Dagbladets matspaltist Andreas Viestad har suksess med sin første restaurant. Er den fortjent?

Tips oss 2400
20120603 OSLO St. Lars i Theresesgate til restaurantanmeldelse i spalten Robinson og Fredag. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET

20120603 OSLO St. Lars i Theresesgate til restaurantanmeldelse i spalten Robinson og Fredag. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET

ST. LARS


  • Mat:
  • Miljø:
  • Service:
  • Totalt:

  • Forretter: Kr. 89-149
  • Hovedretter: Kr. 229-355
  • Desserter: Kr. 109-149
  • Antall forretter: 10
  • Antall hovedretter: 9
  • Antall desserter: 4
  • Sted: St. Lars
  • Adresse: Thereses gate 45, Oslo
  • Telefon: 97 06 10 21
  • Besøkt: 20120331

I totalvurderingen veier maten mer enn service og miljø.

Ett år er gått. I januar i fjor åpnet matspaltist Andreas Viestad sin første restaurant. Grillbistroen St. Lars ble raskt en snakkis. Og siden har det vært fullt der.

Robinson og Fredag testet restauranten da den var nyåpnet. Spiseparet likte bistroatmosfæren, men mente at både service og mat kunne løftes noen hakk.

- Det er på tide å gi restauranten en ny sjanse. Ryktet sier at Viestad serverer grillgull, sier Robinson og skyver tilside de tunge, røde fløyelsgardinene.

Det er som å komme til Paris: Brune tremøbler, glade mennesker, burgunderrøde vegger og gamle rammer. Partner og kjøkkensjef er litteraturviter og Viestad-venn Jon Krog Pedersen. Med seg på eiersiden har de fått Face2Face-gründer Per Meland og musikkprodusent Tor Erik Hermansen. Det lukter grillgodteri i hele restauranten. Det viktigste verktøyet på kjøkkenet er en åpen kullgrill, spesialbygget for restauranten.

Spiseparet blir ønsket varmt velkommen av en kul og kunnskapsrik servitør. Hun setter deilig brød, hjemmekinnet smør og rødvinssalt på bordet. Og anbefaler øl, en India Pale Ale ved navn Goose Island.

Det sies at kokkehjertene banker hardest for kjøtt her, men spiseparet velger likevel å gå for sjøkreps til forrett.

Fatet bugner over av rosa kreps. De er perfekt stekt, hver eneste en, og sødmen i kjøttet får fint selskap av den spisse grillsmaken og det snille urtesmøret. Vinen, en chardonnay fra franske Arbois, er et perfekt valg. Robinson og Fredag er allerede betatt.

Til hovedrett går Robinson for grillet entrecôte. Den kommer på bordet med bearnaisesaus, potetbåter med rosmarin og sprø, grønn salat.

- Et ærlig kjøttmåltid med perfekt grilla kvalitetsbiff og fransk sausekunst. Det er sånn det skal være, sier Robinson.

Fredags «Foie Gras Burger» er nykvernet, og serveres med brød og raust med pannestekt foie gras.

- Dette er deilig, grovrevet kjøtt med markant grillsmak. Og det er et morsomt og smakfullt påfunn å servere andelever på burgeren. Men det er ikke fullt så gøy med det tørre, brioche-aktige brødet. Det er for tørt, sier Fredag.

Til dessert satser spiseparet på «Brent, frossen appelsin» og «Vannbakkels med endeløs sjokoladesaus».

- Si stopp, befaler servitøren mens hun heller varm sjokoladesaus over Fredags dessert. - Du får så mye du vil ha.

- God bakst, hjemmelaget is og varm sjokolade. Helt etter min smak, roser Fredag.

Robinson blir, om mulig, enda mer begeistret. På tallerkenen står et frossent appelsinskall i god sydenstil. Men innholdet er ganske annerledes: Fylt med bittersur blodappelsinsorbet og toppet med søtklissete marengs.

- Jeg er i desserthimmelen, smiler Robinson.

Regningen ender på 1800 kroner.

- Det er billig for denne opplevelsen. Så raust, rustikt og lekkert. Skal vi gå hit hver helg?•

robinson&fredag@dagbladet.no
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • Ryan Holle (31) fikk livstidsdom fordi han lånte ut bilen

    Ryan Holle (31) fikk livstidsdom fordi han lånte ut bilen

    Nå har han vært ti år bak murene. (616 innlegg) Les mer

  • (489 innlegg) Les mer

  • Hvem er den mystiske mannen med skjegget?

    Hvem er den mystiske mannen med skjegget?

    Bildene som ikke beviser at «grønne menn» er russiske elitesoldater. (471 innlegg) Les mer

  • Vladimir Putin kalte Øst-Ukraina for «Novorossija»: - Bare gud vet hvorfor dette ble en del av Ukraina

    Vladimir Putin kalte Øst-Ukraina for «Novorossija»: - Bare gud vet hvorfor dette ble en del av Ukraina

    Betyr «Nye Russland». (399 innlegg) Les mer

  • - President Putin har en drøm om å gjenopprette Sovjetunionen. Og hver dag går han lengre og lengre

    - President Putin har en drøm om å gjenopprette Sovjetunionen. Og hver dag går han lengre og lengre

    Ukrainas statsminister vet ikke hvor langt Russlands president er villig til å gå. (360 innlegg) Les mer

  • Ukrainas president vil gjenoppta antiterroraksjon i øst

    Ukrainas president vil gjenoppta antiterroraksjon i øst

    Presidenten i Ukraina ber om at anti-terroroperasjonene i de østlige delene av landet gjenopptas etter at en lokalpolitiker fra hans eget parti er funnet død. (324 innlegg) Les mer

  • -  Et lag helt i verdenstoppen bruker nitti minutter på å sparke bort ballen

    - Et lag helt i verdenstoppen bruker nitti minutter på å sparke bort ballen

    Bratseth raser mot Chelsea. (294 innlegg) Les mer

  • Frp-tall: 130 av 600 asylbarn får opphold i Norge

    Frp-tall: 130 av 600 asylbarn får opphold i Norge

    - Fremskrittspartiet har vunnet, sier Redd Barna. (283 innlegg) Les mer