Det var Erik Hoftun som ledet an i opprøret mot daværende trener Ola By Rise i 2004. Det opprøret var også begynnelsen på slutten for Rosenborgs storhetstid.

Tips oss 2400
Kronikken er en forkortet versjon av en artikkel i Josimar 4/2012, som kommer ut i disse dager.

Kronikken er en forkortet versjon av en artikkel i Josimar 4/2012, som kommer ut i disse dager.

Frode da Costa-Lia er redaktør i fotballtidsskriftet Josimar.

Frode da Costa-Lia er redaktør i fotballtidsskriftet Josimar.

Alle suksessrike fotballklubber har et konkurransefortrinn. I de fleste tilfellene dreier det seg om penger, at man kan kjøpe det ypperste av ledere, trenere og spillere. Noen få lag har noe annet. En filosofi som er materialisert i organisasjon og spillestil.

Klubbene jeg først tenker på er Ajax og Rosenborg. Ajax vant seks seriemesterskap mellom 1965 og 1973, og vant Europacupen tre år på rad på starten av 70-tallet. Rosenborg vant Tippeligaen tretten sesonger på rad, fra 1992 til 2004, og kvalifiserte seg til Champions League hvert år fra 1995 til 2003.

Altså, stabilt svært gode prestasjoner over tid.

Selvsagt skaper suksess også et konkurransefortrinn i form av høyere publikums-, sponsor-, Champions League- og TV-inntekter. Men for disse klubbene var aldri pengene det essensielle.

Rinus Michels tok over Ajax som trener i 1965. Han snudde raskt hele klubben på hodet. Her er noen av endringene han gjorde:

Spillestil: Han innførte og videreutviklet totalfotballen. Alle spillere skulle kunne spille alle posisjonene på banen, og alle spillerne skulle hele tiden være i angrep eller i forsvar. I praksis betyr det at alle lagets spillere skal kunne overta alle de andres roller til enhver tid, noe som krevde god samhandling. Sist, men kanskje viktigst, var det viktig å ha ballen i laget.

Filosofi: Grunnfjellet for Michels virke var det som seinere ble kalt «Michels-modellen». Selve lagbyggingsprosessen er det sentrale. Et av de viktigste punktene var en felles forståelse av hvordan man ønsker å spille, dette gjenspeilet seg også i treningene. Spesifikk taktisk trening i små og større grupper var et annet sentralt moment. Man skulle gjøre hverandre gode og være læringsorienterte, og ikke minst - spillerne skulle få spille på det de var gode på. Dette krever god og åpen kommunikasjon og en felles kulturell plattform, mente Michels. Derfor ønsker man i størst mulig grad å rekruttere spillere fra egen ungdomsavdeling eller nærområde som har fått opplæring i klubbens filosofi og spillestil. Ungdomsavdelingen skal drives læringsorientert og ikke konkurranseorientert.

Det var også til Nederland og Ajax Nils Arne Eggen dro på studietur på 70-tallet. Her plukket han opp totalfotballen og «Michels-modellen», som seinere ble basisen for «rosenborgstilen» og «Godfot-teorien».

På spørsmål fra Josimar i 2010 om teoriene er relativt like, svarer han:

«De er veldig like. Godfoten er jo en samhandlingsteori som går ut nettopp på det totalfotball krever. Alle skal spille i roller de trives i. Laget henger sammen 100 prosent. Spillerne får brukt sine godføtter.»

Eller som Eggen glimrende oppsummerte Godfot-teorien: Du blir god ved å gjøre de andre gode.

En felles forståelse av hvordan man ønsker å spille og en felles kulturell plattform syntes å være sentralt i begge klubbers suksess. Ta en titt på disse lagoppstillingene:

RBK-Real Madrid 2- 0 i 1997: Jamtfall - Heggem, Bragstad, Hoftun, Bergdølmo - Strand, Skammelsrud, Berg - Brattbakk, Rushfeldt og Jakobsen.


Seks trøndere, tre nordlendinger og to fra Oslo. En homogen gruppe hvor de fleste på dette tidspunktet hadde spilt lenge i klubben og fått tid til å utvikle seg.

Ajax´ startoppstilling i Champions League-finale mot AC Milan i 1995 (1-0): van der Sar, Reiziger, Blind, Rijkaard, F. de Boer, Seedorf, George, Davids, R. de Boer, Litmanen, Overmars.

Ni nederlendere, hvor syv kom fra eget akademi, en fra Nigeria og en fra Finland. Stort sett spillere som kom igjennom klubben på slutten av 80-tallet, etter at Johan Cruyff hadde gjeninnført «Michels-modellen» i klubben. En svært homogen gruppe med stor kjennskap til filosofi og spillestil.

Men så stoppet den gjentakende suksessen. For begge klubber.

På midten av 90-tallet skulle Louis van Gaal endre på filosofien. Militærdisiplin ble innført både på A-lag og på ungdomsakademiet. Læringsmodellen og godfotteori ble forlatt til fordel for fettprosenttester og konkurranseorientering. Men kanskje viktigst, hvis en spiller ble solgt, måtte han nå erstattes av en like god spiller med en gang. Ergo, man skulle kjøpe istedenfor å utvikle.

På de siste 17 åra har Ajax bare vunnet serien fem ganger, og ikke vunnet noen internasjonale titler.

Nå er Johan Cruyff tilbake i klubben for å gjennomføre en plan kalt «The Future», som i praksis er «Michels-modellen» tilbake inn i Ajax. Klubben har nå vunnet seriemesterskapet to år på rad.

21.10.04 var datoen Rosenborg-filosofien, slik vi kjente den, døde. Det var dagen Ola By Rise måtte forlate klubben som trener.

Erik Hoftun (som spilte sin dårligste sesong i Rosenborg noensinne) og en gruppe eldre spillere ledet et opprør mot sin tidligere lagkamerat. Misnøyen dreide seg først og fremst om hvordan By Rise opptrådte på treningsfeltet. Argumentene var at By Rise var uklar og veik.

Altså - Rosenborg sparket treneren fordi han ikke ga klare nok instrukser. Ola By Rise justerte lederstilen sin på treningsfeltet, vant seriegull, og kvalifiserte Rosenborg til Champions League (den nest siste i rekken).

Det bør også nevnes at da Pep Guardiola ble hovedtrener for Barcelona, hadde han med seg Juanma Lello som mentor gjennom hele det første året. Barcelona er kanskje den klubben i verden som har adoptert Rinus Michels tanker til det fulle. Ola By Rise hadde ingen mentor. De som skulle gjøre ham god, fikk ham heller sparket.

Erik Hoftun har seinere som sportsdirektør tatt ytterligere steg vekk fra filosofien Nils Arne Eggen skapte. Og kontinuiteten, et nøkkelord for å gjenskape suksess, er blitt borte. Siden By Rise forsvant ut av RBK-brakka, har Per Joar Hansen, Per Mathias Høgmo, Trond Henriksen, Erik Hamren og Nils Arne Eggen ledet Rosenborg, med vekslende hell og ulike spillestiler. Nå er det Jan Jönsson som har fått den tunge oppgaven med å føre trønderne tilbake til toppen og ut i Europa.

Her er en RBK startoppstilling fra i år: Örlund, Høiland, Wangberg, Larsen, Dorsin, Dockal, Henriksen, Issah, Svensson, Iversen og Chibuike.

Fire trøndere, to fra Sverige, en fra Danmark, en fra Tsjekkia, en fra Nigeria og en fra Ghana og en fra Kongsvinger. Et tydelig paradigmeskifte siden glansdagene.

Siden 2005 har RBK «bare» vunnet tre av syv mulige seriemesterskap og kvalifisert seg én gang til Champions League. Litt ironisk er det også at under Erik Hoftuns regime som sportsdirektør har de aldri kvalifisert seg til Champions League.

I motsetning til Ajax, har Rosenborg tatt ytterligere steg bort fra sin opprinnelige filosofi. De første stegene ble tatt ved sparkingen av Ola By Rise. Postulatene ble forlatt. Ajax gikk mange magre år før de forsto at de måtte gå tilbake til deres opprinnelige verdier. Jeg tror Rosenborg vil gå mange magre år i møte, før de kommer til samme erkjennelse.Antallet trøndere i årets startoppstilling ble rettet 5.11.12.

John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • - Ingen militær trussel mot Norge

  - Ingen militær trussel mot Norge

  Ukraina-krisen viser at det er viktigere med tettere kontakt - ikke mindre, sier Rune Rafaelsen fra Barentssekretariatet, som vil åpne grensa til Russland enda mer. (1346 innlegg) Les mer

 • - Supermakt <br> i dyp krise

  - Supermakt
  i dyp krise

  Professor Ole O. Moen fastslår at for første gang i historien har vi fått en generasjon amerikanere som er «dummere» enn sine foreldre. (1262 innlegg) Les mer

 • Sjokkmåling: Folket sier JA til billig-OL

  Sjokkmåling: Folket sier JA til billig-OL

  OL-motstandere snur i fersk Dagbladet-måling. (1170 innlegg) Les mer

 • - Hva mener du egentlig, Jonas?

  - Hva mener du egentlig, Jonas?

  Frp-nestleder Per Sandberg utfordrer Ap-lederen på seks punkter. (999 innlegg) Les mer

 • Frp sin ufordragelege nabo

  Frp sin ufordragelege nabo

  Mange har prøvd å knekke Frp-koden, men ingen har klart det. Ingen har klart å knekke SD-koden heller. (918 innlegg) Les mer

 • Slik kan det se ut når vår egen galakse kolliderer med den mye større naboen

  Slik kan det se ut når vår egen galakse kolliderer med den mye større naboen

  Ny datasimulering viser Melkeveiens skjebne. (733 innlegg) Les mer

 • Frp fram to prosentpoeng

  Frp fram to prosentpoeng

  I septembermålingen til Ipsos MMI. (551 innlegg) Les mer

 • Nå fjernes denne jentas rasistiske ytringer

  Nå fjernes denne jentas rasistiske ytringer

  SVT stopper «Pippi»-rasisme. (491 innlegg) Les mer