Jarle Andhøy har ennå ikke fått skriftlig begrunnelse på hvorfor han, mannskapet og den nydøpte båten holdes igjen i Chile.

Tips oss 2400
SKIFTET NAVN: Før Andhøys ekspedisjon forlot Antarktis, omdøpte de «Nilaya» til «Berserk». Det kan ha bidratt til å skape trøbbel for dem. Foto: CHILENSK MARINE

SKIFTET NAVN: Før Andhøys ekspedisjon forlot Antarktis, omdøpte de «Nilaya» til «Berserk». Det kan ha bidratt til å skape trøbbel for dem. Foto: CHILENSK MARINE

PAPIRLØS: Newzealandske Busby Noble (t.h. foran) skal ha sneket seg om bord på båten, og har ikke pass med seg. På grunn av dette får han ikke gå i land i Chile. Foto: CHILENSK MARINE

PAPIRLØS: Newzealandske Busby Noble (t.h. foran) skal ha sneket seg om bord på båten, og har ikke pass med seg. På grunn av dette får han ikke gå i land i Chile. Foto: CHILENSK MARINE

TALSMANN: Tidligere «Berserk»-besetningsmedlem Rune «Supern» Olsgaard er Andhøys talsmann. Heller ikke han blir klok på de motstridende meldingene som florerer. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET

TALSMANN: Tidligere «Berserk»-besetningsmedlem Rune «Supern» Olsgaard er Andhøys talsmann. Heller ikke han blir klok på de motstridende meldingene som florerer. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET

«Berserk»-saken

• Seilbåten «Berserk» forsvant i Sørishavet 22. februar 2011, med tre av besetningen på fem. De tre var nordmennene Robert Skaanes (34) og Tom Gisle Bellika (36), samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32).

• Jarle Andhøy (34) og Samuel Massie (18) befant seg da i land på det antarktiske kontinent.

• Søket etter båten ble formelt avsluttet 1. mars i fjor.

• Andhøy og Massie reiste i januar i år til Antarktis i den 54 fot lange seilbåten «Nilaya», for å finne svar på alle de ubesvarte spørsmålene om «Berserk».

• Ekspedisjonen er nå avsluttet, uten svar på hva som skjedde med «Berserk» og de tre om bord.

• Newzealandske myndigheter er svært kritiske til ekspedisjonen, da Andhøy ikke har fått tillatelse til å reise fra landet og til Antarktis.

• «Nilaya», nå omdøpt til «Berserk», ble anholdt av chilensk marine lørdag kveld. Båten og mannskapet blir nå holdt på marinebasen i byen Puerto Williams.

  Se større kart Puerto Williams

  PUNTA ARENAS / OSLO (Dagbladet): Seint i går kveld hadde ekspedisjonsleder Jarle Andhøy ennå ikke fått noen formell skriftlig begrunnelse på hvorfor han, mannskapet og seilbåten «Berserk» (tidilgere «Nilaya») holdes tilbake av chilensk marine, opplyser Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl til Dagbladet.

  - Han er forvirret, sier Andhøys talsmann Rune «Supern» Olsgaard til Dagbladet.

  «Forvirrende» er betegnende på situasjonen. Ingen Dagbladet har vært i kontakt med, har gitt noe endelig svar på hvem som faktisk satte i gang anholdelsen av Andhøys ekspedisjon, eller hvorfor anholdelsen skjedde.

  På marinebase

  Den nydøpte båten og mannskapet holdes på marinebasen i byen Puerto Williams. Ved anholdelsen opplyste chilenerne at grunnen, foruten at båten oppholdt seg i chilensk farvann uten lov, var en anmodning fra newzealandske myndigheter, etter at «Nilaya» dro til Antarktis uten tillatelse i januar.

  - I tillegg til at de seilte i våre nasjonale farvann uten lov, fikk vi beskjed fra New Zealand om at de ikke hadde fått tillatelse til å forlate landet, sa Carlos Bañados Matute, løytnant og havnesjef i Puerto Williams, til Dagbladet søndag.

  I tillegg skulle mannskapets newzealandske medlem Busby Noble være et problem-moment, ettersom han ikke har med seg pass på turen.

  Men i går avviste New Zealands statsminister John Key at de har anmodet om å anholde båten.

  - Etter det jeg vet, har det ikke vært noen diskusjon mellom myndighetene i New Zealand og Chile, og vi hadde ikke noen rolle i anholdelsen, sier Key ifølge nyhetsbyrået NZ Newswire.

  Det newzealandske utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at Chile er informert om New Zealands motstand mot Andhøys uautoriserte ekspedisjon - men at de ikke står bak anholdelsen.

  - Så vidt vi vet, er ikke mannskapet arrestert, opplyser Amanda Wells, kommunikasjonsrådgiver ved departementet.

  Newzealanderne sier imidlertid at de setter pris på Chiles innsats for å avdekke informasjon om ekspedisjonen som måtte finnes bord på båten.

  - Politietterforskning

  Maria Consuelo Luna, talskvinne for den chilenske marines tredje sone, som har hovedbase i byen Punta Arenas, opplyser at aksjonen skjedde etter anmodning fra Interpol og chilensk politi, uten å spesifisere hvilket land som står bak.

  - Jeg kan ikke si noe mer om saken, siden det dreier seg om en pågående politietterforskning, sier hun til Dagbladet.

  Norsk Interpol avviser at de står bak. De er heller ikke orientert om saken.

  - Det må være et annet land som står bak. Det er ingen automatikk i at vi blir varslet, sier Philip Fossnes i Kripos, som håndterer Norges Interpol-affærer, til Dagbladet.

  Heller ikke newzealandsk Interpol vedkjenner seg ansvar i saken.

  - Vi har ingenting med dette å gjøre, sier Steve Dunn, nasjonal koordinator for newzealandsk Interpol, til Dagbladet.

  - Falskt navn

  En representant for chilensk kystvakt opplyser på sin side til Aftenposten at båten ble innbrakt fordi Andhøy oppga «falskt navn» på fartøyet.

  Før de forlot Antarktis, omdøpte ekspedisjonen «Nilaya» til «Berserk», og malte det nye navnet langs båtsida. Da så kystvakta rutinemessig kontaktet seilbåten på vei inn i chilensk farvann, oppga de «Berserk» som navn.

  Dette navnet stemte ikke med noen skipsregistre, dermed ble båten innbrakt til Puerto Williams for å bringe navnet på det rene, opplyser Ricardo Velasquez i chilensk kystvakt til Aftenposten.

  «Nilaya»/«Berserk» eies av båtens russiske kaptein. Andhøys talsmann Olsgaard forteller at det jobbes med å få papirarbeidet på plass.

  - Den russiske agenten har sendt en e-post til chilenske myndigheter der det opplyses om navneendringen, sier Olsgaard til Dagbladet.

  Lukter vondt

  I mellomtida sitter Andhøy og resten av mannskapet om bord på «Berserk»/«Nilaya», under bevoktning av chilensk marinepersonell.

  - Det er god stemning mellom dem og marinepersonellet, men nå når de ligger til kai, blir det desto mer åpenbart at de ikke har vasket seg på en stund, sier Olsgaard.

  Han sier det ikke er åpenbart for mannskapet hvorvidt de kan bevege seg i land eller ei. Papirløse Noble må uansett holde seg om bord.

  - Jarle velger foreløpig å bli om bord, for ikke å skape oppstyr, sier «Supern» - som forteller at mannskapet nå avventer situasjonen.

  - Det kan gå noen dager før vi får klarhet i dette, sier han.

  Tidligere har Puerto Williams' havnemester opplyst til Dagbladet at det vil ta «to til tre dager» å få avklart hva som skjer videre med båten og mannskapet.

  UD ikke innblandet

  Utenriksdepartementet (UD) i Norge er ikke aktivt innblandet i saken, fordi Andhøy ikke har bedt om assistanse derfra.

  - Utover en kort brifing fra myndighetene i Chile og på New Zealand har vi ikke hørt noe, sier UDs pressevakt Kjetil Elsebutangen til Dagbladet.

  Han opplyser at ambassaden i Chiles hovedstad Santiago er klar for å bistå Andhøy dersom anmodningen kommer.

  Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

  RAPPORTER INN HER
  Lik Dagbladet på Facebook.