Tuareg-opprørerne i Mali mener de har løsrevet et område større en Frankrike. - Vi har direkte vært med på dette, mener Vest-Afrika-ekspert.

Tips oss 2400
TUNGT BEVÆPNET: En malisk soldat tok posisjon mens lederen holdt tale 3. mars nær hovedstaden Bamako. Foto: Issouf Sanogo / AFP Photo

TUNGT BEVÆPNET: En malisk soldat tok posisjon mens lederen holdt tale 3. mars nær hovedstaden Bamako. Foto: Issouf Sanogo / AFP Photo

AVVENTER: Forskningsleder i Fafo, Anne Hatløy, forteller at de nordlige delene av Mali har vært selvstendige lenge. Foto: Fafo

AVVENTER: Forskningsleder i Fafo, Anne Hatløy, forteller at de nordlige delene av Mali har vært selvstendige lenge. Foto: Fafo

HAR FLYKTET: Malis president Amadou Toumani Touré befinner seg på ukjent sted etter at opprørerne kuppet landet. Utenriksministeren og forsvarsministeren er pågrepet. Foto: Filippo Monteforte / EPA

HAR FLYKTET: Malis president Amadou Toumani Touré befinner seg på ukjent sted etter at opprørerne kuppet landet. Utenriksministeren og forsvarsministeren er pågrepet. Foto: Filippo Monteforte / EPA

INGEN TRO: Vest-Afrika-ekspert, Morten Bøås ved Fafo, mener Azawad aldri kommer til å bli anerkjent som en egen stat. Foto: Fafo

INGEN TRO: Vest-Afrika-ekspert, Morten Bøås ved Fafo, mener Azawad aldri kommer til å bli anerkjent som en egen stat. Foto: Fafo

Kuppet i Mali

• En gruppe soldater tok kontroll over presidentpalasset i Malis hovedstad Bamako natt til torsdag. De erklærte at president Amadou Toumani Touré var avsatt og innførte portforbud over hele landet.

• Kuppet skal ha hatt bakgrunn i raseri mot regjeringens håndtering av et tuaregopprør nord i landet som har krevd mange menneskeliv og tvunget 200 000 mennesker på flukt den siste tiden.

• Situasjonen nord i landet har forverret seg etter at tuareger som jobbet som leiesoldater i Libya, har vendt tilbake og sluttet seg til opprørsgruppen MNLA.

• Opprørerne i nord har utnyttet kaoset etter kuppet til å innlede en offensiv og skal ha tatt kontrollen over flere byer i nord.

Mali

• Landet består i hovedsak av ørken eller halvørken. Om lag 80 prosent av befolkningen er sysselsatt i landbruket, og rundt fem prosent er nomader.

• Republikken er et av de fattigste landene i Afrika, og flere perioder med alvorlig tørke har blant annet bidratt til å redusere husdyrbestanden og utbyttet fra landbruk og fiske.

• Mali har gjennom tidene vært et kulturelt knutepunkt i Vest-Afrika, noe som har gitt landet en etnisk svært sammensatt befolkning.

• Det nåværende Mali var fra 1895 en del av Fransk Vest-Afrika og hadde navnet Fransk Sudan. Etter en kort periode med indre selvstyre innenfor Det franske samveldet i 1958, gikk landet sammen med Senegal og dannet Mali-føderasjonen.

• Da føderasjonen gikk i oppløsning i 1960, ble landet en uavhengig republikk og tok navnet Mali.

Kilde: snl.no
(Dagbladet): I flere uker har den tungt bevæpnede Tuareg-opprørsgruppen vært i blodige sammenstøt med hæren i Mali, og forrige helg tok de kontroll over alle de tre provinshovedstedene nord i landet.

Over 200 000 malisere er drevet på flukt og flere hjelpeorganisasjoner har varslet om en større humanitær katastrofe.

- Vi erklærer uavhengighet for Azawad fra og med i dag, sa en talsmann for Tuaregenes gerilja, Mossa Ag Attaher, på gruppens nettsider fredag ifølge Al Jazeera.

- Tuaregenes tragedie

Mali er dobbelt så stort som Frankrike i areal, og opprørerne hevder nå å styre to tredjedeler av landet de nå kaller Azawad.

- Problemet deres er at det er veldig liten sannsynlighet for at de skal bli anerkjent for noe som helst. Det er bare Eritrea og Sør-Sudan som har klart tidligere, og det er vanskelig å se at noe lignende skulle være levedyktig. Det her er Tuaregenes tragedie, og dessverre blit det nok en drøm, sier Vest-Afrika-ekspert Morten Bøås til Dagbladet.

- De har alle strukturelle odds og politiske hindringer mot seg. Spørsmålet er om de får et større selvstyre.

Forskningeleder i Fafo, Anne Hatløy, er mer usikker på utfallet.

- Hvor vidt dette blir anerkjent av andre land gjenstår å se. De geografiske avstandene er så store, og områdene i nord har hatt selvstyre lenge. De har forholdt seg like mye til myndighetene i Algerie og andre naboland som regjeringen i hovedstaden, sier hun.

Angrepet fra flere kanter

For to uker siden kuppet malisiske opprørssoldater regjeringen etter at soldater og offiserer gikk ut av landets hær. Disse var misfornøyde med regjeringen innsats med å bekjempe opprørerne fra tuaregfolket, som har kjempet for uavhengighet siden 1960-tallet.

Den nasjonale komiteen for gjenreisning av demokratiet og staten (CNRDR) styrer nå landet.

- Tuaregene har kjempet for Kadhafi i Libya, og kom tilbake med våpen. De er mye bedre rustet enn regjeringens hær, og dette har gjort at de har et militært overtak, sier Hatløy.

Malis forsvar teller bare 7000 soldater, og det er uklart hvor mange av dem som har sluttet seg til kuppmakerne.

- Miliæret i sør var misfonøyd med situasjonen, og etter at de overtok styringen av landet har det blitt en kaotisk situasjon.

FNs sikkerhetsråd og generalsekretær Ban Ki-moon fordømte kuppforsøket i Mali.

- Den maliske hæren er en lekehær. Spørsmålet blir om denne geriljabevegelsen, som ble stiftet etter Kadhafis fall, vil styre et så gedigent område med egen skatteinnkreving. Løsningen er nok at landet sier til Tuaregene at de har full rett til å være der, og at de får mer ansvar, sier Morten Bøås.

Også konflikter innad

Under kuppet ble både forsvarsministeren og unteriksministeren tatt til fange. President Amadou Toumani Touré klarte å rømme, og befinner seg nå på et hemmelig sted, trolig voktet av lojale medlemmer av presidentgarden.

- Samlet sett har islamister og tuaregene stått sammen mot sør, men det er også interne konflikter blant dem. Uavhengigheten har de kjempet for så lenge, og den kaotiske situasjonen i landet vil de utnytte.

Flere mener at  islamistgruppa Ansar Dine og lederen Lyad Ag Ghaly som styrer mye av Sahel-området sør i Sahara. Morten Bøås mener det er usikkert hvordan gruppene vil samarbeide, og «brannen» fort kan spre seg.

- Jeg advarte mot dette da Norge ble med og begynte bombingen i Libya. Vi har vært med på å stelle i stand en situasjon som direkte har ført til det som skjer nå.

Ingen annerkjennelse

Frankrikes forsvarsminister Gerard Longuet sa i dag at de ikke tok en slik kunngjøring seriøst, da uavhengighetserklæringen ikke er anerkjent av afrikanske land, som også avviser dette.

- Den vil ikke ha noen mening for oss, sa Longuet.

FNs sikkerhetsråd har tidligere uttalt at opprørsoldatene i hovedstaden må ivareta sikkerheten til presidenten, og vende tilbake til militærleirene slik at landet sammen kan stå mot Tuareg-gruppa i nord.

I går stormet også væpnede islamister det algeriske konsulatet i Gao og bortførte sju diplomater.

Foran tøff regntid

Mali et av verdens aller fattigste land, med en gjennomsnittlig nasjonalinntekt per person på 600 amerikanske dollar i 2010. Landet er nummer 175 av 187 land på UNDPs liste over utviklingsnivå.

- De hadde en forferdelig dårlig høst i fjor, og en sultkatastrofe truer landets 12 millioner innbyggere. Verdenssamfunnet må vende oppmerksomheten mot det som skjer slik at Mali ikke blir stående alene med dette, sier Fafo-direktør Hatløy.

Hun mener det viktigste er å sikre at folk får mat. Folk flest er ikke involvert i konflikten.

- Regntida begynner nå, og tradisjonelt er dette den tøffeste tiden av året. Matlagrene som skulle være fylt opp med forrige sesongs avling står tomme.

Sulttrussel

Påtroppende generealsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, kom i forrige uke hjem fra et opphold i landet og hovedstaden Bamako.

- Situasjonen opplevdes som dramatisk. Vi var forsåvidt trygge inne på hotellet, men det var skyteepisoder rett utenfor døra. Blant annet ble den ene hotellvakten skutt i hånden. Det var ubehagelig, sa hun til Dagbladet.

Organisasjonen skulle kartlegge hjelpearbeidet nord i landet, hvor befolkningen trues av sult samtidig som kamphandlinger mellom hæren og de tungt bevæpnede Tuareg-opprørene foregår.

Eksperter frykter at islamister og smuglere fritt kan operere i ørkenen, og Verdensbanken og Den afrikanske utviklingsbanken har stanset all bistand med unntak av nødhjelp.

Landet grenser til Mauritania, Algerie, Niger, Burkina Faso, Elfenbenskysten, Guinea og Senegal.
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen

Sted:
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Ut av det mørke, mørke blå

  Ut av det mørke, mørke blå

  Ho klarte sporenstreks å parkere Sylvi Listhaug på sidelinja som innvandringsversting og få henne til å framstå som reinaste godheitstyrannen. (918 innlegg) Les mer

 • Det avgjørende må være at vi kan forsvare vår egen praksis i lys av internasjonale forpliktelser

  Det avgjørende må være at vi kan forsvare vår egen praksis i lys av internasjonale forpliktelser

  Vi vil alltid lytte til rådene vi får fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og frivillige organisasjoner på asylfeltet. (704 innlegg) Les mer

 • Hvor feilinformert kan man være?

  Hvor feilinformert kan man være?

  Jeg holder på å spy når jeg ser de siste uttalelsene til Trine Skei Grande. (539 innlegg) Les mer

 • Spillet om svarteper

  Spillet om svarteper

  Hvor skal flyktningstrømmen stanses? (437 innlegg) Les mer

 • Det handler om forsvaret av Norge

  Det handler om forsvaret av Norge

  Det skal koste mer enn det smaker å bruke makt mot Norge. (425 innlegg) Les mer

 • Kald vind over Norge

  Kald vind over Norge

  John Olav Egeland kommenterer. (396 innlegg) Les mer

 • Barneekteskap kan forklares, men ikke forsvares eller aksepteres

  Barneekteskap kan forklares, men ikke forsvares eller aksepteres

  Alle barn skal behandles som barn, uten diskriminering. Punktum. (372 innlegg) Les mer

 • Det er vondt å være rik

  Det er vondt å være rik

  Jeg har hele livet kjempet for ekte kjærlighet, men jeg er livredd. (363 innlegg) Les mer