Dale Oen ble gravlagt i dag.

Tips oss 2400

TETT PÅ ALEX: Stig Leganger Hansen var Alexander Dale Oens personlige trener. I dag gikk han i begravelsen til eleven. Video: Endre Vellene.

I KIRKEN: Minneord ved kjæresten til Alexander Dale Oen, Anja Johansen under begravelsen. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix POOL

I KIRKEN: Minneord ved kjæresten til Alexander Dale Oen, Anja Johansen under begravelsen. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix POOL

Alexander Dale Oen:

Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.

* Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.
* Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.
* Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.
* Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.
(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)

(NTB)
BLOMVÅG KIRKE: Ved Blomvåg kirke i Øygarden ble Alexander Dale Oen begravet.
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

BLOMVÅG KIRKE: Ved Blomvåg kirke i Øygarden ble Alexander Dale Oen begravet. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

BEGRAVES I DAG: Alexander Dale Oen døde under en treningssamling i Flagstaff i USA.
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

BEGRAVES I DAG: Alexander Dale Oen døde under en treningssamling i Flagstaff i USA. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

(Dagbladet): Alexander Dale Oen ble bisatt ved Blomvåg kirke i hjemkommunen Øygarden i dag.

Rundt 2000 personer var ventet å delta i begravelsen som startet klokka 12. Den ble direkteoverført på Dagbladet.no.

Kirken har plass til 300 personer, mens mellom 1500 og 2000 fulgte begravelsen fra Kollsneshallen.

- En dag med deg visste vi alltid ville bli en minneverdig dag. Du hadde evnen til å samle vennene rundt deg, og det gjør du fortsatt. Vi har så mye å takke deg for. Takk for vennskapet, og gleden du spredte, kunnskapen du ga, og takk for verdiene. Du inspirerte oss til å bli bedre mennesker. Du vil alltid være en stor del av oss, sa barndomsvennene Terje Haugen Lie og Morten Oen inne i kirken.

- Alexander var verdens beste svømmer. En raus person, sier svømmepresident Per Rune Eknes til Dagbladet utenfor kirken.

- Det er ikke en dag jeg har sett fram til, og det er noe det er umulig å forberede seg til, sier Petter Løvberg, som var Dale Oens landslagssjef.

- Det er tungt å ta farvel med en person som betyr så mye for så mange mennesker. Han var morsom og kjapp i replikken. Best når det gjaldt, sier kulturminister Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

Venner og familie samles

Familie, venner og idrettskolleger tok et siste farvel. Prest var Svenn Martinsen, og Dale Oen ble gravlagt på den nye gravplassen som ligger et kvarters gange fra selve kirken.

Begravelsen åpnet med en solo av Christine Gulbrandsen. Også DDE spilte.

Dale Oen døde brått på en treningssamling 30. april i Flagstaff i USA. Han ble bare 26 år gammel.

Dale Oen var et av Norges største medaljehåp i London-OL i august. Han var Norges beste og mest meritterte svømmer gjennom tidene, og av mange regnet som verdens beste brystsvømmer.

Seremonien ble avsluttet rundt klokka 14.30.

To gull

Dale Oen vant OL-sølv på 100 meter bryst i 2008, og tok VM-gull på samme distanse.

Han tok både VM- og EM-gull i 2011.

Hele idretts-Norge var i sorg etter toppsvømmerens bortgang, og store idrettsstjerner fra hele verden har hedret ham.

Dale Oen døde av hjertestans og ble funnet på baderommet av lagkamerater. Både venner, familie, og idrettsprofiler var til stede i begravelsen.

TUNG DAG: - Det er veldig vondt å ta avskjed med en utøver som betydde så mye for så mange, sier kulturminister Anniken Huitfeldt i Aleksander Dale Oens begravelse. Video: Endre Vellene

- PLUTSELIG HAR JEG IKKE TRENINGSKAMERATEN MIN LENGER: Aleksander Hetland trente tett med Alexander Dale Oen. Nå må han trene videre alene etter sjokkbortgangen til Norges beste svømmer. Video: Erling Hægeland/Dagbladet

SJOKKERT: Petter Northug forteller om sjokket da han fikk vite at Alexander Dale Oen var død, og hvordan det har endret ham.

MINNESTUND: Det ble avholdt minnestund på Olympiatoppen etter at et av våre største OL-håp gikk bort.

TØFF TID: Svømmetrener Petter Løvberg forteller om den tøffe tida etter at Alexander Dale Oen (26) brått gikk bort under treningssamling i USA. Video: Erling Hægeland/Dagbladet

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Sporten på Facebook.
I denne artikkelen