Dagbladets matspaltist Andreas Viestad har suksess med sin første restaurant. Er den fortjent?

Tips oss 2400
20120603 OSLO St. Lars i Theresesgate til restaurantanmeldelse i spalten Robinson og Fredag. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET

20120603 OSLO St. Lars i Theresesgate til restaurantanmeldelse i spalten Robinson og Fredag. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET

ST. LARS


  • Mat:
  • Miljø:
  • Service:
  • Totalt:

  • Forretter: Kr. 89-149
  • Hovedretter: Kr. 229-355
  • Desserter: Kr. 109-149
  • Antall forretter: 10
  • Antall hovedretter: 9
  • Antall desserter: 4
  • Sted: St. Lars
  • Adresse: Thereses gate 45, Oslo
  • Telefon: 97 06 10 21
  • Besøkt: 20120331

I totalvurderingen veier maten mer enn service og miljø.

Ett år er gått. I januar i fjor åpnet matspaltist Andreas Viestad sin første restaurant. Grillbistroen St. Lars ble raskt en snakkis. Og siden har det vært fullt der.

Robinson og Fredag testet restauranten da den var nyåpnet. Spiseparet likte bistroatmosfæren, men mente at både service og mat kunne løftes noen hakk.

- Det er på tide å gi restauranten en ny sjanse. Ryktet sier at Viestad serverer grillgull, sier Robinson og skyver tilside de tunge, røde fløyelsgardinene.

Det er som å komme til Paris: Brune tremøbler, glade mennesker, burgunderrøde vegger og gamle rammer. Partner og kjøkkensjef er litteraturviter og Viestad-venn Jon Krog Pedersen. Med seg på eiersiden har de fått Face2Face-gründer Per Meland og musikkprodusent Tor Erik Hermansen. Det lukter grillgodteri i hele restauranten. Det viktigste verktøyet på kjøkkenet er en åpen kullgrill, spesialbygget for restauranten.

Spiseparet blir ønsket varmt velkommen av en kul og kunnskapsrik servitør. Hun setter deilig brød, hjemmekinnet smør og rødvinssalt på bordet. Og anbefaler øl, en India Pale Ale ved navn Goose Island.

Det sies at kokkehjertene banker hardest for kjøtt her, men spiseparet velger likevel å gå for sjøkreps til forrett.

Fatet bugner over av rosa kreps. De er perfekt stekt, hver eneste en, og sødmen i kjøttet får fint selskap av den spisse grillsmaken og det snille urtesmøret. Vinen, en chardonnay fra franske Arbois, er et perfekt valg. Robinson og Fredag er allerede betatt.

Til hovedrett går Robinson for grillet entrecôte. Den kommer på bordet med bearnaisesaus, potetbåter med rosmarin og sprø, grønn salat.

- Et ærlig kjøttmåltid med perfekt grilla kvalitetsbiff og fransk sausekunst. Det er sånn det skal være, sier Robinson.

Fredags «Foie Gras Burger» er nykvernet, og serveres med brød og raust med pannestekt foie gras.

- Dette er deilig, grovrevet kjøtt med markant grillsmak. Og det er et morsomt og smakfullt påfunn å servere andelever på burgeren. Men det er ikke fullt så gøy med det tørre, brioche-aktige brødet. Det er for tørt, sier Fredag.

Til dessert satser spiseparet på «Brent, frossen appelsin» og «Vannbakkels med endeløs sjokoladesaus».

- Si stopp, befaler servitøren mens hun heller varm sjokoladesaus over Fredags dessert. - Du får så mye du vil ha.

- God bakst, hjemmelaget is og varm sjokolade. Helt etter min smak, roser Fredag.

Robinson blir, om mulig, enda mer begeistret. På tallerkenen står et frossent appelsinskall i god sydenstil. Men innholdet er ganske annerledes: Fylt med bittersur blodappelsinsorbet og toppet med søtklissete marengs.

- Jeg er i desserthimmelen, smiler Robinson.

Regningen ender på 1800 kroner.

- Det er billig for denne opplevelsen. Så raust, rustikt og lekkert. Skal vi gå hit hver helg?•

robinson&fredag@dagbladet.no
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • Skal vi ta tak i hjernevasken?

    Skal vi ta tak i hjernevasken?

    Faten Mahdi Al-Husseini (19) er blitt en nasjonal helt. Men hun beveger seg blant ekstreme krefter. (1380 innlegg) Les mer

  • «Uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomitéen»

    «Uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomitéen»

    Dette er en kommentar som Frp-politiker Ulf Leirstein synes Hadia Tajik må tåle. (1592 innlegg) Les mer

  • Norge med i ny reaksjonsstyrke

    Norge med i ny reaksjonsstyrke

    Sju Nato-land stiller «minst» 10 000 soldater som respons på krisa i Ukraina. (1191 innlegg) Les mer

  • Når Leirstein liker sjikane

    Når Leirstein liker sjikane

    Sjikanen mot Hadia Tajik er grovere enn det Leirstein sannsynligvis er klar over. (1178 innlegg) Les mer

  • «Hjernen min smelter av dette brevet fra helvete»

    «Hjernen min smelter av dette brevet fra helvete»

    Elisabeth Norheim med kraftsalve mot NRK. Utenrikssjefen: - Voldsomt angrep på tynt grunnlag. (1112 innlegg) Les mer

  • Ansikt til ansikt

    Ansikt til ansikt

    Niqab og burka er dei ultimate symbola på kvinneundertrykkjing og kvinneforakt. (1073 innlegg) Les mer

  • Her er de ni største mytene om Den islamske staten (IS)

    Her er de ni største mytene om Den islamske staten (IS)

    - De er ikke gale. (1028 innlegg) Les mer

  • Religion som våpen

    Religion som våpen

    Unge muslimer leder an i oppgjøret med ekstremisme. Men hvorfor har religion fortsatt en så stor makt i Norge? spør Marie Simonsen. (889 innlegg) Les mer