Venner og kolleger holdt minnestund for Dale Oen i ettermiddag.

Tips oss 2400
MINNEBORD: I respesjonen på Olympiatoppen sto det et bord med et bilde av Alexander Dale Oen, et lys og en blomst. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet

MINNEBORD: I respesjonen på Olympiatoppen sto det et bord med et bilde av Alexander Dale Oen, et lys og en blomst. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet

HALV STANG: Venner og kolleger møttes på Olympiatoppen i dag for å minnes Dale Oen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet

HALV STANG: Venner og kolleger møttes på Olympiatoppen i dag for å minnes Dale Oen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet

GENUINT FLOTT FYR: Svømmepresident Per Rune Eknes husker Dale Oen som en engasjert og genuint flott fyr. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet

GENUINT FLOTT FYR: Svømmepresident Per Rune Eknes husker Dale Oen som en engasjert og genuint flott fyr. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet

SOGNSVANN (Dagbladet): Alexander Dale Oen døde i dag. Han ble bare 26 år gammel.

I firetiden møtte opptil 30 personer fra svømmemiljøet i Oslo opp på Olympiatoppen for å være sammen, og hedre sin venn og kollega. Sammen la de fra seg blomster ved minneprotokollen svømmeforbundet har lagt i resepsjonen på Olympiatoppen.

- Tøft. Spesielt det å se bildet av ham var tøft. Det var hans sanne selv, det bildet, sier tidligere kortbanesvømmer Karl Otto Bratt til Dagbladet etter minnestunden.

Svømmetrener Ronny Skaalien var også på Olympiatoppen i dag, og som resten av Norge hadde han vanskeligheter med å ta nyheten inn over seg.

- Det var veldig tungt (å få beskjeden), uvirkelig. Det har vært vanskelig å ta det inn over seg, veldig vanskelig.

Ultimate livsnyter

- Hvordan vil dere huske Alexander?

- Han var den ultimate livsnyter, sier Bratt.

- Sprudlende, sier Stine Vindenes.

- Han tok alltid vare på alle, sier Skaalien.

Tok vare på alle

Stine Vindenes svømte med Dale Oen som sitt store forbilde i Vestkantsvømmerne, og har siden byttet klubb til Bærumssvømmerne, samme klubb Dale Oen har representert siden 2011.

- Helt siden vi var små var han med på treningene med de som var yngre og ikke svømte like fort. Han ga motviasjon, inspirasjon og var med på leirer og underholdningene der, sier hun og legger til:

- Han tok vare på alle, uansett alder, og sprutet opp miljøet.

Så på alle som likeverdige

Svømmepresident Per Rune Eknes var også sterkt preget over Dale Oens bortgang. Han var på hytta da han fikk beskjeden.

- Jeg hadde mobilen min på lydløs, og til slutt ble kona ringt opp. Da fikk jeg vite det. Jeg gråt, det var vondt, forferdelig. Det var det siste jeg hadde trodd. Det var bare grusomt, sier Eknes til Dagbladet.

Han husker Dale Oen som en genuint flott fyr.

- Han var en raus fyr, og behandlet alle som likeverdige uansett om det var Jens Stoltenberg eller Jørgen Hattemaker. Alexander pratet til alle på samme måte, hvem de var spilte ingen rolle. Han så på alle som likeverdige. Han var en genuint, sier Eknes til Dagbladet.

I tillegg til å huske Dale Oen som en flott person, vil han også huske ham som en flott ambassadør for svømmesporten.

- Han fikk frem svømmingen i et positivt lys fordi han fokuserte på svømmelæringen, tomme svømmebasseng. Han var så dedikert til dette, det var fantastisk. Han var en veldig god inspirasjonskilde og motivator for oss alle. Når han viste at han kunne bli verdensmester prøvde vi å gjøre oss like gode på våre områder i dag.

Alexander Dale Oen

• Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.

• Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.

• Begynte å svømme for Øygarden Symjeklubb da han var fire år gammel. Fra 1995 representerte han Vestkantsvømmerne, før han meldte overgang til Bærumssvømmerne i 2011.

• Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.

• Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.

• Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Sporten på Facebook.