Noen ganger stemmer første-inntrykket usedvanlig godt.

Tips oss 2400
Le Benjamin Foto: Elin Hansson

Le Benjamin Foto: Elin Hansson

Le Benjamin Bar & Bistro


  • Mat:
  • Miljø:
  • Service:
  • Totalt:

  • Forretter: Kr. 87-149
  • Hovedretter: Kr. 185-267
  • Desserter: Kr. 79-149
  • Antall forretter: 13
  • Antall hovedretter: 9
  • Antall desserter: 6
  • Sted: Le Benjamin Bar & Bistro
  • Adresse: Søndregate 6
  • Telefon: 22 35 79 44
  • Besøkt: 14042012

I totalvurderingen veier maten mer enn service og miljø.

Det er alltid litt forventninger knyttet til stevnemøte nummer to - hvis det første var bra, vel å merke. For ganske nøyaktig ett år siden besøkte Robinson og Fredag den da nyåpnede franske bistroen Le Benjamin. Det resulterte i fem stjerner og en lang rekke superlativer. Men tida er lunefull. Hvordan ville gjensynet arte seg? Hadde følelsene kjølnet siden sist?

- Vi får se. Det er i hvert fall ikke noe i veien med mottakelsen, sa Robinson, etter at hovmesteren hadde tatt vel imot Magasinets utsendte.

- Man får nesten følelsen av å være gamle, gode bekjente, sa Fredag.

- Den følelsen hadde jeg også forrige gang. Se ikke bort fra at å behandle gjester slik er regelen her, snarere enn unntaket, sa Robinson.

Le Benjamin er ingen stor restaurant, men den er populær. Fremdeles er det smart å bestille bord i forkant. At tradisjonell fransk mat treffer så godt, er ikke akkurat en bombe.

- Os à moelle gratiné. Foie de veau. Escargots. Bouillabaisse ...

Fredag leste høyt fra menyen og stønnet lykkelig.

- Jo da, det høres bedre ut enn margbein, lever, snegler og fiskesuppe, sa Robinson. - Men gjort på klassisk fransk manér, smaker det fantastisk.

Om menyen var aldri så fristende: Denne gang ble det satset på dagens femretters. Det skulle vise seg at 530 kroner var godt investerte penger.

Hovmesteren, som driver stedet sammen med sin kokkemann, kunne fortelle at dagens tilbud besto av salat med stekt kyllinglever; rødspette og krabbekake med hollandaisesaus (spisset med litt rød chili og koriander); vaktler med ovnsstekt potet, kremet spisskål, ristet steinsopp og sennepssaus; samt oster og dessert - som denne kvelden var vannbakkels fylt med espressois og lakriskaramell.

Vinutvalget er solid og prisspennet stort. Her er det fullt mulig å finne godsaker, både for dem med slunkne lommebøker og for dem som har gullkort tilknyttet representasjonskontoen. Robinson og Fredag endte opp med et par glass husets hvite (kr 69), til de første rettene, og ei flaske Leroy Bourgogne fra 1999 (kr 550). Med dens fine balanse av fruktighet og jordsmonn, skulle den vise seg å passe godt til både vaktler og ost.

- En utfordring, sukket Robinson, som i motsetning til Fredag forsøkte å spise sin vaktel med kniv og gaffel. Magasinets utsendte hadde på dette tidspunktet kost seg med salat og gledet seg over den lettstekte rødspetten. Men vaktler er ikke bare vanskelige å lage - de har en lei tendens til å bli tørre - de kan også være litt trøblete å spise.

- Slutt å tulle, bruk fingrene, sa Fredag. - Hvis ikke går du glipp av mye av den smaksfesten denne lille fuglen er.

Hovmesteren, som akkurat kom forbi, ga Fredag full støtte. Og Robinson, som gjerne ville ha med seg hver eneste fiber av det møre, men saftige kjøttet, la fra seg bestikket.

- En nytelse. Og tilbehøret er akkurat slik det skal være, smakene er finstemt i forhold til hverandre, balansen mellom syre, sødme og salt nær perfekt. sa Robinson og tørket fingrene i servietten.

- Det er dekkende for alt vi har fått så langt, slo Fredag fast. Robinson nikket.

Osteutvalget var ikke så veldig omfattende, men de tre - en Tête de Moine, som skal skrapes og serveres i delikate krøller, en smaksrik chèvre og en nydelig Bleu d'Auvergne - gjorde jobben. Desserten bekreftet helhetsinntrykket.

- I særklasse. Hyggelig betjening, faglig dyktighet på aller høyeste nivå, nydelig mat - til en forholdsvis sympatisk pris, oppsummerte Fredag.

- Dette var like bra som sist. Noen ganger stemmer førstegangsinntrykket, sa Robinson. - Jeg kommer gjerne tilbake for å sjekke om inntrykket holder seg like bra tredje, fjerde - og tiende gang.•

robinson&fredag@dagbladet.no
Lik Dagbladet på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

  • Per Sandberg trakk seg fra asyldebatt bare minutter før han skulle på scenen

    Per Sandberg trakk seg fra asyldebatt bare minutter før han skulle på scenen

    - Det er en tydelig demonisering av Sandberg, sier André Melchior Larssen. (1082 innlegg) Les mer

  • The Pirate Bay stenges i Norge

    The Pirate Bay stenges i Norge

    Oslo tingrett slår knallhardt ned på ulovlig nedlasting. Men Popcorn Time nevnes ikke i kjennelsen. Telenor bekrefter at de ikke anker. Syv nedlastingssider blir nå blokkert i Norge. (764 innlegg) Les mer

  • Lat oss ynskje flyktningane velkomne heim

    Lat oss ynskje flyktningane velkomne heim

    Om eg kom med borna mine til eit framand land, og nokon gav meg moglegheita til å eige ein heim, så ville eg gjere alt eg kunne for å behalde han. (498 innlegg) Les mer

  • Med kameler i vrangstrupen

    Med kameler i vrangstrupen

    Noen KrF-ere tror ennå det er mulig å forene budskapet om nestekjærlighet med støtte til Frp. (292 innlegg) Les mer

  • NRK vurderer å endre praksis etter klagestorm

    NRK vurderer å endre praksis etter klagestorm

    Fikk 750 klager på at partiet Rødt ikke får delta i kanalens store partilederdebatter. (288 innlegg) Les mer

  • Største humanitære krise siden andre verdenskrig. Skjønner vi egentlig alvoret?

    Største humanitære krise siden andre verdenskrig. Skjønner vi egentlig alvoret?

    Jeg mener at Norge bør åpne dørene. (279 innlegg) Les mer

  • - Ikke vær redde for oss syrere, vi er ganske like dere nordmenn

    - Ikke vær redde for oss syrere, vi er ganske like dere nordmenn

    De neste tre årene kommer minst 8000 syrere til Norge. Mange er høyt utdannet og kan flere språk. (277 innlegg) Les mer

  • Aina Stenersens hyllest til politibevæpning er skremmende

    Aina Stenersens hyllest til politibevæpning er skremmende

    Bevæpnet politi i seg selv skaper ikke trygghet. (227 innlegg) Les mer