Har egen venneforening. Se video.

Tips oss 2400

FRU TIMIAN



Oppskriften er utarbeidet av Marit Røttingsnes Westlie som står bak bloggen Frutimian.no.

Marit er matspaltist og kokebokforfatter, og har de siste årene blant annet hatt fast spalte i Dagbladets magasin Søndag.

Hun har skrevet flere koke- og bakebøker. Den neste kommer til høsten.

Hos Fru Timian finner du oppskrifter på
ujålete hverdags- og festmåltider, samt tips, opplevelser og tanker rundt mat og tilberedning.

ENKEL KRYDDERKAKE: I denne videoen viser fru Timian hvordan man lager en enkel krydderkake med sjokoladeglasur. Her finner du oppskriften på krydderkake. Video: ØYSTEIN WESTLIE/CAFECAFE.NO

MANGES FAVORITT: Det sies at vårt naboland Sverige er opphavslandet til gulrotkaken. Den gladoransje grønnsaken har i århundrer blitt brukt som søtning i kaker og bakverk. Her finner du oppskriften på gulrotkake. Video: ØYSTEIN WESTLIE/CAFECAFE.NO

HEMMELIG TRIKS: Hjemmelagd is er en fryd for øyet og ganen og imponerer selv de mest kresen middagsgjestene.Her finner du oppskriften og framgangsmåten på kanel-isen i videoen. Video: ØYSTEIN WESTLIE/CAFECAFE.NO

POPULÆRE: I denne videoen viser Fru Timian hvordan hun lager de populære hvetebollene med sjokolade. Her finner du oppskriften på hveteboller med sjokolade. Video: ØYSTEIN WESTLIE/CAFECAFE.NO

(Dagbladet): Dette er virkelig en av Norges store nasjonalskatter.

Kvæfjordkaka, som i tillegg til å ha blitt kåret til Norges nasjonalkake av NRKs Nitimen, har egen venneforening og blir kalt "Verdens beste". Du legger jo lista forholdsvis høyt når du kaller kaken din det. Det må kunne sies.

Og til alt overmål: den innfrir bestandig. Kombinasjonen av kakebunnen og den luftige marengsen sammen med vaniljekremen er uslåelig.

Jeg vil slå et slag for den hjemmelagde vaniljekremen til denne kaken.

Når du først lager en festkake som Kvæfjordkaken er, synes jeg du skal ta deg tid til å lage vaniljekremen selv også. Det er ikke mange minuttene som trengs - og smaken, den taler for seg selv.

Kvæfjordkake

Passer til en langpanne

Kakebunn

125 g romtemperert smør
125 g sukker
4 store eggeplommer
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
3-4 ss melk

Marengs

4 store eggehviter
200 g sukker
1/2 dl mandelflak

Vaniljekrem

3 1/2 dl melk
4 eggeplommer
50 g sukker
1 vaniljestang eller 1 ts godt vaniljesukker
2 ts maizenna
2 dl fløte

Framgangsmåte

Sett stekeovnen på 180 grader.

Pisk smør og sukker til det blir luftig og nærmest hvitt. Det tar rundt 5 minutter. Tilsett eggeplommene en og en og visp dem inn etter hvert. Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle og visp rundt noen ganger med en tørr visp for å fjerne eventuelle klumper.

Tilsett melblandingen og melken vekselvis i miksebollen til det er tomt. Kjør vispene rundt noen ganger til alt er skikkelig blandet.

Husk å skrap ned langs kantene av bollen en gang eller to underveis i vispeprosessen slik at alt blir rørt med.

Ha litt formfett i bunnen av langpannen og ha et bakepapir over. Formfettet har du i bare for at papiret skal sitte fast.

Fordel røren jevn utover bunnen av pannen.

Vask miksmasterbollen godt og forsikre deg om at det ikke er noen fettrester i den. Ha i eggehvitene og pisk til. Ha i litt og litt sukker og pisk til det blir blankt og fint. Fordel dette over røren som allerede er i langpannen. Strø mandlene over.

Stekes på hakket nedenfor midten i stekeovnen i 20-25 minutter. Avkjøl kaken helt.

Lag vaniljesausen. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har både frø og stang i en kasserolle sammen med melken. Kok opp.

Rør sammen maizenna, eggeplommene,  sukkeret og eventuelt vaniljesukker. Visp halvparten av melken inn i eggblandingen og rør til alt sukkeret er oppløst. 

Slå det tilbake i kasserollen, sett kasserollen tilbake på varmen og rør kraftig til det tykner. Avkjøl. Pisk fløten til en luftig krem og bland den inn.

Del kaken i to og legg den ene delen, med marengsen ned, på et kakefat. Fordel vaniljekremen over før du legger den andre kakedelen på toppen.

Pynt gjerne med jordbær.

Flere oppskrifter og tips finner du på frutimian.no.

KARAMELLPUDDING PÅ TRE MINUTTER: Dagbladets matskribent Marit Røttingsnes Westlie viser hvordan du lager karamellpudding.Her finner du oppskriften på karamellpuddingen. Video: ØYSTEIN WESTLIE/CAFECAFE.NO

John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • <font color=Med Israel for fred: - Mads Gilbert lyver om Israel Gilbert: - Utrolig tynt skvip" title="Med Israel for fred: - Mads Gilbert lyver om Israel Gilbert: - Utrolig tynt skvip" />

    Med Israel for fred: - Mads Gilbert lyver om Israel Gilbert: - Utrolig tynt skvip

    Israel-venner advarer mot Gaza-legen i avisannonser. (2308 innlegg) Les mer

  • Hvem har skylden, bil A eller B?

    Hvem har skylden, bil A eller B?

    Tror vi kan kjørereglene, men her svarer mange feil. (2115 innlegg) Les mer

  • - Eier dere ikke skam?

    - Eier dere ikke skam?

    Audun Lysbakken reagerer sterkt på at Mads Gilbert henges ut av Israel-venner. (1616 innlegg) Les mer

  • TV 2-Græsvik mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom: Jeg går hardt ut mot de som mener jeg lyver

    TV 2-Græsvik mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom: Jeg går hardt ut mot de som mener jeg lyver

    - Folk får ikke svart for seg. (1131 innlegg) Les mer

  • Nå venter alle i spenning på Putin. Det var jo han som satte i gang opprørerne

    Nå venter alle i spenning på Putin. Det var jo han som satte i gang opprørerne

    Derfor er flystyrten i Ukraina også ei geopolitisk nøtt, skriver Dagbladets Einar Hagvaag. (1117 innlegg) Les mer

  • Kampen om historien

    Kampen om historien

    Klikk for ingress. (1006 innlegg) Les mer

  • Måtte forklare Israel-kritikk han kom med fordi han ikke visste at mikrofonen sto på

    Måtte forklare Israel-kritikk han kom med fordi han ikke visste at mikrofonen sto på

    USAs utenriksminister gikk i klassisk felle. (930 innlegg) Les mer

  • Fremmer bildene fred eller forakt?

    Fremmer bildene fred eller forakt?

    Det er lett å forklare krigens råskap med at den andre siden er umenneskelig. (756 innlegg) Les mer