Stringtrusa kan være underlivets verste fiende.

Tips oss 2400
FEIL TRUSE: Stringtruser og truser i syntetisk stoff kan skape kraftig ubalanse i underlivet. FOTO: Crestock.

FEIL TRUSE: Stringtruser og truser i syntetisk stoff kan skape kraftig ubalanse i underlivet. FOTO: Crestock.

Hvordan skal det kvinnelige kjønnsorganet egentlig lukte?

I diskusjonstråden i Kvinneguidens forum kommer forslagene på rekke og rad: «Krydret yoghurt, bjørnebær, ostepop med et hint av reker, som melk og salte mynter, som tysk hvitvin».

Dette kan helt sikkert diskuteres i det vide og det brede, men det som er sikkert er at det ikke bør lukte ille av underlivet. Likevel kan kvinner fra tid til annen oppleve å få illeluktende utflod fra underlivet, og dette er det flere årsaker til.

- Den vanligste årsaken til illeluktende utflod er bakteriell vaginose. Cirka 10-20 prosent av kvinner har bakteriell vaginose, og cirka halvparten har symptomer i form av illeluktende utflod. Det kan gå over av seg selv, men man søker ofte lege ved vedvarende plager, sier gynekolog ved Aleris, Kristin Lyng til Kvinneguiden.no.

Men av og til kan det hende at ubalansen eller kløen du kjenner nedentil faktisk er sopp, uten at du er klar over dette.

Derfor får du sopp

Trodde du at det finnes vanlige årsaker til sopp i underlivet? Da tar du feil, i følge gynekologen.

- Det vanligste er nemlig at det ikke er noen spesiell årsak, men det oppstår hyppigere etter antibiotikabruk, hos diabetikere, immunsupprimerte eller hos overvektige. Sopp er en del av normalflora og behandles ved symptomer, sier gynekologen.

Og føler du deg skitten nedentil, skal du vite at du faktisk forebygger enklest mulig sopp og generell ubalanse i underlivet ved å unngå overdreven renslighet.

- Unngå å vaske deg for ofte, bruke for mye såpe, bruke syntetiske truser, truseinnlegg og lignende som gjør at miljøet i underlivet blir tett, sier Lyng.

Behandling av sopp

Siv Elisabeth Haugen, Kvalitetskonsulent ved Norsk Medisinaldepot AS som eier Vitusapotek og Ditt Apotek, forteller at dersom kunder kommer til apoteket fordi de opplever kløe, illeluktende utflod eller utslett i underlivet, vil de bli henvist til lege.

- Symptomene må avklares nærmere med kunden før det kan gis rett anbefaling om eventuell egenomsorg eller om kunden skal henvises til lege, sier Haugen.

På sin hjemmeside har de faglige omtaler av ulike underlivsproblemer til opplysning for å avgjøre om symptomene kan skyldes problemområder som soppinfeksjon, tørr skjede, klamydia, urinvegsinfeksjon og underlivsplager.

- Kvinner som har bakteriell vaginose har som regel behov for å henvises videre til lege, sier Haugen.

Men om du først har fått sopp nedentil, kan dette forsvinne av seg selv. Om det ikke gjør det, kan du i følge Lyng forsøke reseptfrie medikamenter.

- Men hvis man ikke blir bra etter ett par omganger, bør man undersøkes for å se om det er riktig diagnose. Min erfaring er at overdreven bruk av reseptfrie medikamenter kan irritere og skade slimhinnene, sier gynekologen.

Har du først hatt sopp i underlivet, er det en viss sjanse for at du vil få det tilbake flere ganger, mener gynekologen.

- Det kan man, og man kan smitte partner ved samleie. I hovedsak behandles partner kun ved symptomer på sopp, men også ved hyppig tilbakefall hos kvinner kan man prøve partnerbehandling.

Intimbarbering og rengjøring

Gynekologen mener du også skal være forsiktig med å barbere deg nedentil;

- Dette vil ofte kunne forårsake irritasjon av slimhinner, infeksjoner, sopp og allergiske reaksjoner, sier Lyng.

Haug forteller samtidig at du kan finne kremer,gel og såpe spesielt tilpasset de kvinnene som likevel ønsker å barbere seg nedentil. Men såpen må være tilpasset pH-verdien i underlivet slik at det ikke skapes ubalanse.

- En del produkter kan brukes forebyggende, for eksempel intimsåper og intimkremer. Produkter for intimbarbering kan forebygge utslett og irritasjoner. Etter antibiotikakurer kan man få ubalanse i underlivet, og det kan være gunstig å tilføre melkesyrebakterier, som finnes både i gelform og som vaginalkapsler, til skjeden under kuren for å forebygge slike plager. Det finnes også formuleringer med andre innholdsstoffer enn melkesyre som er gunstige for å opprettholde balanse i underlivet, sier Haugen.

Sjekk underlivet

I følge nasjonale retningslinjer i Norge skal det tas celleprøve hvert 3. år hos allmennpraktiker eller gynekolog. Gynekolog Lyng synes derimot at dette er for sjeldent.

- Et eksempel er siste tidens medieoppslag om kvinner som er anbefalt å ta nye celleprøve om tre år, men man diskuterer om HPV-testen er pålitelig, eller om kvinnene skal kontrolleres tidligere. Det har også vært tilfeller hvor livmorhalskreft har oppstått i løpet av treårs perioden. Mange kvinner ønsker å gå hyppigere, og har vært vant til å gå hvert år eller hvert annet år, det må tas hensyn til. Det kan også være spesielle forhold som tilsier hyppigere kontroll, for eksempel eggstokkkreft i familien. Det er ingen fasit, men en individuell vurdering, og du vil kunne få forskjellige svar hos gynekologer. Men det er viktig å gå til undersøkelse hvis du har symptomer, selv om du har vært nylig til undersøkelse, sier Lyng til Kvinneguiden.

- Dersom man har hyppig partnerbytte bør man undersøkes oftere, det er for eksempel cirka 20 000 nye tilfeller av klamydia i året, kjønnsykdommen er hyppigere i de yngre aldersgruppene, sier Lyng.

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.


I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Moralismelinja

  Moralismelinja

  Har du slitt ut kroppen din i arbeidet eller fått en kronisk sykdom, og har tre barn? Synd for deg. (2024 innlegg) Les mer

 • Kulturkollisjon i klasserommet

  Kulturkollisjon i klasserommet

  Det bør ikke være opp til det enkelte institutt, eller den enkelte lærer å sette grenser for bruk av niqab. (1700 innlegg) Les mer

 • - Uten overgangsstønaden er jeg sjanseløs

  - Uten overgangsstønaden er jeg sjanseløs

  Alenemor Anne Kristine Lehn (28) frykter hun må gi opp studiene hvis politikerne strammer inn. (1095 innlegg) Les mer

 • Høyres logiske brist

  Høyres logiske brist

  Høyre må forklare hvordan de har funnet ut at rike blir motivert av mer penger, mens bønder, kulturarbeidere, medier og fattige blir motivert av mindre. (945 innlegg) Les mer

 • Svenskene latterliggjøres i russiske medier

  Svenskene latterliggjøres i russiske medier

  «Vi kan jo ikke se den grensa under vann.» (949 innlegg) Les mer

 • En styrket arbeidslinje

  En styrket arbeidslinje

  Det handler om å gjøre en ordning fra å være et hinder, til ikke lenger å være et hinder for å prøve seg i arbeid. (798 innlegg) Les mer

 • Svensk sikkerhetspoliti advarte om russiske krigsplaner allerede i april

  Svensk sikkerhetspoliti advarte om russiske krigsplaner allerede i april

  Russland har kjøpt store mengder kart over Sverige. (761 innlegg) Les mer

 • Sexarbeideraktivist hadde tatt LSD da hun stilte til fotografering på Stordalens luksushotell

  Sexarbeideraktivist hadde tatt LSD da hun stilte til fotografering på Stordalens luksushotell

  Fotografen kalt inn på teppet. (752 innlegg) Les mer