Dagbladets matspaltist Andreas Viestad har suksess med sin første restaurant. Er den fortjent?

Tips oss 2400
20120603 OSLO St. Lars i Theresesgate til restaurantanmeldelse i spalten Robinson og Fredag. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET

20120603 OSLO St. Lars i Theresesgate til restaurantanmeldelse i spalten Robinson og Fredag. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET

ST. LARS


  • Mat:
  • Miljø:
  • Service:
  • Totalt:

  • Forretter: Kr. 89-149
  • Hovedretter: Kr. 229-355
  • Desserter: Kr. 109-149
  • Antall forretter: 10
  • Antall hovedretter: 9
  • Antall desserter: 4
  • Sted: St. Lars
  • Adresse: Thereses gate 45, Oslo
  • Telefon: 97 06 10 21
  • Besøkt: 20120331

I totalvurderingen veier maten mer enn service og miljø.

Ett år er gått. I januar i fjor åpnet matspaltist Andreas Viestad sin første restaurant. Grillbistroen St. Lars ble raskt en snakkis. Og siden har det vært fullt der.

Robinson og Fredag testet restauranten da den var nyåpnet. Spiseparet likte bistroatmosfæren, men mente at både service og mat kunne løftes noen hakk.

- Det er på tide å gi restauranten en ny sjanse. Ryktet sier at Viestad serverer grillgull, sier Robinson og skyver tilside de tunge, røde fløyelsgardinene.

Det er som å komme til Paris: Brune tremøbler, glade mennesker, burgunderrøde vegger og gamle rammer. Partner og kjøkkensjef er litteraturviter og Viestad-venn Jon Krog Pedersen. Med seg på eiersiden har de fått Face2Face-gründer Per Meland og musikkprodusent Tor Erik Hermansen. Det lukter grillgodteri i hele restauranten. Det viktigste verktøyet på kjøkkenet er en åpen kullgrill, spesialbygget for restauranten.

Spiseparet blir ønsket varmt velkommen av en kul og kunnskapsrik servitør. Hun setter deilig brød, hjemmekinnet smør og rødvinssalt på bordet. Og anbefaler øl, en India Pale Ale ved navn Goose Island.

Det sies at kokkehjertene banker hardest for kjøtt her, men spiseparet velger likevel å gå for sjøkreps til forrett.

Fatet bugner over av rosa kreps. De er perfekt stekt, hver eneste en, og sødmen i kjøttet får fint selskap av den spisse grillsmaken og det snille urtesmøret. Vinen, en chardonnay fra franske Arbois, er et perfekt valg. Robinson og Fredag er allerede betatt.

Til hovedrett går Robinson for grillet entrecôte. Den kommer på bordet med bearnaisesaus, potetbåter med rosmarin og sprø, grønn salat.

- Et ærlig kjøttmåltid med perfekt grilla kvalitetsbiff og fransk sausekunst. Det er sånn det skal være, sier Robinson.

Fredags «Foie Gras Burger» er nykvernet, og serveres med brød og raust med pannestekt foie gras.

- Dette er deilig, grovrevet kjøtt med markant grillsmak. Og det er et morsomt og smakfullt påfunn å servere andelever på burgeren. Men det er ikke fullt så gøy med det tørre, brioche-aktige brødet. Det er for tørt, sier Fredag.

Til dessert satser spiseparet på «Brent, frossen appelsin» og «Vannbakkels med endeløs sjokoladesaus».

- Si stopp, befaler servitøren mens hun heller varm sjokoladesaus over Fredags dessert. - Du får så mye du vil ha.

- God bakst, hjemmelaget is og varm sjokolade. Helt etter min smak, roser Fredag.

Robinson blir, om mulig, enda mer begeistret. På tallerkenen står et frossent appelsinskall i god sydenstil. Men innholdet er ganske annerledes: Fylt med bittersur blodappelsinsorbet og toppet med søtklissete marengs.

- Jeg er i desserthimmelen, smiler Robinson.

Regningen ender på 1800 kroner.

- Det er billig for denne opplevelsen. Så raust, rustikt og lekkert. Skal vi gå hit hver helg?•

robinson&fredag@dagbladet.no
Lik Dagbladet på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

  • Den lange veien hjem

    Den lange veien hjem

    Å råde unge jenter til å passe på seg selv, er ikke det samme som å gi dem skylden for voldtekt. (415 innlegg) Les mer

  • Arbeid til flyktninger

    Arbeid til flyktninger

    Når vi i dag snakker om 8000 flyktninger til Norge, vender mine tanker tilbake til vinteren 1944, da vi hadde mange ganger 8000 flyktninger i Norge. (367 innlegg) Les mer

  • En hyllest til en ekte statsmann

    En hyllest til en ekte statsmann

    I forkant av årets valgkamp har den blivende politiker mye å lære av Kåre Willoch. (305 innlegg) Les mer

  • Ingen bibelsk løsning

    Ingen bibelsk løsning

    Selv om det å miste jobben er en personlig krise for den det gjelder, er ikke dommedag kommet. (198 innlegg) Les mer

  • Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

    Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

    Når ledende klima- og miljøengasjerte mennesker ikke bryr seg med å redusere egne utslipp, kan dette oppfattes som et tegn på at klimasituasjonen ikke er så alvorlig. (194 innlegg) Les mer

  • Ser du det ikke før du forstår det?

    Ser du det ikke før du forstår det?

    Inga Marte Thorkildsens bok «Du ser det ikke før du tror det» fremmer uriktige påstander om ADHD, som kan føre til at barn fratas helsehjelp og mister sine rettigheter. (168 innlegg) Les mer

  • Mannen som trosset Hitler

    Mannen som trosset Hitler

    August (26) nektet å gjøre nazihilsen. (146 innlegg) Les mer

  • Øystein Djupedal har meldt seg ut av SV og inn i Ap

    Øystein Djupedal har meldt seg ut av SV og inn i Ap

    Syria-håndteringen fikk begeret til å renne over. (135 innlegg) Les mer