Stringtrusa kan være underlivets verste fiende.

Tips oss 2400
FEIL TRUSE: Stringtruser og truser i syntetisk stoff kan skape kraftig ubalanse i underlivet. FOTO: Crestock.

FEIL TRUSE: Stringtruser og truser i syntetisk stoff kan skape kraftig ubalanse i underlivet. FOTO: Crestock.

Hvordan skal det kvinnelige kjønnsorganet egentlig lukte?

I diskusjonstråden i Kvinneguidens forum kommer forslagene på rekke og rad: «Krydret yoghurt, bjørnebær, ostepop med et hint av reker, som melk og salte mynter, som tysk hvitvin».

Dette kan helt sikkert diskuteres i det vide og det brede, men det som er sikkert er at det ikke bør lukte ille av underlivet. Likevel kan kvinner fra tid til annen oppleve å få illeluktende utflod fra underlivet, og dette er det flere årsaker til.

- Den vanligste årsaken til illeluktende utflod er bakteriell vaginose. Cirka 10-20 prosent av kvinner har bakteriell vaginose, og cirka halvparten har symptomer i form av illeluktende utflod. Det kan gå over av seg selv, men man søker ofte lege ved vedvarende plager, sier gynekolog ved Aleris, Kristin Lyng til Kvinneguiden.no.

Men av og til kan det hende at ubalansen eller kløen du kjenner nedentil faktisk er sopp, uten at du er klar over dette.

Derfor får du sopp

Trodde du at det finnes vanlige årsaker til sopp i underlivet? Da tar du feil, i følge gynekologen.

- Det vanligste er nemlig at det ikke er noen spesiell årsak, men det oppstår hyppigere etter antibiotikabruk, hos diabetikere, immunsupprimerte eller hos overvektige. Sopp er en del av normalflora og behandles ved symptomer, sier gynekologen.

Og føler du deg skitten nedentil, skal du vite at du faktisk forebygger enklest mulig sopp og generell ubalanse i underlivet ved å unngå overdreven renslighet.

- Unngå å vaske deg for ofte, bruke for mye såpe, bruke syntetiske truser, truseinnlegg og lignende som gjør at miljøet i underlivet blir tett, sier Lyng.

Behandling av sopp

Siv Elisabeth Haugen, Kvalitetskonsulent ved Norsk Medisinaldepot AS som eier Vitusapotek og Ditt Apotek, forteller at dersom kunder kommer til apoteket fordi de opplever kløe, illeluktende utflod eller utslett i underlivet, vil de bli henvist til lege.

- Symptomene må avklares nærmere med kunden før det kan gis rett anbefaling om eventuell egenomsorg eller om kunden skal henvises til lege, sier Haugen.

På sin hjemmeside har de faglige omtaler av ulike underlivsproblemer til opplysning for å avgjøre om symptomene kan skyldes problemområder som soppinfeksjon, tørr skjede, klamydia, urinvegsinfeksjon og underlivsplager.

- Kvinner som har bakteriell vaginose har som regel behov for å henvises videre til lege, sier Haugen.

Men om du først har fått sopp nedentil, kan dette forsvinne av seg selv. Om det ikke gjør det, kan du i følge Lyng forsøke reseptfrie medikamenter.

- Men hvis man ikke blir bra etter ett par omganger, bør man undersøkes for å se om det er riktig diagnose. Min erfaring er at overdreven bruk av reseptfrie medikamenter kan irritere og skade slimhinnene, sier gynekologen.

Har du først hatt sopp i underlivet, er det en viss sjanse for at du vil få det tilbake flere ganger, mener gynekologen.

- Det kan man, og man kan smitte partner ved samleie. I hovedsak behandles partner kun ved symptomer på sopp, men også ved hyppig tilbakefall hos kvinner kan man prøve partnerbehandling.

Intimbarbering og rengjøring

Gynekologen mener du også skal være forsiktig med å barbere deg nedentil;

- Dette vil ofte kunne forårsake irritasjon av slimhinner, infeksjoner, sopp og allergiske reaksjoner, sier Lyng.

Haug forteller samtidig at du kan finne kremer,gel og såpe spesielt tilpasset de kvinnene som likevel ønsker å barbere seg nedentil. Men såpen må være tilpasset pH-verdien i underlivet slik at det ikke skapes ubalanse.

- En del produkter kan brukes forebyggende, for eksempel intimsåper og intimkremer. Produkter for intimbarbering kan forebygge utslett og irritasjoner. Etter antibiotikakurer kan man få ubalanse i underlivet, og det kan være gunstig å tilføre melkesyrebakterier, som finnes både i gelform og som vaginalkapsler, til skjeden under kuren for å forebygge slike plager. Det finnes også formuleringer med andre innholdsstoffer enn melkesyre som er gunstige for å opprettholde balanse i underlivet, sier Haugen.

Sjekk underlivet

I følge nasjonale retningslinjer i Norge skal det tas celleprøve hvert 3. år hos allmennpraktiker eller gynekolog. Gynekolog Lyng synes derimot at dette er for sjeldent.

- Et eksempel er siste tidens medieoppslag om kvinner som er anbefalt å ta nye celleprøve om tre år, men man diskuterer om HPV-testen er pålitelig, eller om kvinnene skal kontrolleres tidligere. Det har også vært tilfeller hvor livmorhalskreft har oppstått i løpet av treårs perioden. Mange kvinner ønsker å gå hyppigere, og har vært vant til å gå hvert år eller hvert annet år, det må tas hensyn til. Det kan også være spesielle forhold som tilsier hyppigere kontroll, for eksempel eggstokkkreft i familien. Det er ingen fasit, men en individuell vurdering, og du vil kunne få forskjellige svar hos gynekologer. Men det er viktig å gå til undersøkelse hvis du har symptomer, selv om du har vært nylig til undersøkelse, sier Lyng til Kvinneguiden.

- Dersom man har hyppig partnerbytte bør man undersøkes oftere, det er for eksempel cirka 20 000 nye tilfeller av klamydia i året, kjønnsykdommen er hyppigere i de yngre aldersgruppene, sier Lyng.

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.


I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Et angrep mot Norge
savner politisk logikk

  Et angrep mot Norge savner politisk logikk

  Dersom ytterliggående islamister utkjemper en «hellig krig» i Syria for å frigjøre landet fra «de vantro», og attpåtil gaper over Irak, skulle man tro de har utfordringer nok. (2128 innlegg) Les mer

 • Hvem har skylden, bil A eller B?

  Hvem har skylden, bil A eller B?

  Tror vi kan kjørereglene, men her svarer mange feil. (2191 innlegg) Les mer

 • TV 2-Græsvik mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom: Jeg går hardt ut mot de som mener jeg lyver

  TV 2-Græsvik mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom: Jeg går hardt ut mot de som mener jeg lyver

  - Folk får ikke svart for seg. (1597 innlegg) Les mer

 • Kampen om historien

  Kampen om historien

  Klikk for ingress. (1379 innlegg) Les mer

 • En av verdens største aviser tar et oppgjør med marihuanaforbud: Det har ført til stor skade på samfunnet

  En av verdens største aviser tar et oppgjør med marihuanaforbud: Det har ført til stor skade på samfunnet

  Vil legalisere rusmiddelet. (1079 innlegg) Les mer

 • Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

  Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

  Israelsk diplomati sjokkerer. (760 innlegg) Les mer

 • Fremmer bildene fred eller forakt?

  Fremmer bildene fred eller forakt?

  Det er lett å forklare krigens råskap med at den andre siden er umenneskelig. (773 innlegg) Les mer

 • Propagandakrigen

  Propagandakrigen

  Parallelt med Israels brutale krigføring på Gaza utkjempes en smålig propagandakrig her hjemme. (750 innlegg) Les mer