Universitetssykehuset i Nord-Norge har oppdaget en feil ved testing av blodgivere.

Tips oss 2400

Hepatitt B

• Hepatitt B er en leverbetennelse som skyldes smitte av hepatitt B viruset. Smitte skjer gjennom blod, blodprodukter, spytt og ved ubeskyttet seksuell kontakt.

• Smitte kan gi akutt hepatitt (leverbetennelse), men kan også føre til en kronisk infeksjon.

• Infeksjon med hepatitt B virus er svært vanlig på verdensbasis. Man antar at ca 1/3 av verdens befolkning har vært eller er smittet

• I Norge fikk 50 personer påvist akutt hepatitt B i 2011, og ca 12-15.000 nordmenn antas å være kroniske bærere av hepatitt B viruset.

• Personer som er utsatt for hepatitt B smitte er hovedsaklig sprøytemisbrukere, seksuelt aktive, helsepersonell og pasienter som får hemodialyse.

• Hos 5-10 % av de smittede klarer ikke kroppen å kvitte seg med viruset innen 6 måneder. Disse utvikler kronisk hepatitt, og er bærere av viruset for resten av livet, og kan føre smitten videre til andre. Over mange år kan kronisk hepatitt B føre til skrumplever og økt risiko for leverkreft.

Kilde: Apotek1
(Dagbladet): Fire pasienter ved Universitetssykehuset i Nord-Norge kan ha fått hepatitt B gjennom blod de fikk ved behandling på sykehuset, skriver sykehuset i en pressemelding.

- Pasientene og deres fastleger har fått informasjon om det som har skjedd, og de har fått tilbud om å teste seg, noe de forhåpentligvis vil gjøre, sier avdelingsoverlege Mirjana Arsenovic ved UNN til Dagbladet.

- Feil er alvorlig

UNN har beklaget overfor pasientene den belastning dette kan medføre for dem, står det i pressemeldingen.

- Hver feil hos oss er alvorlig og må tas på alvor. Muligheten for at smitte er overført er liten, men vi kan ikke utelukke det, sier hun

Det var en internkontroll som avdekket feilen høsten 2011.

- Det er en kombinasjon av datateknisk og personlig feil, forklarer Arsenovic. Blodgivere pleier å måtte testes to ganger for hepatitt B, den ene blir gjennomført hver gang det tappes blod, den andre testen ble i dette tilfellet ikke tatt.

Endret rutiner

- Derfor er det en mulighet for at det var virus i blodet pasientene fikk, selv om den andre testen var negativ, sier Arsenovic til Dagbladet.

Saken er meldt til Statens helsetilsyn ved fylkeslegen.

Universitetssykehuset skriver i pressemeldingen at de har gjennomført endringer i rutinene for å hindre at slike feil skjer igjen.

- Vi har gått igjennom alle tappinger og tester vi har gjort i flere år. Det er bare denne ene som vi fant feil på, selvfølgelig har vi nå forandret rutiner, slik at vi nå har forsikret oss at alt gjøres slik det skal, sier Arsenovic.Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen