Så innbydende at de aller fleste gir seg ende over.

Tips oss 2400
TRADISJONER: Restaurant Al Fanar er bygd opp som en arabisk markedshall med en åpen plass i midten. Foto: NINA HANSEN

TRADISJONER: Restaurant Al Fanar er bygd opp som en arabisk markedshall med en åpen plass i midten. Foto: NINA HANSEN

DUBAI: Her ligger Dubai. Grafikk: KJELL ERIK BERG

DUBAI: Her ligger Dubai. Grafikk: KJELL ERIK BERG

Værmelding for Dubai

I dag I morgen Lørdag Søndag
Sol38°Lettskyet38°Sol38°Sol36°

AL FANAR: Drømmer du om å møte en vaskeekte sjeik, er det hit du skal gå. Foto: NINA HANSEN

AL FANAR: Drømmer du om å møte en vaskeekte sjeik, er det hit du skal gå. Foto: NINA HANSEN

REISEFAKTA DUBAI

• Ett av sju emirater, ligger ved Persiabukta.

• Rundt 2,2 millioner innbyggere. Innfødte utgjør under 20 prosent. Resten er gjestearbeidere uten permanent oppholdstillatelse.

• Kjent for luksusturisme og ekstreme byggeprosjekter.

• Norwegian flyr direkte dit deler av året. Qatar Airways og Turkish Airlines er ofte billigst.

10 ting å gjøre

• En forrykende vannferd i Aquaventure Water Park på den kunstige øya Palmen.
• Båttur på «Dubai Creek» eller oppover langs kysten.
• Rusle i gullsouken.
• Utforske Souk Madinat, et område bygd som gammel arabisk by.
• Stå på ski i Mall of the Emirates.
• Nyte utsikten fra verdens høyeste bygg.
• Avkjøle deg mellom 1400 butikker, et gigantisk akvarium, innendørs ishall og 22 kinosaler i verdens største kjøpesenter.
• Ørkensafari.
• Middag i Dubai Marina mellom båtene til rike russere.
• Få sydd et plagg hos en skredder i Satwaområdet.

LES OGSÅ

Flere saker fra Dagbladet Søndag finner du her.
PAKISTANSK: Her kommer kelneren på Ravi med nygrillet mat. Foto: NINA HANSEN

PAKISTANSK: Her kommer kelneren på Ravi med nygrillet mat. Foto: NINA HANSEN

FLERE RESTAURANTER

• Nordafrikansk/arabisk: Khan Murjan i Souk Wafi Al Nafoorah, Almaz by Momo Amaseena, arabisk ved havet på Ritz-Carlton Dubai

• Libanesisk: Burj al Hamam Al Hallab i Dubai Mall Abdul Wahab i Souk al Bahar

• Asiatisk: Minato, japansk, på Radisson Blue Zuma, finansområdet DIFC More Cafe, prisbelønt for nudler, flere filialer Daily, indisk-pakistansk, i Karama

• Sjømat: Ossiano, prisbelønt, i Michelinklassen Al Mahara, dyrt og deilig på Burj al Arab hotell

• Vegetar: Aryaas, årets beste lavprisrestaurant, Karama

• Lavpris: Smiling BKK, legendarisk hangout med bangkokfeeling, Jumeirah

• Romantisk: 101, mellom yachter og skyskrapere, One&Only The Palm Pierchic, ytterst på en lang brygge

• Andre: The Boardwalk, grill og sjømat, Deira Table 9 by Nick and Scott, på Hilton, Deira. Bateaux Dubai, middagscruise på båt. Basta Art Café, idyllisk bakhage, I Bastakiya. Jamie's Italian, Jamie Oliver, årets beste familierestaurant i Dubai Festival City Toro Toro, årets nykomling, Dubai Marina Gaucho, steakhouse, finansområdet DIFC La Petite Maison, fransk, finansområdet DIFC
Vi har hatt frierier. En gang hjalp vi til og dekket bordet med roseblader. Hun svarte ja.
Kelneren på Pai Thai
ØRKENMAGI: Inngangen er dekorert med tjukke tepper og frisk luft. Selv palmene har pyntet seg. Foto: NINA HANSEN

ØRKENMAGI: Inngangen er dekorert med tjukke tepper og frisk luft. Selv palmene har pyntet seg. Foto: NINA HANSEN

annonse
• Flere reisesaker på db.no/reise.

DUBAI (Dagbladet Søndag):- Tre ganger!

Hovmesteren på restaurant Al Fanar er så stolt at han bare si det.

Siden Dubais første emiratiske restaurant åpnet i fjor høst, har han nesten ukentlig åpnet døra for prinser og sultaner, sjeiker og andre storheter.

Den viktigste av dem alle, sjeik Mohamed Bin Rashid al Maktoum av Dubai, har altså vært her tre ganger.

Jobbet for sjeiken

- Sjeiken går nesten ikke på restaurant. Men han kommer til oss. Det er bare jeg som får servere ham, sier Jerwin, og røper en hemmelighet: restaurantens kjøkkensjef er sjeik Mohameds tidligere kokk.

- Han savner nok maten. De sier vi kan vente ham igjen nå i april, sier han.

Bildene på hjemmesidene viser et gammeldags lokale og en forhage mot en kanal. Derfor er det lett å tro at taxisjåføren har kjørt feil når bilen stopper foran et kjøpesenter.

Men det stemmer faktisk. Restauranten ligger midt i shoppingparadiset med det absurde navnet «Festival City».

Du finner den ned mot Dubai Creek, bak en portal og et folkemuseumsliknende område med kunstige muldyr og voksfigurer.

Emiratisk restaurant

De mektigste gjestene går målrettet mot hoveddøra med sine kvinner i svart fra topp til tå, ofte med ansiktet tildekket. De mindre mektige ligger henslengt og nyter maten i spisetelt utenfor.

- Vi kom for tre dager siden. Den første restauranten vi prøvde var denne. Nå har vi vært her tre ganger, sier Aida Marshall fra Indonesia.

Hun kan ikke uttale navnet på noen av rettene hun har prøvd, men forteller henrykt om krydret kjøtt, skalldyr, himmelske sauser, linser og kikerter.

Hun og datteren og to venner ligger stappmette i putehavet og stikker gaffelen i søte kaker for å gjøre matopplevelsen komplett.

At det ikke er en dråpe alkohol å få, bekymrer dem ikke. Noen meter ned mot elva ligger et belgisk ølhus. Dit skal de om noen timer.

Jakter på rekorder

Kanskje forbinder du Dubai med gull og glitter og en skog av høyhus, blant dem velkjente «Seilet» og 828 meter høye Burj Khalifa, verdens høyeste bygning.

Ingen annen by jakter så utilslørt, nesten barnslig, på rekorder. Det lille emiratet gir seg ikke med nybygg og nye forlystelser.

Alt handler om å bli verdens største turistdestinasjon. Kjøpesentrene er som byer, hotellene et studium i storslagne effekter.

Mange restauranter er påkostet, men sjarmløse. Det gjelder å finne dem som har noe ved seg. Som Al Fanar.

- Vi så et tomrom. Med Al Fanar har man fått et sted for lokal matkultur, sier restaurantsjefen, Zlad Bachir.

Gjenskapte 1960-tallets Dubai

Interiørarkitektene har forsøkt å gjenskape 1960-tallets Dubai, den gang byen var liten, folk bodde i stråhytter og levde av fiske og perledykking.

Madrassene og putene i teltene utenfor får gjestene til å slappe av, mener Bachir.

Mange sier det føles som å komme hjem.

Bachir anbefaler kjøttstuing med tørket sitron, lammekjøtt med dadler og babyhai med løk.

- Folk kommer langveisfra for å spise her. «Al Fanar» er blitt et reisemål i seg sjøl, sier Bachir.

Asiatisk kjøkken

Mange av restaurantene i Dubai gjenspeiler den underlige befolkningssammensetningen. Seks av ti innbyggere er fra India og Pakistan, mens under tjue prosent er «innfødte».

Du finner asiatisk mat på annethvert hjørne, men ikke all curry er verdt sine dirham.

Vil du oppleve god atmosfære og god curry, skal du prøve Ravi. Du finner åtte ulike Ravi-restauranter, den mest kjente ligger i Satwa-området, så å si i et veikryss.

Alt fra taxisjåfører til stjernekokker valfarter til den legendariske pakistanske restauranten, hvor kvaliteten er høy og prisene lave. Om det er noen forskjell på Ravi-restaurantene?

- No, no, same, same, sier Abdulhameed Chodiri (63).

Fra Pakistan

Han kom fra landsbygda i Pakistan for 40 år siden, jobba hardt, la seg opp penger og startet Ravi. Nå leder de arbeidsomme sønnene flere av restaurantene, mens han selv stikker innom og nyter synet av glade kunder.

Han er «little rich» og «very proud», sier han, mens kelnerne flyr mellom grillen og restauranten.

Bare to timer midt på natta er det stengt hos Ravi. Fra fem om morgenen er du velkommen til frokost. Rundt lunsj kommer utlendingene først, deretter muslimene, etter bønnetid.

Om kvelden skal du ha flaks om du får bord på gata. De fleste venter tålmodig under neonlysene.

Minst ti karer lager nanbrød, sauser, stuinger og salater, to-tre står på gata og steiker kjøtt.

- Det ekte Dubai

Lokalet er så fjernt fra Luksus-Dubai du kan forestille deg.

Plastduk og kleenexpakke på bordet. En vifte som surrer i taket, et kjøleskap som durer i hjørnet.

- Jeg ville vise dem det ekte Dubai, sier norske Marie Reve. Hun har bodd tre år i byen, og har besøk av datteren med en venninne.

Vi elsker sånn mat, sier jentene, og så er det gøy å se noe annet enn det glamorøse.

Ravi er definitivt noe annet enn stranda og skyskraperområdene.

Pai Thai

Er du så heldig å skaffe bord på restaurant Pai Thai, kan du belage deg på en opplevelse utenom det vanlige.

Restauranten tilhører hotellet Al Qasr, som igjen er en del av området Souk Madinat, en arabisk eventyrby like magisk, kunstig og overveldende som mye annet i Dubai.

Drosjen stopper først ved en vaktpost foran en imponerende oppkjørsel. Deretter er det som å kjøre inn i gull.

I stedet for grønne vekster foran inngangen, har Al Qasr gullforgylte hester - i full størrelse. Ikke tre, men tretti.

Fem minutter seinere sitter du i annen verden; på en tradisjonell abra-båt som sakte fører deg under bruer og forbi små arabiske slott.

Kongelig velkomst

Et lite paradis fjernt fra 12 felts motorveier, støvete boligblokker og arbeidssøkende asiater. Det skal godt gjøres å oppleve mer før du ankommer en restaurant.

Ved brygga får du en kongelig velkomst med bukk og varme, og oppfriskende kluter. Har du trukket vinnerloddet, er bordet på balkongen, nærmest vannet.

Pai Thai opererer med kleskode, men dressjakkene og aftenkjolene er i mindretall. Her er bukse og jakke og «casual» elegante kvinner, ikke en av dem tildekket.

Stemningen skapes av glade stemmer, små lykter, båtene som glir forbi på kanalen, en diskré thaidanserinne og stjernehimmelen over.

Her får du dessuten alkohol, noe som ikke er en selvfølge på restaurant i Dubai.

Forelskede par

Forelskede par nipper til vin og ser hverandre dypt inn i øynene.

Kanskje legger de ut en romantisk beskrivelse av kvelden på Tripadvisor i morgen - som mange har gjort før dem.

- Joda, vi har hatt frierier, sier vår burmesiske kelner.

- En gang hjalp vi til og dekket bordet med roseblader. Hun svarte ja.

Det er mulig å komme med golfbil eller til fots, men hovmesteren foretrekker å få gjestene inn med båt.

Kunstig by i sanden

- Når de stiger i land har vi anledning til å gjøre et godt førsteinntrykk, sier han.

- Da kan vi skape den gode stemningen med en gang.

Ingen av de slottsliknende villaene langs kanalen eksisterte for noen få år siden. Da var området dekket av knusktørr ørkensand.

Ingen av de 40 restaurantene og barene i Souk Madinat hadde heller sett dagens lys, og ingen hadde lagt igjen en eneste dirham i det vakre arabiske kjøpesenteret.

Nå kan du nippe til margaritaen din etter en middag på Pai Thai og se bort på luksushotellet Burj al Arab, kjent som «Seilet», badende i blått lys.

Disneyversjonen av 1001 natt

Det lyser i ørkenen også, ikke blått, men gyllent. Hver dag skapes magi i sanden en liten times kjøretur fra sentrum.

Fra tidlig morgen kokes, stekes og bakes det i ørkenrestauranten Al Hadheerah, en del av luksusresorten Bab al Shams.

Når sola går ned, åpnes dørene for flere hundre forventningsfulle, like sultne på magi som på mat.

Tar du på skeptikerbrillene, er Al Hadheerah en Disney-versjon av et arabisk eventyr. Eller en muslimsk luksusvariant av spansk grisefest.

Alle turistingrediensene er på plass; fargede lykter, rustikt interiør og tepper som ser ut som om de kan fly. Show, magedans, hennamaling, hester og kamelridning.

Innbydende og flott

Men samtidig er restauranten med stjernehimmelen som tak så flott laget, maten så frisk, bufféen så innbydende og ambisjonene så høye at de fleste gir seg ende over.

Idet klokka slår sju og de første gjestene slippes inn, begynner neseborene å vibrere. Et helt lam er langstekt i seks timer og holdes varmt under et enormt lokk.

- Tro ikke at det blir noe igjen, de spiser hver smitt og smule, sier kokken.

Restauranten er bygd som et arabisk torg med den ene boden mer fargerik enn den andre. Du risikerer rene ørkenvandringen før du klarer å velge:

Kjøtt med nøtter og dadler, arabisk krydret ris, fremmedartede salater, hummus, kikerter, varmt arabisk brød.

Hemmeligheten

Prisen er stiv, men her kommer en hemmelighet.

Kjøper du et «fine dining»-kuponghefte på nettstedet Entertainer, får du «to-for-en». Da er bufféen din for tre-fire hundre kroner, ikke det dobbelte.

Kanskje har de gjort det, de som smiler bredest. Kanskje er det bare stjernene, lyktene og duftene som gjør dem oppstemt.

- Folk sier at det er som 1001 natt her, sier restaurantsjefen.

- Det er akkurat det vi prøver å skape, hver kveld.
ETTER SOLNEDGANG: Ørkenrestauranten Al Hadheerah ved resort Bab Al Shams. Foto: NINA HANSEN

ETTER SOLNEDGANG: Ørkenrestauranten Al Hadheerah ved resort Bab Al Shams. Foto: NINA HANSEN

Lik Dagbladet på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

  • Per Sandberg trakk seg fra asyldebatt bare minutter før han skulle på scenen

    Per Sandberg trakk seg fra asyldebatt bare minutter før han skulle på scenen

    - Det er en tydelig demonisering av Sandberg, sier André Melchior Larssen. (1082 innlegg) Les mer

  • The Pirate Bay stenges i Norge

    The Pirate Bay stenges i Norge

    Oslo tingrett slår knallhardt ned på ulovlig nedlasting. Men Popcorn Time nevnes ikke i kjennelsen. Telenor bekrefter at de ikke anker. Syv nedlastingssider blir nå blokkert i Norge. (764 innlegg) Les mer

  • Lat oss ynskje flyktningane velkomne heim

    Lat oss ynskje flyktningane velkomne heim

    Om eg kom med borna mine til eit framand land, og nokon gav meg moglegheita til å eige ein heim, så ville eg gjere alt eg kunne for å behalde han. (356 innlegg) Les mer

  • Med kameler i vrangstrupen

    Med kameler i vrangstrupen

    Noen KrF-ere tror ennå det er mulig å forene budskapet om nestekjærlighet med støtte til Frp. (292 innlegg) Les mer

  • NRK vurderer å endre praksis etter klagestorm

    NRK vurderer å endre praksis etter klagestorm

    Fikk 750 klager på at partiet Rødt ikke får delta i kanalens store partilederdebatter. (289 innlegg) Les mer

  • Største humanitære krise siden andre verdenskrig. Skjønner vi egentlig alvoret?

    Største humanitære krise siden andre verdenskrig. Skjønner vi egentlig alvoret?

    Jeg mener at Norge bør åpne dørene. (279 innlegg) Les mer

  • - Ikke vær redde for oss syrere, vi er ganske like dere nordmenn

    - Ikke vær redde for oss syrere, vi er ganske like dere nordmenn

    De neste tre årene kommer minst 8000 syrere til Norge. Mange er høyt utdannet og kan flere språk. (277 innlegg) Les mer

  • Aina Stenersens hyllest til politibevæpning er skremmende

    Aina Stenersens hyllest til politibevæpning er skremmende

    Bevæpnet politi i seg selv skaper ikke trygghet. (229 innlegg) Les mer