Det er ikke mange på Thorvald Stoltenbergs alder som reiser til Nederland for å motta cannabispris.

Tips oss 2400

Thorvald Stoltenberg

Født: 8. juli 1931.

Yrke: Har blant annet vært forsvarsminister, utenriksminister, president i Røde Kors, FN-oppnevnt fredsmekler på Balkan, ambassadør til Danmark.

Sivilstatus: Gift med tidligere statssekretær Karin Stoltenberg, far til statsminister Jens Stoltenberg (født 1959), Camilla Stoltenberg (1958) og Nini Stoltenberg (1963).

Aktuell: Er tildelt the hasjprisen Cannabis Culture Awards i Nederland på vegne av the Global Commission on Drug Policy som i fjor leverte sin kontroversielle rapport.

Endelig Fredag!

Denne artikkelen er fra Dagbladet Endelig Fredag. Vi gir deg flere sterke møter i papiravisen. God helg!

Oslo 20120420 Thorvald Stoltenberg på Norsk Teknisk Museum. Til sak som Camilla Berg Hansen lager.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Oslo 20120420 Thorvald Stoltenberg på Norsk Teknisk Museum. Til sak som Camilla Berg Hansen lager. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

- Bevaremegvæl, for noen dyktige ungdommer! Jeg blir inspirert!

Han er bare åtti år, men i hundre på talerstolen, Thorvald Stoltenberg. Vi er på prisutdelingen for Unge Forskere og Ungdommens Fritt Ord, og han riktig gløder når han får gi tenåringene det han kaller sin viktigste lærdom i livet, «at alt i bunn og grunn dreier seg om én ting. Det dreier seg om mennesker».

Ikke få av arten står og tripper i gangen etterpå for å få hilse på den folkekjære politikeren. Han tar seg god tid. Det drøyer før denne åttiåringen kommer seg hjemover, og hjemme skal han bare pakke og reise videre:

I går, torsdag, var Stoltenberg på plass i Nederland for å motta «hasjprisen» Cannabis Culture Awards på vegne av The Global Commission on Drug Policy.

I fjor skapte panelet rabalder på verdensbasis da de i sin rapport gikk inn for blant annet avkriminalisering av rusmisbrukere, og at det bør åpnes for at regjeringer får eksperimentere med lovlig regulering av narkotika, særlig cannabis.

På hjemmebane har Stoltenberg også vært mer opptatt av andres tilgang til opium enn å nyte sitt eget otium. Stoltenbergutvalgets rapport fra 2010 er mest kjent for den omstridte forslaget om å åpne for «heroinassistert rehabilitering», forsøk med gratis heroin som del av behandlingsopplegg for tunge brukere.

- Vi må være villige til å prøve nye metoder. Vi har feilet syke mennesker. Det er en grunn til at heroinassistert behandling fortsatt tilbys i de sju landene som har forsøkt. Men selv vil jeg si at det viktigste vi kom fram til er at staten må overta hele ansvaret for de avhengige. Vi må få mottakssentre hvor den enkelte rusbruker kan gå akkurat når hun eller han ønsker, og få behandling.

- De må få en los som følger dem hele veien. Og senteret må ha åpen dør for pårørende. De er ofte glemt. Bare å finne ut av systemene er vanskelig. Det vet jeg. Jeg har selv vært der med et barn.

I 2001 fortalte Thorvald i biografien «Det handler om mennesker» om åra da datteren Nini Stoltenberg slet som heroinavhengig.

- Jeg hadde aldri trodd jeg ville komme i en slik situasjon. Litt fordi vi hadde en rusmisbruker boende hos oss, det var en kar Jens fant en gang han gikk hjemover og tok med hjem, sier Thorvald, og det er ikke så snålt skal vi tro alle historier om det veldig åpne, varme Stoltenbergske hjem.

- Han ble boende, men det var et helvete fordi han hadde det så vanskelig, så jeg trodde at alle våre barn ble «vaksinert». Derfor fikk jeg sjokk. Og det var så vondt. Det vondeste var når jeg ikke visste hvor hun var. Da holdt jeg på å bli sprø.

- For mange er det å ha en rusmisbruker i familien knyttet til skam. Har du kjent på skam?
-Nei! Jeg vil aldri skamme meg over en skjebne. Tvert imot er jeg stolt av Nini.

- Men vi fikk seks hundre brev og telefoner da vi gikk ut med dette, og fellesnevneren var skam. Det skulle jeg ønske vi kunne få en slutt på. Dette er syke mennesker. Det gjorde inntrykk å se hvor mange aldere og økonomiske grupper som er berørt av rusdramatikk.

Som andre pårørende kjenner han den malende skyldfølelsekverna.

- Det er klart både Karin og jeg har drøftet skyld, alt annet ville vært abnormt. Men jeg er ikke for å sitte og synse slik. Det hjelper ingen. Det har jeg skjøvet til side. Nå spør mange pårørende meg til råds. Jeg har ikke noen fasit. Jeg sier bare at dere må ikke gi opp. Det er så mange skuffelser, men ikke gi opp!

For Nini har det siden 1997 gått så mye bedre. I forfjor var hun med faren til Utøya til Oslo AUF sin leir. Han innledet om rusmiddelpolitikk. Også i fjor var han på Utøya under AUFs valgkampsamling. De fine minnene ble snart såre.

To uker seinere satt Thorvald hjemme i leiligheten på Frogner og arbeidet da han hørte et voldsomt drønn.

- Jeg har vært i områder med jordskjelv og tenkte med en gang gudbevaremegvæl, jordskjelv i Oslo? Jeg gikk ut på verandaen og lyttet etter sirener, men hørte ikke noe, så jeg satte meg igjen. Etter en stund ringte telefonen. Det var Jens som fortalte at han var i sikkerhet. Karin og jeg ante ikke hva han snakket om. Vi løp bort og skrudde på fjernsyn og radio. Da vi våknet neste morgen og fikk høre over åtti var skutt på Utøya.... Fra da av har det vært en uvirkelig verden.

- Er det noe jeg har sett på som selve symbolet på fred, sikkerhet og ro, er det vidunderlige Utøya. Ett av de sterkeste inntrykk var da jeg så på fjernsyn alle de etterlatte som kom til Sundvollen. De desperate blikkene til de pårørende som ikke visste. Da gråt jeg. Aldeles jævlig var det, sier Thorvald.

- Arbeiderpartiet var målet. Er du mer redd for sønnen din enn før? Er du redd?
- Jeg er alltid bekymret for alle mine tre barn og svigerbarn og barnebarn, men er ikke blitt mer redd for noe etter 22. juli. Jeg frykter ikke smitteeffekt. Jeg tror, uten at jeg har kompetanse, at det bare er noen som er fullstendig gal som finner på en slik aksjon, avfeier Thorvald, som også kan fortelle at han holder seg unna sønnens jobb: «Er man ikke oppe i gryta som heter politikk, så kan man ikke gi gode råd». Privat har han visst deltatt i overkant, humrer han:

- Jeg pleide å ringe barnebarna mine hver dag i den tro at de satte pris på det og at det var for deres skyld. Så oppdaget jeg at det var for min skyld. Eller, Karin oppdaget det og sa «jeg trur du er gæren, Thorvald». Nå har jeg dempet meg. Jeg minner meg på at jeg er voksen.

- Karin må «passe på» i selskap, også. Plutselig sitter jeg og ler av noe for meg selv. Slutt å klovne nå, sier hun, men jeg kan altså bli så intenst begeistret, humrer han i vei.

Det er tross alt ikke alle Ap-folk som får følgende omtale på lederplass i Aftenposten på åttiårsdagen: «Stoltenbergs eventyrlige talent og interesse for sine medmennesker, er med rette legendarisk. Det er så intenst at det til og med må være ekte. Han er blant de få mennesker som akkurat der og da får en mer eller mindre tilfeldig samtalepartner til å føle seg som verdens viktigste person».

Hans metode, å invitere prominente gjester jovialt hjem til frokostbordet før dagens dont, er velkjent. Som storsjarmøren han er, klarer han også å framstille det å få intervjue ham i bilen, mens han uansett skal hit og dit, til et aldeles enestående fortrolig tilbud.

Er han egentlig en slu rev som vet å ordne seg?
- Visst er jeg slu! Vet du hva Karin kaller meg? Verdens elskeligste tyrann. Du er elskelig, men en tyrann, sier hun, ler han overmåte godt og berømmer kona gjennom 55 år for fortreffelige analytiske egenskaper.

At hun fører en sunn meny «uten desserter, dét er jeg nemlig så glad i at da hadde jeg lagt på meg noe forferdelig», roser han også.
- Jeg forsøker å holde meg sunn. Jeg svømmer et par ganger i uka, og så tar jeg ti knebøy og femti push ups hver morgen. Er ikke det bra, stråler Thorvald som ikke bryr seg om at det påpekes at knebøy ikke er den hippeste treningsformen for tida.

- Jeg er ikke på internett heller. Jeg har mobil, men jeg kan ikke skrive tekstmeldinger og jeg leser dem ikke heller. Det tror jeg er en av grunnene til at jeg har det så godt, jeg.

- Jeg kan ta det med ro. Du synes jeg er sprek? Tusen takk, du aner ikke hvor glad jeg blir for ros! Det er nesten bare derfor jeg trener.
PÅ UTØYA: I 2010 var Thorvald Stoltenberg på Utøya sammen med datteren Nini Stoltenberg. Den stolte far holdt innlegg om ruspolitikk for arbeiderpartiungdommene på sommerleir.  Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

PÅ UTØYA: I 2010 var Thorvald Stoltenberg på Utøya sammen med datteren Nini Stoltenberg. Den stolte far holdt innlegg om ruspolitikk for arbeiderpartiungdommene på sommerleir. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.