Nå skal Åse Marie Bendiksen redde TV3 fra synkende seertall og kriseomdømmet.

Tips oss 2400
TIDGLIERE KOLLEGA:  Kollega i Mastiff, Håvard Jenssen, mener det er et stort tap for produksjonsbransjen at Bendiksen er blitt programdirektør i TV3. Foto: Privat

TIDGLIERE KOLLEGA: Kollega i Mastiff, Håvard Jenssen, mener det er et stort tap for produksjonsbransjen at Bendiksen er blitt programdirektør i TV3. Foto: Privat

KONKURRENT:  Programdirektør i TVNorge, Eivind Landsverk. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet

KONKURRENT: Programdirektør i TVNorge, Eivind Landsverk. Foto: Agnete Brun / Dagbladet

HADDE JOBBEN TIDLIGERE:  Trygve Rønningen var programdirektør i TV3 før Bendiksen. Han mener det er stor forskjell på å jobbe i produksjonsbransjen og være tv-sjef.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.

HADDE JOBBEN TIDLIGERE: Trygve Rønningen var programdirektør i TV3 før Bendiksen. Han mener det er stor forskjell på å jobbe i produksjonsbransjen og være tv-sjef. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.

Tre om Åse:

Håvard Jenssen, produsent i Mastiff. Kollega fra «Ingen grenser» og «71 grader nord».

- Hun er ekstremt dyktig til å utvikle, selge og gjennomføre prosjekter hun mener er viktige, og ser tidlig substansen i et prosjekt. Hun har en uvurderlig erfaring som produsent gjennom mange år. Bra for TV3, men et stort tap for produksjonsbransen, sier Jenssen.

Eivind Landsverk, programdirektør i TVNorge. Tidligere kollega, nå konkurrent:

- Åse har veldig mange gode sider. Som produsent er hun innholdsmessig sterk og god til å fortelle historier. Hun er flink til å adoptere utenlandske konsept og fornorske dem, og har en egen evne til å motivere teamene sine, sier Landsverk, og fortsetter:

- Hun har både tillit, troverdighet, og masse erfaring, men er elendig i karaoke. Jeg har gratulert henne med jobben og ønsket henne lykke til. Jeg elsker konkurranse, og hun skal ikke få det enkelt, sier Landsverk.

Trygve Rønning, tidligere programdirektør i TV3, jobbet en kort periode sammen med Bendiksen i Mastiff:

- I jobben som tv-direktør må man være god til å se de store linjene, og jeg er nok like spent som Åse på om hun får til det. Det er stor forskjell på å jobbe i produksjonsbransjen til å være tv-sjef. Åse har med seg en bred og fin erfaring, som vil komme godt til nytte når hun skal gjøre de valgene hun må framover, sier Rønningen.
TIL TV3:  Skuespiller Line Verndal blir programleder for et oppussingsprogram. Hun har skrevet kontrakt med kanalen for flere år.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet

TIL TV3: Skuespiller Line Verndal blir programleder for et oppussingsprogram. Hun har skrevet kontrakt med kanalen for flere år. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet

TIL TV3:  Musiker og programleder Ivar «Ravi» Johansen er en av TV3s nye profiler. Han har skrevet kontrakt med kanalen for flere år.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet

TIL TV3: Musiker og programleder Ivar «Ravi» Johansen er en av TV3s nye profiler. Han har skrevet kontrakt med kanalen for flere år. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

I TV3:  Eyvind Hellstrøm skal fortsette å svinge kokkekniven på TV3. Foto: Lars Myhren Holand

I TV3: Eyvind Hellstrøm skal fortsette å svinge kokkekniven på TV3. Foto: Lars Myhren Holand

BYTTER KANAL:: Håvard Lilleheie blir programleder for «Kjendisbarnevakten» på TV3. 

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

BYTTER KANAL:: Håvard Lilleheie blir programleder for «Kjendisbarnevakten» på TV3. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

(Dagbladet): 1. mars startet Åse Marie Bendiksen (47) som programdirektør for TV3 og Viasat 4. Hennes forgjenger Trygve Rønningen gikk fordi han var misfornøyd med kanalens prestasjoner, og sviktende seertall er blitt omtalt som krise for TV3.

Bendiksen har jobbet i produksjonsselskapet Mastiff i seks år. Hun klekket ut ideen om «71 grader nord» på slutten av 90-tallet, og kan skryte av produskjoner som «Hver gang vi møtes» og «Ingen grenser».

- Etter år med lave seertall for TV3 og Viasat 4, hvorfor takket du ja til denne jobben?

- Jeg har jobbet med tv i mange år. Det er spennende å lære noe fra den annen sida av bordet. Dette er et lag oppå det jeg allerede kan. Det er gøy med en utfordring, og det å være programdirektør i TV3 og Viasat 4 er en stor og spennende jobb, sier Bendiksen til Dagbladet.

- Hvordan skal du snu den mørke seertalltrenden?

- Vi er allerede igang med å snu kanalen i en annen retning. I løpet av høsten og neste vår vil du se en forandring. Vi har gått gjennom hva som har fungert og ikke. Det handler om å lage program med godt innhold. Seerne vil ha engasjerende og inspirerende tv, som man lærer av og kan kose seg med. Vi skal også tørre å ha program som blir sett på som kontroversielle.

- Hva legger du i kontroversiell?

- Jeg kan ikke nevne konkrete program som vi tenker på, men for eksempel var det mange i den norske tv-bransjen som mente «Ingen grenser» var kontroversielt da jeg solgte det inn for noen år siden. Mange mente det var ekkelt å sette funksjonshemmede mennesker inn i et underholdningsformat. Det gjelder å prøve ut noe som ikke er gjort før, både utenlandske konsept og nye norske.

- Du har selv vist deg talentfull på skapersiden, skal du bidra også kreativt?

- I utgangspunktet ønsker jeg at produksjonsselskapene kommer til oss med ideer. I en eventuell utviklingsprosess kan jeg bidra med min erfaring og kvalitetssikre.

- Du har snakket om «Ingen grenser» og «71 grader nord», program innspilt i norsk natur. Er det noe vi vil se mer av på TV3?

- Ja, vi ønsker å bli norskere. Vi vet at program som foregår i kjente omgivelser har positiv effekt på publikum. Det ser vi blant annet av «Jakten på kjærligen» og «Farmen». Men det betyr ikke at vi ikke skal lage program fra eksotiske steder også. «Robinson» har fungert ypperlig i mange sesonger.

- Hvem anser du som TV3s største konkurrent?

- TV2 og TVNorge.

- TVNorge har rusta opp og satsa sterkt på humor. Vil TV3 ta opp kampen ved å bygge en tydelig stolpe?

- Nei, vi skal ikke gå TVNorge i næringa i sin humorstrategi, men det betyr ikke at vi ikke skal lage humoristiske program. De har satset veldig på å markedsføre seg som humorkanalen, som de har lykkes i. Vi ønsker å være bredere enn det, og ikke innstille oss på bare en sjanger.

- Dere har ansatt Ivar «Ravi» Johansen og Line Verndal. Hva var tanken bak det?

- Vi ønsker oss flotte profiler som publikum forbinder med kanalen. Vi er i dialog meg flere, og har gjort avtaler med Line og Ravi for flere år.

- Du har flere suksesser bak deg. Hva er du mest fornøyd med?

- Jeg får lov til å kalle meg «71 grad nord» sin mor. Programmet ble selvfølgelig utviklt sammen med andre, men det er noe jeg tillater meg å være veldig stolt av. Ikke minst hvordan formatet er blitt forvaltet etterpå. Jeg er også stolt av «Ingen grenser» og «Hver gang vi møtes».

- Det blir stadig mer web-tv, hvordan ser du på den konkurrasen?

- Det er en helt naturlig utvikling, og jeg vil tro produksjonsselskapene er glade for det. Vi har det oppe til diskusjon, og ser på mulighetene for å lage også web-serier.

- Hva liker du selv å se på?

- Kosetymedrama som «Downton Abbey», men også humorprogram og konkurransedrevet reality. Jeg ser en del «The Voice» sammen med dattera mi, og har alltid likt «Robinson».

- Hvor mange timer per dag ser du på tv?

- Tre timer i snitt. Det er viktig å følge med, og jeg ser derfor mye på konkurrentene.

- Når skjønte du at du er en leder?

- Helt siden skolen har jeg hatt tillitsverv. Jeg liker utfordringer, og det kan være en fordel i denne jobben, sier Bendiksen.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.