New Zealands statsminister John Key har kommentert arresten i Chile.

Tips oss 2400
ANHOLDT:  Jarle Andhøy og mannskapet om bord «Nilaya» ble lørdag stanset av et chilensk marinefartøy. Foto: Armada de Chile

ANHOLDT: Jarle Andhøy og mannskapet om bord «Nilaya» ble lørdag stanset av et chilensk marinefartøy. Foto: Armada de Chile

«Berserk»-saken:

• Seilbåten «Berserk» forsvant i Sørishavet 22. februar 2011, med tre av besetningen på fem. De tre var nordmennene Robert Skaanes (34) og Tom Gisle Bellika (36), samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32).

• Jarle Andhøy (34) og Samuel Massie (18) befant seg da i land på det antarktiske kontinent.

• Søket etter båten ble formelt avsluttet 1. mars i fjor.

• Andhøy og Massie reiste i år til Antarktis i den 54 fot lang seilbåten «Nilaya», for å finne svar på alle de ubesvarte spørsmålene om «Berserk». Ekspedisjonen er nå avsluttet.

• Newzealandske myndigheter er svært kritiske til ekspedisjonen, da Andhøy ikke har fått tillatelse til å reise fra landet og til Antarktis. 
(Dagbladet): Lørdag kveld ble båten «Nilaya», med Jarle Andhøy og fire andre om bord, tatt i arrest av chilenske marinefartøy.

Ifølge talsmann for Andhøys ekspedisjon, Rune «Supern» Olsgaard, bordet væpnede vakter båten. Båten blir nå bevoktet inne på den chilenske marinebasen, og mannskapet er fremdeles om bord.

- Ingen rolle

Nils Jørgen Vordahl, Andhøys advokat, har fortalt at Andhøy har fått muntlig beskjed om at arrestasjonen skjedde på anmodning fra myndighetene i New Zealand. Nå går statsministeren på New Zealand ut og dementerer denne påstanden.

Ifølge nyhetsbyrået NZ Newswire benekter John Key at «Nilaya» ble tatt i arrest på anmodning fra myndighetene i New Zealand.

- Etter det jeg vet har det ikke vært noen diskusjon mellom myndighetene i New Zealand og Chile, og vi hadde ikke en rolle i arrestasjonen i Chile, sier han ifølge nyhetsbyrået

- Klar over innvendinger

Utenriksdepartementet på New Zealand ønsker ikke å kommentere på deres rolle i arresten.

- Vi vet at de ble eskortert til havn i Chile. Alt jeg kan si er at chilenske myndigheter er klar over våre innvendinger mot den uautoriserte ekspedisjonen til Rosshavet på Antarktis, sier en talskvinne til Dagbladet.

Jarle Andhøys talsmann, Rune «Supern» Olsgaard, forteller i dag til Dagbladet at han snakket med Andhøy ved midnatt. Han fortalte at en navneendring kan ligge bak at båten som til nå har vært kjent som «Nilaya» lørdag kveld ble anholdt av chilenske myndigheter.

Ifølge Olsgaard ble båten omdøpt til «Berserk» i en seremoni i Antarktis for noen dager siden.

- Ikke kjent med

Jan Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt forteller at han ikke kjenner til om «Nilaya» var etterlyst av New Zealand.

- Det er opplagt at myndighetene i mange land, blant annet New Zealand og USA, har vært godt kjent med Andhøys ekspedisjon i Antarktis, men jeg er ikke kjent med at noen har etterlyst dem, sier Winther til Dagbladet.

Han forteller at polarinstituttet avventer med en eventuell anmeldelse til «Nilaya» og mannskapets ekspedisjon er over, og understreker at polarinstituttet ikke har noe med det som har skjedd i Chile å gjøre.

Blindpassasjer

Havnemester og løytnant Carlos Bañados Matute sa til Dagbladet at båten seilte i chilenske farvann uten lov. Han sa også at new zealandske myndigheter hadde gitt beskjed om at båten ikke hadde lov til å forlate landet for å dra til Antarktis, og dessuten hadde en papirløs new zealender om bord.

Det dreier seg om «blindpassasjeren» Busby Noble, som avgivelig snek seg med på turen uten pass.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen