Noen er enda søtere og inneholder null kalorier. Les hva de gjør med kroppen din.

Tips oss 2400
(Dagbladet God torsdag): På grøten, i teen, i kaker, sauser og smoothier. I posesupper, i latte'n, over ferske jordbær og i gjærbaksten. Du finner sukker overalt.

Og til tross for at vi vet det ikke er bra for kroppen propper vi i gjennomsnitt i oss 31 kilo i året.

Tar du deg en runde i en velassortert matbutikk eller helsekost, vil du snart oppdage at det finnes flere titalls alternativer til det tradisjonelle rørsukkeret. Vi kjenner godt til honning og sirup, men i løpet av de siste åra har de fått selskap av en rekke nye søtningsmidler i hyllene.

Se lista over 31 ulike søtningsmidler nederst i artikkelen.

Velg alternativt

Henriette Øien, avdelingsdirektør ved avdeling for grupperettet folkehelsearbeid i Helsedirektoratet, trekker fram sukrin og stevia som nye og interessante alternativer til sukker.

— Disse er søtere enn sukker og uten kalorier. I moderate mengder kan dette være bra alternativ for dem som ønsker å redusere kaloriinntaket. Sukker gir bare tomme kalorier, ingen vitaminer eller mineraler. Hvis du spiser mye sukker i tillegg til alt annet du inntar i løpet av en dag, vil det lett føre til energioverskudd. Dette vil lagres i form av fett, og kan i neste omgang føre til overvekt og fedme og en rekke livsstilssykdommer i kjølvannet av det, sier Øien.

Indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg skremmes også av nordmenns høye sukkerinntak.

— Hadde vi brukt sukker som krydder ville det ikke vært et problem. Men vi får store mengder sukker i veldig mye av det vi spiser, sier han. Vi trenger faktisk verken tilsatt eller naturlig sukker for å ha god helse eller normalt blodsukker. Og det finnes mange gunstige alternativer som er mye bedre å bruke, sier han.

Kunstig eller naturlig?

Søtningsmidlene kan deles inn i to kategorier: kunstige og naturlige. De kunstige blir framstilt i laboratorier. Sistnevnte finnes naturlig.

Kunstige søtstoffer har til felles at de enten ikke bidrar med noe energi eller med ekstremt lite energi. De er ikke kjemiske karbohydrater, og de fleste påvirker derfor ikke blodsukkeret. Kunstige søtstoffer er også tannvennlige.

For å redusere inntaket av sukker, mener også helsemyndighetene at produkter med kunstig søtning kan være et godt alternativ.

— Det er veldig mange ulike søtningsmidler på markedet. Samtlige har blitt grundig testet og gjennomprøvet og regnes som trygge, sier Øien.

Hun fraråder imidlertid å gi barn under tre år kunstig søtstoff. Dette fordi de har lav kroppsvekt og derfor når raskt opp til Mattilsynets fastsatte øvre grenseverdier for kunstig søtning.

— Det skal ganske mye til for at store barn og voksne personer når de øvre grenseverdiene for de kunstige søtstoffene. Derfor kan de trygt benyttes i moderate mengder i stedet for vanlig sukker for å redusere kaloriinntaket, sier Øien.

31 sukkersøte valg

1. Maltose (Naturlig)

Egenskaper: En naturlig sukkerart som dannes i spirende korn når stivelsen blir brutt ned. Gir høyere blodsukker og insulinnivå.
Bruksområder: Brukes i ølbrygging. Finnes derfor i øl og maltekstrakt.

2. Maltodextrin (Kunstig)

Egenskaper:
Kunstig søtstoff. Produseres oftest fra maisstivelse. Gir høyere blodsukker og insulinnivå og har lite søtsmak.
Bruksområder: Finnes blant annet i pulver-utgavene av søtningsmidlene Splenda, Suketter, Natreen og Canderel. Brukes også i sportsdrikker.
Produkter som Natreen kan kjøpes i dagligvare. Natreen koster 34 kroner (veil.).

3. Druesukker (Naturlig)

Egenskaper:
Finnes naturlig i frukt, grønnsaker og honning, og er den mest utbredte enkle sukkerart i naturen. Smaker mindre søtt enn alminnelig sukker. Gir høyt blodsukker, som i sin tur gir større insulinproduksjon. Er det samme som glukose, som er byggestener i karbohydrater. For at karbohydrater skal bli til energi for kroppen, må de brytes ned til glukose/druesukker.
Bruksområder: Brukes i müsli, yoghurt, ulike drikker og i en del kosttilskudd. Om du trenger rask tilførsel av energi, for eksempel i forbindelse med en treningsøkt, vil druesukker (i frukt, tablettform eller i drikke) sørge for kjapp blodsukkerstigning.
Kan blandt annet kjøpes hos apotek som Boots og Vitus-apotek for 27 kroner.

4. Flytende glukose (Naturlig)

Egenskaper:
En konsentrert vannløsning av druesukker. Har de samme egenskapene som vanlig druesukker (se over).
Bruksområder: Samme bruksområder som vanlig druesukker, men i flytende form unngås krystallisering og denne varianten kan derfor egne seg bedre for eksempel i sjokoladeglasur eller pynting av kaker med såkalt icing. Brukes ofte av konditorer.
Til salgs hos kakeboksen.no for 79 kroner.

5. Daddelsirup (Naturlig)

Egenskaper:
Utvinnes ved at dadler kokes i vann til en tykk sirup. Inneholder mye glukose (druesukker) og er veldig søtt. Har et visst næringsinnhold. Gir høy blodsukkerstigning.
Bruksområder: Brukes som erstatning for vanlig sukker i for eksempel kaker, andre bakverk og is. Kan også drikkes fortynnet som saft.

6. Sirup (Naturlig)

Egenskaper:
Sirup er et biprodukt i framstillingen av hvitt sukker fra sukkerroer eller sukkerrør i et raffineri. En del av sukkeret er brutt ned til glukose og frukt-ose, en kombinasjon som forhindrer krystallisering. Det finnes både lys og mørk sirup, den lyse er litt mildere på smaken. Gir blodsukkerstigning.
Bruksområder: Brukes til søtning av bakverk.
Vi kjøpte hos Meny for 13 kroner.

7. Fruktsirup (Naturlig)

Egenskaper:
Sirup laget av frukt, ofte epler eller druer. Sirupen er deretter tilsatt rørsukker. Inneholder færre kalorier enn vanlig sukker.
Bruksområder: Smaker tydelig av frukten den er laget av, og brukes ofte i ulike leskedrikker, yoghurt, kaker, sauser og marinader.

8. Honning (Naturlig)

Egenskaper: Framstilles av honningbier. Er søtere enn sukker, og innholdet av fruktose gjør at man får et jevnere og mer stabilt blodsukker. Enzymer i honningen hjelper fordøyelsen av annen mat. Inneholder også vitaminer, mineraler og antioksidanter, og kan ha en antiflammatorisk effekt. Utenlandske honninger er ofte flytende, da de har et lavere glukoseinnhold enn den norske, krystallinske varianten. Disse inneholder mer fruktose. Den flytende, lyse og milde akasiehonningen finner vi også i norske butikker.
Bruksområder: Marinader, leskedrikker, desserter, baking og matlaging.
Vi kjøpte på Meny for 50 kroner (akasie).
SØTERE ENN SUKKER: Selv om honning er søtere enn vanlig rørsukker, er honning mer næringsrik og inneholder vitaminer, mineraler og antioksidanter. Foto: Colourbox

SØTERE ENN SUKKER: Selv om honning er søtere enn vanlig rørsukker, er honning mer næringsrik og inneholder vitaminer, mineraler og antioksidanter. Foto: Colourbox

9. Palmesukker (Naturlig)

Egenskaper: Lages av de søte blomstene til kokospalmen. Er rikt på mineraler og har lavere påvirkning på blodsukkeret.
Bruksområder: Palmesukker er et alternativ til brunt og hvitt sukker, men smaker mer av karamell.
Kan kjøpes hos blandt annet Sunkost for 100 kroner.

10. Inulin (Naturlig)

Egenskaper: Har en smak som minner om sukker, men er litt mindre søtt. Er ufordøyelig i tynntarmen, og går derfor uforandret ned i tykktarmen. Siden det ikke fordøyes påvirker det heller ikke blodsukkeret. Kan være med på å opprettholde en god balanse mellom de helsefremmende og de mer helseskadelige tarmbakteriene. Forekommer naturlig i blant annet jordskokk, løvetannrøtter og rosiner.
Bruksområder: Regnes ikke som en søtningsmiddel, men et fiber. Brukes til søtning og som et såkalt probiotisk middel i matvarer, for eksempel i yoghurt.

11. Yaconsirup (Naturlig)

Egenskaper: Sirupen lages av presset yaconrot. Påvirker blodsukkeret mindre enn vanlig sukker. Er framstilt ved lav temperatur for at næringsstoffene skal være mest mulig intakt.
Bruksområder: Brukes der du ellers ville brukt vanlig sukker, men sirupen er søtere og mengden må derfor reduseres.
Kan kjøpes hos blandt annet super-raw.no for 169 kroner.

12. Maltitol (Kunstig)

Egenskaper: Inneholder kalorier, men kroppen har vanskelig for å ta dem opp. Er snillere mot tennene enn vanlig sukker. Overdrevet bruk kan føre til fordøyelsesproblemer.
Bruksområder: Brukes i sukkerfrie sjokolader og annet godteri. Er mindre søtt enn vanlig sukker.

13. Aspartam (Kunstig)

Egenskaper: Består av aminosyrene asparaginsyre og fenylanin. Stoffet har koden E 951 og er omtrent 200 ganger søtere enn vanlig sukker. Aspartam inneholder ingen kalorier og påvirker ikke blodsukkeret. Mennesker som er født med Føllings sykdom kan ikke spise eller drikke produkter som inneholder aspartam fordi disse ikke kan bryte ned fenylanin. Er omstridt blant forskere.
Bruksområde: Ofte tilsatt i lettbrus og hals-tabletter. Stoffet er ikke varmestabilt og kan derfor ikke brukes i bakverk.

14. Sorbitol (Kunstig)

Egenskaper: Er halvparten så søtt som vanlig sukker. Finnes naturlig i mange frukter og bær. Inneholder ingen kalorier, men blodsukkerstigningen etter inntak av en viss mengde sorbitol er like stor som etter samme mengde vanlig sukker. Sorbitol er imidlertid ikke skadelig for tennene fordi bakterier som bryter ned sukker til syrer i munnen, ikke bryter ned sorbitol. En del av stoffet kommer ufordøyd over i tykktarmen og kan derfor virke avførende.
Bruksområde: Brukes i tyggegummi og halstabletter.

15. Farinsukker (Kunstig)

Egenskaper: Farinsukker gir mindre sødme enn vanlig sukker, men er ikke nyttigere for kroppen. Påvirker blodsukkeret, øker insulinnivået og øker fettlagring. Farin raffineres av rørsukker. Kan inneholde maltodextrin som er utvunnet fra stivelse, som regel fra hvete.
Bruksområde: Brukes til baking, desserter og sauser. Bør reduseres av personer som vil gå ned i vekt, og unngås ved diabetes.
Kan kjøpes hos blant annet Meny for 17 kroner.

16. Kokossukker (Naturlig)

Egenskaper: Utvinnes fra kokosblomstnektar og har en mildere sødme enn vanlig rørsukker. Inneholder en rekke vitaminer, mineraler og næringsstoffer inkludert kalium, sink, jern og B-vitaminer. Sukkeret er brunt i fargen og har en karamellignende smak. Er litt mer næringsrikt enn vanlig sukker.
Bruksområder: Brukes i drikker, desserter, baking og i asiatisk matlagning.
Kan kjøpes hos helsekostbutikker som Life (99 kroner).
SORBITOL: Kunstog søtstoff som brukes blant annet i tyggegummi og er ikke skadelig for tennene. Foto: Colourbox

SORBITOL: Kunstog søtstoff som brukes blant annet i tyggegummi og er ikke skadelig for tennene. Foto: Colourbox

17. Stevia (Naturlig)

Egenskaper: Er et naturlig søtningsmiddel som er 200 til 300 ganger søtere enn vanlig rørsukker. Utvinnes av planten Stevia Rebaudiana Bertoni som avles i sydamerika og Asia. Søtningsmiddelet inneholder ingen kalorier og påvirker ikke blodsukkeret eller insulinet. Finnes i flytende form og pulver. Mattilsynet regner med at stevia blir godkjent for salg i Norge i løpet av 2012. Bruksområde: Brukes i matlaging og baking. I Japan blir stevia mye brukt ettersom alle kunstige søtningsmidler er forbudt i landet.

18. Muscovadosukker (Naturlig)

Egenskaper: En type uraffinert råsukker som er brun i fargen. Muscovadosukker er fuktigere enn vanlig rørsukker. Sukkeret påvirker blodsukkeret, øker insulinnivået og øker fettlagring.
Bruksområder: Brukes i baking, desserter, kaffe og sauser. Har en skarpere smak enn vanlig rørsukker. Finnes også i brennevinet rom.
Til salgs hos blandt annet carlevensen.no for ca. 20 kroner.

19. Melasse (Naturlig)

Egenskaper: Et biprodukt fra framstillingen av raffinert sukker. Når sukker raffineres, kokes saften fra sukkerrør eller sukkerbeter flere ganger for å krystallisere sukkeret. Melasse er et rest-produkt fra de første rundene med koking, og konsistensen er derfor sirupsaktig. Er like søtt som vanlig rørsukker.
Bruksområder: Brukes i bakst, som farge- og smakstilsetning i sirup og som dyrefôr.

20. Sakkarin (Kunstig)

Egenskaper: Er omtrent 400 ganger søtere enn vanlig rørsukker. Det kunstige søtningsmiddelet er kalorifattig og påvirker ikke blodsukkeret og insulinet direkte. Sakkarin har koden E 954.
Bruksområde: Finnes i blant annet drikker, suketter, godteri og tannkrem

21. Hvitt sukker (Kunstig)

Egenskaper: Hvitt sukker er en kraftig raffinert sukkertype utvunnet fra sukkerrør. Svovel-dioksid blir tilsatt i sukkerørsaften for å bleke blandingen. I tillegg blir fosforsyre og kalsiumdioksid lagt til for å absorbere urenheter.
Bruksområde: Brukes i matlaging, baking og desserter.
Kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker. Veil. pris er 24 kroner.

22. Fruktsukker/fruktose (Naturlig)

Egenskaper: Finnes naturlig i frukt og grønnsaker. Påvirker blodsukkeret mer langsomt enn vanlig sukker, lagres likevel raskt som fett i kroppen.
Bruksområder: Brukes som vanlig sukker, men er søtere og bør doseres deretter.
Til salgs hos blant annet Meny for 30 kroner.

23. Sukrin (Naturlig)

Egenskaper: Er basert på sukkeralkoholen erythritol som finnes naturlig i blant annet pærer, meloner og sopp. Ser ut som sukker og er omtrent like søtt. Er snilt mot tennene, og påvirker ikke blodsukkeret eller insulinnivået. Er omtrent ti ganger dyrere enn vanlig sukker.
Bruksområder: I matlaging, baking og i leskedrikker.
Kan kjøpes hos blant annet Meny for 65 kroner.
SAKKARIN: Finnes i blant annet godteri og er omtrent 400 ganger søtere enn vanlig rørsukker. Foto: Colourbox

SAKKARIN: Finnes i blant annet godteri og er omtrent 400 ganger søtere enn vanlig rørsukker. Foto: Colourbox

24. Råsukker (Naturlig)

Egenskaper: Produkt etter første pressing av sukkerrør, og er derfor ikke like raffinert som hvitt sukker. Inneholder en liten mengde vitaminer og mineraler. Påvirker blodsukkeret og gir økt insulinnivå.
Bruksområder:
Brukes som vanlig sukker.
Kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker. Veil. pris er 22 kroner.

25. Agavesirup (Naturlig)

Egenskaper: Utvinnes av agaveplanten som blir dyrket blant annet i Mexico. Er søtere enn vanlig sukker og består av fruktose og glukose.
Bruksområder: Løses lett opp og brukes derfor ofte til te og i smoothies. Passer også til bruk i bakverk og som erstatning for sukker i matlagningen.
Kan kjøpes hos helsekostbutikker som Sunkost (109 kroner).

26. Xylitol (Kunstig)

Egenskaper: Sukkeralkohol som ofte utvinnes av sevje fra bjørk eller andre treslag. Er like søtt som sukker, men påvirker ikke blodsukkeret i like stor grad. Er snillere like energiholdige som sukker og gir omtrent samme stigning i blodsukkeret.
Bruksområder: Xylitol brukes ofte i tygge-gummi og tabletter, da studier har vist at det motvirker karies. Studier har også vist at xylitol hemmer vekst av visse bakterier, og dermed forhindrer ørebetennelse hos barn.

27. Neohesperidin (Kunstig)

Egenskaper: Et kunstig søtningsstoff som kommer fra sitrusfrukter og er ca. 350 ganger søtere enn vanlig rørsukker. Sammen med blant annet aspartam og sakkarin, kan neohesperidin øke disse søtningsstoffenes effekt. Neohesperidin undertrykker bitre smaksnyanser i ulike stoffer. Brukt alene har stoffet en lakrisliknende ettersmak. Har E-nummer E 959.
Bruksområde: Brukes i legemidler og sirup.

28. Tagatesse (Kunstig)

Egenskaper: Et kunstig, hvitt strøsukker som er dobbelt så søtt som vanlig sukker. Inneholder 60 prosent færre kalorier enn vanlig sukker og framstilles av tagatose, isomalt og sukralose. Påvirker blodsukkeret noe, men ikke i like stor grad som vanlig sukker.
Bruksområde: Brukes i baking, matlaging, i te eller på frokostblanding.
Kan kjøpes hos helsekostbutikker som Life (89 kroner).

29. Laktose (Naturlig)

Egenskaper: Laktose er et melkesukker som består av et glukosemolekyl og et galaktosemolekyl. Sukkeret er like søtt som vanlig rørsukker. Når melk blir sur er det fordi laktose blir omdannet til melkesyre.
Bruksområder:
Finnes i melkeprodukter.

30. Galaktose (Naturlig)

Egenskaper: Galaktose forekommer som en del av laktose og blir ofte kalt for «hjernesukker.» Galaktose er nødvendig for at nervesystemet skal fungere. Finnes ikke i fri form.
Bruksområde: Finnes naturlig i melkeprodukter, sukkerbete og kvae. Brukes også i noe medisin.

31. Rørsukker (Naturlig)

Egenskaper: Rørsukker, eller sukrose, er en naturlig sukkertype som utvinnes fra sukkerrør eller sukkerbete. Rørsukker refereres ofte til som «vanlig sukker.» Sukkeret raffineres til handelsvarer som blant annet råsukker, farin og melis, men kan også kjøpes i naturlig form. Rørsukker er satt sammen av glukosemolekyl og fruktosemolekyl.
Bruksområde: Brukes i blant annet bakverk og desserter. Finnes også i godteri, drikke, syltetøy og sirup.
Kan kjøpes hos
blant annet Meny for 24 kroner.

Kilder: Fedon Lindberg, bramat.no, Somebody, tine.no, diabetes.no, dansukker.no, livestrong.com, pubmed.gov og Mattilsynet
TAGATESSE: Dobbelt så søtt som vanlig sukker, inneholder færre kalorier og kan brukes i baking. Foto: Colourbox

TAGATESSE: Dobbelt så søtt som vanlig sukker, inneholder færre kalorier og kan brukes i baking. Foto: Colourbox

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen