Stringtrusa kan være underlivets verste fiende.

Tips oss 2400
FEIL TRUSE: Stringtruser og truser i syntetisk stoff kan skape kraftig ubalanse i underlivet. FOTO: Crestock.

FEIL TRUSE: Stringtruser og truser i syntetisk stoff kan skape kraftig ubalanse i underlivet. FOTO: Crestock.

Hvordan skal det kvinnelige kjønnsorganet egentlig lukte?

I diskusjonstråden i Kvinneguidens forum kommer forslagene på rekke og rad: «Krydret yoghurt, bjørnebær, ostepop med et hint av reker, som melk og salte mynter, som tysk hvitvin».

Dette kan helt sikkert diskuteres i det vide og det brede, men det som er sikkert er at det ikke bør lukte ille av underlivet. Likevel kan kvinner fra tid til annen oppleve å få illeluktende utflod fra underlivet, og dette er det flere årsaker til.

- Den vanligste årsaken til illeluktende utflod er bakteriell vaginose. Cirka 10-20 prosent av kvinner har bakteriell vaginose, og cirka halvparten har symptomer i form av illeluktende utflod. Det kan gå over av seg selv, men man søker ofte lege ved vedvarende plager, sier gynekolog ved Aleris, Kristin Lyng til Kvinneguiden.no.

Men av og til kan det hende at ubalansen eller kløen du kjenner nedentil faktisk er sopp, uten at du er klar over dette.

Derfor får du sopp

Trodde du at det finnes vanlige årsaker til sopp i underlivet? Da tar du feil, i følge gynekologen.

- Det vanligste er nemlig at det ikke er noen spesiell årsak, men det oppstår hyppigere etter antibiotikabruk, hos diabetikere, immunsupprimerte eller hos overvektige. Sopp er en del av normalflora og behandles ved symptomer, sier gynekologen.

Og føler du deg skitten nedentil, skal du vite at du faktisk forebygger enklest mulig sopp og generell ubalanse i underlivet ved å unngå overdreven renslighet.

- Unngå å vaske deg for ofte, bruke for mye såpe, bruke syntetiske truser, truseinnlegg og lignende som gjør at miljøet i underlivet blir tett, sier Lyng.

Behandling av sopp

Siv Elisabeth Haugen, Kvalitetskonsulent ved Norsk Medisinaldepot AS som eier Vitusapotek og Ditt Apotek, forteller at dersom kunder kommer til apoteket fordi de opplever kløe, illeluktende utflod eller utslett i underlivet, vil de bli henvist til lege.

- Symptomene må avklares nærmere med kunden før det kan gis rett anbefaling om eventuell egenomsorg eller om kunden skal henvises til lege, sier Haugen.

På sin hjemmeside har de faglige omtaler av ulike underlivsproblemer til opplysning for å avgjøre om symptomene kan skyldes problemområder som soppinfeksjon, tørr skjede, klamydia, urinvegsinfeksjon og underlivsplager.

- Kvinner som har bakteriell vaginose har som regel behov for å henvises videre til lege, sier Haugen.

Men om du først har fått sopp nedentil, kan dette forsvinne av seg selv. Om det ikke gjør det, kan du i følge Lyng forsøke reseptfrie medikamenter.

- Men hvis man ikke blir bra etter ett par omganger, bør man undersøkes for å se om det er riktig diagnose. Min erfaring er at overdreven bruk av reseptfrie medikamenter kan irritere og skade slimhinnene, sier gynekologen.

Har du først hatt sopp i underlivet, er det en viss sjanse for at du vil få det tilbake flere ganger, mener gynekologen.

- Det kan man, og man kan smitte partner ved samleie. I hovedsak behandles partner kun ved symptomer på sopp, men også ved hyppig tilbakefall hos kvinner kan man prøve partnerbehandling.

Intimbarbering og rengjøring

Gynekologen mener du også skal være forsiktig med å barbere deg nedentil;

- Dette vil ofte kunne forårsake irritasjon av slimhinner, infeksjoner, sopp og allergiske reaksjoner, sier Lyng.

Haug forteller samtidig at du kan finne kremer,gel og såpe spesielt tilpasset de kvinnene som likevel ønsker å barbere seg nedentil. Men såpen må være tilpasset pH-verdien i underlivet slik at det ikke skapes ubalanse.

- En del produkter kan brukes forebyggende, for eksempel intimsåper og intimkremer. Produkter for intimbarbering kan forebygge utslett og irritasjoner. Etter antibiotikakurer kan man få ubalanse i underlivet, og det kan være gunstig å tilføre melkesyrebakterier, som finnes både i gelform og som vaginalkapsler, til skjeden under kuren for å forebygge slike plager. Det finnes også formuleringer med andre innholdsstoffer enn melkesyre som er gunstige for å opprettholde balanse i underlivet, sier Haugen.

Sjekk underlivet

I følge nasjonale retningslinjer i Norge skal det tas celleprøve hvert 3. år hos allmennpraktiker eller gynekolog. Gynekolog Lyng synes derimot at dette er for sjeldent.

- Et eksempel er siste tidens medieoppslag om kvinner som er anbefalt å ta nye celleprøve om tre år, men man diskuterer om HPV-testen er pålitelig, eller om kvinnene skal kontrolleres tidligere. Det har også vært tilfeller hvor livmorhalskreft har oppstått i løpet av treårs perioden. Mange kvinner ønsker å gå hyppigere, og har vært vant til å gå hvert år eller hvert annet år, det må tas hensyn til. Det kan også være spesielle forhold som tilsier hyppigere kontroll, for eksempel eggstokkkreft i familien. Det er ingen fasit, men en individuell vurdering, og du vil kunne få forskjellige svar hos gynekologer. Men det er viktig å gå til undersøkelse hvis du har symptomer, selv om du har vært nylig til undersøkelse, sier Lyng til Kvinneguiden.

- Dersom man har hyppig partnerbytte bør man undersøkes oftere, det er for eksempel cirka 20 000 nye tilfeller av klamydia i året, kjønnsykdommen er hyppigere i de yngre aldersgruppene, sier Lyng.

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.


Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Det handler om menneskeliv

  Det handler om menneskeliv

  Å stramme inn på reglene for familiegjenforening er en seier for alle som mener at flyktninger ikke trenger en familie. (465 innlegg) Les mer

 • - Bedre å hjelpe flyktninger i nærområder enn å få dem hit

  - Bedre å hjelpe flyktninger i nærområder enn å få dem hit

  Erna skeptisk til å ta mot 10 000 syriske flyktninger. (458 innlegg) Les mer

 • Europas kynisme

  Europas kynisme

  Der de er, er på flukt i råtne holker som forliser. (456 innlegg) Les mer

 • Dobbel bokføring

  Dobbel bokføring

  VG, eller kunsten å fasilitere et kommentarfelt og samtidig holde seg demonstrativt for nesa. (317 innlegg) Les mer

 • Gi folk gratis heroin

  Gi folk gratis heroin

  Narkomane dør mens vi diskuterer. (311 innlegg) Les mer

 • I journalistens øyne

  I journalistens øyne

  Å vurdere Skavlans intensjoner er en umulig jobb. (278 innlegg) Les mer

 • - Går mot klart flertall for å hente 10 000 syriske flyktninger

  - Går mot klart flertall for å hente 10 000 syriske flyktninger

  Til tross for at regjeringspartiene Høyre og Frp ikke vil. (264 innlegg) Les mer

 • - Jeg merker meg at Erna vil plage meg i to år. For øvrig trodde jeg hun hadde nok med å styre landet

  - Jeg merker meg at Erna vil plage meg i to år. For øvrig trodde jeg hun hadde nok med å styre landet

  Jonas Gahr Støre slår tilbake mot kritikken fra Erna Solberg. (202 innlegg) Les mer