nye livene, sier Linda.

Og allerede da bestemte hun seg. Selv om faren bare hadde ligget noen få timer på sykehuset, følte Linda at både faren og familien hadde blitt tatt hånd om på aller beste vis.

- Derfor ville jeg gi noe tilbake til sykehuset, og for meg føltes det da helt riktig å hylle livet.

I tillegg til å strikke selv er Linda nå også blitt områdekontakt for Amanda-prosjektet. Det vil si at hun samler inn plagg fra flittige strikkere i området rundt Elverum, og sørger for jevnlige leveringer til sykehuset.

Strikkeprosjekt

Amanda-prosjektet ble startet opp av Bjørg og Bjørn Berge-Øvrebø i 2010 etter at de mistet sin vesle datter så altfor tidlig.

- Prosjektet er oppkalt etter Amanda, som levde nesten hele sitt liv på nyfødtintensiven på Rikshospitalet, sier Bjørg Berge-Øvrebø.

Amanda ble født i juni 2010. Hun skrek da hun ble født, men så ble det stille. Veldig stille.

Det ble snart klart at hun led av en alvorlig hjerte-lungeproblematikk, og hun måtte derfor overføres fra Stavanger universitetssykehus til Rikshospitalet i Oslo. Her kjempet den lille kroppen for livet i ti dager. I begynnelsen så det svært mørkt ut, men Amanda var sta - og ga både foreldre og leger mot og tro.

Men så, 21. juni fikk foreldrene en telefon de aldri vil glemme: «Dere må komme. Datteren deres holder på å dø...».

Grunnen raste under føttene til Bjørg og Bjørn.

- Mens Amanda lå på Rikshospitalet ble vi oppfordret til å strikke til henne. Både for hennes del, men også for vår del - og for å få litt farger og normalitet rundt henne. Da fikk vi samtidig vite at sykehuset manglet ullplagg, og etter at Amanda døde bestemte vi oss for å fortsette med strikkingen til vi hadde en hel bærepose som vi kunne gi til avdelingen som takk. En pose ble til to. Og to ble til mange.

- Disse plaggene jeg leverte i dag er strikket av fem kvinner, inkludert meg, sier Linda, som er stolt av å kunne få representere prosjektet. Når Linda får luer, sokker og tepper fra andre strikkere starter neste del av jobben. Alt må nemlig desinfiseres etter alle kunstens regler. Først må det vaskes, deretter må alt fryses i 24 timer før det så må pakkes enkeltvis i plastposer og vakumeres. Det er utrolig viktig at alt er helt reint når de nyfødte skal ta det i bruk.

- Amanda levde ikke forgjeves. Tanken på henne - og på pappa - gir arbeidet ekstra mening.

Denne saken ble opprinnelig publisert i Dagbladets magasin God torsdag. For mer fra magasinet, se her.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen