Dagbladets matspaltist Andreas Viestad har suksess med sin første restaurant. Er den fortjent?

Tips oss 2400
20120603 OSLO St. Lars i Theresesgate til restaurantanmeldelse i spalten Robinson og Fredag. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET

20120603 OSLO St. Lars i Theresesgate til restaurantanmeldelse i spalten Robinson og Fredag. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET

ST. LARS


  • Mat:
  • Miljø:
  • Service:
  • Totalt:

  • Forretter: Kr. 89-149
  • Hovedretter: Kr. 229-355
  • Desserter: Kr. 109-149
  • Antall forretter: 10
  • Antall hovedretter: 9
  • Antall desserter: 4
  • Sted: St. Lars
  • Adresse: Thereses gate 45, Oslo
  • Telefon: 97 06 10 21
  • Besøkt: 20120331

I totalvurderingen veier maten mer enn service og miljø.

Ett år er gått. I januar i fjor åpnet matspaltist Andreas Viestad sin første restaurant. Grillbistroen St. Lars ble raskt en snakkis. Og siden har det vært fullt der.

Robinson og Fredag testet restauranten da den var nyåpnet. Spiseparet likte bistroatmosfæren, men mente at både service og mat kunne løftes noen hakk.

- Det er på tide å gi restauranten en ny sjanse. Ryktet sier at Viestad serverer grillgull, sier Robinson og skyver tilside de tunge, røde fløyelsgardinene.

Det er som å komme til Paris: Brune tremøbler, glade mennesker, burgunderrøde vegger og gamle rammer. Partner og kjøkkensjef er litteraturviter og Viestad-venn Jon Krog Pedersen. Med seg på eiersiden har de fått Face2Face-gründer Per Meland og musikkprodusent Tor Erik Hermansen. Det lukter grillgodteri i hele restauranten. Det viktigste verktøyet på kjøkkenet er en åpen kullgrill, spesialbygget for restauranten.

Spiseparet blir ønsket varmt velkommen av en kul og kunnskapsrik servitør. Hun setter deilig brød, hjemmekinnet smør og rødvinssalt på bordet. Og anbefaler øl, en India Pale Ale ved navn Goose Island.

Det sies at kokkehjertene banker hardest for kjøtt her, men spiseparet velger likevel å gå for sjøkreps til forrett.

Fatet bugner over av rosa kreps. De er perfekt stekt, hver eneste en, og sødmen i kjøttet får fint selskap av den spisse grillsmaken og det snille urtesmøret. Vinen, en chardonnay fra franske Arbois, er et perfekt valg. Robinson og Fredag er allerede betatt.

Til hovedrett går Robinson for grillet entrecôte. Den kommer på bordet med bearnaisesaus, potetbåter med rosmarin og sprø, grønn salat.

- Et ærlig kjøttmåltid med perfekt grilla kvalitetsbiff og fransk sausekunst. Det er sånn det skal være, sier Robinson.

Fredags «Foie Gras Burger» er nykvernet, og serveres med brød og raust med pannestekt foie gras.

- Dette er deilig, grovrevet kjøtt med markant grillsmak. Og det er et morsomt og smakfullt påfunn å servere andelever på burgeren. Men det er ikke fullt så gøy med det tørre, brioche-aktige brødet. Det er for tørt, sier Fredag.

Til dessert satser spiseparet på «Brent, frossen appelsin» og «Vannbakkels med endeløs sjokoladesaus».

- Si stopp, befaler servitøren mens hun heller varm sjokoladesaus over Fredags dessert. - Du får så mye du vil ha.

- God bakst, hjemmelaget is og varm sjokolade. Helt etter min smak, roser Fredag.

Robinson blir, om mulig, enda mer begeistret. På tallerkenen står et frossent appelsinskall i god sydenstil. Men innholdet er ganske annerledes: Fylt med bittersur blodappelsinsorbet og toppet med søtklissete marengs.

- Jeg er i desserthimmelen, smiler Robinson.

Regningen ender på 1800 kroner.

- Det er billig for denne opplevelsen. Så raust, rustikt og lekkert. Skal vi gå hit hver helg?•

robinson&fredag@dagbladet.no
Lik Dagbladet på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

  • Islam var svøpen på Balkan

    Islam var svøpen på Balkan

    Å forstå Makedonias syn på flyktningstrømmen er en nødvendig betingelse for videre, politisk håndtering av flyktningene. (419 innlegg) Les mer

  • Et vemodig farvel

    Et vemodig farvel

    I dag er siste dagen med kommentarfelt på dagbladet.no. Her er en kommentarfeltmoderators bekjennelser, skriver Oda Rygh. (365 innlegg) Les mer

  • Frarøves retten til arbeid

    Frarøves retten til arbeid

    Mange tusen dyktige og arbeidsvillige mennesker sitter nå i mottak uten anledning til å bidra med sine ressurser. (206 innlegg) Les mer

  • SP svekker landets trygghet

    SP svekker landets trygghet

    Senterpartiets forvridde fortellinger om at Norge klarer seg uten Europa er uansvarlig. (203 innlegg) Les mer

  • Fabrikken har eksistert i 116 år. Nå må 60 ansatte gå: - Forferdelig tungt

    Fabrikken har eksistert i 116 år. Nå må 60 ansatte gå: - Forferdelig tungt

    Flagger ut produksjonen av kjente norske produkter. (185 innlegg) Les mer

  • (179 innlegg) Les mer

  • FNs utsending tror menneskesmuglere gnir seg i hendene over Listhaugs politikk

    FNs utsending tror menneskesmuglere gnir seg i hendene over Listhaugs politikk

    FNs høykommissær for flyktninger sier regjeringen er i ferd med å bryte Norges internasjonale forpliktelser. (142 innlegg) Les mer

  • På gyngende grunn

    På gyngende grunn

    Det kan hende Sylvi Listhaug møter motstand, fordi politikken rett og slett er feil medisin, skriver Marie Simonsen. (135 innlegg) Les mer