Er 1,4 meter lang og består av bare brødskiver.

Tips oss 2400
SMØRREBRØDRONNINGEN: Ida Davidsen startet i restauranten da hun var 15 år. Til neste år har hun laget smørrebrød i 60 år, men hun er ikke lei. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN

SMØRREBRØDRONNINGEN: Ida Davidsen startet i restauranten da hun var 15 år. Til neste år har hun laget smørrebrød i 60 år, men hun er ikke lei. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN

FARGERIKT: Ida Davidsen har 260 forskjellige smørrebrød på menyen. Mange skiftes ut hver måned, avhengig av hvilke råvarer det er sesong på. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN

FARGERIKT: Ida Davidsen har 260 forskjellige smørrebrød på menyen. Mange skiftes ut hver måned, avhengig av hvilke råvarer det er sesong på. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN

SVERDFISK  Bestiller du favoritten til Prinsesse Marie, får du brød med sverdfisk, frisk asparges, eggerøre med trøfler, majones og tang. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN

SVERDFISK Bestiller du favoritten til Prinsesse Marie, får du brød med sverdfisk, frisk asparges, eggerøre med trøfler, majones og tang. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN

LEVERPOSTEI: Smørrebrødet «Niels Jørgen Keiser» er rugbrød med leverpostei, tyttebær, fritert persille, champignon og Bacon. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN

LEVERPOSTEI: Smørrebrødet «Niels Jørgen Keiser» er rugbrød med leverpostei, tyttebær, fritert persille, champignon og Bacon. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN

DAVIDSENS MATPAKKETIPS

• Smør smøret helt ut til kanten.
• I en matpakke må pålegget ligge på skiva, og ikke utafor. Bruker du fire roastbiffskiver på et smørbrød på en tallerken, holder det med to når du har det i matpakka.
• Pakk inn hver skive hver for seg så ikke smakene fra skiver med forskjellig pålegg blander seg.
• Ellers er det bare å bruke fri fantasi.

Kilde: Ida Davidsen
annonse
KØBENHAVN (Dagbladet): I 1888 fikk vinhandler Oskar Davidsen bevilling til å drive vinstue i København. Siden gjestene også ble sultne, begynte kona Petra Davidsen å lage smørrebrød på bakrommet.

Ikke lenge etter gikk gjetordene om de overdådige smørrebrødene land og strand rundt, og antallet stamgjester ble stadig høyere.

Nå tripper fjerde generasjon gjennom lokalet i Store Kongensgade 70 med kokkeantrekk og hvite crocs, mens hun serverer tallerkener med de lekreste smørrebrød til dagens gjester.

Et lokale som stort sett er fullt allerede fra morgenen av alle åpningsdager - mandag til fredag.

60 år med delikatesser

Egentlig har femte generasjon - sønnen Oscar Davidsen - tatt over, men:

- Vi deler femti-femti, ler Ida Davidsen (74).

Det er ingen tvil om at hun har full oversikt.

Ida Davidsen startet i restauranten da hun var 15. Til neste år har hun laget smørrebrød i 60 år, men hun er ikke lei:

- Jeg elsker det. Hver dag er en stor glede for meg, sier hun blidt.

Hun er på jobb hver dag.

Guinness-rekord

Davidsen har 260 forskjellige smørrebrød på menyen. Mange skiftes ut hver måned, avhengig av hvilke råvarer det er sesong på.

Hele 177 av dem er på en fast meny som er 1,4 meter lang. Det er verdens lengste meny, og den dermed har havnet i Guinness rekordbok.

Så hva er det med disse smørrebrødene som gjør dem så populære?

- Det er jo nasjonalretten vår, sier Davidsen.

Allerede på 1600-tallet, da bøndene arbeidet på jordene, kom mor med en kurv med pålegg og brød og smurte smørrebrød til arbeiderne presis klokka tolv, forteller hun.

Og det var alltid rugbrød, selv om du får både franske brød, knekkebrød og surdeigsbrød godt gjemt under pålegget hos Ida Davidsen i dag.

Dansk i utlandet

I Danmark blir Ida Davidsen ofte kalt dronningen av smørrebrød. Men det er ikke bare i hjemlandet 74-åringen har gjort seg bemerket.

Sju år har hun tilbrakt i utlandet i smørrebrødets tjeneste, forteller hun.

I fire av dem lagde hun smørrebrød på restauranten Scandia i Hollywood, og i et helt år lagde hun smørrebrød for det tidligere flyselskapet British European Airways.

Smørrebrød-snaps

Det perfekte smørrebrødet må se ordentlig og pertentlig ut, og selvfølgelig må det smake godt, forklarer den blide kokken.

På bordene står snapsmenyer, noe som skal være prikken over i-en til et smørrebrød.

Nordmenn og svensker velger gjerne tradisjonelt, og leverpostei og rødspette er favoritter.

- Da passer en Linje-akevitt godt, eller en Bornholmer, anbefaler Davidsen.

Kongelige godbiter

Mange av smørrebrødene hos Ida Davidsen er oppkalt etter stamgjester som har hatt spesielle ønsker. Hva med en Uffe Ellemann, eller bit av artisten Victor Borge?

- For å få et smørrebrød oppklart etter deg kreves det at du er innom to til tre ganger i uka, fortsetter Davidsen. 

Alle de kongelige har også fått sine smørrebrød - bortsett fra kronprinsesse Mary:

- Nei hun kommer ikke hit. Hun er alltid på slankekur, ler Davidsen.

For smørrebrød er ikke for folk på slankeren, medgir hun. 
LAKS: Bestiller du smørrebrødet «Grevinne Alexandra», får du brød med rå laks med wasabikrem, lakserogn, kreps og dill. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN

LAKS: Bestiller du smørrebrødet «Grevinne Alexandra», får du brød med rå laks med wasabikrem, lakserogn, kreps og dill. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN

IDA DAVIDSENS OPPSKRIFTER

Alle smørrebrødene er med tynne skiver rugbrød med smør:

Kronprins Frederik:
• Leverpostei
• Tomat
• Stekt løk
• Agurksalat med persille

Prins Joachim:
• Røkt and tartar
• Eggeplomme
• Kapers

Prinsesse Marie:
• Sverdfisk
• Frisk asparges
• Eggerøre med trøfler
• Majones
• Tang

Grevinne Alexandra:
• Rå laks med wasabikrem
• Lakserogn
• Kreps
• Dill

Niels Jørgen Keiser:
• Leverpostei
• Tyttebær
• Fritert persille
• Champignon
• Bacon

Brandmandens natmad:
• Poteter
• Bacon
• Kyllingsalat
• Friterte gulerøtter
• Gressløk

Les mer om Ida Davidsen på
www.idadavidsen.dk

MER SMØRREBRØD I KØBENHAVN

• Cafe Toldboden, Amaliegade 41
www.cafetoldboden.dk

• Restaurant Schønnemann, Hauser Plads 16
www.restaurantschonnemann.dk

• Royal Cafe, Amagertorv 6
www.theroyalcafe.dk

• Café Sorgenfri Restaurant, Brolæggerstræde 8
www.cafesorgenfri.dk

• Tivolihallen, Vester Voldgade 91
www.tivolihallen.dk

• Aamanns, Øster Farimagsgade 10
www.aamanns.dk

• De små haver, Pile Allé 10,16,18
Hansens Gamle Familiehave - www.aok.dk
M. G. Petersens Gamle Familiehave - www.aok.dk
Krøgers Have - www.kroegershave.dk

• Slotskælderen hos Gitte Kik, Fortunstræde 4
www.aok.dk

Kilder:
www.kobenhavn.no
www.ibyen.dk
www.visitcopenhagen.dk
John Arne Markussen

Velkommen til debatt
Tusen takk for at du ønsker å delta i vårt kommentarfelt.
Vi holder imidlertid nå stengt. Dette gjør vi for at moderatorene våre skal kunne ha raskere responstid i debattfeltenes åpningstid.
Åpningstiden er hverdager fra 10:00 til 20:00.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør