Har egen venneforening. Se video.

Tips oss 2400

FRU TIMIAN



Oppskriften er utarbeidet av Marit Røttingsnes Westlie som står bak bloggen Frutimian.no.

Marit er matspaltist og kokebokforfatter, og har de siste årene blant annet hatt fast spalte i Dagbladets magasin Søndag.

Hun har skrevet flere koke- og bakebøker. Den neste kommer til høsten.

Hos Fru Timian finner du oppskrifter på
ujålete hverdags- og festmåltider, samt tips, opplevelser og tanker rundt mat og tilberedning.

ENKEL KRYDDERKAKE: I denne videoen viser fru Timian hvordan man lager en enkel krydderkake med sjokoladeglasur. Her finner du oppskriften på krydderkake. Video: ØYSTEIN WESTLIE/CAFECAFE.NO

MANGES FAVORITT: Det sies at vårt naboland Sverige er opphavslandet til gulrotkaken. Den gladoransje grønnsaken har i århundrer blitt brukt som søtning i kaker og bakverk. Her finner du oppskriften på gulrotkake. Video: ØYSTEIN WESTLIE/CAFECAFE.NO

HEMMELIG TRIKS: Hjemmelagd is er en fryd for øyet og ganen og imponerer selv de mest kresen middagsgjestene.Her finner du oppskriften og framgangsmåten på kanel-isen i videoen. Video: ØYSTEIN WESTLIE/CAFECAFE.NO

POPULÆRE: I denne videoen viser Fru Timian hvordan hun lager de populære hvetebollene med sjokolade. Her finner du oppskriften på hveteboller med sjokolade. Video: ØYSTEIN WESTLIE/CAFECAFE.NO

(Dagbladet): Dette er virkelig en av Norges store nasjonalskatter.

Kvæfjordkaka, som i tillegg til å ha blitt kåret til Norges nasjonalkake av NRKs Nitimen, har egen venneforening og blir kalt "Verdens beste". Du legger jo lista forholdsvis høyt når du kaller kaken din det. Det må kunne sies.

Og til alt overmål: den innfrir bestandig. Kombinasjonen av kakebunnen og den luftige marengsen sammen med vaniljekremen er uslåelig.

Jeg vil slå et slag for den hjemmelagde vaniljekremen til denne kaken.

Når du først lager en festkake som Kvæfjordkaken er, synes jeg du skal ta deg tid til å lage vaniljekremen selv også. Det er ikke mange minuttene som trengs - og smaken, den taler for seg selv.

Kvæfjordkake

Passer til en langpanne

Kakebunn

125 g romtemperert smør
125 g sukker
4 store eggeplommer
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
3-4 ss melk

Marengs

4 store eggehviter
200 g sukker
1/2 dl mandelflak

Vaniljekrem

3 1/2 dl melk
4 eggeplommer
50 g sukker
1 vaniljestang eller 1 ts godt vaniljesukker
2 ts maizenna
2 dl fløte

Framgangsmåte

Sett stekeovnen på 180 grader.

Pisk smør og sukker til det blir luftig og nærmest hvitt. Det tar rundt 5 minutter. Tilsett eggeplommene en og en og visp dem inn etter hvert. Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle og visp rundt noen ganger med en tørr visp for å fjerne eventuelle klumper.

Tilsett melblandingen og melken vekselvis i miksebollen til det er tomt. Kjør vispene rundt noen ganger til alt er skikkelig blandet.

Husk å skrap ned langs kantene av bollen en gang eller to underveis i vispeprosessen slik at alt blir rørt med.

Ha litt formfett i bunnen av langpannen og ha et bakepapir over. Formfettet har du i bare for at papiret skal sitte fast.

Fordel røren jevn utover bunnen av pannen.

Vask miksmasterbollen godt og forsikre deg om at det ikke er noen fettrester i den. Ha i eggehvitene og pisk til. Ha i litt og litt sukker og pisk til det blir blankt og fint. Fordel dette over røren som allerede er i langpannen. Strø mandlene over.

Stekes på hakket nedenfor midten i stekeovnen i 20-25 minutter. Avkjøl kaken helt.

Lag vaniljesausen. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har både frø og stang i en kasserolle sammen med melken. Kok opp.

Rør sammen maizenna, eggeplommene,  sukkeret og eventuelt vaniljesukker. Visp halvparten av melken inn i eggblandingen og rør til alt sukkeret er oppløst. 

Slå det tilbake i kasserollen, sett kasserollen tilbake på varmen og rør kraftig til det tykner. Avkjøl. Pisk fløten til en luftig krem og bland den inn.

Del kaken i to og legg den ene delen, med marengsen ned, på et kakefat. Fordel vaniljekremen over før du legger den andre kakedelen på toppen.

Pynt gjerne med jordbær.

Flere oppskrifter og tips finner du på frutimian.no.

KARAMELLPUDDING PÅ TRE MINUTTER: Dagbladets matskribent Marit Røttingsnes Westlie viser hvordan du lager karamellpudding.Her finner du oppskriften på karamellpuddingen. Video: ØYSTEIN WESTLIE/CAFECAFE.NO

John Arne Markussen

Velkommen til debatt
Tusen takk for at du ønsker å delta i vårt kommentarfelt.
Vi holder imidlertid stengt fra klokken 00:00 alle dager. Dette gjør vi for at moderatorene våre skal kunne ha raskere responstid i debattfeltenes åpningstid.
Åpningstiden vil være hverdager fra 07:00, og helgedager/røde dager fra 08:00.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør