Når «Skrik» går under hammeren, er 28 år gamle Sheikha Al Massaya et av de heteste stalltipsene som kjøper.

Tips oss 2400
Selges: Edvard Munchs' maleri «Skrik» går under hammeren ut på auksjonshuset Sotheby's i New York på onsdag. Foto: Johannes Worsøe Berg/Dagbladet

Selges: Edvard Munchs' maleri «Skrik» går under hammeren ut på auksjonshuset Sotheby's i New York på onsdag. Foto: Johannes Worsøe Berg/Dagbladet

KUNSTSAMLER: Ronald Lauder.

KUNSTSAMLER: Ronald Lauder.

KUNSTSAMLER: Lily Safra.

KUNSTSAMLER: Lily Safra.

KUNSTSAMLER: Roman Abramovitsj.

KUNSTSAMLER: Roman Abramovitsj.

«Skrik»-salget

Munch laget fire versjoner av «Skrik», to oljemalerier og to som er utført i pastell (malt med fargestifter), fra 1893 - 1910.

• Munch-museet eier ett oljemaleri og én pastell, Nasjonalgalleriet det andre oljemaleriet, mens Petter Olsens versjon er den andre pastellen.

• Olsen selger sin versjon under auksjon på Sotheby's i New York 2. mai, etter å ha hatt det i familien i 75 år.

• Estimert pris er satt til 80 millioner amerikanske dollar, rundt 450 millioner kroner.

• Totalt selges 76 verker under auksjonen «Impressionist & Modern Art Evening Sale» onsdag. Blant kunstnerne er Pablo Picasso, Salvador Dalì, Auguste Rodine og Henri Matisse.

• I tillegg til «Skrik», selges ytterligere fem Munch-bilder: «Sommernatt», «Såmannen», «Kvinne som speiler seg», «Natt i Saint-Cloud» og  «Klestørk i Åsgårdstrand».
(Dagbladet) : Om fire dager blir det klart hvem som sikrer seg den eneste «Skrik»-versjonen i privat eie. Auksjonshuset Sotheby's har anslått at bildet vil få en pris på 80 millioner dollar, vel 450 millioner kroner.

Dagbladet har tidligere skrevet at «Skrik»-selger Petter Olsen og en rekke norske kunsteksperter ønsker at bildet skal havne på MoMA (Museum of Modern Art) i New York.

Men sjansen er kanskje større for at en rik samler sikrer seg verket.

Trofékjøp

Huffington Posts kunstekspert, Michael Frahm, mener at rikinger fra Kina, Russland, Mexico, Brasil og Midtøsten er like sannsynlige kjøpere som samlere fra Europa og USA.

«Flere kunstkjøpere fra disse regionene er kjent for å «trofékjøpe» ikoniske kunstverk som kommer på markedet», skriver han.

For å tiltrekke seg disse troféjegerne, har auksjonshuset Sotheby's gjort noe helt spesielt.

De siste ukene har bildet reist verden rundt, og det er fløyet til villaer i Asia, Nord-Amerika og Europa for at viktige kunder skal kunne teste hvordan bildet passer med resten av kunstsamlingen sin, og kanskje også interiøret.

Ifølge Wall Street Journal var «Skrik» nylig på en 48-timers tur til Hong Kong.

Til Qatar?

Ifølge Arabianbusiness.com er det ventet at kongefamilien i Qatar, gjennom 28 år gamle Sheikha Al Massaya, kommer til å by på «Skrik». 

Sheikha Al Massaya, som er én av Emir Sheikh Hamads totalt 13 døtre, har på kort tid seilt fram som en av de mest profilerte kjøperne i kunstverdenen.

28-åringen har blant annet stått bak det dyreste kunstkjøpet i historien. I februar bladde familien hennes opp rekordhøye 1,5 milliarder kroner for Paul Cézannes «Kortspillerne» i en privat handel.

Hun har også handlet et Mark Rothko-verk for 70 millioner dollar og et Damien Hirst-verk for 20 millioner dollar i nyere tid.

Topper lister 

Sheikha Al Massaya forsøker å gjøre oljestaten Qatar om til et kulturelt mekka. Hun er nylig kåret til den mest innflytelsesrike kvinnen i kunstverden.

28-åringen har en bachelorgrad i statsvitenskap, og sitter i flere styrer i hjemlandet Qatar. Hun er blant annet én av nøkkelpersonene i The Qatar Museums Authorithy, som har som formål å fremme kunst i den muslimske verden.

Privat er hun gift med sin tremenning, Sheikh Jassim bin Abdul Aziz Al-Thani. Sammen har de sønnene Hamad og Mohammed.

- Rike og kunstinteresserte

Kosmetikkarving Ronald Lauder, sosietetskvinnen Lily Safra og den greske rederarvingen Philip Niarchos har også blitt trukket fram som potensielle «Skrik»-kjøpere.

 - De samler kunsthistorisk betydelige verk av høy kvalitet. Dette blir det vanskeligere og vanskeligere å finne. Kanskje er det nettopp den sjeldenheten av disse mesterverkene som gjør at man i dag fristes til å tidvis omtale jakten på dem som troféjakt, et ord jeg selv sjelden bruker, sier kunsthistoriker Ina Johannesen.

- Er «Skrik» et troféverk?

- «Skrik» er nesten i særstilling. Det er et internasjonalt ikon. Den moderne tid har trykket bildet sånn til sitt bryst at det ikonografiske når langt utenfor kunstens «normale rammer» - blant annet reproduseres det titt og ofte, det omtolkes i film, animasjon og kommersielle produkter, sier Johannesen. 

- Dessuten er det nå eller aldri. Dette er en sjanse man risikerer at man aldri får igjen.
Troféjegerne

Ronald Lauder (68)
Amerikansk forretningsmann, filantrop og kunstsamler. Ifølge Forbes er Lauder regnet som en av verdens rikeste menn med en estimert formue på over 3,3 billioner dollar. 68-åringen driver sitt eget kunstmuseum i New York. I 2006 kjøpte han det som den gang var verdens dyreste bilde, da han betalte 135 millioner dollar for maleriet «Portrett av Adele Bloch-Bauer» av Gustav Klimt. Lauder har også verdens største private samling av middelalder og renessanse-rustninger.

Steve Wynn (70)
Amerikansk forrtetningsmagnat som i 2011 var ranger som verdens 512 rikeste mann.
70-åringen har to døtre med ekskona Elaine Wynn. Betalte 1,45 millioner dollar i løsepenger da en av døtrene ble kidnappet i 1993. Forretningsmannen har en kunstsamling som blant annet inneholder Picassos «Le Rêve». Bildet ble kjøpt for 48 millioner dollar i 1997 og skulle  opprinnelig videreselges til Steven A. Cohen for over det dobbelte. Salget ble imidlertid avlyst da Whynn klarte å få albuen gjennom lerretet på bildet under en privat visning. Bildet ble reparert for 90 000 dollar, og Wynn saksøkte forsikringsselskapet sitt etter at bildet ble taksert til en lavere verdi.

Steven Cohen (55)
Var i 2011 regnet som den 35 rikeste mannen i USA, ifølge Forbes. Den amerikanske hedgefond-sjefen begynte å samle på kunst i 2000 og har ifølge Forbes brukt over 700 millioner dollar på kunst. Cohen har  et Munch-bilde fra før, en «Madonna»-versjon som han angivelig kjøpte for 11,5 millioner dollar i 1999.

Lily Safra (78)
Brasilianskfødte Safra har etter fire ekteskap ifølge Forbes opparbeidet seg en forme på 1 milliard dollar. 78-åringen støtter flere veldedige organisasjoner. I 2010 kjøpte hun bronseskulpturen «L'Homme qui marche »for 65 millioner pund på en Sotheby's auksjon i London. Skulpturen var i 2010 den dyreste som noensinne var solgt på auksjon.

David Martinez (55)
Mexicansk finansmann og samler. I 2004 kjøpte Martinez den dyreste leiligheten som til da var solgt på Manhattan. Skal ha kjøpt Jackson Pollocks «No 5» for rundt 140 millioner dollar i 2006, ifølge Huffington Post.

Boris Ivanishvili (56)
Businessmann fra Georgia. Forbes rangerer 56-åringen som verdens 153 rikeste. Ivanishvili eier blant annet to femstjerners hoteller i Moskva. Hans dyreste maleri er «Dora Maar» av Picasso som han kjøpte for 95 millioner dollar på en auksjon i 2006.

Joseph Lau (61)
Kinesisk eiendomsinvestor som i 2007 var blant de syv første som bestilte privatjeten Boeing 787. Samme år betalte han over 39 millioner dollar for Paul Gaugain maleriet «Te Poipoi». Ifølge Sunday Times har milliardæren en av verdens mest eksklusive samlinger av rødvin på over 10 000 flasker. Han er også en ivrig kunstsamler.

Roman Abramovitsj (45)
Russisk forretningsmann og verdens 68 rikeste mann, ifølge Forbes. Kjøpte den engelske fotballblubben Chelsea i 2003. Har ifølge Daily Mail en sikkerhetsstab på 40 personer. Eier flere privatfly, helikpotre og yatcher. Har siden 2008 markert seg som en storkjøper på det internasjonale kunstmarkedet. Han har blant annet kjøpt Francis Bacon's «Triptych» for 61 millioner euro. 

Liu Yiqian (45)
Gründer, og Kinas største kunstsamler. Kona Wang Wei fungerer sonm kurator for samlingen som har hovedvekt på kinesisk kunst. Ekteparet planlegger å bygge et eget museum i Shanghai for å vise frem samlingen. 

Philip Niarchos (58) 
Gresk rederarving. 58-åringen eier kunstsamlingen til sin avdøde far, Stavros Niarchos som i New York Times har blitt omtalt som «en av de viktigste samlingene av impresjonistisk og moderne kunst i privat eie». Rederarvingen har utvidet samlingen med flere ettertraktede kunstverk.


Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.